EKONOMİ YAZARI KAHVECİ, DÖVİZ KURUNDA YAŞANAN HIZLI ARTIŞA İLİŞKİN KONUŞTU

Ekonomi yazarı İbrahim Kahveci, döviz kurunda yaşanan hızlı artışa ilişkin "Dış güçlerin yapabileceği bir şey yok. Dövizin yükselmesi için, iç güçler olarak ülkeyi yöneten kadrolar, ellerinden ne geliyorsa yapıyor" dedi.

GÜNDEM 17.10.2021 18:07:06 0
EKONOMİ YAZARI KAHVECİ, DÖVİZ KURUNDA YAŞANAN HIZLI ARTIŞA İLİŞKİN KONUŞTU

Ekonomi yazarı İbrahim Kahveci, TV5’de yayınlanan “Ekonomi ve Ötesi” programında döviz kurunda son dönemde hızlanan artışla ilgili dikkat çeken değerlendirmelerde bulundu.
Kahveci, AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu ile görüşmesinden sonra 2 başkan yardımcısı ile 1 Para Politikası Kurulu Üyesinin görevden alındığını hatırlatıp boşalan 2 üyeliğe atama yapıldığını, 1 üyeliğin ise boş olduğunu söyledi.
“REUTERS’IN YANLIŞ HABERİ, OPERASYONUN BİR PARÇASIYDI”
Bu kabulle birlikte Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun yerinin sağlamlaştırıldığını ifade eden Kahveci, Reuters haber ajansının haberinde Kavcıoğlu’nun yerine getirileceği ileri sürülen ismin de görevden alındığına işaret etti.
Reuters’a yanlış bilgiler verilerek, Kavcıoğlu’nun koltuğunun sağlamlaştırıldığını iddia eden Kahveci, “Kim kullandıysa Reuters’ı, ‘Şahap Kavcıoğlu gidecek’ şeklinde yapılan haberler, aslında Şahak Kavcıoğlu’nun koltuğunun sağlamlaştırılması için yaptırılmış haberlerdi. ‘Zulüm 1453’te başladı’ duvar yazısını, o kadar polisin arasında herhalde geziciler yazmadı; ama ne oldu? ‘Zulüm 1453’te başladı’ yazısıyla ciddi bir propaganda yapıldı. Bunun gibi.” dedi.
“HÜKÜMET, DÖVİZ KURUNU KASITLI OLARAK YÜKSELTİYOR”
Merkez Bankası’nın başkanının, görev süreleri bitmeden, 3 yılda 4 kere görevden alındığını hatırlatan Kahveci, bu kadar yanlışın bilinçsizce yapılmayacağını belirterek, “Türkiye’de Cumhurbaşkanlığı kabinesi, yani ülke yönetimi, Merkez Bankası ile beraber, doların yükselmesi için elinden ne geliyorsa yapıyor. Ha, vatandaşa da dönüyor, ‘dış güçler’ diyor; ama dövizin yükselmesi için dış güçlerin yapabileceği bir şey yok. Dövizin yükselmesi için, iç güçler olarak ülkeyi yöneten kadrolar, ellerinden ne geliyorsa yapıyor. Dikkat edin, döviz biraz istikrar kazanıyor, tak siyasî müdahale geliyor, döviz yükseltiliyor. Bilinçli ve kasıtlı bir şekilde dövizin yükseltildiğini görüyoruz.” diye konuştu.
MB'nin önümüzdeki hafta alacağı faiz kararına dikkat çeken Kahveci, “Merkez Bankası, önümüzdeki hafta faizi indirirse, artık bu söylediğimiz teorinin resmî, imzalı belgesi olmuş olacak.” dedi.
İHRACATA ETKİSİ
Yüksek kurun ihracata olumlu etkisinin olup olmadığına dair bir soruya “Hiçbir alâkası yok” diye karşılık veren Kahveci, “İhracat, yüzde 36,9 artmış fakat bunun yüzde 25,6’sı miktar artışından. Biz, dışarıya sattığımız ürünlerimize sadece yüzde 9,5 zam yapabilmişiz. Küresel bir enflasyon var bunun içerisinde. İthalat ise yüzde 25,5 artıyor. Ama miktarı sadece yüzde 4,9. İthal ettiğimiz ürünün fiyatı ise yüzde 20,1 artmış. Talan oluyor ülkemiz, talan. Geçen hafta ne dedim? Irgat ülke. Avrupa ve Rusya’nın ırgatı. Dünyanın ırgat ülkesi olduk. Boğaz tokluğuna, karın tokluğuna çalışıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Anahtar Kelimeler:
  • BIST 100

    9311,88%-2,19
  • DOLAR

    38,85% -0,32
  • EURO

    44,87% -0,99
  • GRAM ALTIN

    4344,50% 1,44
  • Ç. ALTIN

    6989,75% 1,74

TRUMP: İRAN VE İSRAİL BİR ANLAŞMA YAPMALI VE YAPACAKLAR

ÇATIŞMALARDA 3. GÜN: İSRAİL, İRAN'DAN FÜZELER ATEŞLENDİĞİNİ AÇIKLADI

ÖZGÜR ÖZEL: DELEGENİN DE ÜYENİN DE BİZE OY VEREN HERKESİN DE İRADESİNE SAHİP ÇIKARIM…

İRAN-İSRAİL ÇATIŞMASI: İSRAİL'DEKİ WEİZMANN BİLİM ENSTİTÜSÜ'NDE BÜYÜK HASAR

BAKAN URALOĞLU: BOĞAZ GEÇİŞ ÜCRETİ YÜZDE 15 ARTIRILACAK

İSRAİL, İRAN GERİLİMİ :SALDIRILAR ŞİDDETLENİYOR

HATAY’DA ÜCRETLERİ GASP EDİLEN TOKİ İŞÇİLERİ ÇATIYA ÇIKTI: 2 GÖZALTI…

14 YIL SONRA CHP'DEN BAYBURT'TA MİTİNG …

MOTORİNE ZAM GELDİ

GAZİOSMANPAŞA BELEDİYE BAŞKANVEKİLİ, WEB SİTESİNE İSMİNİ 'BAŞKAN' OLARAK YAZDIRDI

ANKARA'DA KRİTİK ZİRVE 4 SAAT SÜRDÜ

İSRAİL ORDUSU, İRAN'IN SALDIRI BAŞLATTIĞINI DUYURDU…

ÖZGÜR ÖZEL:GÖZÜ DÖNMÜŞ İSRAİL'İN SALDIRISINI KINIYORUZ

KÜRECİK RADAR ÜSSÜ YİNE GÜNDEMDE…

SAVAŞ BORSAYI KÖTÜ VURDU

TÜRKİYE'DE "DEPREM ÜRETME ZAMANI GELMİŞ" 30 FAY BELİRLENDİ

İSRAİL, İRAN'I VURDU | İRAN: SERT KARŞILIK VERECEĞİZ

İSTANBUL'DA EV BASKINLARI: GAZETECİLER GÖZALTINDA

TRUMP: GEREKİRSE İSRAİL'İ SAVUNACAĞIZ

İSRAİL, İRAN'DA STRATEJİK NOKTALARA SALDIRDI

CEMİL TUGAY, 1030 İŞÇİNİN İŞTEN ÇIKARILACAĞINI AÇIKLADI…

“YÜKSELİŞ KOLEJİ’NDEN LGS ÖNCESİ ÖĞRENCİLERE MORAL VE STRATEJİ DESTEĞİ!”

HİNDİSTAN'DA YOLCU UÇAĞI DÜŞTÜ

SURİYE'DE CİHATÇI HTŞ YÖNETİMİ, HALK PLAJLARINDA KADINLARIN BİKİNİ VE MAYO GİYMESİNİ YASAKLADI

İMAMOĞLU VE AVUKATLARI DURUŞMAYA KATILMADI: 'BİLİRKİŞİ DAVASI' ERTELENDİ

YARIN DURUŞMAYA ÇIKMASI BEKLENEN İMAMOĞLU’NDAN ÖNEMLİ KARAR

GAZİOSMANPAŞA BELEDİYESİ'NİN CHP'DEN AKP'YE GEÇMESİNE ÖZGÜR ÇELİK'TEN TEPKİ...

İMAMOĞLU'NUN 'BİLİRKİŞİ' DAVASI YARIN GÖRÜLECEK

ÜMİT ÖZDAĞ'IN TUTUKLULUK HALİ DEVAM KARARI , DURUŞMA 17 HAZİRAN'A ERTELENDİ

‘TACİZLE’ SUÇLANAN MÜFTÜ VAİZ OLDU

Yükleniyor


ÇATIŞMALARDA 3. GÜN: İSRAİL, İRAN'DAN FÜZELER ATEŞLENDİĞİNİ AÇIKLADI

ÖZGÜR ÖZEL: DELEGENİN DE ÜYENİN DE BİZE OY VEREN HERKESİN DE İRADESİNE SAHİP ÇIKARIM…

İRAN-İSRAİL ÇATIŞMASI: İSRAİL'DEKİ WEİZMANN BİLİM ENSTİTÜSÜ'NDE BÜYÜK HASAR

BAKAN URALOĞLU: BOĞAZ GEÇİŞ ÜCRETİ YÜZDE 15 ARTIRILACAK

İSRAİL, İRAN GERİLİMİ :SALDIRILAR ŞİDDETLENİYOR

14 YIL SONRA CHP'DEN BAYBURT'TA MİTİNG …

MOTORİNE ZAM GELDİ

  • Pazartesi 32.6 ° / 17.7 ° Güneşli

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 30 1 5 60 95
2.Fenerbahçe 36 26 4 6 51 84
3.Samsunspor 36 19 10 7 14 64
4.Beşiktaş 36 17 8 11 23 62
5.İstanbul Başakşehir 36 16 14 6 4 54
6.Eyüpspor 36 15 13 8 5 53
7.Trabzonspor 36 13 11 12 13 51
8.Göztepe 36 13 12 11 9 50
9.Rizespor 36 15 17 4 -6 49
10.Kasımpaşa 36 11 11 14 -1 47
11.Konyaspor 36 13 16 7 -5 46
12.Alanyaspor 36 12 15 9 -7 45
13.Kayserispor 36 11 13 12 -12 45
14.Gazişehir Gaziantep 36 12 15 9 -5 45
15.Antalyaspor 36 12 16 8 -25 44
16.Bodrum FK 36 9 17 10 -17 37
17.Sivasspor 36 9 19 8 -16 35
18.Hatayspor 36 6 22 8 -27 26
19.Adana Demirspor 36 3 28 5 -58 2