DEVA’NIN GÖZÜ AKP SEÇMENİNDE

Parlamento seçimine parti olarak gireceğini açıklayan DEVA Partisi, gözünü AKP seçmenine dikti. AKP’deki aykırı seslerle Babacan’ın söylemlerinin yakınlığı seçime tek başına girme tercihinde önemli rol oynadı.

GÜNDEM 28.04.2022 14:00:12 0
DEVA’NIN GÖZÜ AKP SEÇMENİNDE

DEVA Partisi lideri Ali Babacan, partisinin seçime kendi adı ve logosu ile gireceğini açıklarken BirGün'den Yaşar Aydın, DEVA Partisi'nin bu kararını değerlendirdi. Aydın'ın yazısında şu satırlar öne çıktı:
Babacan çok tartışılan sosyal medya paylaşımından sonra gerçekleştirdiği basın toplantısında “Partimiz kendi adıyla kendi logosuyla seçime girme kararı almıştır. Bu kararımızla ilgili herhangi bir yanlış anlama olmasın, altılı masada verdiğimiz bütün sözlerin arkasındayız, işbirliği alanlarımızı genişletme korusunda kararlıyız” diyerek tutumlarına açıklık getirdi.
Her şeyden önce yeni yasada bulunan il barajı, milletvekili hesaplarıyla kurulan ittifakları anlamsız hale getirdi. Bu nedenle partilerin arayışlara girmesi kadar doğal bir sonuç olamaz. Daha etkili siyaset yapmak isteyen partiler öncelikle yüzde 7’lik ülke barajını garanti ettikten sonra kendi adları, siyasetleri ve logosuyla halkın karşısına çıkacaktır. DEVA da bunu yaptı.
İKTİDAR SEÇMENİ HAREKETE GEÇİRDİ
Kuruluş aşamasında istenilen ivmeyi sağlayamayan Ali Babacan’ın Deva Partisi yeni yılla birlikte kamuoyu yoklamalarında 2 ile 5 puanlık bir dilim içerisinde görülmeye başladı. Partinin kurmaylarıyla konuştuğumuzda gerçek oylarının bunun çok üstünde olduğunu söyleselerde bu oranın bile harekete geçmek için yeterli bir zemin oluşturduğunu ifade ediyorlar. Seçim yasasının değişmesinden bir ay sonra üstelik 6’lı masa meselesi çok tartışılırken Deva Partisi’nin neden öyle bir karar aldığına gelince:
1 Seçim barajının yüzde 7’ye inmesini fırsat olarak değerlendirdiler. Tek başına bu rakamı zorlayabileceğini düşünüyorlar. Böylece Ali Babacan da diğer iki liderin gölgesinden çıkıp kendi başına rüştünü ispatlama şansı yakalamış olacak.
2 Eğer gerçekleşirse üçlü ittifakın (Deva, Gelecek, SP) belirleyici partisi olacak. Diğer iki partiyi Meclis’e taşıyan durumunda olması da sonraki dönem için avantaj sağlayacak.
3 AKP seçmenine direkt temas etme yolu açılmış olacak. Özelikle 2015 öncesi iktidarın kullandığı ekonomik ve siyasal dil, Deva Partisi’nin en önemli seçim vaadi olacak.
4 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde kendi önereceği ismin öne çıkması için de masaya daha güçlü oturmuş olacak. Olası çoklu aday durumunda da kendi adayını çıkarma konusunda yol almış olacak.
5 Parlamento seçimlerine parti olarak girse bile cumhurbaşkanlığı konusunda ivme hâlâ ortak adaydan yana. Bu nedenle muhalefet partilerinden eleştiri gelmeyeceğini düşünüyor. O konuda da eli oldukça rahat hareket edecek.
6 Örgütünü sağlam bir zeminde kurma ve önemli bir hedef için harekete geçirmede de eli güçlenmiş olacak.
DİĞER PARTİLERDEN HAMLE BEKLENTİSİ
Ankara’nın yeni gündemi Deva Partisi’nin açtığı yoldan başka partilerin ilerleyip ilerlemeyeceği oldu. Gözler daha çok Millet İttifakı’na çevrilmiş durumda. İyi Parti ve CHP’nin de seçimlere tek başlarına girmelerinin masada olduğu biliniyor. Onların tercihini siyasi eğilimler değil daha çok seçim matematiği belirleyecek. Ama içerisinde ayrılık tınısı olan bir açıklamanın kısa süre içerisinde olması beklenmiyor. Sonbahara kadar bu konuda netlik olması beklenen bir durum değil.
Gözler Millet İttifakı’na çevrilmişken Cumhur’da benzer bir sürecin olması çok sürpriz olmayacak. Vatan Partisi’ni çok ciddiye alan yok. O muhtemelen dışarıda kalacak. BBP yine AKP’nin çatısı altına sığınacak. Geriye bir tek MHP kalıyor. Baraj riski söylemlerine karşı Bahçeli, parti tabanını bir kez daha konsolide etmek için harekete geçebilir. Son aylarda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı dışarıda bırakarak AKP içindeki birçok isme eleştiri getiren Bahçeli, seçim yaklaşırken başka bir manevra da yapabilir. MHP kulislerinden aldığımız bilgiye göre örgütlere “tek başına seçime girecekmişiz gibi hazırlanın” talimatı da gitmiş. Devlet Bahçeli, cumhurbaşkanı adaylarının Erdoğan olduğunu çok önceden açıklamıştı. Bunu değiştirecek hiçbir gelişme olmadı. Muhtemelen seçimlere kadar bu durum değişmeyecek.Ama parlamento seçimlerine ayrı girme ihtimali güçlenerek devam ediyor.
Deva Partisi bir yol açtı. Arkası gelecek. Bu hamlelerin hiçbiri şimdilik ittifakları dağıtacak bir gelişme olarak görünmüyor. Tabii ki cumhurbaşkanı adaylığı konusunda net tutum almak koşuluyla.
GEZİ, İKTİDARI SARSMAYA DEVAM EDİYOR
Gezi davası kararının ardından iktidarın beklediği ilk sonuç muhalefet cephesinde tedirginliğin artırmasıydı. Ama hiç de öyle olmadı. Önce toplumsal muhalefetin hızlı ve yaygın reaksiyonu siyah bulutların dağılmasında önemli rol oynadı. Sokaktan gelen sese sosyal medyadan sanatçıların, aydınların cesaretle verdiği destek ikinci bir pozitif etken olarak devreye girdi. Kabul edelim ki en beklenmedik etkili hamlelerden biri de CHP ve İyi Parti cephesinden geldi. İki gün boyunca hem Kılıçdaroğlu hem de Akşener alınan karara sert tepki göstermekle yetinmeyip Gezi’yi net bir şekilde savundular. Muhalefet cephesini birleştiren Gezi, iktidarda çatlağa yol açtı. Eski bakanların, milletvekili ve bürokratların ardı arkasına yaptığı açıklamalarda Gezi davasında alınan karar sert dilde eleştirildi. Hatta onlarca bakanlıkta bürokratların görevden alınmasına ve Uşak Valisi Funda Kocabıyık’ın merkeze çekilmesine bile yol açtı.
AKP’den gelen tüm itirazlar 2015 öncesi parti referansı ile yapılıyor. Bir eski güzellemesi. Deva Partisi itirazların kendini bulduğu ya da daha doğrusu bu söyleme en yakın parti durumunda. Babacan’ın seçim çıkışının her şeyden önce eski AKP yöneticilerinin ve tabanın içinde bulunduğu bu ruh halinin önemli büyük. Babacan AKP’lilerin hem ilk seçimde hem de seçim sonrası ilk tercihi olmak istiyor. O yüzden AKP’deki Gezi çatlağı ve Babacan çıkışı birbirinden çok da ayrı düşünülmemeli.

Anahtar Kelimeler:
  • BIST 100

    9078,43%-1,59
  • DOLAR

    38,43% -0,12
  • EURO

    43,61% -0,15
  • GRAM ALTIN

    3989,23% -1,98
  • Ç. ALTIN

    6483,07% -2,19

ON BİNLER YASAKLARA VE YAĞIŞA RAĞMEN KADIKÖY'DE BULUŞTU

TAKSİM'E YÜRÜMEK İSTEYENLERE MECİDİYEKÖY'DE MÜDAHALE: 384 KİŞİ GÖZALTINDA

ANKARA'DA BİNLERCE YURTTAŞ, TANDOĞAN MEYDANI'NA YÜRÜDÜ…

YURDUN DÖRT BİR YANINDA 1 MAYIS COŞKUSU…

İMAMOĞLU’NDAN ERDOĞAN’IN ‘TELEF’ SÖZLERİNE YANIT

ÖĞRENCİ KORTEJİNDE BİRLEŞELİM

TAKSİM'E YÜRÜMEK İSTEYENLERE MECİDİYEKÖY'DE SERT MÜDAHALE!

MENZİLCİLERE AİT ÇAKARLI ARAÇLA İLGİLİ ALİ YERLİKAYA'DAN AÇIKLAMA: "155 BİN 401 TL İDARİ PARA CEZASI UYGULANMIŞTIR"

İSTANBUL'DA 1 MAYIS: KADIKÖY'DE TOPLANMALAR BAŞLADI

MİLLET İRADESİNE SAHİP ÇIKIYOR! MİTİNGİNDE YENİ ADRES BAŞAKŞEHİR

İMAMOĞLU'NUN GİTTİĞİ OTELİN YÖNETİCİLERİ SERBEST BIRAKILDI

İSVEÇLİ GAZETECİ MEDİN'E ‘CUMHURBAŞKANINA HAKARET’ SUÇUNDAN CEZA

YILMAZ TUNÇ'TAN DEM PARTİ'YE YANIT…

EKREM İMAMOĞLU, ÇALIŞMA ARKADAŞLARINA SESLENDİ

1 MAYIS ÖNCESİ İSTANBUL, İZMİR VE ANKARA'DA OPERASYON: ÇOK SAYIDA YURTTAŞ GÖZALTINA ALINDI!

TRAFİĞİ BİRBİRİNE KATAN ÇAKARLI ARACI MENZİL LİDERİ DE KULLANIYOR

MURAT KURUM: KANAL İSTANBUL GÜNDEMİMİZDE DEĞİL

EKREM İMAMOĞLU'NUN GİTTİĞİ OTELİN MÜDÜRÜ VE 2 PERSONELİ HAKKINDA GÖZALTI KARARI

İBB'YE OPERASYONU: 48 KİŞİNİN İFADESİ TAMAMLANDI

AYŞE BARIM İÇİN İSTENEN CEZA BELLİ OLDU

'ABDULLAH BAHÇELİ' DEDİ, SOSYAL MEDYANIN DİLİNE DÜŞTÜ

AKP'DEN TÜSİAD'A BARIŞ ELÇİSİ

MELONİ'DEN ERDOĞANA 'GÖÇMEN' TEŞEKKÜRÜ

İMAMOĞLU'NA SERT LAFLAR ETTİKTEN SONRA SÖZÜ DEM'E GETİRDİ

ÖZGÜR ÖZEL:MANSUR YAVAŞ SÖZLERİNE AÇIKLIK GETİRDİ

ÖZGÜR ÖZEL AKLINDAKİ FORMÜLÜ AÇIKLADI…

İSPANYA VE PORTEKİZ'DE ELEKTRİK KRİZİ: NEDENİ BULUNAMADI

200 MİLYONA TEMEL ATILAN CAMİ İNŞAATI ATIL BIRAKILDI!

CHP'Lİ İSİMLERE 'TERÖR' SORUŞTURMASI: 25 KİŞİ HAKKINDA KAMU DAVASI AÇILDI

HATAY'DA SAĞLIKSIZ SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİNE DENETİM: 220 KİLOGRAM İMHA EDİLDİ

Yükleniyor


ON BİNLER YASAKLARA VE YAĞIŞA RAĞMEN KADIKÖY'DE BULUŞTU

TAKSİM'E YÜRÜMEK İSTEYENLERE MECİDİYEKÖY'DE MÜDAHALE: 384 KİŞİ GÖZALTINDA

ANKARA'DA BİNLERCE YURTTAŞ, TANDOĞAN MEYDANI'NA YÜRÜDÜ…

YURDUN DÖRT BİR YANINDA 1 MAYIS COŞKUSU…

İMAMOĞLU’NDAN ERDOĞAN’IN ‘TELEF’ SÖZLERİNE YANIT

ÖĞRENCİ KORTEJİNDE BİRLEŞELİM

TAKSİM'E YÜRÜMEK İSTEYENLERE MECİDİYEKÖY'DE SERT MÜDAHALE!

  • Perşembe 22.1 ° / 12.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 23.5 ° / 9.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 22.9 ° / 11.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 31 25 1 5 48 80
2.Fenerbahçe 31 23 2 6 49 75
3.Samsunspor 32 16 10 6 9 54
4.Beşiktaş 31 14 7 10 16 52
5.Eyüpspor 32 14 10 8 11 50
6.İstanbul Başakşehir 31 14 11 6 7 48
7.Trabzonspor 31 12 10 9 13 45
8.Göztepe 31 11 10 10 12 43
9.Konyaspor 32 12 13 7 -3 43
10.Kasımpaşa 31 10 9 12 -2 42
11.Gazişehir Gaziantep 31 12 13 6 -2 42
12.Kayserispor 31 10 11 10 -10 40
13.Antalyaspor 31 11 13 7 -21 40
14.Rizespor 31 11 16 4 -14 37
15.Sivasspor 32 9 16 7 -10 34
16.Alanyaspor 31 9 15 7 -11 34
17.Bodrum FK 32 9 16 7 -13 34
18.Hatayspor 31 4 20 7 -29 19
19.Adana Demirspor 31 2 25 4 -50