CUMHUR İTTİFAKI'NIN 'SEÇİM KANUNU TEKLİFİ' AÇIKLANDI

Seçim Kanunu Teklifi, TBMM'de AKP Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı ve MHP Genel Başkan Yardımcısı Fethi Yıldız tarafından açıklandı. Açıklamada "Partilerin grubu bulunması koşulunu kaldırıyoruz" ifadelerine yer v

GÜNDEM 14.03.2022 12:42:41 0
CUMHUR İTTİFAKI

Milletvekili Seçimi Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, AKP Siyasi ve Hukuki İşlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı ile MHP Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız tarafından Meclis Başkanlığı'na sunuldu.
Yazıcı, seçim barajının düşürülmesini de içeren kanun teklifini, TBMM Başkanlığı’na sunduklarını bildirdi. Teklife göre, baraj yüzde 7 olacak.
Yazıcı şunları söyledi:
*Teklifimizin birinci maddesinde 2839 sayılı kanunun 33’ncü maddesinde yer alan seçim barajının 7’ye indirilmesini teklif ediyoruz.
*İkinci maddesinde aynı kanunun 34’üncü maddesinin birinci fıkrasında kelime düzeltmesi yaparak bu maddenin son fıkrasını yürürlükten kaldırıp “İttifakın aldığı oy toplamı ülke barajını geçtiği takdirde…” maddesinin eklenmesini talep ediyoruz.
*Üçüncü maddede 2820 sayılı siyasi partiler kanunun 36’ncı maddesinde düzenlenen siyasi partilerin seçimlere katılmalarına ilişkin “TBMM’de Grubu Bulunması” koşulu madde metninden çıkarılıp “Siyasi partilerin takip eden her seçimde girerken bu maddede ön görülen örgütlenme oranında en azından bir defaya mahsus kongre yapmalarını” öngörüyoruz.
*İl Seçim Kurulu’na ilişkin yeni düzenleme öneriyoruz. Bu düzenlemeye göre il seçim kurulu başkan ve üyeleri ile yedek üyelerinin birinci sınıfa ayrılmış hakimler arasından kura çekmek suretiyle belirlenmesine yönelik düzenleme.. Benzer düzenlemeyi ilçe seçim kurulları için öneriyoruz.
* Yerleşim yeri adresine göre oluşturulan bir yıl önceki seçmen kütüğü üzerinden güncelleme yapılıyor.
*Adresi kapanmış olması sebebiyle adres kayıt sisteminde gözükmeyenler en son seçmen olduğu adrese göre seçmen listelerine kaydediliyor.
*Teklifin 7. maddesi ile 298 sayılı kanunun 23. maddesinde bir fıkra eklemesi öneriyoruz. Sandık kuruluna üye bildirme hakkı bulunan bir parti oluru olmadan başka bir parti üyesini sandık kurulu üyesi olarak gösteremez. Böyle uygulamalar var uygulamadan doğan sorunu bu düzenleme önerisi ile giderilmesini teklif etmiş bulunuyoruz.
*8. madde ile 298 sayılı kanunun 33. maddesine bir fıkra eklenmesini öneriyoruz. 2972 sayılı mahalli idareler ve mahalle muhtarları ve ihtiyar heyetleri seçimi hakkında kanun uyarınca yapılacak seçimlerde birinci fıkra gereğince yerleşim yeri adresine göre oluşturulan bir yıl önceki seçmen kütüğü güncelleme işlemleri yapılır.
*Teklifin 9. maddesi ile 298 sayılı kanunun 36. maddesine birinci cümleden sonra bir fıkra eklenmesini öneriyoruz. Adresi kapanmış olması sebebiyle adres kayıt sisteminde görünmeyenler en son seçmen olduğu adrese göre seçmen listelerine kaydedilir. Seçme seçilme hakkı demokratik hakların başında yer alır bu anlamda vatandaşın kütükten düşmesini önlemeyi hedefliyoruz.
*Teklifin 10. maddesi ile 298 sayılı kanunun 40. maddesine adres kapanmış olması sebebiyle adres kayıt sisteminde görünmeyenler ise en son seçmen olduğu adreslerine ibaresini ekliyoruz. Biliyorsunuz adres kayıt sistemine göre adrese yeni kişiler kaydedildiğinde eski kayıtlar otomatikman devre dışı düşüyor. Kişi orada kayıtlı olduğunu zannederken bakıyor ki orada devre dışı. Bu sorunu gidermiş oluyoruz.
*Teklifin 11. maddesi ile Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne uyum düzenlemesi yapıyoruz. Burada 65. madde başlığı Başbakan ve Bakanlara ilişkin yasaklar başlığını taşıyor. Bunu bakanlara diye düzenleme yapıyoruz. 155. maddesinde ise yine Başbakan sözünü madde metninden çıkarıyoruz bakanların yasaklara uymamaları halinde düzeltme yapıyoruz.
*Teklifin 12. maddesi ile 2972 sayılı mahalli idareler ile mahalle muhtarlıkları ve ihtiyar heyeti seçimi hakkındaki kanunun 32. maddesine şu fıkranın eklenmesini öneriyoruz; Seçim sonucuna göre ilk sırada yer alan muhtar adayı seçilme yeterliliğine sahip olduğunu en geç bir ay içinde belgelendirmesi halinde kendisinin seçimi kazandığına dair ilçe seçim kurulunca mazbata verilir. O süre içinde getirmezse ikinci üçüncü devam ediyor. Bu da muhtar seçimlerinin sık sık iptal edilmesi suretiyle seçimlerin yenilenmesi gibi yanlış uygulamayı ortadan kaldırmayı hedefliyor.
Teklifin 13. maddesi ile gerek il gerekse ilçe seçim kurullarının başkanlarının önerdiğimiz şekilde kabul edilmesi halinde bunun uygulama sürecine ilişkin geçiş düzenlemesi öneriyoruz.
Çünkü seçim kurulları iki yılda bir yapılır. Başkan ve üyelerin bazıları bu kanuna göre diğerleri eski mevzuata göre yapılmış. Aksama olma ihtimalini ortadan kaldırmayı hedefliyoruz.
14. madde yürürlük maddesi, 15. madde yürütme maddesi.
MHP’li Yıldız ise şöyle konuştu:
*Kanun teklifinin ülkemize, milletimize hayırlar getirmesini diliyorum. Siyasi Partiler Kanunu ile seçim kanunlarının içeriği o ülkenin demokrasi standardını gösteren önemli uygulamalardır.
*Kanun teklifi ile milletvekilleri seçim kanununda yüzde 10 olarak uygulanan ülke seçim barajı yüzde 7’ye indirilmesi önerilmektedir. Daha fazla partinin, görüşün Meclis’te bulunması hedeflenmiştir.
*Seçim barajı değiştirilmektedir. İttifakı oluşturan partilerin her birinin çıkaracağı vekil sayısının hesaplanmasında seçim bölgelerinde aldıkları oy oranları ile belirlenecektir.
*Siyasi partilere ve bağımsız adaylara rakamların büyüklüğüne göre milletvekilliği tahsis olunur. İttifak içinde görünür olan her partinin ittifak dışında görünürlüğü yükseltilmiştir.
Seçmen iradesinin kendi partisi dışında başka partilere yansımaması da gözetilmiştir.
.

Anahtar Kelimeler:
  • BIST 100

    14144,23%-0,40
  • DOLAR

    42,72% 0,06
  • EURO

    50,23% 0,07
  • GRAM ALTIN

    5963,84% 0,93
  • Ç. ALTIN

    9603,36% 0,88

CHP’YE SERT ELEŞTİRİ, ERDOĞAN’A SOL TANIMI: UÇUM’UN YAZISI TARTIŞMA YARATACAK

“SUSURLUK GİBİ” DENİLEN FOTOĞRAFTA YENİ İSİM: BİNALİ YILDIRIM’IN KARDEŞİ DE KAREDE

SAAT 04.17’DE DURAN BİR HAFIZA: HATAY VALİLİĞİ YENİ LOGOSUNU TANITTI

İSTE’DE DİKKAT ÇEKEN BULUŞMA: ATAKAŞ GRUBU İLE AKADEMİ ARASINDA YENİ İŞ BİRLİKLERİ

RAFLARDAN ÇUKURA: REYHANLI’DA 2 TON SON KULLANMA TARİHİ GEÇMİŞ GIDA İMHA EDİLDİ

KAYSERİ MEYDANINDA YARGI İSYANI: ÖZGÜR ÖZEL GİZLİ TANIĞIN DİLEKÇESİNİ AÇIKLADI

MESEM TARTIŞMASI ALEVLENDİ: EĞİTİM SEN’DEN YUSUF TEKİN’E 8 MADDELİK İSTİFA ÇAĞRISI

ASGARİ ÜCRETTE KRİZ BÜYÜYOR: TÜRK-İŞ KATILMADI, TALEBİNİ OKUTTURDU

ÖZGÜR ÖZEL BOMBAYI PATLATTI: İBB DOSYASINDA GİZLİ TANIK İFADESİ GERİ ÇEKİLMİŞ

GÜLLÜ’NÜN ÖLÜMÜNDE ŞOK GELİŞME: KIZI “KASTEN ÖLDÜRME” SUÇLAMASIYLA TUTUKLANDI

RUS MEDYASINDAN ÇARPICI İDDİA: ZİRVEDE KİM DIŞARIDA KALDI?

HAKİM DEĞİŞTİ, DAVA ERTELENDİ: İMAMOĞLU SİLİVRİ’DE İKİNCİ YASSIADA UYARISI YAPTI

MHP–DEM TEMASINDA YENİ PERDE: BAHÇELİ “HER CÜMLESİNE İMZAMI ATARIM” DEDİ

SİYASETTE KRİTİK DOSYA TRAFİĞİ: ÖZGÜR ÖZEL’İN DOKUNULMAZLIĞI MECLİS GÜNDEMİNDE

TARİHİ ASGARİ ÜCRET ZİRVESİ İŞÇİSİZ BAŞLADI: TÜRK-İŞ MEKTUP BIRAKTI, MASAYI TERK ETTİ

“ELEKTRİK YOK, SU YOK, OKUL YOK: SURİYE’YE DÖNENLER TÜRKİYE’DE KALMALARI İÇİN AKRABALARINI UYARIYOR!”

ERSOY OPERASYONUNDA ‘SUSURLUK’ BENZETMESİ: İKTİDAR YAZARI FOTOĞRAFI PAYLAŞTI, TARTIŞMA BÜYÜDÜ

“İMAMOĞLU “TURPUN BÜYÜĞÜ” DAVASINDA HAKİM KARŞISINDA: HAKİM DEĞİŞİKLİĞİ YENİ TARTIŞMA YARATTI

“HATAY’DA ULAŞIMDA BÜYÜK KIRILMA: 3. ÇEVRE YOLU RESMEN BAŞLADI!”

TİSK’E ÜSTÜ KAPALI ASGARİ ÜCRET BASKISI: ADALET İÇİN MAL MÜLKÜ BİR KENARA BIRAKIN!

“‘HAFTA İÇİ 8 SAAT, GECE 22.00’YE KADAR’: MESEM ÖĞRENCİLERİNİN ÇALIŞMA SINIRLARINI BAKAN TEKİN AÇIKLADI!”

İBB İDDİANAMESİNDE UYDURMA BEYAN KRİZİ: TARİH TUTMAYINCA SAVCILIK ÇELİŞKİYİ BİR GÜNDE ‘DÜZELTTİ!

“TBMM’DE TACİZ İDDİALARI ALEVLENDİ: LOKANTA ÇALIŞANI TUTUKLANARAK CEZAEVİNE GÖNDERİLDİ!”

“TCMB İNDİRİMİ SONRASI BIST’TE HIZLI TEPKİ: ENDEKS KRİTİK EŞİĞİ AŞTI!”

“ERSOY SORUŞTURMASI BÜYÜYOR: GİZLİ TANIK BEYANLARIYLA ‘ÖRGÜT’ İDDİASI DOSYAYA GİRDİ!”

“FED’İN İNDİRİMİ KÜRESEL DALGAYI TETİKLEDİ: TCMB’NİN BUGÜNKÜ KARARI TÜRKİYE EKONOMİSİNİN YÖNÜNÜ ÇİZECEK!”

“KONYA’DA YAKALANIP SERBEST BIRAKILDIĞINI SÖYLEDİ: SAYGI ÖZTÜRK’E ‘BEN YEŞİL’İM’ TELEFONU TÜRKİYE GÜNDEMİNİ SARSTI!”

“ÜNLÜ SANATÇI GÜLLÜ’NÜN ÖLÜMÜ: GÜVENLİK KAMERASI KAYITLARI CİNAYET ŞÜPHESİNİ GÜÇLENDİRDİ!”

GAZETECİ ENVER AYSEVER GÖZALTINA ALINDI

“MEDYA DÜNYASINI SARSAN TUTUKLAMA: ERSOY VE ÜÇ KİŞİ HAKKINDA ÇARPICI SUÇLAMALAR DOSYADA!”

Yükleniyor


“SUSURLUK GİBİ” DENİLEN FOTOĞRAFTA YENİ İSİM: BİNALİ YILDIRIM’IN KARDEŞİ DE KAREDE

İSTE’DE DİKKAT ÇEKEN BULUŞMA: ATAKAŞ GRUBU İLE AKADEMİ ARASINDA YENİ İŞ BİRLİKLERİ

KAYSERİ MEYDANINDA YARGI İSYANI: ÖZGÜR ÖZEL GİZLİ TANIĞIN DİLEKÇESİNİ AÇIKLADI

MESEM TARTIŞMASI ALEVLENDİ: EĞİTİM SEN’DEN YUSUF TEKİN’E 8 MADDELİK İSTİFA ÇAĞRISI

ASGARİ ÜCRETTE KRİZ BÜYÜYOR: TÜRK-İŞ KATILMADI, TALEBİNİ OKUTTURDU

ÖZGÜR ÖZEL BOMBAYI PATLATTI: İBB DOSYASINDA GİZLİ TANIK İFADESİ GERİ ÇEKİLMİŞ

  • Perşembe 16.2 ° / 4.5 ° Güneşli
  • Cuma 17.4 ° / 5.6 ° Güneşli
  • Cumartesi 18.1 ° / 8.7 ° Güneşli

Trendyol Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 16 12 1 3 24 39
2.FENERBAHÇE A.Ş. 16 10 0 6 22 36
3.TRABZONSPOR A.Ş. 16 10 1 5 14 35
4.GÖZTEPE A.Ş. 16 8 3 5 10 29
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 16 7 4 5 7 26
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 16 6 3 7 4 25
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 16 6 5 5 -2 23
8.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 16 5 6 5 5 20
9.KOCAELİSPOR 16 5 6 5 -3 20
10.CORENDON ALANYASPOR 16 3 4 9 -1 18
11.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 16 4 6 6 -3 18
12.TÜMOSAN KONYASPOR 16 4 8 4 -8 16
13.GENÇLERBİRLİĞİ 16 4 9 3 -4 15
14.KASIMPAŞA A.Ş. 16 3 7 6 -7 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 16 4 9 3 -14 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 16 2 6 8 -17 14
17.İKAS EYÜPSPOR 16 3 9 4 -11 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 16 2 11 3 -16 9