BAKAN KOCA’DAN SMA AÇIKLAMASI 

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, bakanlık tarafından yürütülen evlilik öncesi tarama programına, dünyada sayılı ülkelerin yapabildiği genetik taramaların eklendiğini belirterek, “SMA yenidoğan taramaları çok kısa bir zaman içerisi

GÜNDEM 28.02.2022 11:24:36 0
BAKAN KOCA’DAN SMA AÇIKLAMASI 

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, Nadir Hastalıklar Farkındalık Günü vesilesiyle Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü ve Ankara Şehir Hastanesi iş birliğiyle düzenlenen sempozyuma çevrimiçi katılarak açılış konuşması yaptı.
Bakan Koca konuşmasında, her iki bin kişide bir ve daha az sıklıkta görülen hastalıkların ‘Nadir Hastalıklar' olarak isimlendirildiğini hatırlatarak, “Her ne kadar nadir olarak isimlendirilse de altı bin civarında farklı hastalıktan etkilenen bireyler bir arada düşünüldüğünde toplumun azımsanmayacak bir kesimini etkileyen bu hastalıklar, özellikle son yıllarda tüm gelişmiş dünya ülkeleri gibi Türkiye'de de hak ettiği önemi görmektedir” dedi.
EYLEM PLANI TASLAĞI OLUŞTURULDU
Şubat ayının son gününün Nadir Hastalıklar Günü olarak kabul edildiğini anımsatan Koca, “Bugün kendi birimlerimizin yanı sıra, yurtiçi ve yurtdışı paydaşlarımızın katkılarıyla, geniş perspektifli bir etkinlik planladık” diye konuştu.
Bakan Koca, nadir hastalıklara verdikleri önemin bir göstergesi olarak 2 yıl önce kurdukları Otizm, Zihinsel Özel Gereksinimler ve Nadir Hastalıklar Dairesini işaret ederek, “Bu önemli alanda hem kısa vadeli sorunlara çözümler üretmek hem de uzun vadede altyapımızı geliştirmek üzere çok sayıda çalışma başlattık. Farklı hastalıklar özelinde konunun uzmanlarından oluşan bilim kurullarıyla istişareler gerçekleştirildi. Geldiğimiz noktada ‘Nadir Hastalıklar Sağlık Eylem Planı' taslağımız oluşturuldu. Önümüzdeki 3 yıl boyunca yapacaklarımızın somut adımlar halinde planlandığı bu strateji belgemizi yılın ilk yarısında resmi olarak yayınlamayı planlıyoruz” ifadelerini kullandı.
ORPHANET ÜYELİĞİ SAĞLANDI
Nadir hastalıklar alanında önemli hususlardan birisinin de uluslararası kurum ve kuruluşlar ile birlikte hareket etmek ve güncel gelişmeleri ele alabilmek olduğunu belirten Koca, “Bu amaçla hastalara, hekimlere ve araştırıcılara yardımcı olmak üzere planlanmış en önemli uluslararası iş birliği ağı olan Orphanet üyeliği sağlanmıştır. Nadir Hastalıkların önemli bir kısmı SMA, DMD, ALS ve Serebral Palsi gibi hastalıkları içine alan Nöromüsküler hastalıklar grubudur. Son zamanlarda çeşitli vesilelerle kamuoyu gündemine sıkça gelen bu hastalıklar özelinde de Bakanlığımızda pek çok çalışma yürütmekteyiz” diye konuştu.
AYRI BİR VERİ SİSTEMİ PLANLANIYOR
SMA, DMD, ALS ve Serebral Palsi gibi hastalıklardan muzdarip olanlara, multidisipliner ve özelleşmiş ekiplerce takip ve tedavinin yapıldığı Nöromüsküler Hastalıklar Hizmet Birimlerinin oluşturulmasına başlandığı bilgisini veren Koca, ülke genelinde 21 merkezin alt yapı çalışmalarının yapıldığını ve tıbbi-bilimsel kayıtların sağlıklı tutulabilmesi için ayrı bir veri sistemi planlandığını dile getirdi.
Nöromüsküler hastalık birimlerinin, planladıkları Özelleşmiş Hizmet Birimleri açısından bir model teşkil ettiğinin altını çizen Bakan Koca, bu birimlerden elde edilecek kurumsal deneyimin, tüm hastalara verilecek hizmet kalitesinin artması açısından kritik değer sahip olduğunu söyledi.
ÜCRETSİZ SMA TARAMASI
Nadir hastalıkların tedavisi alanında en önemli konunun söz konusu bu hastalıkların önlenmesi, önlenemiyorsa da erken fark edilerek en hızlı şekilde tedaviye başlanması olduğunu vurgulayan Bakan Koca, konuşmasına şöyle devam etti:
“Bu bağlamda Bakanlığımız tarafından yürütülen evlilik öncesi tarama programına, dünyada sayılı ülkelerin yapabildiği genetik taramalar eklenmiştir. SMA taramasıyla başladığımız bu hizmet, tüm aile sağlığı merkezlerimizde ücretsiz olarak verilmektedir. Ayrıca genetik hastalığa sahip çocuk ihtimali olan evli çiftlere seçici gebelik imkanı sunan preimplantasyon genetik tanı yöntemi de ülkemizde uygulanmaya başlanmıştır. SMA yenidoğan taramaları çok kısa bir zaman içerisinde başlatılacaktır. SMA konusunda 2017 yılından beri ücretsiz olarak sağlanan tedavi aşamaları yeniden güncellenerek hastalarımızın özellikle salgın döneminde sıkıntı yaşadığı uygulama kriterleri kaldırılmıştır. Bilim insanlarının yaptığı değerlendirmelere göre her gelişme hastalarımıza kazandırılmaya çalışılmaktadır.”

Anahtar Kelimeler:
  • BIST 100

    10746,98%0,04
  • DOLAR

    40,65% 0,04
  • EURO

    46,89% 0,88
  • GRAM ALTIN

    4379,59% 1,87
  • Ç. ALTIN

    7018,29% 1,30

DOLMABAHÇE’DE ÜÇLÜ ZİRVE: ERDOĞAN, MELONİ VE DİBEYBE İLE GÖRÜŞTÜ!

ADANA'DA EĞİTİM UÇAĞI DÜŞTÜ, PİLOT VE YOLCU AĞIR YARALANDI

CHP’NİN 15. BÜYÜK MİTİNGİ AKSARAY’DA: ERKEN SEÇİM TALEBİ YÜKSELDİ

II. ABDÜLHAMİT’İN 4. KUŞAK TORUNU HAKKINDA SAHTE DİPLOMA İDDİASI

BAKAN KURUM İSKENDERUN'DA BİR DİZİ AÇILIŞ VE ZİYARETTE BULUNDU!

ELAZIĞ PALU’DA KROM MADENİNDE GÖÇÜK ALTINDAKİ İŞÇİ KURTARILAMADI

İBB SORUŞTURMASI: 5 KİŞİ TUTUKLANDI

ÖZGÜR ÖZEL: BİR UZLAŞI ZEMİNİ ARIYORUZ, ANAYASA TARTIŞMASI İÇİNDE YOKUZ

ANAYASA MAHKEMESİ, 13 YILDA 79 BİN 565 DOSYADA İHLAL KARARI VERDİ

DİYANET’TEN GİYİM VE ESTETİK UYARISI:“ÇAĞDAŞLIK DEĞİL İLKELLİK”

İBB SORUŞTURMASINDA BİR KEZ DAHA ‘TEK SIRA’ GÖRÜNTÜLER SERVİS EDİLDİ!

ELAZIĞ'DA MADEN OCAĞINDA GÖÇÜK: ÇOK SAYIDA EKİP SEVK EDİLDİ

BAKANLIK KARARI DOSYAYA GİRDİ: AKP’Lİ ESKİ BAŞKAN VE İKİ KAMU GÖREVLİSİNE SORUŞTURMA İZNİ

ERGÜN ATALAY, BEŞTEPE'DEN ÇIKAN TEKLİFİ AÇIKLADI…

İBB OPERASYONU: İETT GENEL MÜDÜRÜ VE ÇOK SAYIDA İSİM HAKİM KARŞISINDA

DENİZLİ'DE BİR POLİS AİLESİNİ KATLEDİP İNTİHAR ETTİ!

ERDOĞAN, FETÖ’DEN AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET HAPİS ALAN MEHMET TUNÇ'UN CEZASINI KALDIRDI

HATAY’DA DEPREM KONUTLARI HIZLA YÜKSELİYOR: VALİ MASATLI SAHADA

İMAMOĞLU’NDAN KOBİ ÇAĞRISI: ÜRETİCİ DAYANACAK GÜÇTE DEĞİL

HBB’DEN AKDENİZ MEYVE SİNEĞİNE KARŞI YOĞUN MÜCADELE BAŞLADI!

ANTAKYA KARLISU’DA ŞANTİYEDE KORKU DOLU ANLAR! FRENİ BOŞALAN VİNÇ 2 ARACI BİÇİP UÇURUMDAN YUVARLANDI

ESKİ TİP SÜRÜCÜ BELGELERİNİN YENİLENMESİ İÇİN TANINAN SÜRE 31 EKİM 2025'E KADAR UZATILDI

ÖZEL’DEN AKP’YE SERT ÇIKIŞ: KOMİSYON ÜZERİNDE TAHAKKÜM KURULAMAZ!

BEŞİKTAŞ BELEDİYE BAŞKANI RIZA AKPOLAT'IN BALDIZI HAKKINDA KARAR

ÖZGÜR ÖZEL’DEN YARKADAŞ’A TEPKİ: ATATÜRK SEVGİMİZ TARTIŞILMAZ

AYM'DEN RASİM OZAN KÜTAHYALI'YA SOĞUK DUŞ!

ÖZEL: İMAMOĞLU ADAY OLMAZSA BEN DE ADAY DEĞİLİM

UKOME 2025 TEMMUZ AYI TOPLANTISI YAPILDI

31 KİŞİNİN KATLEDİLDİĞİ DOSYADA 5 HİZBULLAHÇININ MAL VARLIĞI SERBEST

İPTAL KARARI DİNLENMEDİ: ATATÜRK ORMAN ÇİFTLİĞİ’NDE İNŞAAT HIZLANDI

Yükleniyor


DOLMABAHÇE’DE ÜÇLÜ ZİRVE: ERDOĞAN, MELONİ VE DİBEYBE İLE GÖRÜŞTÜ!

ADANA'DA EĞİTİM UÇAĞI DÜŞTÜ, PİLOT VE YOLCU AĞIR YARALANDI

CHP’NİN 15. BÜYÜK MİTİNGİ AKSARAY’DA: ERKEN SEÇİM TALEBİ YÜKSELDİ

II. ABDÜLHAMİT’İN 4. KUŞAK TORUNU HAKKINDA SAHTE DİPLOMA İDDİASI

ELAZIĞ PALU’DA KROM MADENİNDE GÖÇÜK ALTINDAKİ İŞÇİ KURTARILAMADI

İBB SORUŞTURMASI: 5 KİŞİ TUTUKLANDI

ÖZGÜR ÖZEL: BİR UZLAŞI ZEMİNİ ARIYORUZ, ANAYASA TARTIŞMASI İÇİNDE YOKUZ

  • Cumartesi 33.2 ° / 22 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 34.8 ° / 19.5 ° Güneşli
  • Pazartesi 33.6 ° / 19.4 ° Güneşli

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 30 1 5 60 95
2.Fenerbahçe 36 26 4 6 51 84
3.Samsunspor 36 19 10 7 14 64
4.Beşiktaş 36 17 8 11 23 62
5.İstanbul Başakşehir 36 16 14 6 4 54
6.Eyüpspor 36 15 13 8 5 53
7.Trabzonspor 36 13 11 12 13 51
8.Göztepe 36 13 12 11 9 50
9.Rizespor 36 15 17 4 -6 49
10.Kasımpaşa 36 11 11 14 -1 47
11.Konyaspor 36 13 16 7 -5 46
12.Alanyaspor 36 12 15 9 -7 45
13.Kayserispor 36 11 13 12 -12 45
14.Gazişehir Gaziantep 36 12 15 9 -5 45
15.Antalyaspor 36 12 16 8 -25 44
16.Bodrum FK 36 9 17 10 -17 37
17.Sivasspor 36 9 19 8 -16 35
18.Hatayspor 36 6 22 8 -27 26
19.Adana Demirspor 36 3 28 5 -58 2