GAZETECİ KADINLAR DA YÜRÜDÜ

GAZETECİ KADINLAR DA YÜRÜDÜ

Ankaralı kadınlar, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü Kolej Meydanı’ndan Sakarya Caddesi’ne gerçekleştirdikleri yürüyüşle kutladı.

Ankaralı kadınlar 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü Kolej Meydanı’ndan Sakarya Caddesi’ne gerçekleştirdikleri yürüyüşle kutladı. Ankara Kadın Platformu’nun düzenlediği yürüyüşte “Dünya yerinden oynar, kadınlar özgür olsa”,  “Geceleri de, sokakları da, meydanları da terk etmiyoruz” sloganları atıldı ve “Sen, ben, biz. Özgürlük için alt üst ederiz”, “La gardaş biseksüeller size ne etti”, “Er doğanlardan çok sıkıldım” dövizleri yanı sıra “Emeğimiz, kimliğimiz, özgürlüğümüz, hayatımız ve barış için tüm dünyada ayaktayız” pankartı taşındı.

Ankara Kadın Platformu adına Sakarya Caddesi’nde yapılan basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi: “2019 yılında tam 474 kadın katledildi. Yeni yargı paketiyle ‘aile içi şiddet vakaları’ adı altında kadına yönelik şiddet için arabuluculuk getirilmeye çalışılıyor. Buradan uyarıyoruz: İstanbul Sözleşmesi kadına yönelik şiddet bakımından arabuluculuğu ve ulaştırmayı yasaklamaktadır. 6284 sayılı kanun uygulanmak zorundadır. Yasalara uymayan iktidar ve devlet kurumları suç ortağıdır.”
‘KADİROVA CİNAYETİ ÖRTBAS EDİLDİ
“Dersim’de üniversite öğrencisi Gülistan Doku, tam 64 gündür kayıp. Arama çalışmaları sonlandırıldı. Ailesi, arkadaşları ve kadın örgütleri susturulmaya çalışılıyor. Bizler buradan bir kez daha haykırıyoruz; susmayacağız ve olay aydınlatılıncaya kadar hep bir ağızdan sormaya devam edeceğiz: Gülistan Doku nerede? Göçmen işçi Nadira Kadirova AKP’li milletvekili Şirin Ünal’ın evinde sigortasız çalışırken katledildi. Cinayet örtbas edildi. Yine gazeteci Yeldana Kaharman da evinde ölü bulundu. Bu kadınlara ne oldu? Biz bir kişi daha eksilmemek için mücadele ediyoruz.”
‘UCUZ İŞGÜCÜ OLMAMIZ İSTENİYOR’
“Krizin faturası önce kadınlara kesildi. Kadınlar yoksulluğa mahkum ediliyor. Kadınların görünmeyen ev içi emeği ekonomik kriz ile artıyor. Türkiye’de çalışma rejimi kadınların yaşadığı mobbingi artırıyor. İşten çıkarmalar başladığında önce kadınlardan vazgeçiliyor. Kadınlardan erkeklere göre işgücüne katılım oranı daha düşük, işsizlik oranı ise daha yüksek. Eş değer işlerde kadınlar, erkeklerden daha az ücret alıyor. Ucuz işgücü olmamız ve ataerkil kapitalist sisteme ucuz işgücü yetiştirmemiz isteniyor.”
‘ÜLKEMİZ SAVAŞA SÜRÜKLENİYOR’
“Ülkemiz savaşa sürükleniyor. Savaştan en büyük yarayı alanların yine kadınlar olduğunu biliyoruz. Devlet savaş politikalarıyla gündem değiştiriyor, kadınların sorunlarını yok sayıyor. Halkların tarafı olmadığı bu kirli savaş pazarlığında, başta kadınlar, çocuklar olmak üzere sığınmacıların pazarlık konusu yapılmasını kabul etmiyoruz. Emperyalist saldırganlığa karşı inadına barış diyoruz.

GAZETECİ KADINLAR DA YÜRÜDÜ

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Üyesi kadınlar da ayrı pankartla yürüdü. “Evde, işte, sokakta, medyada erkek şiddetine hayır” yazılı pankartla gazeteci kadınların sorunlarına dikkat çekildi.