Tarih: 23.05.2020 12:01

ESKİ GENELKURMAY GÖREVLİSİ PEKİN’DEN AÇIKLAMA

Facebook Twitter Linked-in

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Başbakan olarak başkanı olduğu 2015 Yüksek Askeri Şûrası’nda, 15 Temmuz darbe girişiminin kilit isimlerinden eski Tümgeneral Mehmet Dişli’nin MİT’ten gelen raporlar doğrultusunda emekli edileceğini, ancak kararın son anda uygulanmadığını açıklamıştı ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın da kendisi doğrultusunda görüş bildirdiğine dikkat çekmişti.
Davutoğlu’nun açıklamasını değerlendiren Genelkurmay eski İstihbarat Daire Başkanı İsmail Hakkı Pekin, Genelkurmay eski Başkanı Necdet Özel döneminde, 2014 yılında ‘FETÖ’cülerin’ listesinin geldiğini ancak MİT’in ulaştırdığı bu listede kimin neden ‘FETÖ’cü’ olarak değerlendirildiğinin yer almadığını söyledi.
2015 Askeri Şura’sı öncesinde ‘FETÖ’cülerin’ iki aşamada tasfiye edilmeye çalışıldığını düşünen Pekin, “2014 yılında Necdet Özel ile görüştüğümde listeler konusu gündeme geldi. ‘İsmail MİT’ten bin 200’den fazla personel ismi geldi’ dedi. 2015 şurasında bir kısmı pasif göreve alındı, bir kısmı da emekli edildi. Bunların FETÖ’cü olup olmadığı konusunda MİT’in listesi vardı ama gerekçeleri yoktu. MİT’in hazırladığı listeler abartılı hazırlanmıştı” dedi.
Şura'da neler yaşanmış olabileceğine ilişkin yorumda bulanan Pekin, son gün yeni değerlendirme yapılmış olabileceğini kaydederek, şunları söyledi:
“Mehmet Dişli’nin böyle biri olmayabileceğini Cumhurbaşkanı ve Genelkurmay başkanı değerlendirmiş olabilir. Son gün isimler değiştirilebilir. Şu adamın yerine şunu taktir ettim gibi laflar olabilir, yeni baştan listeler değişebilir. O zaman 3’lü kararname vardı. Savunma Bakanı, Başbakan ve Cumhurbaşkanının imzasıyla isimler çıkardı. Birileri Mehmet Dişli’nin FETÖ’cü olmadığını değerlendirmiştir.”
“Biliyorsunuz Balyoz davasından sonra cezaevinden çıkan arkadaşlarımız vardı. Onların ve Ahmet Zeki Üçok’un verdiği isimler emniyete ve MİT’e bildirildi ve listeler hazırlandı.”
‘MİT BÜYÜK İHTİMALLE BİLDİRİYORDUR’
“Hazırlanan listelerdeki isimler görevden alınmamışsa takibinin yapılmış olması lazım. Mehmet Dişli de kritik bir yerdeydi ve yaptığı çalışmalar Genelkurmay Başkanlığını ilgilendiriyordu. MİT büyük ihtimalle takip ediyordur, Başbakana, Cumhurbaşkanına ve Genelkurmay Başkanına bildiriyordur. Ancak normalde takip etmiş olsalardı Mehmet Dişli’yi bildirilerdi, listelerdeki bir kısım isimler üzerinde ihtimal verilmediğini değerlendiriyorum.”  
‘ÖNCELİKLİ KABAHAT SİLAHLI KUVVETLERİN’
“Burada öncelikli kabahat silahlı kuvvetlerin. Kendisine liste geldi ve bu isimleri takip etmesi gerekiyor. Diyelim ki takip etmediler, Başbakana ve Cumhurbaşkanına da listeler gidiyor, onların soru sorması lazım. Eğer iyi bir çalışma yapılıp, şuraya yansıtılsaydı, bu iş baştan itibaren önlenirdi.”
“Benim listede gördüğümün yüzde 80-90’nı darbeye karışmış durumda. Hatta darbeden 2-3 ay önce yine listeler gönderildi. Bu listelerde yazılanların yüzde 70-80’ni darbeye karışanlar arasındaydı. ”
“Genelkurmay Başkanı Necdet Özel’in algısı şuydu, ‘Böyle bir liste var, bunların karşılığında gerekçe yok. Neye dayanarak FETÖ’cü yazıyor. Tekrar bir tasfiye harekatı olmasın’.”
ANKA


 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —