ERZİNCAN’DA 2 YAŞINDAKİ ÇOCUK ÖLÜMDEN DÖNDÜ: BOCAVİRÜS GERÇEĞİ YENİDEN GÜNDEMDE

Erzincan'da Bocavirüs teşhisi konulan 2 yaşındaki A.E.'nin kalbi iki kez durdu! Organları iflas etme noktasına gelen küçük çocuk, ambulans uçakla İstanbul'a sevk edilerek kurtarıldı.

GÜNDEM 9.01.2026 10:56:00 0
ERZİNCAN’DA 2 YAŞINDAKİ ÇOCUK ÖLÜMDEN DÖNDÜ: BOCAVİRÜS GERÇEĞİ YENİDEN GÜNDEMDE

Erzincan’da bocavirüs nedeniyle kalbi iki kez duran ve ölümden dönen 2 yaşındaki A.E.’nin yaşadıkları, kış aylarında çocukları tehdit eden virüslerin ne denli ağır sonuçlar doğurabileceğini bir kez daha gözler önüne serdi. Hekimler, özellikle küçük çocuklarda görülebilen ağır tablolar konusunda aileleri dikkatli olmaya çağırdı.

Yaz aylarının sonunda artış gösteren koronavirüs vakaları, aralık ayı itibarıyla yerini mutasyonlu grip türü olarak tanımlanan H3N2’ye bıraktı. Son dönemde acil servislerde en sık karşılaşılan vakalar bu yönde olurken, geçtiğimiz günlerde bocavirüs kaynaklı ağır bir çocuk vakası kamuoyunun dikkatini çekti.

KALBİ İKİ KEZ DURDU, YOĞUN BAKIMDA YAŞAM SAVAŞI VERDİ

Erzincan’da yaşayan G.B. ve T.B. çiftinin tek çocukları olan iki yaşındaki A.E., öksürük ve yüksek ateş şikâyetiyle ailesi tarafından hastaneye götürüldü. Yapılan ilk kontrollerde çocuğa ilaç tedavisi başlandı. Ancak kısa süre içinde A.E.’nin durumu ağırlaştı.

Grip benzeri üst solunum yolu enfeksiyonuna neden olan bocavirüse yakalandığı belirlenen küçük çocuk, nefes darlığı ve hırıltı şikâyetlerinin artması üzerine yeniden hastaneye kaldırıldı. Burada yaşanan kritik süreçte A.E.’nin kalbi iki kez durdu. Hekimlerin müdahalesiyle hayata döndürülen çocuk entübe edildi.

Durumunun ciddiyeti üzerine ambulans uçakla Erzurum’a sevk edilen A.E., daha sonra karaciğer nakli değerlendirmesi için İstanbul’a nakledildi. Uygulanan diyaliz ve destek tedavileri sonucunda çocuğun organ fonksiyonlarının normale dönmeye başladığı öğrenildi.

BOCAVİRÜS UZMANLAR TARAFINDAN ANLATILDI

Hürriyet’ten İsmail Sarı’nın haberine göre, Çocuk Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Sedat Öktem, bocavirüsün bilim dünyasında “Human Bocavirus” olarak adlandırıldığını belirtti.

Prof. Dr. Öktem, virüsün ilk kez 2005 yılında solunum yolu enfeksiyonu nedeniyle hastaneye başvuran çocukların üst solunum yolu örneklerinde tanımlandığını hatırlatarak, bu durumun virüsün o tarihte ortaya çıktığı anlamına gelmediğini vurguladı. Öktem, bocavirüsün büyük olasılıkla yıllardır dolaşımda olduğunu, ancak gelişmiş moleküler testlerin yaygınlaşmasıyla fark edilmeye başlandığını ifade etti.

Bugüne kadar dört farklı bocavirüs tipi tanımlandığını aktaran Öktem, bu tiplerin HBoV-1, HBoV-2, HBoV-3 ve HBoV-4 olarak sınıflandırıldığını söyledi. En sık görülen ve solunum yolu enfeksiyonlarıyla ilişkilendirilen tipin HBoV-1 olduğunu belirten Öktem, diğer tiplerin ise daha çok sindirim sistemiyle ilişkili bulunduğunu dile getirdi.

“AĞIR SEYİR NADİR AMA MÜMKÜN”

Bocavirüsün özellikle 5 yaş altındaki çocuklarda grip benzeri solunum yolu enfeksiyonlarında saptanabildiğini belirten Prof. Dr. Sedat Öktem, virüsün nadir olarak çok ağır seyrettiğini ve birden fazla organı etkileyebildiğini söyledi.

Öktem, çoğu çocuğun hastalığı hafif belirtilerle atlattığını, virüsün yetişkinlerde de görülebildiğini ancak genellikle benzer ve daha hafif tablolar izlediğini ifade etti.

HAYATİ ORGANLAR ETKİLENEBİLİYOR

Bocavirüsün genellikle solunum yollarını tutan bir virüs olduğunu vurgulayan Öktem, çok nadir durumlarda vücutta şiddetli bir iltihabi yanıtı tetikleyebildiğini belirtti. Bu durumun yalnızca akciğerlerle sınırlı kalmayıp kalp ve karaciğer gibi hayati organların da etkilenmesine yol açabildiğini söyledi.

Bu tür ağır tabloların istisnai olduğunu dile getiren Öktem, genellikle altta yatan başka risk faktörleri bulunan çocuklarda görüldüğünü kaydetti.

TÜRKİYE’DE DE BENZER ORANLAR GÖRÜLÜYOR

Yapılan çalışmalara göre bocavirüsün, çocuklarda solunum yolu enfeksiyonları sırasında yapılan testlerde yaklaşık yüzde 2 ila 10 oranında saptanabildiğini ifade eden Öktem, yetişkinler için net bir oran vermenin zor olduğunu söyledi. Türkiye’de de benzer oranların bildirildiğini belirten Öktem, Erzincan’daki vaka gibi çoklu organ yetmezliğiyle seyreden ağır tabloların ise çok sık yaşanmadığını vurguladı.

BELİRTİLER GRİP SANILABİLİYOR

Sedat Öktem, bocavirüste en sık görülen belirtilerin ateş, burun akıntısı, öksürük, hırıltı, nefes darlığı ve halsizlik olduğunu belirtti. Bu nedenle çoğu zaman hastalığın basit bir grip gibi değerlendirilerek ayakta atlatılabildiğini söyleyen Öktem, bazı çocuklarda tablonun ağırlaşabildiğini ve alt solunum yollarının tutulabildiğini ifade etti.

Bocavirüsün doğrudan ölümcül bir virüs olarak kabul edilmediğini belirten Öktem, çoğu çocukta hafif ya da orta şiddette seyrettiğini, ancak çok küçük çocuklarda, bağışıklık sistemi zayıf olanlarda veya başka enfeksiyonlarla birlikte görüldüğünde hayatı tehdit eden tablolara yol açabildiğini söyledi.

AŞI VE ÖZEL İLAÇ YOK, ERKEN MÜDAHALE HAYAT KURTARIYOR

Bocavirüse özgü bir ilaç ya da aşının bulunmadığını ifade eden Prof. Dr. Sedat Öktem, tedavinin hastanın durumuna göre destekleyici şekilde uygulandığını belirtti. Ateş düşürücüler, sıvı tedavisi, oksijen desteği ve gerektiğinde yoğun bakım uygulamalarının devreye girdiğini söyledi.

Her yıl bu mevsimde ağır bocavirüs enfeksiyonlarıyla karşılaştıklarını dile getiren Öktem, yoğun bakımda uygulanan solunum ve destek tedavileri sayesinde bu ciddi tabloların atlatılabildiğini, ancak erken müdahalenin hayati riskleri önemli ölçüde azalttığını vurguladı.

Özellikle küçük çocuklarda nefes darlığı, hırıltının artması, beslenme güçlüğü ve halsizlik gibi belirtiler görülmesi halinde vakit kaybetmeden sağlık kuruluşlarına başvurulması gerektiğinin altını çizdi.

 

  • BIST 100

    14915,65%1,02
  • DOLAR

    43,12% 0,20
  • EURO

    50,19% -0,13
  • GRAM ALTIN

    6250,51% 0,91
  • Ç. ALTIN

    10147,72% 0,77

KANUN TEKLİFİ MECLİS’TE: 4 MİLYON EMEKLİ İÇİN 20 BİN TL DÜZENLEMESİ

İSKENDERUN DEVLET HASTANESİ’NDE YENİ DÖNEM: BAŞHEKİMLİK KOLTUĞUNA ADEM SARI OTURDU!

HATAY'DA SAĞANAK VURDU, BELEDİYE SAHAYA İNDİ: MAHSUR KALAN ARAÇLAR VE VATANDAŞLAR KURTARILDI!

SAMANDAĞ’DA KORKUNÇ OLAY: ABLASI BAŞINDAN VURDU, KÜMESTEN CEPHANELİK ÇIKTI!

ATEŞKES MASADA, SİLAH SAHADA: HALEP’TE SDG’YE “TERK ET” BASKISI

SAVUNMA YARGILANIYOR: İSTANBUL BAROSU DAVASINDA KARAR GÜNÜ

MECLİS’TE SKANDAL "ALEVİ" SÖZLERİ: AKP’Lİ USTA'DAN TOPLUMU BÖLEN ÇIKIŞ!

ERZİNCAN’DA 2 YAŞINDAKİ ÇOCUK ÖLÜMDEN DÖNDÜ: BOCAVİRÜS GERÇEĞİ YENİDEN GÜNDEMDE

DİYANET’İN YENİ YIL "GELENEĞİ" DEĞİŞMEDİ: 2026’NIN İLK İHALESİ YİNE İHLAS’A GİTTİ!

BEYKOZ MİTİNGİ SONRASI İLK HAMLE: ERDOĞAN’DAN ÖZEL’E DAVA

SURİYE’DE OPERASYONLAR BAŞLADI, HAKAN FİDAN’DAN SERT MESAJLAR

MUHALEFETTEN MECLİS’TE TARİHİ "DİRENİŞ" SÖZÜ: TRAFİK CEZASINI DURDURUN, EMEKLİYE MAAŞ VERİN!

TBMM’DE SKANDAL: KAMERA GÖRÜNTÜLERİ “TEMAS YOLUYLA SARKINTILIĞI” ORTAYA KOYDU

TÜRKİYE GENELİNDE DOĞA ALARMI: 63 İLDE SARI KODLU 'TAM KUŞATMA' BAŞLADI!

GERİCİ KUŞATMAYA KARŞI DİRENİŞİN ADI: 10 OCAK’TA ANKARA’DA "BÜYÜK KADIN BULUŞMASI"!

ÖNCE "DALGA" GEÇTİLER, ŞİMDİ "KOPYA" EDİYORLAR: "AFET" KILIFI ALTINDA YOKSULLUK İTİRAFI!

SİYASETTE TRANSFER FIRTINASI: CHP’DEN AKP’YE GEÇEN ÇAKIR’DAN ERDOĞAN’A ‘BAŞKOMUTAN’ SELAMI!

 İBB DOSYASINDA TEDBİR DEĞİŞİKLİĞİ: 6 İSİM İÇİN EV HAPSİ KARARI KALDIRILDI!

ÖZGÜR ÖZEL’DEN EMEKLİLERE MECLİS SÖZÜ: “HAKLARINI ALANA KADAR TERK ETMEYECEĞİZ”

ŞAM–SDG HATTI KOPTU: HALEP’TE SAVAŞ FİİLEN BAŞLADI

ERDOĞAN “BÖLÜŞÜM KAVGASI” DEDİ, VENEZUELA’YI ANMADI

HASTANEDE GÜVENLİK ALARMI: HATAY’DA ASILSIZ İHBAR PANİK YARATTI

AKP’YE GEÇECEK ÜÇ VEKİLDEN “CHP LİSTESİ” ELEŞTİRİSİNE YANIT

BIST’TE GÜVEN KRİZİ: KIMMR HİSSELERİNDE MANİPÜLASYON İDDİASI, 17 KİŞİ GÖZALTINDA

ETKİN PİŞMANLIK TARTIŞMASI BÜYÜYOR: İTİRAFÇININ AVUKATLARI SAVCILIĞI İŞARET ETTİ

RESMİ GAZETE’DE GECE REVİZYONU: 26 İLDE VALİLİK HARİTASI DEĞİŞTİ

KADIN SPİKERİN İFADESİ DOSYAYI SARSTI: ERSOY VE ATEŞ DETAYI

TRUMP’TAN DÜNYAYA AÇIK TEHDİT: “EN KORKUTUCU ORDU BİZDE”

HABERTÜRK DOSYASI DERİNLEŞİYOR: MEHMET AKİF ERSOY’DAN VEYİS ATEŞ HAKKINDA ÇARPICI BEYAN

ESNAF KONUŞTU, SORUŞTURMA AÇILDI: MEHMET ŞİMŞEK’E DERT YANAN YURTTAŞA SAVCILIK DEVREDE

Yükleniyor


SAMANDAĞ’DA KORKUNÇ OLAY: ABLASI BAŞINDAN VURDU, KÜMESTEN CEPHANELİK ÇIKTI!

ATEŞKES MASADA, SİLAH SAHADA: HALEP’TE SDG’YE “TERK ET” BASKISI

SAVUNMA YARGILANIYOR: İSTANBUL BAROSU DAVASINDA KARAR GÜNÜ

MECLİS’TE SKANDAL "ALEVİ" SÖZLERİ: AKP’Lİ USTA'DAN TOPLUMU BÖLEN ÇIKIŞ!

ERZİNCAN’DA 2 YAŞINDAKİ ÇOCUK ÖLÜMDEN DÖNDÜ: BOCAVİRÜS GERÇEĞİ YENİDEN GÜNDEMDE

DİYANET’İN YENİ YIL "GELENEĞİ" DEĞİŞMEDİ: 2026’NIN İLK İHALESİ YİNE İHLAS’A GİTTİ!

  • Cumartesi 14.4 ° / 5.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 11.3 ° / 8 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazartesi 13.2 ° / 6.1 ° Şiddetli yağmurlu

Trendyol Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 17 13 1 3 27 42
2.FENERBAHÇE A.Ş. 17 11 0 6 25 39
3.TRABZONSPOR A.Ş. 17 10 2 5 13 35
4.GÖZTEPE A.Ş. 17 9 3 5 12 32
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 17 8 4 5 8 29
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 17 6 4 7 2 25
7.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 17 6 6 5 9 23
8.KOCAELİSPOR 17 6 6 5 -2 23
9.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 17 6 6 5 -6 23
10.CORENDON ALANYASPOR 17 4 4 9 1 21
11.GENÇLERBİRLİĞİ 17 5 9 3 -3 18
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 17 4 7 6 -4 18
13.TÜMOSAN KONYASPOR 17 4 8 5 -8 17
14.KASIMPAŞA A.Ş. 17 3 8 6 -10 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 17 4 10 3 -15 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 17 2 6 9 -17 15
17.İKAS EYÜPSPOR 17 3 10 4 -14 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 17 2 12 3 -18 9