ERDOĞAN'IN 'GİZLİ' SEÇİM PLANI

Gazeteci Murat Yetkin, Ankara'daki seçimleri erkene alma senaryolarına değindi.

SİYASET 2.01.2023 19:51:00 0
ERDOĞAN

Yetkin, "Muhalefet karşı çıkarsa Erdoğan Meclis’i feshedip seçime gitmek isteyebilir. Ya da Meclis’i hiç devreye sokmadan da bu Anayasal yetkisini kullanabilir" ifadelerini kullandı.
AKP’nin 2023 seçimleriyle ilgili planlarından birisi de seçimleri öne çekmek… Partinin önemli kurmaylarından, seçim tarihinin öne çekilebileceğine yönelik açıklamalar gelirken, siyasi kulislerden yansıyan haberlere göre, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin geçen hafta yaptığı görüşmede, seçimin yeni tarihiyle ilgili anlaşmaya vardıkları ileri sürülmüştü.

Ankara’nın deneyimli gazetecilerinden Murat Yetkin, Yetkinreport’ta kaleme aldığı “Erdoğan seçim avantajı sağlamak için Meclis’i feshedebilir” başlıklı yazısında, seçimlerin erkene çekilmesi için yapılması gereken ihtimaller üzerinde durdu.

“Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan kendisine seçim avantajı sağlamak için Meclis’i feshedip ülkeyi 18 Haziran’dan erken seçime götürebilir” diyen Yetkin, sözlerine dayanak olarak AKP Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ’ın “İki türlü seçime gitme imkânı var. Birisi Meclis’in 360 milletvekiliyle karar almasıyla diğeri de Cumhurbaşkanının Meclis’i feshetmesiyle” sözlerini gösterdi.

“CUMHURİYETİN 100’ÜNCÜ YILINDA BİR CUMHURBAŞKANININ KENDİSİNE SEÇİM AVANTAJI SAĞLAMAK İÇİN PARLAMENTOYU FESHETMESİ ANLAMINA DA GELECEK”

Yetkin yazısında şunları kaydetti:

“Erdoğan’ın seçimi vaktinden erken yaptırması, öne alma kararını muhalefet izin vermedikçe Meclis’ten çıkartması çok zor; Meclis aritmetiğini bu bağlantıdan okuyabilirsiniz. Bu durumda Erdoğan, Dağ’ın da söylediği gibi Meclis’i feshedip ülkeyi 60 gün içinde seçime götürebilir.

Bu yalnızca Erdoğan’ın seçimi 18 Haziran’daki ilk turda kazanamayacağı endişesinin itirafı gibi olmakla kalmayacak. Aynı zamanda Cumhuriyetin 100’üncü yılında bir Cumhurbaşkanının kendisine seçim avantajı sağlamak için parlamentoyu feshetmesi anlamına da gelecek.”

“KİMSEYE SEÇİM GARANTİSİ GETİREMEYECEK”

AKP’nin seçim tarihiyle ilgili endişelerini de aktaran Yetkin, “Erdoğan seçimi 18 Haziran’dan erkene almak isterse bu ona da, kimseye de seçim garantisi getiremeyecek. Ancak seçimin zamanında yapılması Erdoğan’ın ilk turda seçilme şansını azaltacak. İkinci tura -yani 18 Haziran’da yapılması durumunda 2 Temmuz’a- kalması halindeyse, şansını daha da zorlamış olabilir” dedi.

“MUHALEFET KARŞI ÇIKARSA ERDOĞAN MECLİS’İ FESHEDİP SEÇİME GİTMEK İSTEYEBİLİR”

Gazeteci Yetkin, “Aslında Erdoğan için ideali seçenek, seçimi asgari ücret, emekli ve memur maaşları artışlarının hayat pahalılığı karşısında etkisi azalmadan, örneğin Mart ayında yapmak” dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kararı tabii ki Erdoğan verecek. Ama bunun bir de takvimi var. Örneğin, Meclis’i 14 Mayıs’ta seçim için hareketlendirmek Mart ortasında konuyu TBMM’ye getirmek gerekiyor. Muhalefet karşı çıkarsa Erdoğan Meclis’i feshedip seçime gitmek isteyebilir. Ya da Meclis’i hiç devreye sokmadan da bu Anayasal yetkisini kullanabilir.

Bu süreçte hukuk devletini zedeleme tartışmaları göze alınarak muhalefeti zora sokacak, AK Parti’ye (ve MHP’ye) avantaj sağlayacak başka hamleler de gelebilir. Bunların başında AK Parti’nin seçimle kaybettiği, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığına yargı kararları sonrasında el koyma ihtimali geliyor. Daha önce CHP İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’nu Cumhurbaşkanına hakaret gerekçesiyle verilen hapis ve siyaset yasağı cezası, geçtiğimiz ay İstanbul’un CHP’li  Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’na YSK’ya hakaret gerekçesiyle verildi. İYİ Parti lideri Meral Akşener, bu “çökme” adımlarının diğer muhalif belediyelere de sıçrayabileceğini söylüyor.

Bu manzarada Erdoğan’ın kendisine seçim avantajı sağlamak niyetiyle Meclis’i feshetmesi çok da uzak ihtimal değil.”

 

Anahtar Kelimeler: ERDOĞAN' 'GİZLİ' SEÇİM PLANI
  • BIST 100

    14202,09%-0,67
  • DOLAR

    42,71% 0,05
  • EURO

    50,33% 0,25
  • GRAM ALTIN

    5897,25% -0,19
  • Ç. ALTIN

    9493,51% -0,48

CHP’YE SERT ELEŞTİRİ, ERDOĞAN’A SOL TANIMI: UÇUM’UN YAZISI TARTIŞMA YARATACAK

“SUSURLUK GİBİ” DENİLEN FOTOĞRAFTA YENİ İSİM: BİNALİ YILDIRIM’IN KARDEŞİ DE KAREDE

SAAT 04.17’DE DURAN BİR HAFIZA: HATAY VALİLİĞİ YENİ LOGOSUNU TANITTI

İSTE’DE DİKKAT ÇEKEN BULUŞMA: ATAKAŞ GRUBU İLE AKADEMİ ARASINDA YENİ İŞ BİRLİKLERİ

RAFLARDAN ÇUKURA: REYHANLI’DA 2 TON SON KULLANMA TARİHİ GEÇMİŞ GIDA İMHA EDİLDİ

KAYSERİ MEYDANINDA YARGI İSYANI: ÖZGÜR ÖZEL GİZLİ TANIĞIN DİLEKÇESİNİ AÇIKLADI

MESEM TARTIŞMASI ALEVLENDİ: EĞİTİM SEN’DEN YUSUF TEKİN’E 8 MADDELİK İSTİFA ÇAĞRISI

ASGARİ ÜCRETTE KRİZ BÜYÜYOR: TÜRK-İŞ KATILMADI, TALEBİNİ OKUTTURDU

ÖZGÜR ÖZEL BOMBAYI PATLATTI: İBB DOSYASINDA GİZLİ TANIK İFADESİ GERİ ÇEKİLMİŞ

GÜLLÜ’NÜN ÖLÜMÜNDE ŞOK GELİŞME: KIZI “KASTEN ÖLDÜRME” SUÇLAMASIYLA TUTUKLANDI

RUS MEDYASINDAN ÇARPICI İDDİA: ZİRVEDE KİM DIŞARIDA KALDI?

HAKİM DEĞİŞTİ, DAVA ERTELENDİ: İMAMOĞLU SİLİVRİ’DE İKİNCİ YASSIADA UYARISI YAPTI

MHP–DEM TEMASINDA YENİ PERDE: BAHÇELİ “HER CÜMLESİNE İMZAMI ATARIM” DEDİ

SİYASETTE KRİTİK DOSYA TRAFİĞİ: ÖZGÜR ÖZEL’İN DOKUNULMAZLIĞI MECLİS GÜNDEMİNDE

TARİHİ ASGARİ ÜCRET ZİRVESİ İŞÇİSİZ BAŞLADI: TÜRK-İŞ MEKTUP BIRAKTI, MASAYI TERK ETTİ

“ELEKTRİK YOK, SU YOK, OKUL YOK: SURİYE’YE DÖNENLER TÜRKİYE’DE KALMALARI İÇİN AKRABALARINI UYARIYOR!”

ERSOY OPERASYONUNDA ‘SUSURLUK’ BENZETMESİ: İKTİDAR YAZARI FOTOĞRAFI PAYLAŞTI, TARTIŞMA BÜYÜDÜ

“İMAMOĞLU “TURPUN BÜYÜĞÜ” DAVASINDA HAKİM KARŞISINDA: HAKİM DEĞİŞİKLİĞİ YENİ TARTIŞMA YARATTI

“HATAY’DA ULAŞIMDA BÜYÜK KIRILMA: 3. ÇEVRE YOLU RESMEN BAŞLADI!”

TİSK’E ÜSTÜ KAPALI ASGARİ ÜCRET BASKISI: ADALET İÇİN MAL MÜLKÜ BİR KENARA BIRAKIN!

“‘HAFTA İÇİ 8 SAAT, GECE 22.00’YE KADAR’: MESEM ÖĞRENCİLERİNİN ÇALIŞMA SINIRLARINI BAKAN TEKİN AÇIKLADI!”

İBB İDDİANAMESİNDE UYDURMA BEYAN KRİZİ: TARİH TUTMAYINCA SAVCILIK ÇELİŞKİYİ BİR GÜNDE ‘DÜZELTTİ!

“TBMM’DE TACİZ İDDİALARI ALEVLENDİ: LOKANTA ÇALIŞANI TUTUKLANARAK CEZAEVİNE GÖNDERİLDİ!”

“TCMB İNDİRİMİ SONRASI BIST’TE HIZLI TEPKİ: ENDEKS KRİTİK EŞİĞİ AŞTI!”

“ERSOY SORUŞTURMASI BÜYÜYOR: GİZLİ TANIK BEYANLARIYLA ‘ÖRGÜT’ İDDİASI DOSYAYA GİRDİ!”

“FED’İN İNDİRİMİ KÜRESEL DALGAYI TETİKLEDİ: TCMB’NİN BUGÜNKÜ KARARI TÜRKİYE EKONOMİSİNİN YÖNÜNÜ ÇİZECEK!”

“KONYA’DA YAKALANIP SERBEST BIRAKILDIĞINI SÖYLEDİ: SAYGI ÖZTÜRK’E ‘BEN YEŞİL’İM’ TELEFONU TÜRKİYE GÜNDEMİNİ SARSTI!”

“ÜNLÜ SANATÇI GÜLLÜ’NÜN ÖLÜMÜ: GÜVENLİK KAMERASI KAYITLARI CİNAYET ŞÜPHESİNİ GÜÇLENDİRDİ!”

GAZETECİ ENVER AYSEVER GÖZALTINA ALINDI

“MEDYA DÜNYASINI SARSAN TUTUKLAMA: ERSOY VE ÜÇ KİŞİ HAKKINDA ÇARPICI SUÇLAMALAR DOSYADA!”

Yükleniyor


ÖZGÜR ÖZEL’DEN GÜVENSİZLİK RESTİ: CHP’DE YÖNETİM DÜŞTÜ, SEÇİM BAŞLADI

AKP SÖZCÜSÜ ÇELİK’TEN CHP İSTANBUL İL BAŞKANLIĞI KARARIYLA İLGİLİ AÇIKLAMA

İYİ PARTİ’DE MARDİN DEPREMİ: İL VE İLÇE TEŞKİLATLARI İSTİFA ETTİ

BAŞARIR: MEHMET YILDIRIM VAKASI SUSURLUK’U ARATACAK

AKP'YE GEÇEN ÖZBUDUN, ÖZEL'İN FEZLEKESİNİ VERMİYOR!

GELECEK PARTİSİ’NDE PEŞ PEŞE İSTİFALAR!

  • Çarşamba 15.2 ° / 4.5 ° Güneşli
  • Perşembe 16.2 ° / 4.5 ° Güneşli
  • Cuma 17.4 ° / 5.6 ° Güneşli

Trendyol Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 16 12 1 3 24 39
2.FENERBAHÇE A.Ş. 16 10 0 6 22 36
3.TRABZONSPOR A.Ş. 16 10 1 5 14 35
4.GÖZTEPE A.Ş. 16 8 3 5 10 29
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 16 7 4 5 7 26
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 16 6 3 7 4 25
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 16 6 5 5 -2 23
8.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 16 5 6 5 5 20
9.KOCAELİSPOR 16 5 6 5 -3 20
10.CORENDON ALANYASPOR 16 3 4 9 -1 18
11.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 16 4 6 6 -3 18
12.TÜMOSAN KONYASPOR 16 4 8 4 -8 16
13.GENÇLERBİRLİĞİ 16 4 9 3 -4 15
14.KASIMPAŞA A.Ş. 16 3 7 6 -7 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 16 4 9 3 -14 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 16 2 6 8 -17 14
17.İKAS EYÜPSPOR 16 3 9 4 -11 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 16 2 11 3 -16 9