Tarih: 08.07.2020 11:40

EPİLEPSİ NEDİR BELİRTİLERİ VE TEDAVİSİ

Facebook Twitter Linked-in

İskenderun Gelişim Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Atilla Kara;Halk arasında ‘Sara Hastalığı’ olarak bilinen ‘Epilepsi’, beyin fonksiyon bozukluğuna bağlı olarak ortaya çıkar ve nöbetlere neden olur. Aniden ortaya çıkan epilepsi nöbetleri, beynin tümüne ya da bir bölümüne yayılarak; bilinç kaybı, hareket bozuklukları, görme ve işitme kaybı oluşturabilir. 

Belirtileri Nelerdir?
Kronik bir rahatsızlık olan epilepsinin en önemli belirtileri; vücutta kasılmalar, aralıklı bayılmalar, uyuşukluk, korku, panik, gözlerin sabit bir noktaya bakması, şuur kaybı, ağızdan köpük gelmesi, çenenin kilitlenmesidir. Epilepsi tanısı için, hastanın en az iki defa nöbet geçirmesi gerekmektedir. 

Epilepsi Türleri Nelerdir?
Epilepsinin, beyne tutulduğu bölgeyle ilgili pek çok türü vardır. 
Absans Nöbetler
Daha çok çocukluk döneminde görülen bu nöbet türünde kişi; aniden hareketsiz kalır ve bir süre boyunca cevap veremez. Abans nöbetler, kısa sürer ve kişi, yaşadığı nöbeti hatırlamaz. 
Basit Parsiyel Nöbetler
Kişinin bilinci, nöbet süresince açıktır. Nöbet sırasında kişide anlık konuşma bozukluğu gelişebilir ve geçici felç görülebilir. Ayrıca kişi; uyuşukluk, korku, bulantı ve terleme yaşayabilir. 
Kompleks Parsiyel Nöbetler

Bu nöbet türü, kişinin bilincini etkilemektedir. Kişi nöbet anını hatırlamaz ve nöbet sırasında; çiğneme, yutkunma, bilinçsizce hareket etme gibi hareketler yapar. 
Jeneralize Nöbetler
Kişi, kaskatı kesilerek, aniden yere düşer. Hastanın bilinci kapalıdır ve vücuttaki tüm kasları kasılarak, gevşer. Nöbet sonrası kişinin bilinci tekrar düzelir. 

Epilepsi Nöbeti Geçiren Kişiye Nasıl Yaklaşılmalı?
Nöbet geçiren bir hastanın düşerken, bir yerlere çarparak yaralanması engellenmelidir. Hasta yan yatırılmalı ve kafası yastık gibi bir malzemeyle başı desteklenmelidir. Kişinin yakası sıkıysa gevşetilmeli, ortam havalandırılmalıdır. Kişiye su içirmeye çalışmak, yüzünü ıslatmak gibi hareketlerden kaçınılmalıdır.
Epilepsi Nasıl Teşhis Edilir?
Nörolojik muayene sonucuna göre; Elektroensefalografi (EEG) ile beynin elektriksel aktivitesi ölçülerek, epilepsi tanısı konur ve epilepsinin beynin hangi bölgesinden başladığı tespit edilir. Epilepsi incelemelerinde kullanılan diğer yöntemler ise MR ve Bilgisayarlı tomografidir. 
Epilepsi Tedavi Edilebilir 
Epilepsi hastalığının tedavisi mümkün olup, ilaç tedavisiyle nöbetlerin önüne geçilebilmektedir. Bu nedenle düzenli takip ve ilaç kullanımı aksatılmamalıdır. Epilepsi hastalığında, erken teşhis hayat kurtarıcıdır. 

 
 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —