YÜKSEK KATMA DEĞER İÇİN  YAPISAL DÖNÜŞÜM GEREKLİ”

Ana metal sektörü üzerinde bir değerlendirmede bulunan DASİFED Başkanvekili Faruk EKİNCİ, ABD ile aynı katma değerde ürün üretilmesi durumunda 12,5 milyar dolar olan çelik ihracatımızın 50 milyar dolara yükselerek Türkiye’nin cari aç

EKONOMİ 23.11.2017 15:43:18 0
YÜKSEK KATMA DEĞER İÇİN  YAPISAL DÖNÜŞÜM GEREKLİ”

 Doğu Akdeniz Sanayicileri ve İşadamları Dernekleri Federasyonu Başkanvekili Faruk EKİNCİ ana metal sektörü ile ilgili şu değerlendirmelerde bulundu: “Türkiye’nin 1930’lu yıllardan itibaren başlayan sanayi hamlesinde çelik sektörü mevcut sanayinin gelişiminin yanında, yeni sanayi kollarının kurulmasında, büyümesinde ve ülke alt ve üst yapısının tamamlanmasında hayati bir rol oynamıştır. Sektör 50 milyon ton/yıl kapasite ile inşaat malzemeleri başta olmak üzere, otomotiv, gemi, demiryolu, vagon gibi kara taşıtlarıyla tüm makine, cihaz ve eşya üretiminin ana girdisini karşılamaktadır. Sektörümüz 2000 yılında 14,3 milyon ton olan üretimini2012 yılında 35,9 milyon tona çıkararak dünya 8’incisi ve 19,8 milyon ton ihracatla dünya 7’ncisi, inşaat çeliği ihracatında da dünya birincisi olmuştur. 2016 yılına geldiğimizde dünya ekonomisindeki daralmaya rağmen sektör çelik üretiminde 33,2 milyon ton/yıl ile 8’inciliğini korurken16,5 milyon ton ihracatla 9’uncu olmuştur.

 DAMPİNGLİ MAL İTHALATI ÖNLENMELİDİR

Çelik sektörü, gelişmekte olan bir ülke olarak kendi iç pazarının yanı sıra merkezi konumu sayesinde Avrupa, Afrika ve Asya pazarlarına ulaşarak ülke ekonomisine oldukça yüksek değerler kazandıracak bir konumdadır. Ancak sahip olduğu bu potansiyeli gerçekleştirebilmesi için önündeki birtakım engelleri aşması gerekiyor. İlk olarak gelişmiş ülkelerdeki korumacı uygulamaların devreye konularak Çin, Ukrayna, Rusya ve benzeri ülkelerden haksız rekabete yol açan Dampingli Mal İthalatının önlenmesi gerekiyor. 

 Sektörün gelişimi önündeki ikinci büyük engel haksız rekabet yaratan Kapasite Fazlalığıdır. Genelde %67 olan kapasite kullanımı özel sektörün yassı üretiminde %45’te kalmaktadır. Kapasite fazlasını katma değeri yüksek ürünlere dönüştürecek teşvik edici tedbirlerle kapasite kullanımı artırıldığı gibi sektörü rekabet gücü ve katma değeri yüksek bir yapıya kavuşturmuş oluruz.

Aynı demir cevherini, kok kömürünü ve demir hurdasını kullanan ABD 2.000 dolar/ton ortalama birim fiyattan çelik ihracatı yaparken, Türkiye’nin ortalama 550 dolar/ton birim fiyattan yapıyor olması katma değeri düşük ürün üretmemizden kaynaklanmaktadır. Katma değeri düşük ürünleri ihraç edip yüksek katma değerli olanları ithal etmek Türkiye’nin cari açığına olumsuz yansımaktadır. ABD ile aynı katma değerde ürün üretmemiz durumunda 12,5 milyar dolar olan çelik ihracatımızı 50 milyar dolara yükselterek cari açığımızı sıfırlayabiliriz. 

Sektörün temel sorunları olan Kapasite Fazlalığı, Dampingli Mal İthalatı ve Kayıt Dışılığı önlemek için gerekli koruyucu tedbirler alınmadıkça, sektör yeterli sermaye birikimini sağlamakta aciz kalacaktır. Bu engellerin kaldırılması durumunda, coğrafi konumumuzun da avantajıyla katma değeri yüksek çelik üretecek yatırımlar yaparak dünya pazarlarında lider konumuna gelmemiz işten bile değildir. Bütün bunların dışında hükümetin daha önce başlattığı Komşularla Sıfır Sorun Politikasına dönülmesi, sektörün hedeflerine varmasına ivme kazandıracaktır.”

Anahtar Kelimeler:
  • BIST 100

    9078,43%-1,59
  • DOLAR

    38,43% -0,12
  • EURO

    43,61% -0,15
  • GRAM ALTIN

    3989,23% -1,98
  • Ç. ALTIN

    6483,07% -2,19

ON BİNLER YASAKLARA VE YAĞIŞA RAĞMEN KADIKÖY'DE BULUŞTU

TAKSİM'E YÜRÜMEK İSTEYENLERE MECİDİYEKÖY'DE MÜDAHALE: 384 KİŞİ GÖZALTINDA

ANKARA'DA BİNLERCE YURTTAŞ, TANDOĞAN MEYDANI'NA YÜRÜDÜ…

YURDUN DÖRT BİR YANINDA 1 MAYIS COŞKUSU…

İMAMOĞLU’NDAN ERDOĞAN’IN ‘TELEF’ SÖZLERİNE YANIT

ÖĞRENCİ KORTEJİNDE BİRLEŞELİM

TAKSİM'E YÜRÜMEK İSTEYENLERE MECİDİYEKÖY'DE SERT MÜDAHALE!

MENZİLCİLERE AİT ÇAKARLI ARAÇLA İLGİLİ ALİ YERLİKAYA'DAN AÇIKLAMA: "155 BİN 401 TL İDARİ PARA CEZASI UYGULANMIŞTIR"

İSTANBUL'DA 1 MAYIS: KADIKÖY'DE TOPLANMALAR BAŞLADI

MİLLET İRADESİNE SAHİP ÇIKIYOR! MİTİNGİNDE YENİ ADRES BAŞAKŞEHİR

İMAMOĞLU'NUN GİTTİĞİ OTELİN YÖNETİCİLERİ SERBEST BIRAKILDI

İSVEÇLİ GAZETECİ MEDİN'E ‘CUMHURBAŞKANINA HAKARET’ SUÇUNDAN CEZA

YILMAZ TUNÇ'TAN DEM PARTİ'YE YANIT…

EKREM İMAMOĞLU, ÇALIŞMA ARKADAŞLARINA SESLENDİ

1 MAYIS ÖNCESİ İSTANBUL, İZMİR VE ANKARA'DA OPERASYON: ÇOK SAYIDA YURTTAŞ GÖZALTINA ALINDI!

TRAFİĞİ BİRBİRİNE KATAN ÇAKARLI ARACI MENZİL LİDERİ DE KULLANIYOR

MURAT KURUM: KANAL İSTANBUL GÜNDEMİMİZDE DEĞİL

EKREM İMAMOĞLU'NUN GİTTİĞİ OTELİN MÜDÜRÜ VE 2 PERSONELİ HAKKINDA GÖZALTI KARARI

İBB'YE OPERASYONU: 48 KİŞİNİN İFADESİ TAMAMLANDI

AYŞE BARIM İÇİN İSTENEN CEZA BELLİ OLDU

'ABDULLAH BAHÇELİ' DEDİ, SOSYAL MEDYANIN DİLİNE DÜŞTÜ

AKP'DEN TÜSİAD'A BARIŞ ELÇİSİ

MELONİ'DEN ERDOĞANA 'GÖÇMEN' TEŞEKKÜRÜ

İMAMOĞLU'NA SERT LAFLAR ETTİKTEN SONRA SÖZÜ DEM'E GETİRDİ

ÖZGÜR ÖZEL:MANSUR YAVAŞ SÖZLERİNE AÇIKLIK GETİRDİ

ÖZGÜR ÖZEL AKLINDAKİ FORMÜLÜ AÇIKLADI…

İSPANYA VE PORTEKİZ'DE ELEKTRİK KRİZİ: NEDENİ BULUNAMADI

200 MİLYONA TEMEL ATILAN CAMİ İNŞAATI ATIL BIRAKILDI!

CHP'Lİ İSİMLERE 'TERÖR' SORUŞTURMASI: 25 KİŞİ HAKKINDA KAMU DAVASI AÇILDI

HATAY'DA SAĞLIKSIZ SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİNE DENETİM: 220 KİLOGRAM İMHA EDİLDİ

Yükleniyor


MEHMET ŞİMŞEK, IMF BAŞKANI İLE GÖRÜŞTÜ

MERKEZ BANKASI FAİZİ YENİDEN YÜKSELTTİ

MAHFİ EĞİLMEZ'DEN "FAİZ SEBEP ENFLASYON SONUÇ" ELEŞTİRİSİ…

TRUMP'IN VERGİ BOMBASINA ANKARA'DAN İLK TEPKİ

TOBB BAŞKANI HİSARCIKLIOĞLU'NDAN 'BOYKOT' ÇAĞRILARINA TEPKİ

MERKEZ BANKASI DUYURDU: DÖVİZE YENİ MÜDAHALE

MERKEZ BANKASI: VADELİ DÖVİZ SATIŞI YAPILACAK

  • Cuma 23.5 ° / 9.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 22.9 ° / 11.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 25 ° / 11.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 31 25 1 5 48 80
2.Fenerbahçe 31 23 2 6 49 75
3.Samsunspor 32 16 10 6 9 54
4.Beşiktaş 31 14 7 10 16 52
5.Eyüpspor 32 14 10 8 11 50
6.İstanbul Başakşehir 31 14 11 6 7 48
7.Trabzonspor 31 12 10 9 13 45
8.Göztepe 31 11 10 10 12 43
9.Konyaspor 32 12 13 7 -3 43
10.Kasımpaşa 31 10 9 12 -2 42
11.Gazişehir Gaziantep 31 12 13 6 -2 42
12.Kayserispor 31 10 11 10 -10 40
13.Antalyaspor 31 11 13 7 -21 40
14.Rizespor 31 11 16 4 -14 37
15.Sivasspor 32 9 16 7 -10 34
16.Alanyaspor 31 9 15 7 -11 34
17.Bodrum FK 32 9 16 7 -13 34
18.Hatayspor 31 4 20 7 -29 19
19.Adana Demirspor 31 2 25 4 -50