İSKENDERUN KÖRFEZİNİN KALKINMASI İÇİN LOJİSTİK EKO SİSTEM ŞART 

LimakPort İskenderun Limanı’nın  girişimleri, Deniz Ticaret Odası İskenderun şubesi ve İskenderun Deniz Nakliyecileri Derneği’nin katkıları ile düzenlenen panelde İskenderun körfezinde lojistik sektörünün son 20 yılı masaya yatır?

EKONOMİ 31.08.2020 13:02:51 0
İSKENDERUN KÖRFEZİNİN KALKINMASI İÇİN LOJİSTİK EKO SİSTEM ŞART 

Deniz Ticaret Odasında gerçekleştirilen panele konuşmacı olarak katılan İskenderun Teknik Üniversitesi, Barbaros Hayrettin Gemi İnşaatı ve Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Soner Esmer, son 20 yıllık veriler ışığında Türkiye’nin konteyner taşımacılığında yıllık artışı ile Doğu Akdenizdeki artışın pareler olarak % 11 lik bir seviye ile büyüdüğüne dikkat çekti. Esmer sunumunda Türkiye’nin ve Dünyanın lojistik sektörü ile ilgili önemli tespitlerde bulundu. Konteyner taşımacılığında Türkiye genelinde yaşanan % 11 lik artışın İskenderun körfezinde % 28 lik bir rakamla büyümeye devam ettiğini belirterek Akdenizdeki limanların Dünya limanlarına ulaşma yüzdesinin oldukça başarılı olduğunu söyledi.  Prof. Dr. Soner Esmer Türkiye’nin kendi lokal yüklerinin %22 sinin ve transit konteynırın ise % 16 sının bu bölgede Doğu Akdeniz’de işlem gördüğüne dikkat çekerek bu rakamların çok önemli olduğunu söyledi.  
İSKENDERUN KÖRFEZİNİN LOJİSTİKTE GELENEKSEL ALT YAPISI GEMİ ACENTELERİDİR 
 Liman Kenti olan İskenderun’da Lojistik sektörünün geliştirilmesi, yeni lojistik firmalarının kurulması  ve bu alanda istihdamın arttırılması için yapılan çalışmalar kapsamında düzenlenen panelde konuşan LimakPort İskenderun Limanı Genel Md. Yrd. Mehmet Ünlü İskenderun körfezinin lojistikte geleneksel alt yapısının gemi acenteleri olduğuna dikkat çekerek gemi acentelerinin konteyner taşımacılığı alanına mutlaka girmeleri gerektiğin vurgu yaptı.

 LimakPort İskenderun Limanı’nın köklü bir lojistik geçmişi olan İskenderun körfezinde bu sektörün ana omurgasını oluşturan yerel Gemi acentelerinin Konteyner lojistiği işinde yer almaları için  destek  vereceklerini yineleyen Mehmet Ünlü “Bölgemizde denizyolu taşımacılığında trend konteyner taşımacılığına kayıyor bu alanda örnek vermek gerekir ise bölgemizdeki Demir Çelik daha önce üretimini yapıp ihracatının tamamını genel kargo gemileri ile yaparken bugün ihracatını tek seferde yüksek tonajlı gemilerle direk toptancıya değil daha fazla müşteriye ulaşmak için ihracatının önemli bir kısmını konteyner ile yapmaktadır. Sadece toptancı ile muhatap olmayıp parakende alıcısına kadar konteyner taşımacılığı sayesinde ulaşabilmektedir.

Dolayısı ile İskenderun körfezinde de trend normal konvansiyonel kargo türünden konteyner taşımacılığına dönmektedir. Bizim burada vurgulamak istediğimiz İskenderun limanına 30 tane daha antrepo yatırımı yapılsa yüzlerce lojistik Şirketi kurulsa geleceği vardır, muhakkak kazanacaktır anlamına gelir. Biz oransal anlamda sektörün geleceğini hesaplıyoruz Limanın kapasitesini 3 Milyon Teu/yıla kadar yani Mersin limanından daha büyük iş yapacak kadar büyütmeyi planlıyoruz bu kapsamda Bugün 300 tane daha Gümrük müşavirliği hizmet şirketi kurulsa iş yapacaktır. Bizim Limakport olarak sizlere önerimiz ve desteğimiz gemi acenteliği faaliyetlerinizi yürütürken ilave olarak konteyner lojistik hizmetleri sunan bir yapıya dönüşmenizdir. Burada büyük bir fırsat ve iş alanı var ve biz LimakPort olarak sizleri desteklemeye hazırız” 
İSKENDERUN KÖRFEZİNİN KALKINMASI İÇİN LOJİSTİK EKO SİSTEM ŞART 
LimakPort İskenderun Limanı Genel Müdürü Gündüz Arısoy ise panelin soru cevap kısmında acente yetkililerinden gelen soruları cevaplandırdı. Arısoy yaptığı konuşmada Türkiye’de konteyner taşımacılığının son 20 yıl verilerinin çok önem arz ettiğini belirterek İskenderun körfezinde konteyner taşımacılığındaki hedeflenen büyüme rakamının 2020 yılı için %32 gibi bir oranda olmasını ön gördüğünü söyledi.  Arısoy İskenderun’un geliştiğini büyüdüğünü ancak Lojistik eko sistem oluşturulamaz ise büyümenin sınırlı kalacağını söyledi.

 

Anahtar Kelimeler:
  • BIST 100

    9078,43%-1,59
  • DOLAR

    38,46% -0,05
  • EURO

    43,76% -0,22
  • GRAM ALTIN

    4091,85% -0,32
  • Ç. ALTIN

    6629,81% 0,33

İMAMOĞLU'NUN GİTTİĞİ OTELİN YÖNETİCİLERİ SERBEST BIRAKILDI

İSVEÇLİ GAZETECİ MEDİN'E ‘CUMHURBAŞKANINA HAKARET’ SUÇUNDAN CEZA

YILMAZ TUNÇ'TAN DEM PARTİ'YE YANIT…

EKREM İMAMOĞLU, ÇALIŞMA ARKADAŞLARINA SESLENDİ

1 MAYIS ÖNCESİ İSTANBUL, İZMİR VE ANKARA'DA OPERASYON: ÇOK SAYIDA YURTTAŞ GÖZALTINA ALINDI!

TRAFİĞİ BİRBİRİNE KATAN ÇAKARLI ARACI MENZİL LİDERİ DE KULLANIYOR

MURAT KURUM: KANAL İSTANBUL GÜNDEMİMİZDE DEĞİL

EKREM İMAMOĞLU'NUN GİTTİĞİ OTELİN MÜDÜRÜ VE 2 PERSONELİ HAKKINDA GÖZALTI KARARI

İBB'YE OPERASYONU: 48 KİŞİNİN İFADESİ TAMAMLANDI

AYŞE BARIM İÇİN İSTENEN CEZA BELLİ OLDU

'ABDULLAH BAHÇELİ' DEDİ, SOSYAL MEDYANIN DİLİNE DÜŞTÜ

AKP'DEN TÜSİAD'A BARIŞ ELÇİSİ

MELONİ'DEN ERDOĞANA 'GÖÇMEN' TEŞEKKÜRÜ

İMAMOĞLU'NA SERT LAFLAR ETTİKTEN SONRA SÖZÜ DEM'E GETİRDİ

ÖZGÜR ÖZEL:MANSUR YAVAŞ SÖZLERİNE AÇIKLIK GETİRDİ

ÖZGÜR ÖZEL AKLINDAKİ FORMÜLÜ AÇIKLADI…

İSPANYA VE PORTEKİZ'DE ELEKTRİK KRİZİ: NEDENİ BULUNAMADI

200 MİLYONA TEMEL ATILAN CAMİ İNŞAATI ATIL BIRAKILDI!

CHP'Lİ İSİMLERE 'TERÖR' SORUŞTURMASI: 25 KİŞİ HAKKINDA KAMU DAVASI AÇILDI

HATAY'DA SAĞLIKSIZ SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİNE DENETİM: 220 KİLOGRAM İMHA EDİLDİ

İBB’YE YÖNELİK OPERASYONDA GÖZALTINA ALINAN VE KAYINPEDERİ ÜZERİNDEN RÜŞVET ALMAKLA SUÇLANAN ONUR SOYTÜRK'ÜN İFADESİ ORTAYA ÇIKTI…

SAMSUN'DA HEYELAN: BABA VE İKİ ÇOCUĞU HAYATINI KAYBETTİ

SAMSUN'DA HEYELAN: AKARYAKIT İSTASYONUNDA ARAMA-KURTARMA ÇALIŞMASI BAŞLATILDI

ELAZIĞ'DA 4,9 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM MEYDANA GELDİ

ÖZGÜR ÖZEL'DEN EKREM İMAMOĞLU'NA ZİYARET

İMAMOĞLU’NDAN GÖZALTILARA TEPKİ…

TGRT'DE OLUMSUZ 'KJ'YE PATRON EŞİ SANSÜRÜ…

ÖZGÜR ÇELİK O BAVULLARI TEK TEK AÇTI!

AKP'Lİ İSİMDEN İTİRAF GİBİ 'İMAMOĞLU' VE 'KAYYUM' SÖZLERİ!

ÖZGÜR ÖZEL'DEN ERDOĞAN'A 'DÜELLO' ÇAĞRISI…

Yükleniyor


MEHMET ŞİMŞEK, IMF BAŞKANI İLE GÖRÜŞTÜ

MERKEZ BANKASI FAİZİ YENİDEN YÜKSELTTİ

MAHFİ EĞİLMEZ'DEN "FAİZ SEBEP ENFLASYON SONUÇ" ELEŞTİRİSİ…

TRUMP'IN VERGİ BOMBASINA ANKARA'DAN İLK TEPKİ

TOBB BAŞKANI HİSARCIKLIOĞLU'NDAN 'BOYKOT' ÇAĞRILARINA TEPKİ

MERKEZ BANKASI DUYURDU: DÖVİZE YENİ MÜDAHALE

MERKEZ BANKASI: VADELİ DÖVİZ SATIŞI YAPILACAK

  • Çarşamba 28.5 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Perşembe 22.1 ° / 12.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 23.5 ° / 9.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 31 25 1 5 48 80
2.Fenerbahçe 31 23 2 6 49 75
3.Samsunspor 32 16 10 6 9 54
4.Beşiktaş 31 14 7 10 16 52
5.Eyüpspor 32 14 10 8 11 50
6.İstanbul Başakşehir 31 14 11 6 7 48
7.Trabzonspor 31 12 10 9 13 45
8.Göztepe 31 11 10 10 12 43
9.Konyaspor 32 12 13 7 -3 43
10.Kasımpaşa 31 10 9 12 -2 42
11.Gazişehir Gaziantep 31 12 13 6 -2 42
12.Kayserispor 31 10 11 10 -10 40
13.Antalyaspor 31 11 13 7 -21 40
14.Rizespor 31 11 16 4 -14 37
15.Sivasspor 32 9 16 7 -10 34
16.Alanyaspor 31 9 15 7 -11 34
17.Bodrum FK 32 9 16 7 -13 34
18.Hatayspor 31 4 20 7 -29 19
19.Adana Demirspor 31 2 25 4 -50