EKONOMİ YAZARI KAHVECİ’DEN  ZAM UYARISI 

EKONOMİ YAZARI KAHVECİ’DEN  ZAM UYARISI 

Ekonomi yazarı İbrahim Kahveci, bugünkü köşe yazısında döviz kurunda yaşanan büyük artışı değerlendirdi. Kahveci, 'Merkez Bankası piyasaları yönlendiremiyor ve kaos ortamının zeminini sağlıyor' ifadelerini kullandı.

Karar yazarı İbrahim Kahveci, 'Şu sıralar tam bir ekonomik kaos ortamındayız. Ne bir fiyat oluşabiliyor, ne bir ticaret gelişiyor.' değerlendirmesinde bulundu. Kahveci, 'Sistem tam manası ile kilitlendi. Satıcılar sattığı malı hangi fiyattan geri koyacağını bilemediği için malını satamıyor; üretici ise maliyetini kestiremediği için üretimi kısıyor.

Stokçuluk ticaretten daha kârlı hale geldi. Örneğin 100 liraya alıp 120 liraya sattığınız malı yerine koymaya kalktığınızda 140 lira ödüyorsunuz. Stokta tutmak, satmaktan daha kârlı değil mi!' ifadelerini kullandı.
'Sadece 1 günde yüzde 15 kazandıran ABD dolarına karşılık yıllık yüzde 15 TL faizi vermek hangi mantıkla, hangi akılla izah edilebilir?' diye soran Kahveci, 'Merkez Bankası piyasaları yönlendiremiyor ve kaos ortamının zeminini sağlıyor.' dedi.
Kahveci, yazısını şöyle sürdürdü:
Henüz 15 kasım günü 10,0 liranın altından işlem gören dolar kuru şimdi 13,0 liradan fiyat buluyor. Bu artış soframıza henüz gelmedi. Hatta soframızda henüz 8,-9 liralık kur seviyesini fiyatlandırıyoruz bile. Önümüzde bir zam fırtınası olacağı kesin. Ama sürekli söylediğim cümleyi tekrar edeceğim:

Asıl fırtınana işsizlikte yaşanacak. Bir an önce bu sert finansal dalgalanma durdurulmaz ise çok acı sonuçlarla karşılaşacağız.Hem zam fırtınası hem de işsizlik fırtınası. Çok acı bir tablo. Kaos bile hafif kalabilir. Şimdiden dikkat çekmiş olalım. Aksi halde çok geç kalabiliriz.