İSTE, DESTEĞE HAZIR

İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğr. Üyeleri Prof. Dr. Semir Över ve Prof. Dr Murat Bikçe, Denizde Gerçekleşen Depremin Karada Etkili Olmasının Nedeni ve Binaların Güvenliğinin Deprem Anındaki Önemi

EĞİTİM 3.11.2020 17:49:18 0
İSTE, DESTEĞE HAZIR

Birçok fay hattının yer aldığı ülkemizde özellikle 2020 yılında yaşanan depremlerin ardından İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamayla “Mühendislik ve Doğa Bilimleri ve Mimarlık Fakültelerinin bu konuda çeşitli bilimsel araştırmalara imza attığı” belirtilerek bu konuda gerçekleştirilecek her türlü çalışmaya destek verileceği vurgulandı. İSTE İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyelerinden Prof. Dr. Semir Över “Denizde gerçekleşen depremin karada ki etkilerinin büyük olmasının” sebeplerini açıklarken, Prof. Dr. Murat Bikçe’de oturduğumuz yapıların güvenlik durumunun kontrol edilmesinin önemi üzerinde durdu.
Elazığ ve Van’ın ardından İzmir de yaşanan depremin ardından gözler bir kez daha bu konuya çevrildi ve deprem gündemin ilk maddesi oldu. İSTE Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü tarafından yapılan yazılı açıklamayla “depremde yaşanan can kayıpları nedeniyle duyulan üzüntü” ifade edilerek, “Elazığ, Van ve son olarak da İzmir’de yaşanan depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza bir kez daha Allah’tan rahmet, kederli ailelerine sabır ve yaralananlara da acil şifalar diliyoruz” görüşlerine yer verildi.
ÖNEMLİ OLAN DEPREMİN NE ZAMAN NEREDE OLACAĞI DEĞİL!
İSTE Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü tarafından yapılan yazılı açıklamada; Bu konuda araştırmalar yapmış olan Öğretim Üyelerimizden Prof. Dr. Murat Bikçe “Alp Himalaya deprem kuşağında bulunan ülkemizde, depremlerin sürekli yaşanacak olması yadsınamayacak bir gerçek”  olduğunu vurgulamış, “Dün Elazığ, bugün İzmir’de gerçekleşen deprem Türkiye’nin bir gerçeğidir. Afet yönetiminde can ve mal kaybının azaltılması için vazgeçilmeyecek esaslardan biri deprem öncesi depreme hazır olunmasıdır. Artık deprem nerede ve ne zaman olacağını öğrenmeye çalışmaktan daha çok, deprem öncesi master planlarının güncel olarak hazır olması yerel yönetimler için esastır. Zira deprem sırasında kargaşa ve telaşın yaşanması muhtemeldir. Yapı stokunun depremler yaşanmadan önce iyileştirilmesi mutlak gerçekleştirilmelidir” görüşlerine yer vermiştir denildi.
OTURDUĞUMUZ YAPILAR HAKKINDA FİKİR SAHİBİ OLMAK MÜMKÜN
Prof. Dr. Murat Bikçe’nin görüşlerinin paylaşıldığı açıklama şöyle devam etti:
“Depremlerde can güvenliğinin sağlanması, Deprem Yönetmelikleri açısından asgari ölçüttür. Deprem yönetmelikleri uluslararası veriler doğrultusunda güncellenmektedir. 2018 yılında güncellenen Deprem Yönetmeliğimiz (Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği) 2019’da yürürlüğe girmiştir. Yapılarımızın depreme karşı dayanıklılığı, teknik elemanlar tarafından güncel Deprem Yönetmeliklerine göre değerlendirilmektedir. Böylece, oturduğumuz yapının yeterliliği hakkında fikir sahibi olmamız mümkündür.
Bu aşamada Yer Bilimci ve İnşaat Mühendislerine oldukça önemli görevler düşmektedir. Teknik Eleman mezun olsa dahi, yaşam boyu öğrenmeye açık bir öğrenci bilincinde olmalıdır. Sismik etkiler altında yapı stoklarının güvenliği konusunda yeterliliğe sahip olunmalıdır. Zira elde edilen sismik veriler ölçüsünde mevcut/yapılacak yapıların olası bir depreme dayanımı değerlendirilmektedir. Dolayısıyla, bir binanın alımında görsel durumdan öte, mevcut taşıyıcı sistemin teknik elemanlarca değerlendirilmesi yararlı olacaktır.
KONTROLLER SIKI BİR ŞEKİLDE GERÇEKLEŞTİRİLMELİ
Yapıların depremde hasar görmesinde temel etmenlerden birisi malzeme dayanımlarında yetersizliktir. Asgari beklenti olan bu değerin uygulamaya yansıtıldığının kontrolü mutlaka sıkı bir şekilde kontrol edilmelidir. Bu aşamada, malzeme imalatından yapının üretimine kadar tüm aşamaların projeye uygunluğunun denetlenmesi son derece önemlidir.
Her zaman söylendiği gibi, deprem öldürmez, yapı öldürür bilinciyle hareket ederek, içinde yaşanılan yapılar hakkında gerçekler teknik elemanlardan öğrenilmelidir. Daha yüksek, daha büyük ve daha görkemli yapılar yerine daha güvenli yapılara önem verilmelidir.
 İSTE olarak, Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültemiz ve Mimarlık Fakültemiz bünyesinde deprem, şehircilik ve ilgili alanlarda birçok bilimsel çalışmalar yapılmaktadır. Doğu Anadolu Fay Hattı üzerinde yer alan ilimiz Hatay’ın 15 ilçesi başta olmak üzere, ülkemizin bu konudaki ihtiyaçlarına çözüm bulmak hususunda yapılacak tüm çalışmalarda akademik sorumluluk çerçevesinde İSTE olarak her daim yer alacağımızı belirtmek isteriz.”
PROF. DR. SEMİR ÖVER: “FAY KIRIĞI DENİZDE GERÇEKLEŞMİŞTİR”
Öte yandan İSTE İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyelerinden Prof. Dr. Semir Över’de “Deprem sonrasında meydana gelen artçı şokların dağılımına bakıldığında fay kırığının tamamının denizde olduğunu, bu büyüklükteki depremin İzmir ve yakın civarında karada yer alan fayları tetikleyebileceği göz ardı edilmemesi” gerektiğini kaydederek konuyla ilgili şöyle konuştu:
“Depremin karakteri normal fay olmasından dolayı Sisam adasının kuzeyindeki tavan bloğun eğim yönünde aşağıya doğru kaymasıyla (çökmesiyle) birlikte körfez suyu bir an için çekilmiş olup daha sonra küçük çaplı bir Tsunami oluşturarak Seferihisar ve Sancaklı kıyılarında su kabarmalarına ve girdapları doğurmuş ve yerleşim alanına taşan su kütlesi 1 vatandaşımızın boğulmasına neden olmuştur.”
ÜLKEMİZİN BİNA ENVANTERİ KÖTÜ DURUMDA
Prof. Dr Semir Över açıklamasında denizde meydana gelen depremin karada ki etkilerine dikkat çekerek konuyla ilgili değerlendirmesine şöyle devam etti:
“Seferihisar Depremi (yıldız) ve artçı şoklarının dağılımı (KRDAE), Deprem Odak mekanizması (mavi-beyaz daire) -USGS) ve deprem sonucunda meydana gelmiş olası kırık (sarı renkli hat).
Denizde meydana gelmesine rağmen karada ve depreme uzak yerleşim alanlarında binaların yıkılması ne yazık ki ülkemizin bina envanterinin durumunun ne kadar kötü olduğunu bir kez daha gözler önüne sermiştir.”
DEPREM ÖLDÜRMEZ UYGUN İNŞA EDİLMEMİŞ BİNALAR ÖLDÜRÜR
Prof. Dr. Över açıklamasında “Deprem öldürmez yönetmeliğe uygun inşa edilmemiş binalar öldürür' değiminin bir kez daha teyit edildiğini” ifade ederek şöyle konuştu:
  “Deprem karada meydana gelmiş olsaydı- ki bu potansiyele sahip pek çok fay mevcuttur- can ve mal kaybının çok daha fazla olacağının işaretini bu deprem vermiştir. Başka bir değişle daha önce meydana gelmiş 6.0 ve daha büyük depremlerin yaptığı gibi depremle birlikte yaşamayı öğrenmemiz gerektiğinin altını çizerek uyarılarda bulunmuştur. Bu uyarılar doğrultusunda %90'ı deprem riski altında bulunan ülkemizde özellikle son deprem yönetmeliğine uygun olmayan binaların kentsel dönüşüm kapsamına alınması gerekmektedir. Bu kapsamda, binaların inşa edileceği zeminin etüdü detaylı bir şekilde yapılarak elverişsiz zeminlerin iyileştirilmesi gerekmektedir. Bu mümkün olmuyorsa yapıya elverişsiz zeminleri iskana açmamak gerekir” dedi.
HERKESE SORUMLULUK DÜŞMEKTE
Prof. Dr Semir Över “Türkiye'de meydana gelen 6.0 ve daha büyük depremler yıkıcı olmakta ve afete dönüştüğünü ifade ederek sözlerini şöyle tamamladı: “Her yıkıcı depremin afete dönüşerek başsağlığı dileme ve yara sarma temelindeki Afet Yönetim Anlayışını terk edip büyük depremlerin afete dönüşmeyeceği ve zararların en aza indirgeme temelindeki Çağdaş Afet Yönetim Anlayışını benimsememiz gerekmektedir. 2020 Ege depremiyle bir kez daha gördük ki. Bu süreç içerisinde, en sade bireyden en yetkili makamlara kadar, herkese görev ve sorumluluk düşmektedir.”

Anahtar Kelimeler:
  • BIST 100

    9121,57%0,48
  • DOLAR

    38,51% 0,19
  • EURO

    43,69% 0,33
  • GRAM ALTIN

    4038,91% 0,88
  • Ç. ALTIN

    6483,07% 0,00

EKREM İMAMOĞLU'NDAN 200'ÜN ÜZERİNDE SUÇ DUYURUSU

HATAY’IN ULAŞIMINA DEV YATIRIM

İSKENDERUN BELEDİYESİNDEN ADLİYE KAVŞAĞINDA YOL GENİŞLETME VE ÇEVRE DÜZENLEME ÇALIŞMASI!

İSRAİL, SURİYE'DE CUMHURBAŞKANLIĞI YAKINLARINI VURDU

S&P'DEN TÜRKİYE İÇİN YIL SONU DOLAR VE ENFLASYON TAHMİNİ

NARİN GÜRAN CİNAYETİ DAVASI: 15 SANIK, ÜÇÜNCÜ KEZ HAKİM KARŞISINDA

ON BİNLER YASAKLARA VE YAĞIŞA RAĞMEN KADIKÖY'DE BULUŞTU

TAKSİM'E YÜRÜMEK İSTEYENLERE MECİDİYEKÖY'DE MÜDAHALE: 384 KİŞİ GÖZALTINDA

ANKARA'DA BİNLERCE YURTTAŞ, TANDOĞAN MEYDANI'NA YÜRÜDÜ…

YURDUN DÖRT BİR YANINDA 1 MAYIS COŞKUSU…

İMAMOĞLU’NDAN ERDOĞAN’IN ‘TELEF’ SÖZLERİNE YANIT

ÖĞRENCİ KORTEJİNDE BİRLEŞELİM

TAKSİM'E YÜRÜMEK İSTEYENLERE MECİDİYEKÖY'DE SERT MÜDAHALE!

MENZİLCİLERE AİT ÇAKARLI ARAÇLA İLGİLİ ALİ YERLİKAYA'DAN AÇIKLAMA: "155 BİN 401 TL İDARİ PARA CEZASI UYGULANMIŞTIR"

İSTANBUL'DA 1 MAYIS: KADIKÖY'DE TOPLANMALAR BAŞLADI

MİLLET İRADESİNE SAHİP ÇIKIYOR! MİTİNGİNDE YENİ ADRES BAŞAKŞEHİR

İMAMOĞLU'NUN GİTTİĞİ OTELİN YÖNETİCİLERİ SERBEST BIRAKILDI

İSVEÇLİ GAZETECİ MEDİN'E ‘CUMHURBAŞKANINA HAKARET’ SUÇUNDAN CEZA

YILMAZ TUNÇ'TAN DEM PARTİ'YE YANIT…

EKREM İMAMOĞLU, ÇALIŞMA ARKADAŞLARINA SESLENDİ

1 MAYIS ÖNCESİ İSTANBUL, İZMİR VE ANKARA'DA OPERASYON: ÇOK SAYIDA YURTTAŞ GÖZALTINA ALINDI!

TRAFİĞİ BİRBİRİNE KATAN ÇAKARLI ARACI MENZİL LİDERİ DE KULLANIYOR

MURAT KURUM: KANAL İSTANBUL GÜNDEMİMİZDE DEĞİL

EKREM İMAMOĞLU'NUN GİTTİĞİ OTELİN MÜDÜRÜ VE 2 PERSONELİ HAKKINDA GÖZALTI KARARI

İBB'YE OPERASYONU: 48 KİŞİNİN İFADESİ TAMAMLANDI

AYŞE BARIM İÇİN İSTENEN CEZA BELLİ OLDU

'ABDULLAH BAHÇELİ' DEDİ, SOSYAL MEDYANIN DİLİNE DÜŞTÜ

AKP'DEN TÜSİAD'A BARIŞ ELÇİSİ

MELONİ'DEN ERDOĞANA 'GÖÇMEN' TEŞEKKÜRÜ

İMAMOĞLU'NA SERT LAFLAR ETTİKTEN SONRA SÖZÜ DEM'E GETİRDİ

Yükleniyor


ERASMUS PROJESİ İLE GELECEĞE STEAM DOKUNUŞU!

YUSUF TEKİN'DEN ÖĞRETMEN KRİZİNE AÇIKLAMA…

YÜKSELİŞ KOLEJİ ERASMUS ORTAKLARINA EVSAHİPLİĞİ YAPACAK

ÖĞRETMEN ATAMALARINDAKİ SÖZLÜ SINAV ADALETSİZLİĞİNE MAHKEMEDEN MÜDAHALE

ÖĞRETMEN ATAMALARINDA KPSS ŞARTI KALDIRILDI

ATAKAŞ 6'NCI OKUL İÇİN İMZA ATTI

CHP’Lİ KARA: SORU ÖNERGELERİNİN CEVAPLANMAMASI KABUL EDİLEMEZ

  • Cuma 23.5 ° / 9.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 22.9 ° / 11.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 25 ° / 11.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 31 25 1 5 48 80
2.Fenerbahçe 31 23 2 6 49 75
3.Samsunspor 32 16 10 6 9 54
4.Beşiktaş 31 14 7 10 16 52
5.Eyüpspor 32 14 10 8 11 50
6.İstanbul Başakşehir 31 14 11 6 7 48
7.Trabzonspor 31 12 10 9 13 45
8.Göztepe 31 11 10 10 12 43
9.Konyaspor 32 12 13 7 -3 43
10.Kasımpaşa 31 10 9 12 -2 42
11.Gazişehir Gaziantep 31 12 13 6 -2 42
12.Kayserispor 31 10 11 10 -10 40
13.Antalyaspor 31 11 13 7 -21 40
14.Rizespor 31 11 16 4 -14 37
15.Sivasspor 32 9 16 7 -10 34
16.Alanyaspor 31 9 15 7 -11 34
17.Bodrum FK 32 9 16 7 -13 34
18.Hatayspor 31 4 20 7 -29 19
19.Adana Demirspor 31 2 25 4 -50