TUNUS İLE TÜRKİYE ARASINDA TANSİYON YÜKSELDİ!

Tunus'ta meclisin feshedilmesi sonrasında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamaları iki ülke arasında tansiyonu yükseltti. Tunus Dışişleri Bakanlığı, Erdoğan'ın sözlerine yanıt verdi.

DÜNYA 6.04.2022 11:00:29 0
TUNUS İLE TÜRKİYE ARASINDA TANSİYON YÜKSELDİ!

İç karışıklık ve belirsizliğin devam ettiği Tunus’ta yaşananlarla ilgili olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sözleri iki ülke arasında gerilim yarattı…
Tunus’ta meclisin feshedilmesi sonrasında Cumhurbaşkanı Erdoğan yaşananları üzüntüyle izlediklerini açıklarken, “Seçilmişlerin bulunduğu Meclis’in feshi, Tunus’un geleceği açısından düşündürücüdür ve Tunus halkının iradesine bir darbedir” ifadesini kullanmıştı.
“KABUL EDİLEMEZ”
Erdoğan’ın sözlerine Tunus Dışişleri Bakanlığı bir yanıt verdi. Tunus Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, “Bu açıklamalar Tunus’un iç işlerine kabul edilemez bir müdahale” ifadesi kullanıldı. Açıklamada, “Tunus, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ifadeleri karşısında şaşkınlığını belirtiyor… Bu açıklamalar kabul edilemez. Tunus dost ülkelerle yakın ilişki kurmaya hevesli olduğunu hatırlatır fakat kararlarının bağımsızlığına ve egemenliğini reddeden ülkelere karşı olacaktır” denildi.
Tunus Dışişleri Bakanı Osman Jerandi de Twitter üzerinden, Türk mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüştüğünü ve Tunus’taki Türkiye büyükelçisinin Tunus dışişleri bakanlığına çağrıldığını söyledi.
ERDOĞAN NE DEMİŞTİ
Cumhurbaşkanı Erdoğan önceki gün yaptığı açıklamada, “Tunus’ta 30 Mart 2022 tarihinde Genel Kurul oturumu düzenleyen Halkın Temsilcileri Meclisi’nin feshedilmesini ve oturuma katılan milletvekilleri hakkında soruşturma başlatılmasını üzüntüyle karşılıyoruz. Bu gelişmelerin, Tunus’ta demokratik meşruiyetin tesisine yönelik sürdürülen geçiş sürecine zarar vermemesini ümit ediyor, seçimlere ilişkin açıklanan Yol Haritası’nın hayata geçirilmesine önem atfediyoruz” demişti.
Erdoğan açıklamasının devamında ise, “Demokrasi seçilmişler ile atanmışların birbirlerine saygısının tecessüm ettiği bir sistemdir. Tunus’taki gelişmeleri demokrasinin lekelenmesi olarak görüyoruz. Seçilmişlerin bulunduğu Meclis’in feshi, Tunus’un geleceği açısından düşündürücüdür ve Tunus halkının iradesine bir darbedir. Türkiye olarak, bu kritik süreçte dost ve kardeş Tunus’un ve Tunus halkının yanında olmaya devam edeceğiz” sözlerini kullanmıştı.
TUNUS’TA NE OLUYOR?
Tunus’ta gerilim 2021’in Temmuz ayında başladı. Geçen yıl ülkede başlayan halk ayaklanmasından sonra Cumhurbaşkanı Kays Said, Başbakan Hişam Meşişi’yi görevden aldı ve parlamentonun yetkisini de dondurdu.
Başta parlamentonun yetkisinin 30 gün dondurulacağı belirtilirken Said bu süreyi uzattı ve bu süreç zarfında ülkeyi de yönetmeye devam etti.
Said’in aldığı karar uluslararası kamuoyundan da tepki çekerken bazı Tunuslu siyasetçiler yaşananları “darbe” olarak yorumladı. Olayların yaşanmasından sonra Nahda Hareketi’nin lideri Raşid Gannuşi yaşananların demokrasiye saldırı olduğunu açıkladı. Halk tepki gösterirken Said, parlamentonun 30 günlük dondurulma süresinin dolmasından sonra 24 Ağustos’ta OHAL kararlarını uzatmıştı.
2021 yılının Ekim ayında Said, ülkenin ilk kadın başbakanı olarak Necla Bouden’i atarken, tepkiler de dinmedi. Said, 6 Şubat’ta yürütmeyi de kendine bağlarken muhalefet de bu karara tepkisini gösterdi.
ERDOĞAN, SANAL OTURUMA TEPKİYE YORUM YAPTI
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da açıklama yaptığı gelişme ise geçen hafta parlamentodaki vekillerin yarısından fazlasının sanal bir oturum düzenlemesiyle patlak verdi. Meclisteki 217 vekilden 121’i oturuma katılmış ve oturumda Said’in meclisin dondurulması ve milletvekili dokunulmazlıklarını kaldırma kararının iptali için oylama yapılmıştı. Bu oylamada 116 vekil kararların iptaline karar vermişti.
Temsilciler Meclisi’nin düzenlediği sanal oturum Said’in tepkisini çekerken Anayasa’nın 72’nci maddesine dayanarak meclisi feshetmişti.

Anahtar Kelimeler:
  • BIST 100

    14229,41%0,33
  • DOLAR

    42,80% 0,17
  • EURO

    50,14% -0,07
  • GRAM ALTIN

    5972,47% 0,30
  • Ç. ALTIN

    9632,85% 0,24

UYUŞTURUCU SORUŞTURMASINDA DİKKAT ÇEKEN İSİM: SADETTİN SARAN İFADEYE ÇAĞRILDI

GÜLŞAH DURBAY'IN VEFATININ ARDINDAN... ŞEHZADELER BELEDİYESİ'NİN YENİ BAŞKANI BELLİ OLDU

PETROL PARASI NEREDE? CHP’Lİ YAVUZYILMAZ’DAN 43 MİLYAR TL’LİK KAYIP İDDİASI

YOUTUBE YORUMU GÖZALTI GETİRDİ: GAZETECİ LEVENT GÜLTEKİN GECE YARISI ALINDI

SOYLU’DAN “GECE YARISI GÖRÜNTÜLÜ ARAMA” İDDİASINA SERT YALANLAMA

YASA ÇIKTI: EMEKLİLİK UZAKLAŞTI, MAAŞLARDAN KESİNTİ BAŞLADI

VEYİS ATEŞ ADLİYEDE: UYUŞTURUCU SORUŞTURMASINDA İFADE VERDİ, TESTE GİRECEK

BAKAN SENDİKALARI DİNLEDİ, KOMİSYON TOPLANDI: ASGARİ ÜCRETTE İKİNCİ PERDE

TBMM’DEN ÖNCE CUMHURBAŞKANI: AKP SÜREÇ RAPORUNU ERDOĞAN’A TESLİM ETTİ

ÜNLÜLERE UYUŞTURUCU SORUŞTURMASI: YAKALAMA KARARLARI, SERBEST BIRAKILANLAR

CHP’YE SERT ELEŞTİRİ, ERDOĞAN’A SOL TANIMI: UÇUM’UN YAZISI TARTIŞMA YARATACAK

“SUSURLUK GİBİ” DENİLEN FOTOĞRAFTA YENİ İSİM: BİNALİ YILDIRIM’IN KARDEŞİ DE KAREDE

SAAT 04.17’DE DURAN BİR HAFIZA: HATAY VALİLİĞİ YENİ LOGOSUNU TANITTI

İSTE’DE DİKKAT ÇEKEN BULUŞMA: ATAKAŞ GRUBU İLE AKADEMİ ARASINDA YENİ İŞ BİRLİKLERİ

RAFLARDAN ÇUKURA: REYHANLI’DA 2 TON SON KULLANMA TARİHİ GEÇMİŞ GIDA İMHA EDİLDİ

KAYSERİ MEYDANINDA YARGI İSYANI: ÖZGÜR ÖZEL GİZLİ TANIĞIN DİLEKÇESİNİ AÇIKLADI

MESEM TARTIŞMASI ALEVLENDİ: EĞİTİM SEN’DEN YUSUF TEKİN’E 8 MADDELİK İSTİFA ÇAĞRISI

ASGARİ ÜCRETTE KRİZ BÜYÜYOR: TÜRK-İŞ KATILMADI, TALEBİNİ OKUTTURDU

ÖZGÜR ÖZEL BOMBAYI PATLATTI: İBB DOSYASINDA GİZLİ TANIK İFADESİ GERİ ÇEKİLMİŞ

GÜLLÜ’NÜN ÖLÜMÜNDE ŞOK GELİŞME: KIZI “KASTEN ÖLDÜRME” SUÇLAMASIYLA TUTUKLANDI

RUS MEDYASINDAN ÇARPICI İDDİA: ZİRVEDE KİM DIŞARIDA KALDI?

HAKİM DEĞİŞTİ, DAVA ERTELENDİ: İMAMOĞLU SİLİVRİ’DE İKİNCİ YASSIADA UYARISI YAPTI

MHP–DEM TEMASINDA YENİ PERDE: BAHÇELİ “HER CÜMLESİNE İMZAMI ATARIM” DEDİ

SİYASETTE KRİTİK DOSYA TRAFİĞİ: ÖZGÜR ÖZEL’İN DOKUNULMAZLIĞI MECLİS GÜNDEMİNDE

TARİHİ ASGARİ ÜCRET ZİRVESİ İŞÇİSİZ BAŞLADI: TÜRK-İŞ MEKTUP BIRAKTI, MASAYI TERK ETTİ

“ELEKTRİK YOK, SU YOK, OKUL YOK: SURİYE’YE DÖNENLER TÜRKİYE’DE KALMALARI İÇİN AKRABALARINI UYARIYOR!”

ERSOY OPERASYONUNDA ‘SUSURLUK’ BENZETMESİ: İKTİDAR YAZARI FOTOĞRAFI PAYLAŞTI, TARTIŞMA BÜYÜDÜ

“İMAMOĞLU “TURPUN BÜYÜĞÜ” DAVASINDA HAKİM KARŞISINDA: HAKİM DEĞİŞİKLİĞİ YENİ TARTIŞMA YARATTI

“HATAY’DA ULAŞIMDA BÜYÜK KIRILMA: 3. ÇEVRE YOLU RESMEN BAŞLADI!”

TİSK’E ÜSTÜ KAPALI ASGARİ ÜCRET BASKISI: ADALET İÇİN MAL MÜLKÜ BİR KENARA BIRAKIN!

Yükleniyor


AŞIRI SAĞIN OY KAYBI AVRUPA’DA YANKI BULDU: HOLLANDA’DA YENİ DÖNEM Mİ?

MISIR’DA “ŞARM EL-ŞEYH BARIŞ ZİRVESİ”: TRUMP “3 BİN YILLIK SAVAŞI BİTİRDİK” DEDİ

NEPAL'DE 2 YAŞINDAKİ ÇOCUK TANRIÇA SEÇİLDİ! AİLESİNDEN ALINIP TAPINAĞA YERLEŞTİRİLDİ

TRUMP “TAM GÜÇ” YETKİSİ VERDİĞİNİ AÇIKLADI: ABD ORDUSU PORTLAND’A GİRİYOR!

“TRUMP’TAN DÜNYA’YA MESAJ: GAZZE’DE ANLAŞMA KAPIDA”

RUSYA’NIN KUZEYDOĞUSUNDA 7.8 ŞİDDETİNDE DEPREM

TRUMP YANLISI SAĞCI POLİTİKACI CHARLİE KİRK, KONUŞMA YAPTIĞI SIRADA VURULDU

  • Cumartesi 18.1 ° / 8.7 ° Güneşli
  • Pazar 15.1 ° / 6.5 ° false
  • Pazartesi 14.9 ° / 6.6 ° Güneşli

Trendyol Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 16 12 1 3 24 39
2.FENERBAHÇE A.Ş. 16 10 0 6 22 36
3.TRABZONSPOR A.Ş. 16 10 1 5 14 35
4.GÖZTEPE A.Ş. 16 8 3 5 10 29
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 16 7 4 5 7 26
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 16 6 3 7 4 25
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 16 6 5 5 -2 23
8.KOCAELİSPOR 17 6 6 5 -2 23
9.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 16 5 6 5 5 20
10.CORENDON ALANYASPOR 16 3 4 9 -1 18
11.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 16 4 6 6 -3 18
12.TÜMOSAN KONYASPOR 16 4 8 4 -8 16
13.GENÇLERBİRLİĞİ 16 4 9 3 -4 15
14.KASIMPAŞA A.Ş. 16 3 7 6 -7 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 17 4 10 3 -15 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 16 2 6 8 -17 14
17.İKAS EYÜPSPOR 16 3 9 4 -11 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 16 2 11 3 -16 9