DONALD TRUMP, KONGRE'DEKİ TÖRENDE YEMİN EDEREK RESMEN ABD'NİN 47. BAŞKANI OLDU

ABD'de 5 Kasım 2024'te yapılan başkanlık seçimlerinde Demokrat rakibi Kamala Harris'e üstünlük sağlayarak seçimleri kazanan Trump, bugün Beyaz Saray'a yeniden döndü.

DÜNYA 21.01.2025 00:21:00 0
DONALD TRUMP, KONGRE

Kongre'deki törende yemin ederek resmen ABD'nin 47. Başkanı olan Donald Trump, 2016-2020 döneminin ardından ikinci başkanlık dönemine başladı.ABD Başkanı Trump, 4 yıllık aranın ardından bugün Kongre'de düzenlenen törende yemin ederek görevine resmen başladı.

ABD'de 5 Kasım 2024'te yapılan başkanlık seçimlerinde Demokrat rakibi Kamala Harris'e üstünlük sağlayarak seçimleri kazanan Trump, bugün Beyaz Saray'a yeniden döndü.

ABD Yüksek Mahkemesi Başkanı Yargıç John Roberts'ın yönettiği ve dua ile başlayan törende yemin eden Trump, ülkenin 47. Başkanı olarak tarihe geçti.Trump'ın, eşi Melani Trump'ın tuttuğu İncil'e yemin ederken el basmaması ise dikkat çekti.

Trump, "Ben, Donald J. Trump, Amerika Birleşik Devletleri Başkanı görevini sadakatle yerine getireceğime ve Amerika Birleşik Devletleri Anayasasını tüm gücümle muhafaza edeceğime, koruyacağıma ve savunacağıma yemin ederim." ifadeleriyle yemin etti.

Yaşayan tüm eski ABD başkanları olan Barack Obama, Bill Clinton, Joe Biden ve Başkan Yardımcısı Kamala Harris ile senatörler, Temsilciler Meclisi üyeleri törendeki yerlerini aldı. İş dünyasının önde gelen isimleri Elon Musk, Jeff Bezos, Mark Zuckerberg ve Sundar Pichai de törene katıldı.

Yemin töreninin ardından ilk konuşmasında Trump, ABD'nin altın çağının başladığını ilan ederek, “Bugünden itibaren ülkemiz yeniden refaha kavuşacak ve bizden faydalanılmasına asla izin vermeyeceğiz. Tüm dünyaya ABD'nin yeniden bir numara olduğunu göstereceğiz” dedi.

ABD'deki ekonomik ve sosyal krizlere değinen Trump, Los Angeles'taki ev krizine, eğitim sisteminin kötü durumuna ve sağlık hizmetlerindeki eksikliklere vurgu yaptı. “Tüm bunlar bugünle birlikte değişecek ve çok hızlı olacak” diyen Trump, değişim sürecini hızla başlatma sözü verdi.

Sınır güvenliği konusunda kararlı bir duruş sergileyeceğini belirten Trump, güney sınırında acil durum ilan edeceğini duyurarak, yasa dışı girişleri tamamen durdurmayı hedeflediğini ifade etti. Trump, “Kartelleri yabancı terör örgütü olarak ilan edeceğiz ve federal güçlerimizi bu suç ağlarına karşı harekete geçireceğiz” ifadelerini kullanarak, milyonlarca suçlu yabancının sınır dışı edileceğini vurguladı. Trump, “yakala ve serbest bırak” politikasına son verileceğini açıkladı.

Trump, ABD'yi yeniden bir üretim üssüne dönüştürme hedefini vurgulayarak, fosil yakıt rezervlerini aktif olarak kullanacaklarını belirtti. Trump, “Enerji acil durumu ilan ederek fiyatları düşüreceğiz ve ABD enerjisini dört bir yana satacağız. Yeniden zengin bir ülke olacağız” ifadelerini kullanarak, elektrikli araç zorunluluğunu kaldıracağını ve otomotiv sektörünü yeniden canlandıracağını açıkladı.

Konuşmasında ifade özgürlüğüne özel bir vurgu yapan Trump, “Bir daha asla ülkemizin gücü, siyasi rakipleri korkutmak için bir silah olmayacak” ifadelerini kullanarak, adalet sistemini her ABD'liye eşit şekilde hizmet verecek şekilde düzenleme sözü verdi. Trump, Covid-19 aşısı nedeniyle işlerinden ayrılmak zorunda kalan askerlerin de görevlerine iade edileceğini duyurdu.

Martin Luther King'in hayallerini gerçekleştirme sözü veren Trump, 20 Ocak'ı “özgürlük günü” ilan etti. Trump, “Bugünden itibaren yalnızca iki cinsiyetin bulunduğunu kabul edeceğiz: kadın ve erkek. Irk ve cinsiyet konusunda yapay ayrımlara son vereceğiz” ifadelerini kullandı.

ABD'nin dünya üzerindeki egemenliğini artırmayı hedeflediğini belirten Trump, Panama Kanalı'nı Çin'in yönettiğini iddia ederek, “Panama Kanalı'nı geri alacağız ve Meksika Körfezi'ni Amerika Körfezi olarak adlandıracağız” ifadelerini kullandı. Dünyanın en güçlü ordusunu yeniden inşa etme sözü veren Trump, “Tüm savaşları bitireceğiz ve ABD'yi dünya sahnesinde en saygıdeğer konuma taşıyacağız” dedi.

Trump, “Geçmişte çok acılar çektik ama bugün yeniden birlikte başaracağız. Hiç kimse ABD halkının gücüne engel olamaz. Geleceğimiz çok parlak ve yeniden çok sevdiğiniz bu ülkeyi inşa edeceğiz” dedi.

Konuşmasının ardından Trump, Beyaz Saray'a geçerek ilk başkanlık kararnamelerini imzalayacağını duyurdu. Kararnamelerin enerji fiyatlarının düşürülmesi, sınır güvenliği önlemleri ve anayasa karşıtı sansür uygulamalarının kaldırılması gibi konuları kapsaması bekleniyor.

  • BIST 100

    10372,00%-0,10
  • DOLAR

    41,32% 0,08
  • EURO

    48,48% -0,05
  • GRAM ALTIN

    4843,95% 0,33
  • Ç. ALTIN

    7896,98% 0,73

KIRKLARELİ VALİSİ UĞUR TURHAN ERDOĞAN'I YERE GÖĞE SIĞDIRAMADI: SÖZLERİ TEPKİ ÇEKTİ

KOMŞUSUNDAN AKP’YE GEÇEN BAŞKANVEKİLİ’NE ŞOK TEPKİ: HAKARET VE TÜKÜRÜK!

ÖZGÜR ÖZEL: "SES KAYDINDA 'OYU BİZE VER' DİYEN KİŞİ BUGÜN AK PARTİ'YE GEÇTİ"

İMAMOĞLU'NUN MAHKEME GÖRÜNTÜLERİNE SORUŞTURMA

"DİPLOMA DAVASI"NDA AVUKAT PEHLİVAN'IN TALEBİ REDDEDİLDİ: 76 BARODAN ORTAK TEPKİ

ÖZGÜR ÇELİK: “SANDIKTA KAYBEDEMEDİKLERİNİ ŞANTAJLA ALMAK İSTİYORLAR”

“ZELENSKİ İMAMOĞLU” İDDİASI! KÜLÜNK’TEN ADALET BAKANLIĞI’NA ÇAĞRI

MANSUR YAVAŞ’TAN SERT ÇIKIŞ: “KULİS AYLANLARINA ARTIK YETER!”

AY-YILDIZLI ZAFER: 12 DEV ADAM AVRUPA FİNALİNDE!

BAYRAMPAŞA BELEDİYESİ'NE OPERASYON: BAŞKAN HASAN MUTLU GÖZALTINDA!

“SEYDİŞEHİR'DE OYUMUZU GERİ VER” SLOGANLARIYLA BELEDİYE ÖNÜNDE EYLEM

ROZETİ BİZZAT ERDOĞAN TAKACAK: CHP’DEN İSTİFA EDEN GÜRZEL, AKP’YE GEÇİYOR

DEVLET BAHÇELİ: CUMHURBAŞKANIMIZ 2028'DE DE DEVAM ETMELİ

İMAMOĞLU: BU İDDİANAMEYİ SEÇİMDE KENDİSİNİ YENECEĞİMİ BİLEN KİŞİ YAZDIRDI

CHP’Lİ GENÇLER NÖBETTE: 3 BİN GAZ MASKESİYLE GENEL MERKEZ SAVUNMASI

2017’DEKİ ‘MÜHÜRSÜZ OY’ TARTIŞMASI YENİDEN ALEVLENDİ! REFERANDUM GAYRİMEŞRUDUR!

“CHP’DEN SEÇİLDİ, AKP’YE GEÇTİ: USTAOĞLU’NDAN İLK AÇIKLAMA!”

ÖZEL’DEN DAVA ÖNCESİ UYARI: CHP’Yİ YARGI ELİYLE DİZAYN ETTİRMEYİZ!

CHP HATAY MİLLETVEKİLİ SERVET MULLAOĞLU’NDAN SERT AÇIKLAMA: “CHP TESLİM ALINAMAZ!”

KAYYUM GERGİNLİĞİ: BERKAY GEZGİN YAKA PAÇA DIŞARI ATILDI!

ÖZEL'DEN BAHÇELİ VE ERDOĞAN'A 'SOKAK' YANITI!

“KURULTAY DAVASI ÖNCESİ KILIÇDAROĞLU KONUŞMADI: SIRTINI DÖNÜP GİTTİ

KONYA’DA BEKLENMEDİK GELİŞME: CHP VE YRP’Lİ BAŞKANLAR AKP’YE GEÇTİ

OPERASYON SONRASI HABERTÜRK’TEN İLK MESAJ: AKIŞ BOZULMAYACAK

ABLUKA ALTINDAKİ CHP İL BİNASI'NDA HAREKETLİ DAKİKALAR: 'KAYYUM'DAN ÖNCE ONLAR GİTTİ

CHP İSTANBUL KONGRESİ ESASTAN RET ALDI, KAYYUM DİRENİŞTE

CHP İSTANBUL KAYYUMUNA ESASTAN RET:KAYYUMUN YETKİSİ SONA ERDİ

MERKEZ BANKASI FAİZ KARARINI AÇIKLADI

HATAY’A HAKARET EDEN ŞOFÖR İÇİN İNCELEME

POLİTİKA FAİZİ İÇİN KRİTİK GÜN:TCMB FAİZ KARARINI AÇIKLAYACAK

Yükleniyor


TRUMP YANLISI SAĞCI POLİTİKACI CHARLİE KİRK, KONUŞMA YAPTIĞI SIRADA VURULDU

ALMANYA’DAN VATANDAŞLARINA UYARI: İRAN’I TERK EDİN VE GİTMEKTEN KAÇININ

15 BATI ÜLKESİNDEN FİLİSTİN'İN TANINMASI İÇİN ORTAK ÇAĞRI

FRANSA FİLİSTİN DEVLETİNİ TANIYACAK

FRANSA'DA EVLER AYLIK 1 EURO'YA KİRALANIYOR: İŞTE ŞARTLARI...

İRAN MECLİSİ ONAYLADI: ULUSLARARASI ATOM ENERJİSİ AJANSI'YLA İŞBİRLİĞİ ASKIYA ALINIYOR

ORTADOĞU'DA ÇATIŞMALARDA 10'UNCU GÜN: ABD DE ARTIK CEPHEDE

  • Pazar 34.6 ° / 22.1 ° Güneşli
  • Pazartesi 33.3 ° / 19.5 ° Güneşli
  • Salı 30.4 ° / 20.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 5 5 0 0 14 15
2.Trabzonspor 4 3 0 1 3 10
3.Antalyaspor 5 3 2 0 1 9
4.Göztepe 4 2 0 2 5 8
5.Konyaspor 4 2 1 1 5 7
6.Fenerbahçe 3 2 0 1 4 7
7.Alanyaspor 4 2 1 1 2 7
8.Samsunspor 4 2 1 1 1 7
9.Beşiktaş 3 2 1 0 0 6
10.Gazişehir Gaziantep 4 2 2 0 -4 6
11.Eyüpspor 5 1 3 1 -5 4
12.Kasımpaşa 4 1 3 0 -2 3
13.Fatih Karagümrük 4 1 3 0 -5 3
14.İstanbul Başakşehir 3 0 1 2 -1 2
15.Kayserispor 3 0 1 2 -4 2
16.Kocaelispor 4 0 3 1 -4 1
17.Rizespor 3 0 2 1 -5 1
18.Gençlerbirliği 4 0 4 0 -5 0