DOĞU AKDENİZ İÇİN AÇILIM… 

DOĞU AKDENİZ İÇİN AÇILIM… 

Ulaştırma ve Altyapı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlıkları tarafından yürütülecek Ana Konteyner Limanı Projesi kapsamında, 2021 yılında Doğu Akdeniz bölgesinde yer tespiti yapılacak ve etüt-proje çalışmaları tamamlanacak. Türkiye’

Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’nda yer alan bilgilere göre, Ulaştırma ve Altyapı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlıkları tarafından yürütülecek proje kapsamında, 2021 yılında Doğu Akdeniz bölgesinde yer tespiti yapılacak ve etüt-proje çalışmaları tamamlanacak. Çin’in 68 ülkeyi kapsayan devasa uluslararası altyapı programı Kuşak ve Yol Projesi bünyesindeki Orta Koridor’un, Türkiye önderliğinde etkin ve cazip hale getirilmesini sağlamak için düşünülen transit yük odaklı Ana Konteyner Limanı Projesi’nin, Deniz İpek Yolu bakımından stratejik önem taşıdığı belirtildi.

Dünya genelinde yıllık 20 trilyon doların üzerinde olan ticaret hacminin yüzde 80’inin deniz yolu ile yapıldığını kaydeden stratejistler, ortaya çıkan 12 milyar tonluk yük hacminde en önemli kavşak noktasını Doğu Akdeniz olarak gösteriyor.Üç kıtaya bakan yüzüyle, Doğu Akdeniz limanları, transit süreyi kısaltması bakımından büyük avantaj sunuyor. Çin’den Batı Afrika kıyılarına, Süveyş Kanalı veya Ümit Burnu güzergâhından 35 günlük transit sürelerde ulaşılırken, Mersin yahut İskenderun aktarmalı demir yolu ve deniz yolu entegrasyonu ile bu sürenin yarıya indirilmesi mümkün oluyor.

Konteyner bazlı lojistik sektörünün, 2024 yılına kadar her yıl yüzde 3,5 büyümesi ve 951 milyon TEU/yıl miktarına ulaşılması bekleniyor.
Mersin’le, Ana Konteyner Limanı Projesi kapsamında rekabet eden İskenderun’u bir adım öne çıkartan adreslerden biri, ilçede 2. Organize Sanayi Bölgesi’nde iki yıl önce faaliyete geçen, Atakaş Limanı. Dünyanın en büyük kuru yük taşıma kapasitesine sahip gemilerinden biri olan Hamingway adlı gemiye geçtiğimiz günlerde 202 bin ton ihracat yüklemesi yapılmış, gerçekleştirilen çalışmanın, Türkiye’de tek seferde tek bir gemiye yapılan en büyük yükleme rekoru olduğu ifade edilmişti.

Konuya ilişkin konuşan Atakaş Limanı Genel Müdürü Vedat Ohri, Atakaş Limanı’nın, ağır tonajlı gemilerin yanaşabilme derinliğine sahip olduğunu, yüksek yükleme kapasitesiyle de hem bölge hem de ülke ekonomisine önemli katma değer kazandırma hedefinde önemli başarılar elde edildiğini kaydetmişti.