Derhal çatışmaları sona ermeli

Derhal çatışmaları sona ermeli

İdlib'te artan çatışmalar üzerine AB Konseyi'nden taraflara "çatışmaları derhal sona erdirme" çağrısı geldi. Soçi mutabakatına geri dönülmesini istedi.

Avrupa Birliği Konseyi'nden yapılan açıklamada, 'Suriye rejimi ve destekçileri tarafından İdlib'de yeniden başlatılan ve ciddi boyutlarda insani trajediye neden olan askeri taarruz kabul edilemezdir. AB tüm aktörlere derhal çatışmaları sona erdirme çağrısında bulunur.' denildi.

Çatışmanın tüm taraflarına uluslararası insani hukuk  çerçevesinde yükümlülüklerini yerine getirmesi ve insani yardımın doğrudan ulaşımına izin verilmesi gerektiği belirtilen açıklama şöyle devam etti:

'AB tüm taraflara, sürdürülebilir bir ateşkesin devreye sokulması, sivillerin korunmasının güvence altına alınması ve 17 Eylül 2018 tarihli Soçi Muhtırası çerçevesindeki taahhütlerin eksiksiz uygulanması çağrılarını mümkün olan en şiddetli biçimde yineler. AB, 2254 sayılı BM Güvenlik Konseyi Kararları ve Cenevre Tebliği uyarınca güvenilir bir siyasi çözümü destekler.

Uluslararası insani hukuk ve insan hakları hukuku ihlalleri karşısında hesap verebilirliğin sağlanması azami önemi haizdir. Bu nedenle AB Suriye'deki durumun Uluslararası Ceza Mahkemesine intikal ettirilmesi çağrısını yineler.  AB, İdlib bölgesinde bulunan en zor durumdaki sivillere yönelik insani yardımlarını arttırma kararlılığını taşımaktadır.',

ANKA