DEPREMLER, DOĞU ANADOLU FAY HATTINDA…

DEPREMLER, DOĞU ANADOLU FAY HATTINDA…

Dün, ilimiz Hatay’ın fay hattı üzerinde bulunan Malatya ile ülkemizin güney komşusu Suriye’nin Şam kentinde 4,4 ve 4,9 büyüklükte depremler yaşandı. Her iki kent ve Hatay, Doğu Anadolu fay hattı üzerinde bulunuyor.

Suriye’nin başkenti Şam’ın Duma ilçesinde, 4,4 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, saat 01.08’de, Şam’ın Duma ilçesinde 4,4 büyüklüğünde sarsıntı kaydedildi. Depremin, 8,40 kilometre derinlikte gerçekleştiği ve ilimiz Hatay’ın Yayladağı ilçesine 262 kilometre yakınlıkta olduğu tespit edildi.
Dün ise Malatya’da, 11.27 sıralarında 4,9 büyüklükte bir deprem meydana geldi. İlimiz Hatay, Doğu Anadolu fay hattının içinde. Dün deprem yaşanan Malatya ile Şam şehirleri de, aynı fay hattının üst ve alt uzantıları.
Doğu Anadolu Fay Hattına Dikkat!
Jeoloji Mühendisleri Hatay İl Temsilcisi Rasim Can, kısa süre önce Doğu Anadolu fay hattına dikkat çekmişti. Jeoloji Mühendisleri Hatay Temsilcisi Rasim Can’ın açıklamaları ve mesajları şöyle olmuştu:
“Doğu Anadolu fay hattının kırılma tehlikesi kapsamında; Türkoğlu, Hassa, Kırıkhan, Samandağ ve Suriye’deki devamı halindeki hattaki bir kırılma büyük tehlikelere yol açar. Deprem hakkında yıllardır konuşmaktayız ve konuşmaya devam edeceğiz. Bu konuda jeoloji bilim adamları, çok yakın bir zamanda, Malatya ve Elazığ depremlerini yapan Doğu Anadolu Fayı için uyarılarını yapmışlardır. Bu uyarılarda, ilimizden de geçen Doğu Anadolu fay hattının; Türkoğlu, Hassa, Kırıkhan ve Samandağ yerleşim yerlerinin bulunduğu güzergahta kırılması halinde, büyük tehlike yaratacağını ifade etmektedirler. Doğu Anadolu fayından başka, çok uzun bir süredir suskun olan Ölü Deniz Fayı’nın da hareket etmesi halinde, ilimizin tümünü olumsuz yönde etkileyeceği bir gerçektir.
Jeoloji Mühendisleri Odası Hatay İl Temsilciliği olarak, yıllardır bu konuda bilgilendirme ve uyarılarımızı yapıyoruz. Bütün yerel yönetimleri, resmi kurum ve kuruluşları, yapı denetim şirketlerini, mühendislik büro şirketlerini ve müteahhit firmaları göreve çağırıyoruz. Deprem konusunda lütfen daha duyarlı olalım. Unutmayalım, deprem öldürmez, ihmal öldürür.