DEMİRTAŞ: BANA CEZA VERİLDİ DİYE ‘BENDEN SONRASI TUFAN’ DEMEM

42 yıl hapis cezası verilen eski HDP eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Kobani Davası’nın ardından ilk kez konuştu.

GÜNDEM 20.05.2024 12:29:00 0
DEMİRTAŞ: BANA CEZA VERİLDİ DİYE ‘BENDEN SONRASI TUFAN’ DEMEM

Kobani Davası’ndan 42 yıl hapis cezası verilen Selahattin Demirtaş, “Verilen cezaların tamamı bir tweet ve birkaç miting konuşmamdan dolayı verilmiş.Ne bir şiddet eyleminden ceza verildi ne de şiddeti teşvik ya da destekten. Sadece düşüncelerimden, söylediklerimden 42 yıl ceza verilmiş oldu. Bu da davanın siyasi bir dava, cezaların da siyaseten verilmiş cezalar olduğunu bir kez daha ispatlamış oldu” dedi.
42 yıl hapis cezası verilen eski HDP eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Kobani Davası’nın ardından ilk kez konuştu.
Demirtaş, karar sonrasında T24’ten Murat Sabuncu’nun sorularını yanıtladı.
Demirtaş’ın açıklamaları özetle şöyle:
‘DÜŞÜNCELERİMDEN DOLAYI CEZA VERİLDİ’
"Verilen cezaların tamamı bir tweet ve birkaç miting konuşmamdan dolayı verilmiş. Yani yıllardır yalan ve iftirayla yarattıkları algılara dayalı. Ne bir şiddet eyleminden ceza verildi ne de şiddeti teşvik ya da destekten. Sadece düşüncelerimden, söylediklerimden 42 yıl ceza verilmiş oldu. Bu da davanın siyasi bir dava, cezaların da siyaseten verilmiş cezalar olduğunu bir kez daha ispatlamış oldu.
Tekrar ifade etmek istiyorum ki 42 yıl cezanın tamamı konuşmalarımdan dolayı verildi ki o konuşmaların tamamının, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarında ifade özgürlüğü kapsamında olduğu tespit edilmişti. Yani Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararı uygulansaydı bu dava beraatle sonuçlanmalıydı. Elbet bir gün, hepimizin beraat edeceğimizden kuşkum yok.
SİYASİ İNTİKAM CEZALARI’
Sayın Ahmet Türk başta olmak üzere ceza verilen tüm arkadaşlar için çok üzgünüm. Arkadaşlarımıza verilen cezaların tümü hukuk dışıdır ve siyasi intikam cezalarıdır. Elbette bu cezaları kayyım atamaya gerekçe yapabilirler. Umarım öyle bir şey olmaz ama bu tehlike maalesef ki var.
‘HDP KAPATILABİLİR’
Kobani kumpas davasındaki ceza kararları HDP kapatma davasında etkili olabilir. Anayasa Mahkemesi de sonuçta politik davranan ve iktidarın dümen suyunda hareket eden bir yargı organı. HDP’yi kapatırlarsa bir kez daha hukuku katledecekler ve bu “şaşırtıcı” olmaz çünkü kanunsuzluk, adaletsizlik bu iktidarın normali, maalesef.
‘HEDEFİMİZİ SİLAHSIZ, ŞİDDETSİZ ÇÖZÜMÜ SAĞLAMAK’
“Şu anda dışarıda siyaset yapan arkadaşlarımız gibi hepimizin temel hedefi silahsız, şiddetsiz çözümü sağlamaktır. Fakat Türkiye Cumhuriyeti devleti, Kürtlerin demokratik siyasette mücadele etmelerini ve bu yolla güçlenmelerini, dağa çıkıp silah almalarından daha tehlikeli görüyor…”
Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Kobani davasından 42 yıl hapis cezası aldı.
‘SAVAŞARAK KÜRTLERİ YOK EDECEĞİNE İNANIYORLAR’
Fakat Türkiye Cumhuriyeti devleti, Kürtlerin demokratik siyasette mücadele etmelerini ve bu yolla güçlenmelerini, dağa çıkıp silah almalarından daha tehlikeli görüyor. Devlet, savaşı ve şiddeti her zaman siyasete tercih etti, bugün de bu anlayış değişmiş değil. Çünkü savaşarak Kürtleri yok edebileceğine inanıyor ama siyaseten baş etmenin mümkün olmadığını düşünüyor. Bu nedenle Kürt siyasetçilerini her zaman büyük tehdit olarak algılayıp sert şekilde üstüne gitti. Devlete kalsa hepimizin dağa çıkıp silah almamızı, bizimle savaşıp bizi öldürmeyi tercih eder. Oysa biz silahla çözüm olmayacağını düşündüğümüz için barışçıl demokratik siyaseti tercih ettik. Gelin görün ki devlet açısından Kürt’ün siyasetçisi de dağa çıkanı da hatta kedisi, tavuğu bile teröristtir, hepsi aynıdır ve bir şekilde yok edilmelidir. İşte bu zihniyet değişmedikçe Kürtlerin hakları konusu da bir türlü çözüm yoluna girmiyor.
‘NORMALLEŞME KÜRTLERİ VE DOSTLARINI KAPSAMIYOR’
Valla bu sorunun cevabını normalleşme, yumuşama girişimlerinde bulunan siyasetçiler verse daha iyi olur. Biz hücredeyiz ve burada yıllardır hiçbir şey, tek bir saniye bile normal değildi. Elbette siyasette diyalog önemlidir, konuşabilmek kıymetlidir, şarttır. Fakat biz de siyasetçiyiz ve halkın seçilmiş temsilcileriyiz ve bizimle konuşmak yerine bize ağır cezalar veriliyorsa demek ki yumuşama, normalleşme Kürtleri ve dostlarını kapsamıyor diye düşünürüz.
‘BANA CEZA VERİLDİ DİYE ‘BENDEN SONRASI TUFAN’ DEMEM’
Ben ölümlerin, akan kanın durmasını yürekten istiyorum, diliyorum. Bu savaşı durdurmak için inisiyatif alabilecek olanlar Erdoğan ve Öcalan’dır. Savaşı durdurup bitirmede, çözüm bulmada inisiyatif alabilirlerse, bunun koşullarını oluşturabilirlerse, tecrit kaldırılıp görüşmelere başlanırsa ben şahsen sonuna kadar desteklerim. Bana ceza verildi diye “benden sonrası tufan” demem. Yeter ki demokratik bir çözüm ve barış sağlansın, biz desteklemekte tereddüt etmeyiz. Bu konudaki düşüncelerim, ağır ceza aldım diye değişmedi yani.
‘ÇÖZÜM SÜRECİNİ BUZDOLABINDAN ÇIKARMAK GEREKİYOR’
Evet, çözüm sürecini buzdolabından çıkarmak gerekiyor. Demokratik, barışçıl bir çözümü savunmaya devam edeceğiz. Cumhurbaşkanı Erdoğan bundan sonra hangi adımları atar, daha da mı sertleşir yoksa tüm bu hukuksuzluklara, çatışmalara son verecek girişimleri mi başlatır, göreceğiz. Ancak bizim barışçıl duruşumuz ve diyaloga açık tavrımız bellidir. Halka karşı sorumluluğumuzun gereği olarak bu ilkeli duruşumuzdan geri adım atmayız, atamayız.
‘GÜNLÜK SİYASETE DAHİL OLMAYI DÜŞÜNMÜYORUM’
Aktif siyaseti bıraktım ve dönmeyi de düşünmüyorum. Çünkü bunun koşulları yok benim açımdan. Kaldı ki buradan yaptığım açıklamalar bazen çarpıtılıyor, bazen yanlış anlaşılıyor veya istismar ediliyor. Dolayısıyla günlük siyasete hiçbir şekilde dahil olmayı düşünmüyorum.
Şunu da yine açık yüreklilikle söylemek isterim ki siyasete çöreklenmiş bazı zihniyetler, benim buradan siyasi mücadele yürütmemden çok rahatsızlardı. Dışarıda olsam yanımda iki cümle kurmaya cüret edemeyecek tipler, nasılsa cezaevinden cevap veremem diye arkamdan atılmadık iftirayı, edilmedik hakareti bırakmadılar. Çıktığımda hepsiyle yüzleşeceğiz elbette ancak halkımız bilmeli ki bizi bunca yıl içeride tutup ağır cezalar verilebilmiş olunmasının bir nedeni de bu siyaset tüccarlarıdır. Günü geldiğinde, bütün bu siyaset tüccarı keneleri halkımızın yakasından silkeleyip atacağımızdan herkes emin olsun.
‘BELKİ DÜZENLE KÖŞE YAZILARI YAZMAYA BAŞLARIM’
Tüm bunlarla birlikte şunları da belirtmeliyim; günlük siyasete dahil olmayacağım ancak elbette yazılar yazabilirim. Belki düzenli olarak köşe yazısı yazmaya başlarım, henüz karar vermedim. Ancak şurası nettir ki benim söyleyeceklerim, yazacaklarım DEM Partiyi bağlamaz, kimse de bu şekilde algılamamalı. Ben DEM Partinin yöneticisi, temsilcisi, sözcüsü hatta üyesi bile değilim. DEM Parti elbette bizim partimizdir ve parti yönetimi siyaseti yürütüyor, yürütür. Ben sadece kişisel görüşlerimi paylaşabilirim. Ve yine açık söyleyeyim, siyasette yanlışlar yapan, halkı esas almayan kim olursa olsun net şekilde eleştirmekten çekinmeyeceğim. Herkes buna hazır olsun şimdiden."
 


  • BIST 100

    10400,50%-0,77
  • DOLAR

    32,23% 0,16
  • EURO

    34,95% -0,03
  • GRAM ALTIN

    2408,44% -0,66
  • Ç. ALTIN

    3892,16% 0,21

MULLAOĞLU, HATAY’DA EKONOMİNİN YENİDEN AYAĞA KALKABİLMESİ İÇİN PLANLANAN YENİ DESTEK PAKETLERİ VAR MIDIR?

ÖZGÜR ÖZEL: CHP’NİN BELEDİYE SAYISI 409’DAN 411’E ÇIKMIŞTIR

İZMİR'DE HAYVANSEVERLERDEN 'UYUTMA' TEKLİFİNE KARŞI KAFESLİ PROTESTO

YENİLENEN SEÇİMLERDE AK PARTİ 3, CHP 2, DEM PARTİ 1 VE MHP 1 BELEDİYE KAZANDI

Rize İdare Mahkemesi, Rize İkizdere'de yapımına devam edilen taş ocağına yönelik 'ÇED Gerekli Değildir' kararını iptal etti

AFAD: 8 VATANDAŞIMIZ ENKAZ ALTINDAN SAĞ OLARAK ÇIKARILMIŞ; 1 VATANDAŞIMIZIN CANSIZ BEDENİNE ULAŞILMIŞTIR

İSTANBUL VALİLİĞİ: KÜÇÜKÇEKMECE'DE ENKAZDA AN İTİBARIYLA KALAN ŞAHIS BULUNMAMAKTADIR

ALİ YERLİKAYA: TRAFİK EKİPLERİMİZCE 23-30 MAYIS ARASINDA 415 BİN 795 SÜRÜCÜYE İŞLEM YAPILDI

LGS sınavının ilk oturumu başladı … Sınava 1 milyon 38 bin öğrencinin katılıyor

İSTANBUL KÜÇÜKÇEKMECE'DE 3 KATLI BİNA ÇÖKTÜ…

Küçükçekmece'de çöken üç katlı bina... İstanbul Valisi Gül: "7 kişi yaralı kurtarıldı, 2 kişiyi kurtarma çalışması sürüyor"

Fahrettin Koca'dan 'Küçükçekmece' açıklaması: "5 yaralı hastaneye nakledildi, 2 kişi tedaviye ihtiyacı olmadığını belirttiler"

YURTTAŞLAR YAKLAŞAN KURBAN BAYRAMI'NI BURUK KARŞILIYOR

EKREM İMAMOĞLU'NDAN 'KÜÇÜKÇEKMECE' AÇIKLAMASI

ERDOĞAN: CUMHUR İTTİFAKI'NIN SURLARINDA GEDİK AÇMA GİRİŞİMİNE İZİN VERMEYECEĞİZ

SOL PARTİ'DEN İSRAİL PROTESTOSU: BU KATLİAMLARI YAPANLAR ASLA UNUTULMAYACAK

İMAMOĞLU'NDAN TAYFUN KAHRAMAN AÇIKLAMASI: BUNU KABULLENMEDİĞİMİ HERKES BİLSİN

ABD Başkanı Biden, LGBTQİ+ Onur Ayı’nı kutladı

ÖZGÜR ÖZEL: TÜRKİYE BELEDİYELER BİRLİĞİ BAŞKAN ADAYIMIZ EKREM İMAMOĞLU

GEZİ’DE HAYATINI KAYBEDEN ETHEM SARISÜLÜK, ANKARA’DA ANILDI

PERVİN BULDAN,EŞİ VEFAT EDEN ÇİLLER'E SESLENDİ

TÜRKİYE EKONOMİSİ YILIN İLK ÇEYREĞİNDE YÜZDE 5,7 BÜYÜDÜ

İMAMOĞLU'NDAN BALIKESİR DÖNÜŞÜM KONGRESİ MESAJI

SİNAN ATEŞ CİNAYETİ: TUTUKLU SANIĞIN EVİNDE TOPRAĞA GÖMÜLÜ SİLAHLAR BULUNMUŞ

DEPREMZEDELERDEN ERSAN ŞEN'E PROTESTO

ÖZGÜR ÖZEL, SELAHATTİN DEMİRTAŞ'I ZİYARET EDECEK

GEZİ DİRENİŞİ 11 YAŞINDA:KARANLIK GİDER, GEZİ KALIR...

FENERBAHÇE, MOURİNHO'YU KAP'A BİLDİRDİ

ÖZER ÇİLLER VEFAT ETTİ

3 İLÇE VE 4 BELDEDE YENİLEME SEÇİMİ YARIN YAPILACAK....

Yükleniyor


MULLAOĞLU, HATAY’DA EKONOMİNİN YENİDEN AYAĞA KALKABİLMESİ İÇİN PLANLANAN YENİ DESTEK PAKETLERİ VAR MIDIR?

ÖZGÜR ÖZEL: CHP’NİN BELEDİYE SAYISI 409’DAN 411’E ÇIKMIŞTIR

İZMİR'DE HAYVANSEVERLERDEN 'UYUTMA' TEKLİFİNE KARŞI KAFESLİ PROTESTO

YENİLENEN SEÇİMLERDE AK PARTİ 3, CHP 2, DEM PARTİ 1 VE MHP 1 BELEDİYE KAZANDI

AFAD: 8 VATANDAŞIMIZ ENKAZ ALTINDAN SAĞ OLARAK ÇIKARILMIŞ; 1 VATANDAŞIMIZIN CANSIZ BEDENİNE ULAŞILMIŞTIR

İSTANBUL VALİLİĞİ: KÜÇÜKÇEKMECE'DE ENKAZDA AN İTİBARIYLA KALAN ŞAHIS BULUNMAMAKTADIR

ALİ YERLİKAYA: TRAFİK EKİPLERİMİZCE 23-30 MAYIS ARASINDA 415 BİN 795 SÜRÜCÜYE İŞLEM YAPILDI

  • Pazartesi 38 ° / 20.9 ° Güneşli
  • Salı 39.2 ° / 23 ° Güneşli
  • Çarşamba 38.5 ° / 22.7 ° Güneşli

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 38 33 2 3 66 102
2.Fenerbahçe 38 31 1 6 68 99
3.Trabzonspor 38 21 13 4 19 67
4.İstanbul Başakşehir 38 18 13 7 14 61
5.Kasımpaşa 38 16 14 8 -3 56
6.Beşiktaş 38 16 14 8 5 56
7.Sivasspor 38 14 12 12 -7 54
8.Alanyaspor 38 12 10 16 3 52
9.Rizespor 38 14 16 8 -10 50
10.Antalyaspor 38 12 13 13 -5 49
11.Gazişehir Gaziantep 38 12 18 8 -7 44
12.Adana Demirspor 38 10 14 14 -7 44
13.Samsunspor 38 11 17 10 -10 43
14.Kayserispor 38 11 15 12 -13 42
15.Hatayspor 38 9 15 14 -7 41
16.Konyaspor 38 9 15 14 -13 41
17.Ankaragücü 38 8 14 16 -6 40
18.Fatih Karagümrük 38 10 18 10 -3 40
19.Pendikspor 38 9 19 10 -31 37
20.İstanbulspor 38 4 27 7 -53 16