DEMANSTA YENİ İLETİŞİM YÖNTEMİ: MÜZİK

Demans hastaları, hastalık ilerledikçe sevdikleriyle sözlü iletişim kurma becerilerini sıklıkla kaybediyor. Yapılan yeni bir çalışma, bu boşluğun müzik müdahalesiyle nasıl aşılabileceğini gösterdi.

SAĞLIK 19.09.2022 20:31:00 0
DEMANSTA YENİ İLETİŞİM YÖNTEMİ: MÜZİK

ITA'da geliştirilen ve "Hafızaya Müzikal Köprüler" olarak adlandırılan müdahalede, canlı bir topluluk "Oklahoma" veya "The Sound of Music" müzikallerinden şarkılar gibi, hastanın gençliğinden müzikler çalıyor. Çalışmanın yazarlarına göre bu sayede hasta ve bakıcıları arasında duygusal bir bağ kuruluyor ve birlikte şarkı söyleme, dans etme ve basit enstrümanlar çalma gibi müzikal etkinliklere katılmaları sağlanıyor.

Çalışma kısa süre önce Alzheimer Disease and Associated Disorders dergisinde yayımlandı. Programda hastaların sosyal katılımının arttığı ve hem hastalarda hem de bakıcılarda ajitasyon, anksiyete ve depresyon gibi nöropsikiyatrik semptomların azaldığı görüldü.

SciTechDaily'nin haberine göre, Araştırmanın başyazarı Dr. Borna Bonakdarpour'a göre, "çalışma hem demans hastalarını hem de onlara destek olan bakıcıları hedef aldığı için benzersiz" bir önem taşıyor. Demans hastaları için müzik terapisi üzerine daha önce yapılan araştırmaların çoğu sadece hastalara odaklanmıştı.

Northwestern Üniversitesi Feinberg Tıp Fakültesi'nde nöroloji doçenti ve Northwestern Medicine nöroloğu olan Bonakdarpour, "Hastalar eşleriyle sözlü olarak kuramadıkları bağlantıyı müzik aracılığıyla kurabildi. Demanslı kişilerin aileleri ve arkadaşları da bu durumdan etkileniyor. Sevdikleri biriyle bağlantı kuramamak onlar için acı verici. Dil artık mümkün olmadığında, müzik onlara birbirlerine ulaşmaları için bir köprü sağlıyor" dedi.

Müzikal hafıza ve işleme Alzheimer'dan o kadar etkilenmiyor
Bonakdarpour, demansta dil ve diğer anılar kaybolsa bile müzik anılarının genellikle beyinde kaldığını söyledi. Bunun nedeninin, beynin müzikal hafıza ve işlemeye dahil olan bölgelerinin (örneğin beyincik) Alzheimer veya demanstan hastalık seyrinin çok sonralarına kadar etkilenmemesi olduğu belirtiliyor. Dolayısıyla hastalar, konuşma yetileri azaldıktan çok sonra bile dans etme ve şarkı söyleme yetilerini koruyabiliyor.
Çalışma nasıl ilerledi
Çalışmada, Chicago'nun bir banliyösündeki Silverado Memory Care sakinleri olan demanslı bireyler ve bakım partnerleri, müdahaleden önce 10 dakika ve müdahaleden sonra 10 dakika boyunca konuşurken ve etkileşimde bulunurken videoya kaydedildi. Müzik çalınmadan önce, her hasta / bakıcı çifti müzik sırasında nasıl daha etkili etkileşimde bulunabilecekleri konusunda eğitim aldı.

45 dakikalık müzik müdahalesi sırasında, oda müzisyenlerinden oluşan bir topluluk ve bir şarkıcı, hastalara gençlik günlerini hatırlatan şarkılar seslendirdi. Hastalara ve bakıcılarına müziğe eşlik etmeleri için tef gibi basit enstrümanlar verildi. Özel eğitimli müzik terapistleri performanslar sırasında hastalarla etkileşime girerek onlara davul çaldırdı, şarkı söyletti ve dans ettirdi.
Müziği bir grup sohbeti takip etti. Hastalar daha fazla göz teması, daha az dikkat dağınıklığı, daha az ajitasyon ve daha yüksek bir ruh hali gösterdiği gibi, daha sosyal bir tutum takındılar. Buna karşılık, müdahaleyi almayan ve olağan günlük bakım ve programlara maruz kalan kontrol grubu, aynı zaman dilimi içinde bu tür değişiklikler göstermedi.
Program üç ay boyunca 12 seans sürdü.
'Herkes sevdiği kişiyle bağlantı kurabildi'
Müdahaleden önce bazı bireyler eşleriyle fazla iletişim kurmuyordu. Ancak müdahale sırasında birlikte oynamaya, şarkı söylemeye ve dans etmeye başladılar. Bu değişiklikler seans dışındaki davranışlarına da sıçradı.
ITA'da nörolojik müzik terapisti olan ve Hafızaya Müzik Köprüleri programının lideri Jeffrey Wolfe, "Program ilerledikçe, bakıcılar birden fazla aile üyesini davet etti. Tüm aile için normalleştirici bir deneyim haline geldi. Demans derecesine rağmen herkes sevdikleriyle ilişki kurabildi" dedi.
Araştırmanın bir sonraki adımının, çalışmanın daha büyük bir hasta grubu üzerinde yürütülmesi olduğu belirtildi.

  • BIST 100

    14202,09%-0,67
  • DOLAR

    42,71% 0,05
  • EURO

    50,33% 0,25
  • GRAM ALTIN

    5897,25% -0,19
  • Ç. ALTIN

    9493,51% -0,48

CHP’YE SERT ELEŞTİRİ, ERDOĞAN’A SOL TANIMI: UÇUM’UN YAZISI TARTIŞMA YARATACAK

“SUSURLUK GİBİ” DENİLEN FOTOĞRAFTA YENİ İSİM: BİNALİ YILDIRIM’IN KARDEŞİ DE KAREDE

SAAT 04.17’DE DURAN BİR HAFIZA: HATAY VALİLİĞİ YENİ LOGOSUNU TANITTI

İSTE’DE DİKKAT ÇEKEN BULUŞMA: ATAKAŞ GRUBU İLE AKADEMİ ARASINDA YENİ İŞ BİRLİKLERİ

RAFLARDAN ÇUKURA: REYHANLI’DA 2 TON SON KULLANMA TARİHİ GEÇMİŞ GIDA İMHA EDİLDİ

KAYSERİ MEYDANINDA YARGI İSYANI: ÖZGÜR ÖZEL GİZLİ TANIĞIN DİLEKÇESİNİ AÇIKLADI

MESEM TARTIŞMASI ALEVLENDİ: EĞİTİM SEN’DEN YUSUF TEKİN’E 8 MADDELİK İSTİFA ÇAĞRISI

ASGARİ ÜCRETTE KRİZ BÜYÜYOR: TÜRK-İŞ KATILMADI, TALEBİNİ OKUTTURDU

ÖZGÜR ÖZEL BOMBAYI PATLATTI: İBB DOSYASINDA GİZLİ TANIK İFADESİ GERİ ÇEKİLMİŞ

GÜLLÜ’NÜN ÖLÜMÜNDE ŞOK GELİŞME: KIZI “KASTEN ÖLDÜRME” SUÇLAMASIYLA TUTUKLANDI

RUS MEDYASINDAN ÇARPICI İDDİA: ZİRVEDE KİM DIŞARIDA KALDI?

HAKİM DEĞİŞTİ, DAVA ERTELENDİ: İMAMOĞLU SİLİVRİ’DE İKİNCİ YASSIADA UYARISI YAPTI

MHP–DEM TEMASINDA YENİ PERDE: BAHÇELİ “HER CÜMLESİNE İMZAMI ATARIM” DEDİ

SİYASETTE KRİTİK DOSYA TRAFİĞİ: ÖZGÜR ÖZEL’İN DOKUNULMAZLIĞI MECLİS GÜNDEMİNDE

TARİHİ ASGARİ ÜCRET ZİRVESİ İŞÇİSİZ BAŞLADI: TÜRK-İŞ MEKTUP BIRAKTI, MASAYI TERK ETTİ

“ELEKTRİK YOK, SU YOK, OKUL YOK: SURİYE’YE DÖNENLER TÜRKİYE’DE KALMALARI İÇİN AKRABALARINI UYARIYOR!”

ERSOY OPERASYONUNDA ‘SUSURLUK’ BENZETMESİ: İKTİDAR YAZARI FOTOĞRAFI PAYLAŞTI, TARTIŞMA BÜYÜDÜ

“İMAMOĞLU “TURPUN BÜYÜĞÜ” DAVASINDA HAKİM KARŞISINDA: HAKİM DEĞİŞİKLİĞİ YENİ TARTIŞMA YARATTI

“HATAY’DA ULAŞIMDA BÜYÜK KIRILMA: 3. ÇEVRE YOLU RESMEN BAŞLADI!”

TİSK’E ÜSTÜ KAPALI ASGARİ ÜCRET BASKISI: ADALET İÇİN MAL MÜLKÜ BİR KENARA BIRAKIN!

“‘HAFTA İÇİ 8 SAAT, GECE 22.00’YE KADAR’: MESEM ÖĞRENCİLERİNİN ÇALIŞMA SINIRLARINI BAKAN TEKİN AÇIKLADI!”

İBB İDDİANAMESİNDE UYDURMA BEYAN KRİZİ: TARİH TUTMAYINCA SAVCILIK ÇELİŞKİYİ BİR GÜNDE ‘DÜZELTTİ!

“TBMM’DE TACİZ İDDİALARI ALEVLENDİ: LOKANTA ÇALIŞANI TUTUKLANARAK CEZAEVİNE GÖNDERİLDİ!”

“TCMB İNDİRİMİ SONRASI BIST’TE HIZLI TEPKİ: ENDEKS KRİTİK EŞİĞİ AŞTI!”

“ERSOY SORUŞTURMASI BÜYÜYOR: GİZLİ TANIK BEYANLARIYLA ‘ÖRGÜT’ İDDİASI DOSYAYA GİRDİ!”

“FED’İN İNDİRİMİ KÜRESEL DALGAYI TETİKLEDİ: TCMB’NİN BUGÜNKÜ KARARI TÜRKİYE EKONOMİSİNİN YÖNÜNÜ ÇİZECEK!”

“KONYA’DA YAKALANIP SERBEST BIRAKILDIĞINI SÖYLEDİ: SAYGI ÖZTÜRK’E ‘BEN YEŞİL’İM’ TELEFONU TÜRKİYE GÜNDEMİNİ SARSTI!”

“ÜNLÜ SANATÇI GÜLLÜ’NÜN ÖLÜMÜ: GÜVENLİK KAMERASI KAYITLARI CİNAYET ŞÜPHESİNİ GÜÇLENDİRDİ!”

GAZETECİ ENVER AYSEVER GÖZALTINA ALINDI

“MEDYA DÜNYASINI SARSAN TUTUKLAMA: ERSOY VE ÜÇ KİŞİ HAKKINDA ÇARPICI SUÇLAMALAR DOSYADA!”

Yükleniyor


ÇOCUKLARDA GÖZ MUAYENESİ BAŞARIYI DOĞRUDAN ETKİLİYOR

REFLÜ MÜ YOKSA KALP KRİZİ Mİ?

DÜZENSİZ UYKU YÜKSEK TANSİYONA NEDEN OLUYOR

HMPV VİRÜSÜ YAYILIYOR: 3 GRUBU ETKİLİYOR

ZATÜRRE VAKALARI ARTIYOR!

BOĞULMA VAKALARINDA İLKYARDIM NASIL OLMALIDIR?

  • Salı 15.3 ° / 5.3 ° Güneşli
  • Çarşamba 15.2 ° / 4.5 ° Güneşli
  • Perşembe 16.2 ° / 4.5 ° Güneşli

Trendyol Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 16 12 1 3 24 39
2.FENERBAHÇE A.Ş. 16 10 0 6 22 36
3.TRABZONSPOR A.Ş. 16 10 1 5 14 35
4.GÖZTEPE A.Ş. 16 8 3 5 10 29
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 16 7 4 5 7 26
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 16 6 3 7 4 25
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 16 6 5 5 -2 23
8.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 16 5 6 5 5 20
9.KOCAELİSPOR 16 5 6 5 -3 20
10.CORENDON ALANYASPOR 16 3 4 9 -1 18
11.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 16 4 6 6 -3 18
12.TÜMOSAN KONYASPOR 16 4 8 4 -8 16
13.GENÇLERBİRLİĞİ 16 4 9 3 -4 15
14.KASIMPAŞA A.Ş. 16 3 7 6 -7 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 16 4 9 3 -14 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 16 2 6 8 -17 14
17.İKAS EYÜPSPOR 16 3 9 4 -11 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 16 2 11 3 -16 9