ÇOCUKLARIMIZI TARİKATLARIN KARANLIĞINIZA BIRAKMAYACAĞIZ

Eğitim Sen Hatay Şube Kadın Meclisi, Çocukları Tarikatların karanlığına teslim etmeyeceklerini dile getirdi.

İSKENDERUN 7.12.2022 18:35:00 0
ÇOCUKLARIMIZI TARİKATLARIN KARANLIĞINIZA BIRAKMAYACAĞIZ

Babası tarafından 6 yaşında evlendirilen çocuk olayına ilişkin Basın açıklaması yapan Eğitim Sen Hatay Şube Kadın Meclisi üyeleri olaya ilişkin olarak tepkilerini şöyle dile getirdiler:

“İsmailağa Cemaati’ne bağlı Hiranur Vakfı’nın onursal başkanı Yusuf Ziya Gümüşel’in kızı, babası tarafından 6 yaşındayken ‘evlendirildiğini’, çocukluğu boyunca istismara maruz bırakıldığını anlatarak şikâyetçi oldu. Bir kadının çocukluğu boyunca üstelik  ‘ailesinin onayıyla’ istismara maruz bırakıldığına dair beyanları ile adları taciz, tecavüz ve katliamlarla anılan cemaat, tarikat ve dini vakıflar, bir kez daha bir çocuğun çaresizliğe mahkûm edilmesine, yıllarca istismara maruz kalmasına yol açmasıyla karşımıza çıkmıştır. Öte yandan söz konusu skandal,  artık neredeyse her gün bir yenisiyle karşılaştığımız kadına ve çocuğa yönelik şiddet ve istismarın korkunç boyutunu gözler önüne sermektedir.

Ayrıca, söz konusu vakfın Milli Eğitim Bakanlığı ile ‘iş birliği’  ile yürüttüğü eğitim projelerinin bilinmesi,  en önemli faaliyet alanının eğitim olması, 7. sınıftan itibaren öğrencilerin kaydını alarak hafızlık dersi vermesi de durumun ne kadar vahim olduğunu bir kez daha göstermektedir.

Eğitim sistemi, özellikle AKP iktidarı döneminde, siyasi iktidarın kendi dünya görüşüne ve yaşam tarzına uygun nesiller yetiştirme yönündeki politikalarının bir sonucu olarak  dini faaliyetlerin, MEB, Diyanet İşleri Başkanlığı, dini vakıf ve cemaatler eliyle örgütlenmeye çalışıldığı bir alan haline getirilmiştir. Bu zihniyetin kadınlara ve özellikle kız çocuklarına reva gördüğü yaşam tarzı ise eğitim sisteminden ve toplumsal hayattan dışlayarak, kadını, yok sayıldığı bir yaşama hapsetmektir.


Türkiye’de milyonlarca kız çocuğu, hâlâ eğitime, sosyal ve yasal haklara erişememekte, erken yaşta evlenmeye zorlanmaktadır. Özellikle kız çocukları, çocuk işçiliğine, ev içi emek sömürüsüne, yoksulluğa, şiddete, istismara ve ayrımcılığa daha fazla maruz kalmaktadır. Siyasi iktidarın sorunu çözmek yerine katmerleştiren politikaları ise süreci giderek ağırlaştırmaktadır. Öyle ki iktidar çocuk evliliklerinin yolunu açan, şiddet ve istismar faillerinin elini kolaylaştırıp cesaretlendiren yasal düzenlemelerle, kız çocuklarını eğitimden, toplumsal hayattan koparıp güçsüzleştiren, geleneksel ataerkil rollere hapseden politikaları meşrulaştırmaktadır.

Bu bağlamda, okula erişemeyen kız çocuklarına dair son resmi veriler durumun ne kadar vahim ve kaygı verici boyutlara ulaştığını göstermektedir.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın 2021-2022 eğitim öğretim yılı okullaşma istatistiklerine göre, ilkokulda 195 bin, ortaokulda 298 bin, lisede 373 bin kız çocuğu eğitimin dışındadır.  Açık öğretimde okuyan kız çocuğu sayısını ise 636 bin 270 olarak belirten istatistikler toplamda 1,5 milyonu aşkın kız çocuğunun eğitim sisteminin dışında bırakıldığını göstermektedir. Eğitime devam etmeyen kız çocukları şiddet, istismar riski altında yaşamlarını sürdürmekte, çocuk yaşta evliliğe maruz bırakılmaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı ise bu konuda hiçbir çalışma yürütmemekte aksine cemaat, tarikat ve vakıflarda yaşanan istismar vakaları ortadayken, protokoller imzalayarak gerici zihniyetin okulların içine girmesine izin vererek çocukları istismara açık hale getirmektedir.

Toplumsal cinsiyet eşitliği eğitimi Eğitim Sen’in taleplerinden biridir. Bu talebimizi genel merkezimiz ve tüm şubelerimizde dile getirdik ve getirmeye de devam ediyoruz. Eğitimsen Bursa Şubesi tarafından ‘8 mart dünya kadınlar günü ‘ kapsamında Bursa’da  bulunan tüm resmi ve özel kurumlarda ‘Toplumsal Cinsiyet Eşitliği’ konulu resim yarışması yapılması talep edilmiş ve onay alınmıştır. Ancak Bursa Şubemizin okullarda gerçekleştireceği onayı alınmış bu resim yarışması, gerici çevrelerin ve yandaş sendikanın yoğun baskısı sonucu, valilik tarafından iptal edildi. Okullarımız birçok vakfın etkinliklerine açılıyorken, bu konuda alınan iptal kararını protesto ettiğimizi ifade ediyoruz.

AKP-MHP iktidar bloğu eliyle eğitimin dinselleştirildiği bu süreçte, dini tarikat ve cemaatlerin çocuklara ve topluma karşı işlediği suçlar ise siyasi iktidar ve yargı tarafından sürekli hasıraltı yapılmakta,  bu suçların üstü örtülmeye çalışılmaktadır. Ancak bizler Eğitim Sen olarak çocuklarımızı bu karanlığa teslim etmemek için gerçeği ısrarla söylemeye devam edeceğiz.

Çocuğu koruyan uluslararası sözleşmeleri uygulamayan,  failleri aklayan, cezasızlık politikalarında ısrar eden yargı, çocukları korumayan kolluk kuvvetleri, evlilik yaşının 12’ye düşürülmesini isteyen Diyanet İşleri Başkanlığı, laik ve eşit eğitim hakkını yok sayan, cemaatlerle iş birliği yapan Milli Eğitim Bakanlığı, İstanbul Sözleşmesi’ni geri çeken, tekçi, gerici ve cinsiyetçi temelde bir toplum inşasını hedefleyen siyasi iktidar çocuk yaşta evliliklerin ve istismarın suç ortağıdır.

6 yaşındaki çocukları evlendiren, istismarı meşrulaştıran gerici, ataerkil zihniyetinizi kabul etmiyoruz! Çocuklarımızı karanlığınıza teslim etmeyeceğiz. Laik, eşit ve demokratik bir eğitim, çocuklarımıza özgür bir dünya bırakma mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz!”

 

  • BIST 100

    9356,04%-1,26
  • DOLAR

    38,77% 0,04
  • EURO

    44,08% 0,52
  • GRAM ALTIN

    4201,78% 1,92
  • Ç. ALTIN

    6731,05% 1,32

ABD'Lİ SENATÖR MURPHY'DEN 'İMAMOĞLU' AÇIKLAMASI…

AYŞE BARIM DAVASINDAKİ İHBARCI DOLANDIRICI ÇIKTI

ÖZEL'DEN PANKART SORUŞTURMASINA YANIT…

İMAMOĞLU'NDAN PANKART SORUŞTURMASINA İNGİLİZCE MESAJLI YANIT

TBMM'DE BU HAFTA NELER GÖRÜŞÜLECEK?

HATAY’DA REZERV ALAN SORUNU BÜYÜYOR

BORSADA MANİPÜLASYON SORUŞTURMASI: ESKİ THK REKTÖRÜ ÜNSAL BAN TUTUKLANDI

CHP'Lİ MİLLETVEKİLLERİ BOĞAZ KÖPRÜSÜ'NE 'İMAMOĞLU'NA ÖZGÜRLÜK' PANKARTI ASTI

İMAMOĞLU, SOSYALİST ENTERNASYONAL KONSEY TOPLANTISI'NA BİR MEKTUP GÖNDERDİ.

TCMB, KISA VADELİ TL BORÇLARA ZORUNLU KARŞILIK ORANINI ARTIRDI

SESİ VE GÖRÜNTÜSÜ YASAKLANMIŞTI: "İMAMOĞLU HER YERDE” KAMPANYASI BAŞLATILDI

AHMET ÖZER'İN TUTUKLULUĞUNUN DEVAMINA KARAR VERİLDİ

İBB'YE 4. DALGA OPERASYONU: 49 KİŞİ HAKKINDA GÖZALTI KARARI

BAYRAMDA TATİL KAÇ GÜN OLACAK: SARAY’DAN ‘İDARİ İZİN’ AÇIKLAMASI

BUCA BELEDİYESİ’NİN SERASINA SALDIRI...

ERDOĞAN’DAN CHP'YE YENİ ANAYASA İÇİN ÇAĞRI: GELİN EL ELE VERELİM…

İBB'YE 3. DALGA OPERASYONU: 13 KİŞİ TUTUKLANDI

ELAZIĞ’DA YÜK TRENİNİN 5 VAGONU RAYDAN ÇIKTI: 3 VAGON DEVRİLDİ

PKK'NİN FESİH KARARI SONRASI İLK MİLLİ GÜVENLİK KURULU TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

TSK’DE İHRAÇ YETKİSİNDE GERİ ADIM

ERDOĞAN'DAN BELEDİYELERE 'İMAMOĞLU' DÜZENLEMESİ: İŞTE YENİ TASARIYLA BELEDİYENİN ELİNDEN ALINACAK YETKİLER

İYİ PARTİ'DE 'WHATSAPP' DEPREMİ! GÖREVDEN ALINDI

EGE'DE 6 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM: BİRÇOK İLDEN HİSSEDİLDİ

AKP İNFAZ DÜZENLEMESİNİ ÖNCE DEM'E GÖSTERİLDİ

HATAY'DA TESETTÜRLÜ ÖĞRENCİYE 'KARABAŞ' DİYEN ÖĞRETMENE SORUŞTURMA

ÖZGÜR ÖZEL: "ANILAN TELEFONU EKREM İMAMOĞLU, İLK İFADESİNDE KAYDA GEÇİRDİ"

İMAMOĞLU, SİLİVRİ'DEN PENDİK'E SESLENDİ…

ŞÜKRİYE ACİ VE DİĞER MÜŞTEKİLER, TİMUR CİHANTİMUR VE EYLEM TOK HAKKINDAKİ ŞİKAYETLERİNİ GERİ ÇEKTİ

ESER KARACA, BOŞANDIĞI ERKEK TARAFINDAN UZAKLAŞTIRMA KARARI ALDIRDIĞI GÜN KATLEDİLDİ!

GOOGLE'DAN GMAİL KULLANICILARINA UYARI: BU E-POSTAYI HEMEN SİLİN

Yükleniyor


İSKENDERUN BELEDİYESİNDEN ADLİYE KAVŞAĞINDA YOL GENİŞLETME VE ÇEVRE DÜZENLEME ÇALIŞMASI!

İSKENDERUN BELEDİYESİ ARAÇ ENVANTERİNİ GÜÇLENDİRMEYE DEVAM EDİYOR!

TÜRK POLİS TEŞKİLATI 180 YAŞINDA…

DÖNMEZ:İSKOOP ÖZELLİKLE KADIN İSTİHDAMINA ÖNEMLİ KATKI SAĞLAYACAK

İSKENDERUN'LU HEMŞİRE SEVCAN DEMİR SAKMAN ANTALYA'DA EŞİ TARAFINDAN ÖLDÜRÜLDÜ

SURİYE’DE SİVİLLER KATLEDİLİYOR, ALEVİ KATLİAMI YAŞANIYOR…

  • Pazar 35.9 ° / 17.7 ° Güneşli
  • Pazartesi 37.3 ° / 20.1 ° Güneşli
  • Salı 31.3 ° / 16.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 34 28 1 5 56 89
2.Fenerbahçe 34 25 3 6 52 81
3.Samsunspor 34 18 10 6 13 60
4.Beşiktaş 34 16 7 11 20 59
5.İstanbul Başakşehir 34 16 12 6 7 54
6.Eyüpspor 35 14 13 8 4 50
7.Trabzonspor 34 12 11 11 11 47
8.Göztepe 34 12 11 11 10 47
9.Kasımpaşa 34 11 10 13 0 46
10.Konyaspor 34 13 14 7 -3 46
11.Kayserispor 34 11 12 11 -11 44
12.Antalyaspor 34 12 14 8 -22 44
13.Gazişehir Gaziantep 34 12 15 7 -5 43
14.Rizespor 34 13 17 4 -10 43
15.Alanyaspor 34 10 15 9 -10 39
16.Bodrum FK 34 9 16 9 -13 36
17.Sivasspor 35 9 18 8 -14 35
18.Hatayspor 34 5 21 8 -26 23
19.Adana Demirspor 34 2 28 4 -59