CİHANER, "SİYASETTE YAPTIĞINIZ KADAR YAPMADIKLARINIZDAN DA SORUMLUSUNUZ

CHP Genel Başkan Adayı Cihaner, parti içi değişim tartışmalarının sadece son seçim üzerinden yürütülmesine tepki gösterdi. İlhan Cihaner, "Siyasette yaptığınız kadar yapmadıklarınızdan da sorumlusunuz" dedi.

GÜNDEM 2.11.2023 23:57:00 0
CİHANER,

Eski CHP Milletvekili, Genel Başkan Adayı İlhan Cihaner, kurultaya sayılı günler kala BirGün’e konuştu. Hafta sonu gerçekleştirilecek 38’inci Olağan Kurultay’da bin 368 delegenin tamamının imzalarına ve oylarına talip olduğunu bildiren Cihaner, “Bu kurultay nasıl bir Türkiye’de yaşayacağımızı belirleyeceğimiz bir kurultay olacak. Bildiğimiz anlamda cumhuriyet ortada kalmadıysa ve onu yeniden inşa edeceksek bunun ilk adımı CHP’yi yeniden inşa etmektir” dedi.

Genel merkez ve değişimciler arasında süren parti içi iktidar mücadelesine tepki gösteren Cihaner, “Hem sorunların hem de çözümlerin tespiti açısından temel bir yöntemsel yanlışlık var. Genellikle son seçim üzerinden değerlendiriliyor. Öyle olunca da hezimeti getiren failler, politikalar gizlenmiş oluyor” dedi. Genel başkanlık mücadelesi veren tarafların birbirlerinin yanlışlarına “arka çıktığını” kaydeden CHP Genel Başkan Adayı İlhan Cihaner, şunları söyledi:

“Genel merkezciler ve değişimciler olarak ikiye ayrılan yapı, 15 yıldır tam da bu sürecin failleridir. Hukukta müşterek sorumluluk kavramı vardır. Tam da öyleler. Hepsi oradaydı. Sadece son seçim üzerinden değerlendirince değişimci taraf diyor ki ‘Bizim haberimiz yoktu.’ Bu doğru değil. Doğruysa trajik, doğru değilse vahim. Eğer en yetkili konumlarda bulunup bunlardan haberin yoksa sana kurultayın verdiği görevi yeterince yerine getirememişsin demektir.”

ÇOK SAYIDA KIRILMA YAŞANDI

“Parti içi sorunları Baykal dönemine kadar götürmek gerekebilir belki ama ana kırılmalar, şu an değişimci ve genel merkezci olarak ayrılanların partiyi yönettiği dönemde yaşandı. Her şeyden önce gündelik siyasete ilişkin temel hatalar yapıldı. Sağla sağcılık yarıştırıldı. Statik bir toplum anlayışı kabul edildi. Ekmeleddin İhsanoğlu’nun adaylığına ‘değişim’ diyenlerin yüzde 99’u imza verdi. Biz ise karşı çıkıp imza vermedik. O zaman bizi siyaset bilmezlikle suçluyorlardı. 2015 de kırılmalardan biridir. 7 Haziran’da AKP, Meclis çoğunluğunu yitirmişken ve bu çok ciddi bir zemin oluşturmuşken üstelik o zaman MHP-AKP birlikte değilken inanılmaz bir hata yapılarak kaybedeceği belli olduğu halde Deniz Baykal Meclis Başkanı adayı gösterildi. O zaman karşı çıkmıştık yine. O aralıkta Meclis’in çalışması çok önemliydi. 1 Kasım’a kadar çalışacak Meclis, bambaşka bir Türkiye’yi ortaya çıkaracaktı. Yine 7 Haziran’da hükümet kurma sırası CHP’ye geçmişken bu hak kullandırılmadı. İstikşafı görüşmelerle toplumsal muhalefeti sönümlendirdiler. Sonra dokunulmazlıklar var... 

Bu hatalar yapılırken, ‘Elimden geleni yaptım’ demek olmaz. Bir eliniz parti içi iktidarda diğeri parti içi muhalefette olarak o konforu yaşayamazsınız. Yöntemsel yanlıştan çıkmamız lazım. Bu bir gidişattı. Bir yandan kürsülerde Mahir Çayan deyip öte yandan Maraş Katliamı’nın yıl dönümünde Türkeş ziyareti yapamazsınız. Tutarlılık yok. Ses çıkaran da yok. Siyasette yaptığınız kadar yapmadığınızdan sorumlusunuz. Söylediğiniz kadar söylemediğinizden de sorumlusunuz. Buna itiraz edenleri de lanetli hale getirdiler, yönetimden sürgün ettiler, yok saydılar. Fakat tarih bizi haklı çıkardı. 3-4 ay önce bu arkadaşlarımız hep birlikte Diyanet Akademisi’nin kurulmasına onay verdiler. Şu an ülkenin laik bir devlet olduğunu iddia etmek bile mümkün değil. Cumhuriyet'in yüzüncü yıl dönümüydü ve inanılmaz bir toplumsal tablo ortaya çıktı. Ama bu dinamiğe önderlik oluşturulamazsa Cumhuriyet'in en görkemli cenaze töreni olacak.”

PARTİYİ YENİDEN İNŞA ETMELİYİZ

“Genel başkanlık yarışı gerçekten çok yanlış bir zemine sıkıştırıldı. Genel merkezciler ve değişimciler, bu giderek Ekrem İmamoğlucular, Kılıçdaroğlucular, Özgür Özelciler olarak sıkıştı maalesef. Bunun ima ettiği siyaset tartışılmıyor. CHP nasıl bir parti olacak, izleyeceği politika ne olacak? Bunların tartışılması yerine şimdi iki ayrı güç tarif edildi ve maalesef delegemizin birçoğu da bu güç algısı üzerinden, bizi haklı bulmasına rağmen farklı sesleri ‘Şansları yok’ diyerek yeterince ön plana çıkaramıyorlar. Onun için biz diyoruz ki ‘Partiyi yeniden inşa etmemiz lazım.’ Bu kadroların tamamını, bu politik anlayışın tamamını özellikle parti içi hukukun ele alınış tarzının tamamını yeniden dizayn etmemiz gerekiyor. Yapacağımız her şeyi tabanla birlikte yapmalıyız. Aksi takdirde bunlar kâğıt üzerinde kalacaktır. Tüzüğün uygulanmayan maddeleri var. Onları uygulatmamız gerekiyor. Tabanı sürece dâhil edeceğiz.”

SEÇMENİN ÖNÜNE BİR DÜNYA HAYALİ KOYMALIYIZ

“Bir Türkiye hayali, Türkiye ütopyası yok partiyi yönetenlerin. Ütopyasız siyaset olmaz. Ütopyan yoksa siyaset zaten gündelik lümpen faaliyete dönüşür. Seçmenimizin önüne bir dünya hayali koymamız lazım. Aksi takdirde ‘şucularla bucular’ yarışır. Şu anda delegelerin iradesi birilerinin cebine konulmuş. Piyon gibi değerlendiriliyorlar. Bu kabul edilebilir bir şey değil. Vicdanında ne varsa iradesinde de o olması lazım. Böyle bir çağrı yapmak istiyorum. Vicdanınızdaki sol sosyal demokrat değerleri iradenize yansıtın ki birileri hatalarını yanlışlarını, ihanetlerini bununla örtme fırsatı vermesin.
Bu kurultay nasıl bir Türkiye’de yaşayacağımızı belirleyeceğimize ilişkin de bir kurultay olacak. Bildiğimiz anlamda cumhuriyet ortada kalmadıysa ve onu yeniden inşa edeceksek bunun ilk adımı CHP’yi yeniden inşa etmektir. Çünkü kitleselleşmiş amiral gemisi orası. Orada alınan tutumlar toplumsal muhalefeti de belirliyor. Değişim genellikle son seçimlerden sonra İmamoğlu ya da Özgür Özel’e adreslenmiş gibi söyleniyor ama 2015’ten beri bunu anlatmaya çalışıyoruz. Partinin değişmesi lazım, diyoruz. Bunun bir anlamı olması lazım.”

 

  • BIST 100

    14273,32%0,83
  • DOLAR

    42,70% 0,02
  • EURO

    50,12% -0,06
  • GRAM ALTIN

    5959,15% 0,98
  • Ç. ALTIN

    9485,02% 0,00

CHP’YE SERT ELEŞTİRİ, ERDOĞAN’A SOL TANIMI: UÇUM’UN YAZISI TARTIŞMA YARATACAK

“SUSURLUK GİBİ” DENİLEN FOTOĞRAFTA YENİ İSİM: BİNALİ YILDIRIM’IN KARDEŞİ DE KAREDE

SAAT 04.17’DE DURAN BİR HAFIZA: HATAY VALİLİĞİ YENİ LOGOSUNU TANITTI

İSTE’DE DİKKAT ÇEKEN BULUŞMA: ATAKAŞ GRUBU İLE AKADEMİ ARASINDA YENİ İŞ BİRLİKLERİ

RAFLARDAN ÇUKURA: REYHANLI’DA 2 TON SON KULLANMA TARİHİ GEÇMİŞ GIDA İMHA EDİLDİ

KAYSERİ MEYDANINDA YARGI İSYANI: ÖZGÜR ÖZEL GİZLİ TANIĞIN DİLEKÇESİNİ AÇIKLADI

MESEM TARTIŞMASI ALEVLENDİ: EĞİTİM SEN’DEN YUSUF TEKİN’E 8 MADDELİK İSTİFA ÇAĞRISI

ASGARİ ÜCRETTE KRİZ BÜYÜYOR: TÜRK-İŞ KATILMADI, TALEBİNİ OKUTTURDU

ÖZGÜR ÖZEL BOMBAYI PATLATTI: İBB DOSYASINDA GİZLİ TANIK İFADESİ GERİ ÇEKİLMİŞ

GÜLLÜ’NÜN ÖLÜMÜNDE ŞOK GELİŞME: KIZI “KASTEN ÖLDÜRME” SUÇLAMASIYLA TUTUKLANDI

RUS MEDYASINDAN ÇARPICI İDDİA: ZİRVEDE KİM DIŞARIDA KALDI?

HAKİM DEĞİŞTİ, DAVA ERTELENDİ: İMAMOĞLU SİLİVRİ’DE İKİNCİ YASSIADA UYARISI YAPTI

MHP–DEM TEMASINDA YENİ PERDE: BAHÇELİ “HER CÜMLESİNE İMZAMI ATARIM” DEDİ

SİYASETTE KRİTİK DOSYA TRAFİĞİ: ÖZGÜR ÖZEL’İN DOKUNULMAZLIĞI MECLİS GÜNDEMİNDE

TARİHİ ASGARİ ÜCRET ZİRVESİ İŞÇİSİZ BAŞLADI: TÜRK-İŞ MEKTUP BIRAKTI, MASAYI TERK ETTİ

“ELEKTRİK YOK, SU YOK, OKUL YOK: SURİYE’YE DÖNENLER TÜRKİYE’DE KALMALARI İÇİN AKRABALARINI UYARIYOR!”

ERSOY OPERASYONUNDA ‘SUSURLUK’ BENZETMESİ: İKTİDAR YAZARI FOTOĞRAFI PAYLAŞTI, TARTIŞMA BÜYÜDÜ

“İMAMOĞLU “TURPUN BÜYÜĞÜ” DAVASINDA HAKİM KARŞISINDA: HAKİM DEĞİŞİKLİĞİ YENİ TARTIŞMA YARATTI

“HATAY’DA ULAŞIMDA BÜYÜK KIRILMA: 3. ÇEVRE YOLU RESMEN BAŞLADI!”

TİSK’E ÜSTÜ KAPALI ASGARİ ÜCRET BASKISI: ADALET İÇİN MAL MÜLKÜ BİR KENARA BIRAKIN!

“‘HAFTA İÇİ 8 SAAT, GECE 22.00’YE KADAR’: MESEM ÖĞRENCİLERİNİN ÇALIŞMA SINIRLARINI BAKAN TEKİN AÇIKLADI!”

İBB İDDİANAMESİNDE UYDURMA BEYAN KRİZİ: TARİH TUTMAYINCA SAVCILIK ÇELİŞKİYİ BİR GÜNDE ‘DÜZELTTİ!

“TBMM’DE TACİZ İDDİALARI ALEVLENDİ: LOKANTA ÇALIŞANI TUTUKLANARAK CEZAEVİNE GÖNDERİLDİ!”

“TCMB İNDİRİMİ SONRASI BIST’TE HIZLI TEPKİ: ENDEKS KRİTİK EŞİĞİ AŞTI!”

“ERSOY SORUŞTURMASI BÜYÜYOR: GİZLİ TANIK BEYANLARIYLA ‘ÖRGÜT’ İDDİASI DOSYAYA GİRDİ!”

“FED’İN İNDİRİMİ KÜRESEL DALGAYI TETİKLEDİ: TCMB’NİN BUGÜNKÜ KARARI TÜRKİYE EKONOMİSİNİN YÖNÜNÜ ÇİZECEK!”

“KONYA’DA YAKALANIP SERBEST BIRAKILDIĞINI SÖYLEDİ: SAYGI ÖZTÜRK’E ‘BEN YEŞİL’İM’ TELEFONU TÜRKİYE GÜNDEMİNİ SARSTI!”

“ÜNLÜ SANATÇI GÜLLÜ’NÜN ÖLÜMÜ: GÜVENLİK KAMERASI KAYITLARI CİNAYET ŞÜPHESİNİ GÜÇLENDİRDİ!”

GAZETECİ ENVER AYSEVER GÖZALTINA ALINDI

“MEDYA DÜNYASINI SARSAN TUTUKLAMA: ERSOY VE ÜÇ KİŞİ HAKKINDA ÇARPICI SUÇLAMALAR DOSYADA!”

Yükleniyor


“SUSURLUK GİBİ” DENİLEN FOTOĞRAFTA YENİ İSİM: BİNALİ YILDIRIM’IN KARDEŞİ DE KAREDE

İSTE’DE DİKKAT ÇEKEN BULUŞMA: ATAKAŞ GRUBU İLE AKADEMİ ARASINDA YENİ İŞ BİRLİKLERİ

KAYSERİ MEYDANINDA YARGI İSYANI: ÖZGÜR ÖZEL GİZLİ TANIĞIN DİLEKÇESİNİ AÇIKLADI

MESEM TARTIŞMASI ALEVLENDİ: EĞİTİM SEN’DEN YUSUF TEKİN’E 8 MADDELİK İSTİFA ÇAĞRISI

ASGARİ ÜCRETTE KRİZ BÜYÜYOR: TÜRK-İŞ KATILMADI, TALEBİNİ OKUTTURDU

ÖZGÜR ÖZEL BOMBAYI PATLATTI: İBB DOSYASINDA GİZLİ TANIK İFADESİ GERİ ÇEKİLMİŞ

  • Salı 15.3 ° / 5.3 ° Güneşli
  • Çarşamba 15.2 ° / 4.5 ° Güneşli
  • Perşembe 16.2 ° / 4.5 ° Güneşli

Trendyol Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 16 12 1 3 24 39
2.FENERBAHÇE A.Ş. 16 10 0 6 22 36
3.TRABZONSPOR A.Ş. 16 10 1 5 14 35
4.GÖZTEPE A.Ş. 16 8 3 5 10 29
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 16 7 4 5 7 26
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 16 6 3 7 4 25
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 16 6 5 5 -2 23
8.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 16 5 6 5 5 20
9.KOCAELİSPOR 16 5 6 5 -3 20
10.CORENDON ALANYASPOR 16 3 4 9 -1 18
11.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 16 4 6 6 -3 18
12.TÜMOSAN KONYASPOR 16 4 8 4 -8 16
13.GENÇLERBİRLİĞİ 16 4 9 3 -4 15
14.KASIMPAŞA A.Ş. 16 3 7 6 -7 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 16 4 9 3 -14 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 16 2 6 8 -17 14
17.İKAS EYÜPSPOR 16 3 9 4 -11 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 16 2 11 3 -16 9