CHP’Lİ KARA: AMİK GÖLÜ ÇANAĞINA HAVALİMANI OLMAZ

CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu’nun Hatay Havalimanı projesi hakkındaki ifadelerine dair yazılı bir basın açıklamasında bulundu.

Hatay 28.08.2023 11:37:00 0
CHP’Lİ KARA: AMİK GÖLÜ ÇANAĞINA HAVALİMANI OLMAZ

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu’nun ‘maalesef projeyi aynı yere yapacağız’ açıklamasına tepki gösteren Nermin Yıldırım Kara, “Bunun yeni bir mesele olmadığının bilinmesi gerekiyor. O zaman da ne bilim insanlarının ne biz çevrecilerin lafını dinlediler. Gelen her tavsiye ve rapor karşısında burun kıvırdılar, biz çevrecileri küçümsediler. Depremde, havalimanının müdahaleyi ne kadar güçleştirdiğini hatırlamak gerekir. Eğer bizim yıllarca yaptığımız itirazlar dinlenseydi ve kulak kabartılsaydı belki de afet sonrası müdahalede hızlı olunabilecekti. Şimdi bakanın açıklamaları bizi yeni bir afetin eşiğine sürükleyecek. ‘Maalesef’ demek yerine bilim insanlarını dinleyin ve projelerinizi düzgün yapın. Yer seçimi tekrar düşünülmek zorundadır. Hızlıca ihalelerin yapıldığı söyleniyor. Emin adımlarla ve hızlıca yeni afetlere sebep olacaklarını bize gösteriyorlar. Artık bu ülkenin ve Hatay’ın bir ‘pardon’ daha kaldıracak hali yok. Her gün başka bir bakan ya da eski görevli havalimanı ile ilgili itirafta bulunuyor. Eski Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu verdiği bir demeçte ‘sosyal baskı neticesinde’ bu havalimanını oraya inşa ettiklerini söyledi. Fahrettin Koca ise depremde hasar gören ve yoğun bakımında en az 80 yurttaşımızı kaybettiğimiz Hatay Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin yerini doğru bulmadığını ve yıkılacağını ifade ederken örnek olarak havalimanının da yerinin uygun olmadığını belirtti. Hatada ısrar ettiğinizde bu itirafların da bir anlamı yok. Bile bile lades diyorsunuz.” dedi.

KUŞ DEYİP GEÇMİŞLERDİ…

İktidarın bir afeti atlattık, yenisi gelene kadar ne olursa olsun mantalitesi taşıdığını ifade eden Yıldırım Kara, “1999-2000 yıllarından beri çeşitli platformlarda Hatay Havalimanı meselesi üzerine tartıştık. Çevre dernekleri, mimarlar, çeşitli dallardaki bilim insanları hem inşa süreci öncesi hem de yaşanan her felaketten sonra seçilen yerin yanlışlığına dair uyarıda bulundu. Ben kendim bizzat bir çevreci olarak ilerleyen süreçlerde bu tartışmalarda fikrimi ifade ettim. Daha ilk bu tartışmalar başladığında bilim insanlarımız buranın önemli bir göçmen kuş rotası olduğunu belirtmişti. Uçuş güvenliğinin bozulmasının yanı sıra buradaki biyolojik dengenin de bozulacağı vurgulanmıştı. Erken uyarı sistemi kurulması gerekiyordu, dinletemedik. Adalet ve Kalkınma Partisi iktidarı da bu bölge için diretti ve geri adım atmadı. Henüz 1999 yılında Orman Bakanlığı hazırladığı raporda, ilkbahar ve sonbaharda göç eden kartal, pelikan, leylek gibi kuşların rotasının bu bölgeden geçtiğini ifade etmişti. O dönem toplamda 2-6 Ekim 1999 tarihleri arasında Orman Bakanlığı tarafından 10 bin 25 kuş sayılmıştı. Dönemin Hatay Valisi, ülkemizde kuş çarpması ile düşen uçak olmadığını ileri sürmüş ve ‘Bence bu safsata. Biz her şeyi göze alarak bölge için önem taşıyacak olan havalimanının inşaatını tamamlamak istiyoruz.’ demişti. Hiçbir canlının yaşamını umursamıyorlar. O zaman da kuş deyip geçtiler, şimdi de aynı şekilde düşünüyorlar. Uçuş güvenliği olmayan bir yerde diretiyorlar.” dedi.

AMİK GÖLÜ ÇANAĞINA HAVALİMANI OLMAZ

Deprem ve fayın dikkate alınmamasının yanı sıra bu havalimanının kurutulmuş göl üzerine yapıldığını belirten Hatay Milletvekili, “2009 ve 2014 yıllarında havalimanını sel bastı. O tarihlerde, sel afetleri neticesinde biz geçmişteki açıklamalarımızı gösterip tekrar uyarıyorduk. Yine aynı noktaya doğru ilerliyoruz. 1940’lardan itibaren Amik Gölü kurutulmaya başlandı ve 1970’lere doğru az çok bu işlem tamamlandı. Tam göl yatağının merkezine havalimanı inşa edildi. Kurutulan gölün en derin yeri burası. Amik Gölü tekrar yerini almaya çalışıyor, burası yüksek yağış alan bir bölge. Su sürekli olarak toplanıyor. Siz doğal akışa karşı gelemezsiniz ve inatlaşamazsınız. Ekosistemler sizin müdahale edip eğip bükebileceğiniz alanlar değildir. Kendine has jeomorfolojik ve hidrostatik yapılarını göz önünde bulundurmanız gerekir. Tekrar buradan söylüyoruz, Hatay Havaalanı yine su taşkınlarına ve sellere maruz kalacaktır. Kurutulan göl çanağında havalimanı yapılması büyük bir hataydı. Yeniden felaketlerle karşılaştığımızda dönüp yurttaşlara ne diyeceksiniz?” dedi.
 

Anahtar Kelimeler: : ÇANAĞINA HAVALİMANI OLMAZ
  • BIST 100

    9078,43%-1,59
  • DOLAR

    38,43% -0,12
  • EURO

    43,61% -0,15
  • GRAM ALTIN

    3989,23% -1,98
  • Ç. ALTIN

    6483,07% -2,19

ON BİNLER YASAKLARA VE YAĞIŞA RAĞMEN KADIKÖY'DE BULUŞTU

TAKSİM'E YÜRÜMEK İSTEYENLERE MECİDİYEKÖY'DE MÜDAHALE: 384 KİŞİ GÖZALTINDA

ANKARA'DA BİNLERCE YURTTAŞ, TANDOĞAN MEYDANI'NA YÜRÜDÜ…

YURDUN DÖRT BİR YANINDA 1 MAYIS COŞKUSU…

İMAMOĞLU’NDAN ERDOĞAN’IN ‘TELEF’ SÖZLERİNE YANIT

ÖĞRENCİ KORTEJİNDE BİRLEŞELİM

TAKSİM'E YÜRÜMEK İSTEYENLERE MECİDİYEKÖY'DE SERT MÜDAHALE!

MENZİLCİLERE AİT ÇAKARLI ARAÇLA İLGİLİ ALİ YERLİKAYA'DAN AÇIKLAMA: "155 BİN 401 TL İDARİ PARA CEZASI UYGULANMIŞTIR"

İSTANBUL'DA 1 MAYIS: KADIKÖY'DE TOPLANMALAR BAŞLADI

MİLLET İRADESİNE SAHİP ÇIKIYOR! MİTİNGİNDE YENİ ADRES BAŞAKŞEHİR

İMAMOĞLU'NUN GİTTİĞİ OTELİN YÖNETİCİLERİ SERBEST BIRAKILDI

İSVEÇLİ GAZETECİ MEDİN'E ‘CUMHURBAŞKANINA HAKARET’ SUÇUNDAN CEZA

YILMAZ TUNÇ'TAN DEM PARTİ'YE YANIT…

EKREM İMAMOĞLU, ÇALIŞMA ARKADAŞLARINA SESLENDİ

1 MAYIS ÖNCESİ İSTANBUL, İZMİR VE ANKARA'DA OPERASYON: ÇOK SAYIDA YURTTAŞ GÖZALTINA ALINDI!

TRAFİĞİ BİRBİRİNE KATAN ÇAKARLI ARACI MENZİL LİDERİ DE KULLANIYOR

MURAT KURUM: KANAL İSTANBUL GÜNDEMİMİZDE DEĞİL

EKREM İMAMOĞLU'NUN GİTTİĞİ OTELİN MÜDÜRÜ VE 2 PERSONELİ HAKKINDA GÖZALTI KARARI

İBB'YE OPERASYONU: 48 KİŞİNİN İFADESİ TAMAMLANDI

AYŞE BARIM İÇİN İSTENEN CEZA BELLİ OLDU

'ABDULLAH BAHÇELİ' DEDİ, SOSYAL MEDYANIN DİLİNE DÜŞTÜ

AKP'DEN TÜSİAD'A BARIŞ ELÇİSİ

MELONİ'DEN ERDOĞANA 'GÖÇMEN' TEŞEKKÜRÜ

İMAMOĞLU'NA SERT LAFLAR ETTİKTEN SONRA SÖZÜ DEM'E GETİRDİ

ÖZGÜR ÖZEL:MANSUR YAVAŞ SÖZLERİNE AÇIKLIK GETİRDİ

ÖZGÜR ÖZEL AKLINDAKİ FORMÜLÜ AÇIKLADI…

İSPANYA VE PORTEKİZ'DE ELEKTRİK KRİZİ: NEDENİ BULUNAMADI

200 MİLYONA TEMEL ATILAN CAMİ İNŞAATI ATIL BIRAKILDI!

CHP'Lİ İSİMLERE 'TERÖR' SORUŞTURMASI: 25 KİŞİ HAKKINDA KAMU DAVASI AÇILDI

HATAY'DA SAĞLIKSIZ SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİNE DENETİM: 220 KİLOGRAM İMHA EDİLDİ

Yükleniyor


HATAY VALİSİ GÖREVİNİ ALİ KEMAL COŞKUN’A DEVRETTİ...

HATAY'DA KADIN CİNAYETİ

HBB ESKİ BAŞKANI SAVAŞ 21. KURULTAYI HAKKINDA DA DAVA AÇMAYA HAZIRLANIYOR

ERZİN'DE KAYIP KİŞİNİN CANSIZ BEDENİ BULUNDU

HATAY'DA FECİ KAZA... BİR ÖLÜ BİR YARALI

HBB’DE 1 YILLIK ÇALIŞMALAR MASAYA YATIRILDI

  • Cuma 23.5 ° / 9.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 22.9 ° / 11.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 25 ° / 11.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 31 25 1 5 48 80
2.Fenerbahçe 31 23 2 6 49 75
3.Samsunspor 32 16 10 6 9 54
4.Beşiktaş 31 14 7 10 16 52
5.Eyüpspor 32 14 10 8 11 50
6.İstanbul Başakşehir 31 14 11 6 7 48
7.Trabzonspor 31 12 10 9 13 45
8.Göztepe 31 11 10 10 12 43
9.Konyaspor 32 12 13 7 -3 43
10.Kasımpaşa 31 10 9 12 -2 42
11.Gazişehir Gaziantep 31 12 13 6 -2 42
12.Kayserispor 31 10 11 10 -10 40
13.Antalyaspor 31 11 13 7 -21 40
14.Rizespor 31 11 16 4 -14 37
15.Sivasspor 32 9 16 7 -10 34
16.Alanyaspor 31 9 15 7 -11 34
17.Bodrum FK 32 9 16 7 -13 34
18.Hatayspor 31 4 20 7 -29 19
19.Adana Demirspor 31 2 25 4 -50