CHP’Lİ ALİ MAHİR BAŞARIR: EŞİTLİK İLKESİ İLE NE DERECEDE BAĞDAŞMAKTADIR?

CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, “COVİD-19 salgını nedeniyle büyük sıkıntı yaşayan esnaflarımıza sadaka gibi sadece 1000 TL destek sağlanırken, dünyada en çok kamu ihalesi alan şirketlere devasa desteklerin sağlanması toplu

GÜNDEM 22.02.2021 14:45:44 0
CHP’Lİ ALİ MAHİR BAŞARIR: EŞİTLİK İLKESİ İLE NE DERECEDE BAĞDAŞMAKTADIR?

CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, “COVİD-19 salgını nedeniyle büyük sıkıntı yaşayan esnaflarımıza sadaka gibi sadece 1000 TL destek sağlanırken, dünyada en çok kamu ihalesi alan şirketlere devasa desteklerin sağlanması toplum vicdanında büyük yaralar açmıştır” dedi ve vermiş olduğu yazılı soru önergesiyle konuyu Meclis gündemine taşıdı.
 
Esnafa, Çiftçiye, Memura, İşçiye, Emekliye Müjde Vermekten Kaçınıyorlar

 
İstanbul Havalimanı işletmeciliğini yapan Kolin, Cengiz, Limak ve Mapa şirketlerinin enerji, ulaşım, hizmet binası yapımına kadar defalarca devletten ihale aldıklarını belirten CHP’li Başarır, “Ulaştırma ve Altyapı Bakanı’nın esnaf kan ağlarken, sosyal medya hesabından havaalanı işletmecilerine sağlanan imkanları bir müjde ile duyurması akıllara durgunluk verecek niteliktedir. Nedense ülkeyi yönetenler esnafa, çiftçiye, memura, işçiye, emekliye müjde vermekten kaçınıyorlar. İktidar; Cengiz, Limak, Kolin ve Mapa gibi yandaş şirketler söz konusu olunca müjde, esnafa gelince güle güle anlayışını terk etmelidir” sözlerini dile getirdi.
 
Eşitlik İlkesi İle Ne Derecede Bağdaşmaktadır?

 
CHP’li Başarır vermiş olduğu önergesinde “Dünyada en çok kamu ihalesi alan şirketler sıralamasında yer alan Kalyon, Cengiz, Limak ve Mapa şirketlerine her türlü kolaylık sağlanırken, aynı kolaylık neden bitik durumdaki olan esnaflarımıza gösterilmemiştir? Esnaflara yapılan topu topu 1000 TL’lik destek yardımı ile söz konusu şirketlere sağlanan destek, hukuk devletinde olması gereken eşitlik ilkesi ile ne derecede bağdaşmaktadır?” sorusuna yanıt aradı.
 
CHP’li Başarır, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun yazılı olarak yanıtlaması istemi ile vermiş olduğu yazılı soru önergesinde;
“Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na bağlı Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ), Covid-19 salgınından etkilenen Yap-İşlet-Devret (YİD) ve kiralama konumunda olan tüm havalimanları için işletmecilere geçerli olan destek paketini açıklamıştır.
Yapılan açıklamaya göre, tüm hava meydanlarındaki işletmecilere 2 yıl ek işletme süresi, 2021-2022 dönemine ait kira bedellerinin 2 yıl boyunca %50 indirimli olması ve kira ödemelerinin de 2024 yılına uzatılması kararı alındı.
Böylece, İstanbul Havalimanı İşletmecisi olan Kalyon, Cengiz, Limak ve Mapa konsorsiyumundan oluşan İGA şirketi de yıllık ödemesi gereken1 milyar 45 milyon Euro’luk kira bedeli de 2024 yılına ertelenmiş oldu.
Ayrıca Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) tarafından, Kalyon, Cengiz, Limak ve Mapa konsorsiyumunun şirketi İGA'ya 2020 yılı için verilen 333,8 milyon Euro yolcu gelir garanti ücretinin eksik kalan kısmının, sağlanan destekler sonrası bu yıl ödenmeyeceği ve mahsuplaşma yoluna da gidilebileceği yazılı ve görsel basında yer almıştır.
Bir taraftan dünyada en çok kamu ihalesi alan şirketlerin kira erteleme talepleri kabul edilirken, Covid-19 nedeniyle birçoğu kepenk kapatan ya da siftahsız dükkanını kapatan esnaflara sadece 1000 TL destek verilmesi anlaşılır gibi değildir.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, sosyal medya hesabından yapmış olduğu paylaşımda ‘Salgın döneminde tüm sektörlerimizin olduğu gibi #Havacılık sektörümüzün de yanındayız!’ ifadelerine yer vermiştir” açıklamalarıyla birlikte şu soruların yanıtlanmasını istedi:
 
1.    Dünyada en çok kamu ihalesi alan şirketler sıralamasında yer alan Kalyon, Cengiz, Limak ve Mapa şirketlerine her türlü kolaylık sağlanırken, aynı kolaylık neden bitik durumdaki olan esnaflarımıza gösterilmemiştir? Esnaflara yapılan topu topu 1000 TL’lik destek yardımı ile söz konusu şirketlere sağlanan destek, hukuk devletinde olması gereken eşitlik ilkesi ile ne derecede bağdaşmaktadır?
2.    Esnaflara komik tutarda destek sağlanırken, AGİ başta olmak üzere havalimanı işletmecisi olan şirketlere verilen hatırı sayılır desteği sosyal medya hesabınızdan müjde verircesine açıklamanız ne derecede doğru bir yaklaşımdır?
3.    Esnafa sadaka gibi, kamuoyunda 5’li yandaş şirket olarak bilinen müteahhitlere yüklüce destek sağlanmasındaki kaynağın vatandaşlardan toplanan vergilerden oluştuğunun farkında mısınız?
4.    İstanbul Havalimanı işletmecisi olan İGA ile anlaşma konusunda mahsuplaşma yoluna gidilmiş midir? Gidilmişse bu mahsuplaşma hangi şartlar çerçevesinde sağlanmıştır?
5.    Esnaf, çiftçi, emekli, memur, işçi vb. tüm vatandaşlar büyük ekonomik sıkıntılar yaşarken dünyada en çok kamu ihalesi alan şirketlere sağlanan destek, kamu vicdanı açısından yeniden gözden geçirilecek midir? Geçirilmeyecekse gerekçeleri nelerdir?

 

Anahtar Kelimeler:
  • BIST 100

    14229,41%0,33
  • DOLAR

    42,80% 0,17
  • EURO

    50,14% -0,07
  • GRAM ALTIN

    5972,47% 0,30
  • Ç. ALTIN

    9632,85% 0,24

MURAT KURUM HATAY’DA KONUŞTU: “155 BİN KONUTU AY SONUNDA TESLİM EDECEĞİZ”

KÜTAHYA’DA DİKKAT ÇEKEN ANLAR: BİLAL ERDOĞAN TEKBİRLERLE GİRDİ, ERDOĞAN’I ANLATTI

AKP’Lİ VEKİLDEN HAKAN FİDAN’A AÇIK MESAJ: “CUMHURBAŞKANI’NA AYKIRI TAVIR OLMAZ”

TUTUKLULUĞA DEVAM KARARI VAR, GEREKÇESİ YOK: ZEYDAN KARALAR DOSYASINDA DELİL TARTIŞMASI

MANSUR YAVAŞ HAKKINDA BİR SORUŞTURMA İZNİ DAHA: BU KEZ İMAR DOSYASI

İKTİDAR–İMRALI HATTINDA KRİTİK BULUŞMA: DEM HEYETİ AKP’Yİ ZİYARET ETTİ

ÖZEL’DEN ERDOĞAN’A AÇIK DAVET: “EN GÜVENDİĞİNİ ÇIKAR”

RESMİ KARAR ÇIKTI: HATAY KIRIKHAN ROKETSAN ENDÜSTRİ BÖLGESİ GENİŞLİYOR

BAŞÖRTÜSÜ VİDEOSU SORUŞTURMASINDA MURAT ÖVÜÇ TUTUKLANDI

SADETTİN SARAN’A YURT DIŞI YASAĞI: MAHKEME SERBEST BIRAKTI

ABD’DE PEDOFİLİ DOSYASI YENİDEN AÇILDI: TRUMP İSMİ BELGELERDE

SADETTİN SARAN SAVCILIĞA İFADE VERMEK ÜZERE ADLİYEDE

BAKAN GÜLER DUYURDU: ZORUNLU ASKERLİKTE YER SEÇME DÖNEMİ

TAYYAR’DAN SONRA CEM KÜÇÜK İŞARET ETTİ: “BÜYÜK BİR İSİM DAHA VAR”

HANDE SARIOĞLU İSYAN BAYRAĞINI AÇTI: ‘GİZLİ TANIKLA HAYATIMI KARARTAMAZSINIZ!’

UYUŞTURUCU SORUŞTURMASINDA DİKKAT ÇEKEN İSİM: SADETTİN SARAN İFADEYE ÇAĞRILDI

GÜLŞAH DURBAY'IN VEFATININ ARDINDAN... ŞEHZADELER BELEDİYESİ'NİN YENİ BAŞKANI BELLİ OLDU

PETROL PARASI NEREDE? CHP’Lİ YAVUZYILMAZ’DAN 43 MİLYAR TL’LİK KAYIP İDDİASI

YOUTUBE YORUMU GÖZALTI GETİRDİ: GAZETECİ LEVENT GÜLTEKİN GECE YARISI ALINDI

SOYLU’DAN “GECE YARISI GÖRÜNTÜLÜ ARAMA” İDDİASINA SERT YALANLAMA

YASA ÇIKTI: EMEKLİLİK UZAKLAŞTI, MAAŞLARDAN KESİNTİ BAŞLADI

VEYİS ATEŞ ADLİYEDE: UYUŞTURUCU SORUŞTURMASINDA İFADE VERDİ, TESTE GİRECEK

BAKAN SENDİKALARI DİNLEDİ, KOMİSYON TOPLANDI: ASGARİ ÜCRETTE İKİNCİ PERDE

TBMM’DEN ÖNCE CUMHURBAŞKANI: AKP SÜREÇ RAPORUNU ERDOĞAN’A TESLİM ETTİ

ÜNLÜLERE UYUŞTURUCU SORUŞTURMASI: YAKALAMA KARARLARI, SERBEST BIRAKILANLAR

CHP’YE SERT ELEŞTİRİ, ERDOĞAN’A SOL TANIMI: UÇUM’UN YAZISI TARTIŞMA YARATACAK

“SUSURLUK GİBİ” DENİLEN FOTOĞRAFTA YENİ İSİM: BİNALİ YILDIRIM’IN KARDEŞİ DE KAREDE

SAAT 04.17’DE DURAN BİR HAFIZA: HATAY VALİLİĞİ YENİ LOGOSUNU TANITTI

İSTE’DE DİKKAT ÇEKEN BULUŞMA: ATAKAŞ GRUBU İLE AKADEMİ ARASINDA YENİ İŞ BİRLİKLERİ

RAFLARDAN ÇUKURA: REYHANLI’DA 2 TON SON KULLANMA TARİHİ GEÇMİŞ GIDA İMHA EDİLDİ

Yükleniyor


AKP’Lİ VEKİLDEN HAKAN FİDAN’A AÇIK MESAJ: “CUMHURBAŞKANI’NA AYKIRI TAVIR OLMAZ”

TUTUKLULUĞA DEVAM KARARI VAR, GEREKÇESİ YOK: ZEYDAN KARALAR DOSYASINDA DELİL TARTIŞMASI

MANSUR YAVAŞ HAKKINDA BİR SORUŞTURMA İZNİ DAHA: BU KEZ İMAR DOSYASI

İKTİDAR–İMRALI HATTINDA KRİTİK BULUŞMA: DEM HEYETİ AKP’Yİ ZİYARET ETTİ

ÖZEL’DEN ERDOĞAN’A AÇIK DAVET: “EN GÜVENDİĞİNİ ÇIKAR”

BAŞÖRTÜSÜ VİDEOSU SORUŞTURMASINDA MURAT ÖVÜÇ TUTUKLANDI

  • Pazar 15.1 ° / 6.5 ° false
  • Pazartesi 14.9 ° / 6.6 ° Güneşli
  • Salı 14.7 ° / 7 ° false

Trendyol Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.FENERBAHÇE A.Ş. 17 11 0 6 25 39
2.GALATASARAY A.Ş. 16 12 1 3 24 39
3.TRABZONSPOR A.Ş. 16 10 1 5 14 35
4.GÖZTEPE A.Ş. 16 8 3 5 10 29
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 16 7 4 5 7 26
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 16 6 3 7 4 25
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 16 6 5 5 -2 23
8.KOCAELİSPOR 17 6 6 5 -2 23
9.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 16 5 6 5 5 20
10.CORENDON ALANYASPOR 16 3 4 9 -1 18
11.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 16 4 6 6 -3 18
12.TÜMOSAN KONYASPOR 17 4 8 5 -8 17
13.GENÇLERBİRLİĞİ 16 4 9 3 -4 15
14.KASIMPAŞA A.Ş. 16 3 7 6 -7 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 17 4 10 3 -15 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 17 2 6 9 -17 15
17.İKAS EYÜPSPOR 17 3 10 4 -14 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 16 2 11 3 -16 9