CHP KAYYUM KARARINA İTİRAZ ETTİ

Cumhuriyet Halk Partisi, İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik ve yönetiminin görevden alınması kararına itiraz etti.

GÜNDEM 3.09.2025 18:23:00 0
CHP KAYYUM KARARINA İTİRAZ ETTİ

Cumhuriyet Halk Partisi, İstanbul İl Yönetimi'nin tedbiren görevden uzaklaştırılması kararını veren İstanbul 45. Asliye Hukuk Mahkemesi'ne tüzel kişilik olarak itiraz başvurusu yaptı

SON 24 SAATTE YAŞANANLAR

İstanbul 45. Asliye Hukuk Mahkemesi, 8 Ekim 2023'te düzenlenen CHP İstanbul İl Kongresi'nin ardından seçilen yönetimi görevden alarak yerine geçici bir kayyum heyeti atadı. Mahkeme, kongrede usulsüzlük iddialarının "yaklaşık ispat" düzeyinde doğrulandığını belirterek il başkanı, yönetim kurulu ve disiplin kurulu üyelerini tedbiren görevden uzaklaştırdı. Yerlerine Gürsel Tekin, Zeki Şen, Hasan Babacan, Müjdat Gürbüz ve Erkan Narsap'tan oluşan geçici yönetim atandı.

Karar, CHP'li Özlem Erkan'ın açtığı dava üzerine alındı. Erkan, 6 Nisan 2025'te yapılan olağanüstü kurultayda "Denge ve Dayanışma" listesinden Parti Meclisi adayı olmuş ancak seçilememişti. Davacı, mahkemeye sunduğu dilekçede, "Sayın mahkemenin tedbir kararı vermesi halinde kayyum olarak atanması için sunduğumuz liste ektedir" ifadelerine yer vermişti. Açıklanan kararla birlikte, dilekçede adı geçen isimler geçici yönetim olarak görevlendirildi.

Kararla birlikte kongrede seçilen kurultay delegeleri de görevden alındı. CHP Merkez Yönetim Kurulu, başlattığı 39. Olağan Kurultay takvimi kapsamında İstanbul'daki ilçe ve il kongrelerinin seçim çalışmalarını tedbiren durdurdu. 198 delege tedbiren uzaklaştırıldı. 8 Ekim 2023 tarihinde yapılan İstanbul İl Kongresi'nde alınan tüm kararların iptal edilmesi talebi ise reddedildi.

Halk TV'ye bağlanan CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik, "Bize yapılmış bir tebliğ yok. Biz de meseleyi anlamaya çalışacağız şu anda hızlıca" dedi. Çelik, X hesabından da, "Değerli yol arkadaşlarım, telefonlarım kilitlenmiş durumda. Aramalara ve mesajlara dönmem mümkün değil" ifadelerini paylaştı.

KAYYUM GÜRSEL TEKİN'DEN İLK AÇIKLAMA

Görevden alma kararının ardından kayyum heyetinde yer alan Gürsel Tekin, Barış Yarkadaş'a yaptığı açıklamada, "Benim için de sürpriz oldu. Partimizin adliye koridorlarından kurtulması için elimi taşın altına koyacağım. Partimizi kayyıma bırakacak değiliz. CHP'yi birlik beraberlik içinde kongreye götüreceğiz. Heyetteki tüm arkadaşlar CHP'li isimlerden oluşturulmuş. CHP bizim evimiz, yuvamız, her şeyimizdir. Tüm arkadaşlarımız rahat olsun. CHP'yi CHP'liler yönetecek" ifadelerini kullandı.

Tekin ayrıca Sözcü'ye yaptığı açıklamada, "Başkanlık illa binada yapılmaz. Üç buçuk yıllık il başkanlığı döneminde de parti binamıza en fazla 40-45 gün kalmışımdır. Binada oturarak siyaset yapılmaz. Particiliğimi de kimseye tartıştırtmam. Kimseyi üzmek istemem. Partiyi bu duruma ben getirmedim. Ortada bir cenaze var, o cenazeyi kaldırmayalım koksun mu? Partiden ihraç edildiğim hemen açıklandı. İtirafçı olup da halen parti üyesi olan bildiğim 7 kişi var. Onlara dokunulmuyor" dedi.

Tekin, Asliye Hukuk Mahkemesi'nin CHP'li olmayan kişileri de kayyum olarak atayabileceğine dikkat çekerek, "Örneğin İstanbul 2 No'lu Barosu'na kayıtlı kişilerden de kayyum atayabilirlerdi. Ben 42 yıldır CHP'deyim, her kademesinde görev yaptım. Diğer arkadaşlarımız da aynı durumda. Bizden niçin rahatsız oluyorlar anlamış değilim. Bu göreve gelelim diye çabamız olmadı. Görev süremizde CHP'nin tüzüğü, hukuku neyi gerektiriyorsa onu yapacağız. Derdimiz partimize düşen ateşi söndürmek. Görevi sonlandırılan partideki arkadaşlarımızın da haklarını, hukuklarını sonuna kadar korumaya kararlıyız" ifadelerini kullandı.

CHP İSTANBUL YÖNETİMİ VE DELEGELER HAKKINDA SORUŞTURMA

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, CHP İstanbul İl Başkanlığı'nın son seçiminde "seçime hile karıştırıldığı ve Siyasi Partiler Kanunu'na muhalefet edildiği" iddiasıyla soruşturma başlattı ve iddianame hazırladı. Bu kapsamda CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne yönelik operasyonlar kapsamında tutuklanan Beyoğlu Belediye Başkanı İnan Güney, Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat da dahil olmak üzere 10 parti yöneticisi için 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası talep edildi.

Savcılık, CHP'nin 38. İstanbul İl Kongresi seçimlerinde usulsüzlük yapıldığı iddiasıyla daha önce İstanbul 41. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde açılan dava ile aynı nitelikte hazırladığı davanın birleştirilmesi talebinde bulundu.

ÖZGÜR ÇELİK: KARAR SİYASİ VE HUKUKA AYKIRI

CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik, il binasında yaptığı açıklamada, "14 Ağustos tarihinde, adli tatil döneminde açılan bir davayla, 15 günlük bir zaman dilimi içerisinde jet hızıyla bir dava süreci gerçekleştirildi ve bir karar alındı. Öncelikli olarak bu kararı alanlara şu soruyu yöneltmek istiyorum: 300 gündür Esenyurt Belediye Başkanımız Ahmet Özer yargılandığı ikinci davadan iddianame bekliyor, 230 gündür Beşiktaş Belediye Başkanımız Rıza Akpolat'ın iddianamesi yazılmadı, 165 gündür Cumhurbaşkanı adayımız Ekrem İmamoğlu'nun iddianamesi hazırlanmadı. Neden 15 gün önce açılan bir davayla jet hızıyla bir karar alınmıştır? Bunu Türkiye kamuoyunun vicdanına havale ediyoruz" dedi.

Çelik, açıklamasını şu sözlerle sürdürdü: "Açıklanan karar hukuki değil, tamamen siyasi bir karardır. Bu kararın amacını biliyoruz. Cumhuriyet Halk Partisi olarak 31 Mart 2024 seçimlerinde Türkiye'nin birinci partisi olduk. İstanbul'da 14 olan belediye sayımızı iki katına çıkarttık ve 26 belediye kazandık. 300 gündür büyük bir hukuksuzlukla, büyük bir adaletsizlikle karşı karşıyayız. Bu 300 günlük büyük adalet, demokrasi ve özgürlük mücadelemizi kesintiye uğratmak istiyorlar. Temel amaçları budur. Ayrıca Genel Merkez'in aldığı kararla partimizde kongre ve kurultay süreçleri başlamıştır. Şu ana kadar İstanbul'da kongre süreçleri mahallelerde çok sağlıklı bir biçimde ilerlemektedir. İkinci amaçları partimizin kongre sürecini durdurmaktır. Temel amaçları, Demokles'in kılıcını Cumhuriyet Halk Partisi üzerinde sallandırmaya devam etmektir. Alınan karar hukuka aykırıdır. Biz bu kararla ilgili az önce il binamızda milletvekillerimizle, Parti Meclisi üyelerimizle, ilçe başkanlarımızla, Yüksek Disiplin Kurulu üyelerimizle, il yöneticilerimizle, belediye başkanlarımızla, gençlik ve kadın kollarımızla toplantımızı gerçekleştirdik. Bu karara karşı hukuki mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz. Ancak bu karara karşı siyasi mücadelemizi de sürdüreceğiz. Hukukçularımız, alınan bu karara itiraz edecekler. Biz il binamızda olacağız. Örgütümüz burada olacak. Görevimizin başındayız. Görevimizin başında olmaya devam edeceğiz."

Çelik ayrıca, Türkiye ekonomisi, demokrasi ve anayasal düzen açısından kararın olumsuz etkilerine de değinerek, "Bugün açıklanan karar sadece CHP'nin meselesi değildir. Bu karar bütün Türkiye'nin meselesidir. Kararın açıklandığı anda borsada ciddi bir düşüş yaşandığını hepimiz takip ettik. Bu kararın Türkiye ekonomisine ve Türkiye demokrasisine maliyeti vardır. Bugün Cumhuriyetin kurumları çökertilmiştir. CHP halktır, burası halkın evidir ve halkın evini hiç kimseye teslim etmeyiz. Hiç kimse umutsuzluğa kapılmasın. Bu kararın ardından hep birlikte yeneceğiz, bu zorlukları hep birlikte aşacağız ve mutlaka kazanacağız" ifadelerini kullandı.

ÖZGÜR ÖZEL: 9 MAHKEME REDDETTİ 10'UNCUDA TUTTURDULAR

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Halk TV canlı yayınında, İstanbul yönetiminin görevden alınmasını tanımadıklarını ifade etti. Kayyum olmayı kabul eden Gürsel Tekin'in partiden ihraç edildiğini açıkladı. Özel, "9 mahkeme reddetti, 10'uncuda tutturdular. Ankara'da altı, İstanbul'da dört tane dava var. Bu dava, dört davanın bir bileşimi. Bu iş tamamen hukuksuzdur ve Anayasa Mahkemesi'ne başvuracağız" dedi.

Özel, hukuki süreçlerin yanı sıra siyaseten ortaya çıkacak sonuçlara da dikkat çekerek, "Muhalefetin birbirine daha sıkı sarılacağı bir siyasi sonuç doğurur. Ancak hukuken yapılması gereken her adımı atacağız. Mahkemeye itiraz edilecek, istinaf yoluna başvurulacak. Ama bu mahkemenin yaptığı iş Türkiye'de seçim hukukunu askıya alıyor" ifadelerini kullandı.

 

 

Anahtar Kelimeler: KAYYUM KARARINA İTİRAZ
  • BIST 100

    10762,45%-1,06
  • DOLAR

    41,17% 0,07
  • EURO

    48,07% 0,31
  • GRAM ALTIN

    4705,09% 0,66
  • Ç. ALTIN

    7548,54% 1,90

KILIÇDAROĞLU 15 EYLÜL KARARINI BEKLİYOR: GÖREVE HAZIR

CHP KAYYUM KARARINA İTİRAZ ETTİ

CHP'DEN KAYYUMA KARŞI YENİ HAMLE: DELEGELER SIRAYA GİRDİ

DEM PARTİ’DEN BAHÇELİ’YE SERT YANIT

MOTORİN YİNE ZAMLANDI: İŞTE YENİ FİYATLAR

SARAÇHANE GÖZALTILARI: 13 TAHLİYE, 7’Sİ TUTUKLU KALACAK

CHP KAYYUM KARARI GÜNDEMDEYKEN ZEYBEKCİ’DEN DİKKAT ÇEKEN ERDOĞAN ÇIKIŞI

DÜNYA BASINI CHP KRİZİNİ YAZDI: 'ERDOĞAN'DAN MUHALEFETE YARGI DARBESİ'

MİLYONLARCA KİŞİYİ İLGİLENDİRİYOR: 2 AYLIK ENFLASYON FARKI AÇIKLANDI!

CHP'DE İHRAÇ KRİZİ: ÖZGÜR ÖZEL "GİREMEZ" DEDİ, GÜRSEL TEKİN "GÖREVDEYİM" DEDİ

İZMİR'DE EĞİTİM UÇAĞI DÜŞTÜ! GENÇ PİLOT ADAYI YAŞAMINI YİTİRDİ

CHP'NİN KONGRESİ NEDEN DURDURULDU? AVUKATTAN "OPERASYONEL KARAR" ÇIKIŞI

AVCILAR VE BEŞİKTAŞ BELEDİYELERİNDE GÖZALTILAR

"HATAY'IN EVLATLARINA DEĞER" SLOGANIYLA BAŞARILI ÖĞRENCİLER ÖDÜLLENDİRİLDİ

AKP SÖZCÜSÜ ÇELİK’TEN CHP İSTANBUL İL BAŞKANLIĞI KARARIYLA İLGİLİ AÇIKLAMA

ERDOĞAN'LA YAPILAN TOPLANTIDA DİKKAT ÇEKEN KARE

ÖZGÜR ÖZEL:, ÖZGÜR ÇELİK GÖREVİNİN BAŞINDADIR

GÜRSEL TEKİN'DEN İHRAÇ SONRASI İLK AÇIKLAMA: KABUL ETMİYORUM…

SAMANDAĞ’DA AĞAÇ KIYIMI: TOMA’LARLA GİRDİLER, MANDALİNALAR DALINDA KESİLDİ

CHP LİDERİ ÖZEL, GÜRSEL TEKİN PARTİDEN İHRAÇ EDİLDİ

BAKAN TUNÇ’TAN CHP İSTANBUL KONGRE İPTALİ AÇIKLAMASI

ÖZGÜR ÇELİK’TEN KAYYUM KARARINA SERT TEPKİ: “HİÇBİR CHP’Lİ BU KARARA UYMAZ”

CHP İSTANBUL İL YÖNETİMİNİN GÖREVDEN ALINMASINA TEPKİ YAĞDI!

CHP’Lİ BAŞARIR’DAN KAYYUM KARARINA SERT TEPKİ…

ÖZGÜR ÇELİK'İN HAPSİ İSTENDİ: İNAN GÜNEY VE RIZA AKPOLAT DA VAR

FRANSA’DAN BEŞAR ESAD İÇİN TUTUKLAMA KARARI

CHP İSTANBUL’A KAYYUM KARARI: YÖNETİMDEN İLK AÇIKLAMA

CHP OLAĞANÜSTÜ TOPLANIYOR

ÖZEL: 2,5 YIL BENDEN, 2,5 YIL ERDOĞAN’DAN, GELSİN ERKEN SEÇİM YAPSIN

KAYYUM OLARAK ATANAN GÜRSEL TEKİN’DEN İLK AÇIKLAMA

Yükleniyor


KILIÇDAROĞLU 15 EYLÜL KARARINI BEKLİYOR: GÖREVE HAZIR

CHP KAYYUM KARARINA İTİRAZ ETTİ

CHP'DEN KAYYUMA KARŞI YENİ HAMLE: DELEGELER SIRAYA GİRDİ

DEM PARTİ’DEN BAHÇELİ’YE SERT YANIT

MOTORİN YİNE ZAMLANDI: İŞTE YENİ FİYATLAR

SARAÇHANE GÖZALTILARI: 13 TAHLİYE, 7’Sİ TUTUKLU KALACAK

CHP KAYYUM KARARI GÜNDEMDEYKEN ZEYBEKCİ’DEN DİKKAT ÇEKEN ERDOĞAN ÇIKIŞI

  • Çarşamba 32.7 ° / 20.3 ° Güneşli
  • Perşembe 32.7 ° / 20.5 ° Güneşli
  • Cuma 33.6 ° / 19.5 ° Güneşli

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 4 4 0 0 12 12
2.Trabzonspor 4 3 0 1 3 10
3.Göztepe 4 2 0 2 5 8
4.Konyaspor 3 2 0 1 6 7
5.Fenerbahçe 3 2 0 1 4 7
6.Samsunspor 3 2 0 1 2 7
7.Antalyaspor 4 2 2 0 0 6
8.Gazişehir Gaziantep 4 2 2 0 -4 6
9.Alanyaspor 3 1 1 1 1 4
10.Eyüpspor 4 1 2 1 -3 4
11.Beşiktaş 2 1 1 0 -1 3
12.Fatih Karagümrük 3 1 2 0 -4 3
13.İstanbul Başakşehir 2 0 0 2 0 2
14.Kayserispor 3 0 1 2 -4 2
15.Kocaelispor 4 0 3 1 -4 1
16.Rizespor 3 0 2 1 -5 1
17.Kasımpaşa 3 0 3 0 -3 0
18.Gençlerbirliği 4 0 4 0 -5 0