Tarih: 31.03.2020 18:36

CHP'Lİ BELEDİYELERİN YARDIM KAMPANYASI ENGELLENDİ

Facebook Twitter Linked-in

Genelgede belediyelerin valilikten izinsiz yardım toplayamayacağı, izinsiz faaliyetler hakkında soruşturma başlatılacağı belirtildi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin yardım hesaplarına bloke konuldu. Belediyelerin Vakıf Bank hesabına para yatırmak isteyen yurttaşlar bu yazıyla karşılaştı...
Koronavirüs salgınının ardından birçok belediye yardım kampanyası başlattı. Ancak bu kampanyalara İçişleri Bakanlığı’ndan engel geldi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun imzasıyla belediyelere gönderilen genelgede, “Yasalarımızda yerel yönetimlerin Yardım Toplama Kanunundan muaf olduklarına dair herhangi bir hüküm bulunmamaktadır. Dolayısıyla belirli banka hesapları ilan ederek vatandaşlardan yardım talep etmek gibi yardım toplama faaliyetlerine ilişkin tüm iş ve işlemleri Yardım Toplama Kanunu hükümlerine uygun olarak yapmak zorundadırlar” denildi.
Bu genelgenin ardından İstanbul ve Ankara Büyükşehir Belediyelerinin Vakıf Bank'ta bulunan 'yardım hesapları'na para yatırmak isteyen yurttaşlar 'bu nolu hesaba para yatırılamaz, blokesi var' yazısı ile karşılaştı.
Sosyal medya üzerinden çok sayıda yurttaş karara tepki gösterdi.


İsmail Saymaz da, 'Ankara ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin bağış kampanyası hesaplarına bloke kondu. Şu an bağış yapılamıyor' dedi.
İMAMOĞLU'NDAN FLAŞ HAMLE
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, 'Bu süreç tamamen şeffaf ve İstanbulluların dayanışması ile büyüyecek. Sen de destek ol! #BirlikteBaşaracağız Bağış bilgileri için; https://birliktebasaracagiz.ibb.gov.tr' dedi.


2 AY BEKLETME YETKİSİ
Resmi kanaldan yazının ulaşması sonrasında belediye yönetiminin nasıl karar vereceği merak konusu oldu. T24’ün görüştüğü kaynaklar bu aşamadan sonra belediye yönetimlerinin resmi izin için başvuru yapsa bile valiliklerin olumsuz yanıt vermek yerine yanıt vermeyi zamana yayabileceğine işaret etti. Kaynaklar, valiliklerin yasadaki hüküm gereğince başvuruyu iki ay bekletme yetkisinin bulunduğunu ve valilerin bu süreyi kullanabileceğine dikkati çekti. 
BAĞIŞ FORMÜLÜ
Aynı kaynaklar, bu durumda yardım kampanyasının herhangi bir yasal izin gerektirmemesi nedeniyle bağış kampanyasına dönüşebileceğini ifade etti.
İBB’NİN HESAPLARI DONDURULDU
İçişleri Bakanlığı’nın genelgesinin ardından İstanbul Valiliği, ilgili bankalara yazı göndererek İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin kampanya için açtığı hesapların bloke edilmesini istedi. Bağış kampanyası kapsamında açılan hesaplar donduruldu.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —