CEZA İNFAZ İNDİRİMİ YASA TEKLİFİ MECLİS'TE

CEZA İNFAZ İNDİRİMİ YASA TEKLİFİ MECLİS

AKP Grup Başkanvekili Cahit Özkan, korona pandemisi nedeniyle cezaevlerindeki hükümlülerin serbest kalmasını ya da ev hapsine geçmesini sağlayacak infaz indirimi paketinin detaylarını açıkladı.  90 bin hükümlünün yararlanacağını bild

AKP Grup Başkanvekili Cahit Özkan, MHP ile üzerinde uzlaştıkları 'infaz' teklifinin ayıntılarını açıkladı. 90 bin hükümlünün yararlanacağı teklif de TBMM Başkanlığına sunuldu. Özkan, yasadan, 'cinsel şiddet, uyuşturucu, kadına şiddet, cinayet, terör suçları'nın kapsam dışında bıkarıldığını belirterek, 'Terör suçları özellikle hiçbir ayrım gözetilmeksizin bu ayrım dışına alınmıştır' dedi.
Özkan, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında şu bilgileri verdi:

'İnfaz düzenlemesinde çalışmalarımızı tamamladık. İnfaz düzenlemesini Meclis Başkanlığı'na sevk ettik. Bu süreç devam ederken, diğer siyasi partilere ziyaretler gerçekleştirdik. Teklif ve önerilerini de aldık. İnfaz hukukunun temel prensiplerini göz önünde bulundurduk. 11 farklı kanunda değişiklik içeren 70 maddelik kanun teklifimizi hazırladık. Cinsel şiddet, uyuşturucu, kadına şiddet, cinayet, terör suçları bunların dışına çıkarılmıştır. Terör suçları özellikle hiçbir ayrım gözetilmeksizin bu ayrım dışına alınmıştır. Covid-19'la birlikte cezaevi boyutlarıyla bir takım tedbirler alınması ortaya çıkmıştır. 

1 Temmuz 2016'dan önce işlenen 2 yıllık denetimli serbestlik süresini 3 yıla çıkarıyoruz. 30 Mart 2020 tarihine çekiyoruz. Diğer düzenlemelerde, iyi hal incelemesi... İyi hal ile ilgili otomatik bir geçiş vardır. Getirilen bu düzenleme ile iyi hal otomatik sistemden çıkarılarak oluşturulan gözlem ve idare komisyonuna bırakılmıştır. Sadece cezaevinin içinde yapılan hatalar ve yanlışlarla ilgili değil, hastane ve adliyedeki durumları da dikkate alınacaktır' 

Özkan'ın verdiği bilgiye göre 65 yaşını dolduranlar, 0-6 yaş çocuğu bulunan kadınlar, kendisine bakamayacak durumda olan hastaların konutta infazı mümkün hale getirilirken istisna olan suçlar kapsam dışında kalacak.Özkan şu anda geçici ve kalıcı infaz düzenlemeleri kapsamında yaklaşık 45 bin kişinin yasadan yararlanacağını, salgın hastalık nedeniyle açık cezaevinden konutta cezaya geçecekler olanlarla birlikte sayının 90 bini buluduğunu bildirdi.

PERŞEMBE GÜNÜ ADALET KOMİSYONUNDA 

Covid-19'la ilgili salgın tehdidi olduğu için siyasi yaklaşımlardan ziyade bilim kurulunun çalışmalarına bağlı kalınacağını söyleyen Özkan, 'Bu tehdit devam ettiği müddetçe Adalet Bakanı'mız bilim kurulunun risk analizi çerçevesinde bu kararı verecektir. Bu geçici düzenleme bir izin düzenlemesidir. Şu anda açık cezaevinde hükmü infaz edilen hükümlülerin kurumsal infazı ve izinleri söz konusu. Bu düzenlemeyle açık cezaevinde var olan izinin kapsamını genişletiyoruz. Bu 2 ayda açık cezaevinde kalanlar izinli sayılacaklar. Adalet Bakanı'nın kararıyla 2 kez uzatılması da mümkün olacak' diye konuştu. Teklifin Perşembe günü Adalet Komisyonu'nun görüşmeye başlayacağını söyleyen Özkan, 'Gelecek hafta başı itibariyle Genel Kurul'da görüşmelere başlamış olacağız' dedi.