CAN ATALAY İLE İLGİLİ YENİ GELİŞME!

AYM’nin, TİP Hatay Milletvekili Can Atalay‘ın seçilme hakkının ve kişi hakkının bir kez daha ihlal edildiğine hükmetmesi üzerine yerel mahkemenin vereceği karar bekleniyor.

GÜNDEM 22.12.2023 17:40:00 0
CAN ATALAY İLE İLGİLİ YENİ GELİŞME!

 Atalay’ın avukatları, arkadaşları ve hukukçular, karar öncesi Çağlayan Adliyesi’nde nöbete başladı. Anayasa’nın ihlal edildiğini vurgulayan Atalay’ın avukatı Deniz Özen, yerel mahkemeye ‘hukuka uyun’ çağrısı yaptı.

Türkiye’de gerçekleştirilen 14 Mayıs genel seçiminde Hataylı yurttaşların oyuyla seçilen ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne girmeye hak kazanan Can Atalay, Anayasa Mahkemesi’nin hak ihlali kararına rağmen Silivri Cezaevi’nde tutulmaya devam ediliyor.

Can Atalay’ın avukatları, hukukçular ve arkadaşları, AYM’nin ilk kararına rağmen tutukluluğunun devam etmesi nedeniyle İstanbul Çağlayan Adliyesi önünde bir araya gelerek basın açıklaması yaptı. AYM kararlarının kesin ve bağlayıcı olduğunun altını çizen avukatlar, “Can Atalay’ın bir dakika daha vakit kaybedilmeden, derhal tahliye edilmesi bir anayasal zorunluluk. Bunun yapılmaması suçtur. Bunu slogan atmak için söylemiyoruz. Bu gerçekten suçtur” dedi.

YEREL MAHKEME AYM’NİN GEREKÇELİ KARARINI BEKLİYOR

Atalay’ın avukatı Özgür Urfa, 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin karar vermek için AYM’nin gerekçeli kararını beklediğini söyledi.
Urfa, şunları söyledi:
-Dün saat 15.00 itibarıyla bu kararın yerine getirilmesini bekliyoruz. Dün akşam saat 17.00 itibarıyla mahkeme heyeti ‘mesai bitti’ bahanesiyle adliyeyi terk edip gitti. Bugün saat 10.00 itibarıyla beklemeye başladık. Mahkeme başkanının öğlen saatlerinde geldiği belirtildi.
-Bu saatten sonra da bize ulaştırılan bilgi şu: Mahkeme başkanı, AYM’nin gerekçeli kararını bekleyecek ve herhangi bir karar vermeyecek. AYM gerekçeli kararın yazımının bittiği anda göndereceği bilgisine sahibiz. Karar verilinceye kadar bekleyeceğiz.
“İŞİNİZİ CİDDİYETLE YAPIN”
-Hem AYM’yi hem de 13. Ceza Mahkemesi’ni uyarıyoruz. Biz oyun oynamıyoruz. Sizler devlet kurumusunuz. Bu ciddiyetle çalışmak zorundasınız. Keyfinize göre gelip gitme hakkına sahip değilsiniz. Can Atalay, 222 gündür cezaevinde siyasi bir esir olarak tutuluyor. Herkes bu ciddiyetle bu işini yapsın.

“KİMSE TAHLİYE DIŞINDA KARARI AKLINDAN GEÇİRMESİN”

-Yargı darbesine direneceğiz. Hiç kimse tahliye kararı dışında bir kararı aklının ucundan geçirmesin. Anayasa’yı yok saymak, AYM’yi tanımıyorum demek, ‘biz bu ülkede rejimi ve hukuku ortadan kaldırdık’ demektir. O zaman birileri Anayasa’yı, mahkemeyi tanımıyorsa bu hak herkes için doğar. Ülkeyi böyle bir tehlikeye sürüklemenin hiç kimsenin hakkı ve yetkisi yok.

ADLİYE ÖNÜNDE NÖBET DEVAM EDECEK

AYM’nin ikinci hak ihlali kararı, dün İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi. Yerel mahkeme, AYM’nin Can Atalay kararını değerlendiriyor. Hukukçular, yerel mahkemenin AYM’nin kararına uyması gerektiğini belirtirken, Atalay için adliye önündeki nöbet devam edecek.
Can Atalay’ın avukatı Deniz Özen, burada yaptığı basın açıklamasında şunları söyledi:
-Seçilmiş bir milletvekilinin 6 ayı aşkın süredir Meclis’teki yerini almasını bekliyoruz. Anayasa’nın uygulanmasını bekliyoruz. Hatay gibi depremde yıkılmış bir kentin seçmenlerinin vekiliyle buluşmasını bekliyoruz.

-Daha önce verilen bir AYM kararı vardı. Türkiye tarihinde örneği görülmemiş bir biçimde ‘Yargıtay tarafından AYM kararına uyulmamasına’ diye hüküm kurulmuştu. Bunun hukukla herhangi bir bağı yok. Dün AYM yeni bir karar verdi. Verdiği ikinci kararı yerel mahkemeye gönderdi.

-Karar üç aşamadan oluşuyor. Birincisi daha önce verilen AYM ihlal kararını uygulanmamış olmasını, AYM üyeleri oybirliğiyle bireysel başvuru hakkının ihlali olarak tanımladılar. İkincisi milletvekili olan Can Atalay’ın seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkının ihlal edildiğine karar verdiler. Kişi hürriyeti ve güvenliğinin ihlal edildiğine karar verdiler.

“KARAR OYBİRLİĞİYLE VERİLDİ”

-Üçüncü bölüm, ‘mahkumiyet hükmünün infazının durdurulması, Can Atalay’ın cezaevinden tahliye edilmesi, yargılamanın durması için dosyanın 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilmesine’ oybirliğiyle karar verdiler.-Bunun anlamı şudur: Daha önce eleştirdiğimiz, aleyhte oy kullanan, muhalefet şerhi yazan AYM üyeleri bile aslında demiş oldular ki ‘bizce burada bir ihlal yok ama AYM -kararları kesin ve bağlayıcıdır, uygulanmak zorundadır.

“AYM KARARINA UYMAMAK SUÇTUR”

-Anayasa’nın 153. maddesi hala yürürlükteyse, eğer bu ülkede yurttaşların hukuk güvencesi hala varsa Can Atalay’ın bir dakika daha vakit kaybedilmeden, derhal tahliye edilmesi bir anayasal zorunluluk. Bunun yapılmaması suçtur. Bunu slogan atmak için söylemiyoruz. Bu gerçekten suçtur. Ortada mahkeme kararı var. Buna engel olan her kamu görevlisi suç işlemektedir.”

“YARGI DARBESİNDEN VAZGEÇİN”

Özen’in konuşması sonrası söz alan Can Atalay’ın diğer avukatı Özgür Urfa ise yerel mahkemeye seslenerek şunları söyledi:-Hukuksuzluğun ve Anayasa’ya uyulmamasın 222. günündeyiz. Can Atalay Hatay Milletvekili ve 222 gündür Silivri Cezaevi’nde esir olarak tutuluyor. Tutuklu veya hükümlü olmadığı, siyasi bir esir olduğu ikinci kez tescillenmiştir. Artık bir dakika bile fazladan tutulması mümkün değildir, söz konusu değildir.

-Son süreçte yaşadığımız ilk ihlal kararı sonrasında tahliye edilmemesinin adı yargı darbesidir. Bu yargı darbesinin parçası olmamalılar. AYM kararlarını yerine getirmek zorundalar. Bu kararı beğenmiyor olabilirler ama buna uymak zorundalar aksi suçtur.

“YARIN ‘ÜZERİMİZDE BASKI VARDI DİYEREK KURTULAMAZLAR”

-Bugün bu kararı uygulamayanlar yarın üzerimizde baskı vardı diye kurtulamazlar. Son kez uyarıyoruz: Bu suçun ortağı olmayın. AYM kararını yerine getirin. Hatay halkının iradesi her şeyin üzerindedir. Hiçbir kuvvet de halk iradesinin üstünde olamaz.

-Keser döner, sap döner, gün gelir hesap döner. O uymadığınız hukuk size de lazım olur. O gün ses etmeye hakkınız da imkanınız da olmaz.
-Bu yargı darbesine direndik bugün de direneceğiz. Mahkeme kararını veren kadar cübbemizle bekliyor olacağız. Tahliye kararıyla birlikte Silivri’ye gidip Can Atalay’ı alıp Hatay’a uğurlayacağız.

 

Anahtar Kelimeler: ATALAY İLGİLİ GELİŞME!
  • BIST 100

    9311,88%-2,19
  • DOLAR

    38,85% -0,32
  • EURO

    44,87% -0,99
  • GRAM ALTIN

    4344,50% 1,44
  • Ç. ALTIN

    6989,75% 1,74

İRAN'DAKİ REJİME KARŞI, PKK VE PEHLEVİ HANEDANI BİR OLDU

İRAN NÜKLEER SİLAH YOLUNDA: İSRAİL'İN KORKTUĞU BAŞINA GELİYOR

DEM PARTİ'DEN ÜÇ AY SONRA İLK KEZ İMAMOĞLU BAŞVURUSU

MERSİN AÇIKLARINDAKİ KÖPEK BALIKLARI TATİLCİLERİN KABUSU OLDU

İMAMOĞLU 'AKIN GÜRLEK' DAVASINDA İKİNCİ KEZ HÂKİM KARŞISINA ÇIKTI... SAVCI 'SİYASİ YASAK' TALEP ETTİ…

AKARYAKIT FİYATLARINA BU GECE DEV ZAM GELİYOR!

TRUMP: İRAN VE İSRAİL BİR ANLAŞMA YAPMALI VE YAPACAKLAR

ÇATIŞMALARDA 3. GÜN: İSRAİL, İRAN'DAN FÜZELER ATEŞLENDİĞİNİ AÇIKLADI

ÖZGÜR ÖZEL: DELEGENİN DE ÜYENİN DE BİZE OY VEREN HERKESİN DE İRADESİNE SAHİP ÇIKARIM…

İRAN-İSRAİL ÇATIŞMASI: İSRAİL'DEKİ WEİZMANN BİLİM ENSTİTÜSÜ'NDE BÜYÜK HASAR

BAKAN URALOĞLU: BOĞAZ GEÇİŞ ÜCRETİ YÜZDE 15 ARTIRILACAK

İSRAİL, İRAN GERİLİMİ :SALDIRILAR ŞİDDETLENİYOR

HATAY’DA ÜCRETLERİ GASP EDİLEN TOKİ İŞÇİLERİ ÇATIYA ÇIKTI: 2 GÖZALTI…

14 YIL SONRA CHP'DEN BAYBURT'TA MİTİNG …

MOTORİNE ZAM GELDİ

GAZİOSMANPAŞA BELEDİYE BAŞKANVEKİLİ, WEB SİTESİNE İSMİNİ 'BAŞKAN' OLARAK YAZDIRDI

ANKARA'DA KRİTİK ZİRVE 4 SAAT SÜRDÜ

İSRAİL ORDUSU, İRAN'IN SALDIRI BAŞLATTIĞINI DUYURDU…

ÖZGÜR ÖZEL:GÖZÜ DÖNMÜŞ İSRAİL'İN SALDIRISINI KINIYORUZ

KÜRECİK RADAR ÜSSÜ YİNE GÜNDEMDE…

SAVAŞ BORSAYI KÖTÜ VURDU

TÜRKİYE'DE "DEPREM ÜRETME ZAMANI GELMİŞ" 30 FAY BELİRLENDİ

İSRAİL, İRAN'I VURDU | İRAN: SERT KARŞILIK VERECEĞİZ

İSTANBUL'DA EV BASKINLARI: GAZETECİLER GÖZALTINDA

TRUMP: GEREKİRSE İSRAİL'İ SAVUNACAĞIZ

İSRAİL, İRAN'DA STRATEJİK NOKTALARA SALDIRDI

CEMİL TUGAY, 1030 İŞÇİNİN İŞTEN ÇIKARILACAĞINI AÇIKLADI…

“YÜKSELİŞ KOLEJİ’NDEN LGS ÖNCESİ ÖĞRENCİLERE MORAL VE STRATEJİ DESTEĞİ!”

HİNDİSTAN'DA YOLCU UÇAĞI DÜŞTÜ

SURİYE'DE CİHATÇI HTŞ YÖNETİMİ, HALK PLAJLARINDA KADINLARIN BİKİNİ VE MAYO GİYMESİNİ YASAKLADI

Yükleniyor


İRAN'DAKİ REJİME KARŞI, PKK VE PEHLEVİ HANEDANI BİR OLDU

İRAN NÜKLEER SİLAH YOLUNDA: İSRAİL'İN KORKTUĞU BAŞINA GELİYOR

DEM PARTİ'DEN ÜÇ AY SONRA İLK KEZ İMAMOĞLU BAŞVURUSU

İMAMOĞLU 'AKIN GÜRLEK' DAVASINDA İKİNCİ KEZ HÂKİM KARŞISINA ÇIKTI... SAVCI 'SİYASİ YASAK' TALEP ETTİ…

AKARYAKIT FİYATLARINA BU GECE DEV ZAM GELİYOR!

ÇATIŞMALARDA 3. GÜN: İSRAİL, İRAN'DAN FÜZELER ATEŞLENDİĞİNİ AÇIKLADI

ÖZGÜR ÖZEL: DELEGENİN DE ÜYENİN DE BİZE OY VEREN HERKESİN DE İRADESİNE SAHİP ÇIKARIM…

  • Pazartesi 32.6 ° / 17.7 ° Güneşli
  • Salı 33.2 ° / 17.7 ° Güneşli
  • Çarşamba 35.7 ° / 18.9 ° Güneşli

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 30 1 5 60 95
2.Fenerbahçe 36 26 4 6 51 84
3.Samsunspor 36 19 10 7 14 64
4.Beşiktaş 36 17 8 11 23 62
5.İstanbul Başakşehir 36 16 14 6 4 54
6.Eyüpspor 36 15 13 8 5 53
7.Trabzonspor 36 13 11 12 13 51
8.Göztepe 36 13 12 11 9 50
9.Rizespor 36 15 17 4 -6 49
10.Kasımpaşa 36 11 11 14 -1 47
11.Konyaspor 36 13 16 7 -5 46
12.Alanyaspor 36 12 15 9 -7 45
13.Kayserispor 36 11 13 12 -12 45
14.Gazişehir Gaziantep 36 12 15 9 -5 45
15.Antalyaspor 36 12 16 8 -25 44
16.Bodrum FK 36 9 17 10 -17 37
17.Sivasspor 36 9 19 8 -16 35
18.Hatayspor 36 6 22 8 -27 26
19.Adana Demirspor 36 3 28 5 -58 2