ÇADIR SATIŞI SUÇ SAYILMADI: DEPREM DOSYASINDA TAKİPSİZLİK KARARI
6 Şubat depremlerinin ardından çadır sattığı ortaya çıkan Kızılay’ın 19 yöneticisi hakkında yürütülen soruşturma takipsizlikle kapatıldı. Savcılık, hiçbir şüphelinin ifadesini almadan dosyayı sonlandırdı.
6 Şubat 2023’te meydana gelen ve Türkiye tarihinin en yıkıcı afetlerinden biri olarak kayıtlara geçen depremlerin ardından, depremzedelere ücretsiz ulaştırılması gereken çadırların satıldığına dair ortaya çıkan bilgiler kamuoyunda büyük tepkiye yol açmıştı. Söz konusu satışların ardından Türk Kızılayı’nın üst düzey yöneticileri hakkında başlatılan adli süreçte dikkat çeken bir gelişme yaşandı.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 6 Şubat depremlerinin ardından çadır sattığı ortaya çıkan Kızılay’ın 19 yöneticisi hakkında yürütülen soruşturmada takipsizlik kararı vererek dosyayı kapattı. Savcılık, dosyada şüpheli sıfatıyla yer alan isimlerin hiçbirinin ifadesine başvurmadan soruşturmayı sonlandırdı.
Depremin ilk günlerinde barınma ihtiyacının hayati bir sorun haline geldiği, dondurucu soğuk altında yüz binlerce yurttaşın çadır beklediği bir dönemde Kızılay’ın çadır satışı yaptığına dair bilgiler kamuoyuna yansımış, bu durum hem siyasi hem de toplumsal düzeyde geniş yankı uyandırmıştı. Tepkilerin ardından konu yargıya taşınmıştı.
Farklı illerden yapılan suç duyuruları Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nda birleştirilmiş, aralarında dönemin Kızılay Başkanı Kerem Kınık ve mevcut Kızılay Başkanı Fatma Meriç Yılmaz’ın da bulunduğu toplam 19 kişi, soruşturma dosyasına “şüpheli” sıfatıyla girmişti.
YETKİ TARTIŞMALARIYLA GEÇEN SÜREÇ
Soruşturma süreci, karar aşamasına gelmeden önce uzun süre yetki tartışmaları ile gündeme geldi. Dosya, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın verdiği yetkisizlik kararı üzerine Ankara Batı Adliyesi’ne gönderildi. Buradan da İstanbul Anadolu Adliyesi’ne sevk edilen dosya, yaşanan yetki uyuşmazlığının çözülmesinin ardından tekrar Ankara’ya iade edildi.
Bu süreçte herhangi bir şüphelinin ifadesine başvurulmadığı, dosyanın esasına ilişkin kapsamlı bir sorgulama yapılmadığı da soruşturma evraklarına yansıdı.
SATIŞ DOĞRULANDI ANCAK SUÇ SAYILMADI
BirGün gazetesi yazarı İsmail Arı’nın haberine göre, savcılık tarafından görevlendirilen mali müşavir bilirkişi tarafından hazırlanan 28 sayfalık raporda, Kızılay’ın çadır satışı yaptığı resmen doğrulandı. Bilirkişi raporunda, satış işlemlerinin gerçekleştiği açıkça ortaya konulmasına rağmen, savcılık bu tespiti suçun oluştuğu yönünde değerlendirmedi.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 29 Aralık 2025 tarihli kararında, yapılan incelemelerde herhangi bir kamu zararının tespit edilmediğini ve isnat edilen suçun yasal unsurlarının oluşmadığını belirterek dosya hakkında “kovuşturmaya yer olmadığına” hükmetti.
TEBLİGAT YAPILMAYACAK
Savcılığın verdiği takipsizlik kararında dikkat çeken bir diğer husus ise, kararın suç duyurusunda bulunan kişi ve kurumlara tebliğ edilmemesi yönündeki hüküm oldu. Bu kararla birlikte, Kızılay yöneticilerinin deprem dönemindeki çadır satışları nedeniyle yargılanmalarının önü tamamen kapatılmış oldu.
Deprem felaketinin ardından yürütülen bu soruşturmanın, tek bir yönetici ifadesi alınmadan kapatılması; yargı süreçleri, kamu yararı, afet dönemlerinde kamu kurumlarının sorumluluğu ve hesap verebilirlik başlıkları altında yeni tartışmaları da beraberinde getirdi.
-
BIST 100
16287,81%0,58
-
DOLAR
44,11% 0,08
-
EURO
50,92% -0,20
-
GRAM ALTIN
7268,20% -0,92
-
Ç. ALTIN
11762,72% -0,52
ABD’DE HALKBANK DAVASI DURDURULDU: ADALET BAKANI GÜRLEK’TEN AÇIKLAMA
DİPLOMA İPTALİ DÜNYAYA TAŞINDI: AVRUPA’DAN İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ İÇİN İNCELEME
ROJİN KABAİŞ’İN BABASINA ÖLÜM TEHDİDİ: SAVCILIK SORUŞTURMA BAŞLATTI
PYD KURUCUSU SALİH MÜSLİM ÖLDÜ! ERBİL’DE TEDAVİ GÖRDÜĞÜ HASTANEDE HAYATINI KAYBETTİ
SAVCILIK, İMAMOĞLU’NUN PAYLAŞIMLARININ YAPILDIĞI HESABA SORUŞTURMA AÇTI
SAVAŞ DOĞALGAZI VURDU: NİSAN AYINDA ZAM KAPIDA!
ABD-İSRAİL GERİLİMİ SÜRERKEN HAMANEY’E SALDIRI GİRİŞİMİ
JANDARMA MÜDAHALESİ, TARTIŞMALI KİMLİK KONTROLÜ: İBB DAVASINDA GERİLİM TAVAN YAPTI!
TAHRAN’IN ÜZERİNE "ÖLÜM" YAĞIYOR: PETROL RAFİNERİLERİ VURULDU, ŞEHRE ASİT İNDİ!
TBMM’DE İRAN GÜNDEMİ: FİDAN VE GÜLER VEKİLLERİ BİLGİLENDİRİYOR
HASAN TAHSİN GÖKCAN’IN YERİNE İRFAN FİDAN: AYM’DE YENİ DÖNEM!
MANAVGAT’TA OPERASYON DALGASI: ESKİ BELEDİYE DÖNEMİNE YENİ GÖZALTILAR
AKARYAKITTA ZAM KISIR DÖNGÜSÜ: GECE GELEN ZAM BİTMEDEN YENİSİ KAPIDA!
HAMANEY SONRASI İRAN: YENİ LİDER MÜCTEBA HAMANEY
ŞİMŞEK'TEN PETROL AÇIKLAMASI: "BU ŞOKLAR KALICI DEĞİL, TEDBİRİMİZİ ALIYORUZ!"
DENİZLİ’DE KORKUTAN SARSINTI: 5.1 BÜYÜKLÜĞÜNDEKİ DEPREM EGE’Yİ AYAĞA KALDIRDI!
AKARYAKITTA YENİ ZAM KAPIDA: MOTORİN 2 LİRADAN FAZLA ARTACAK
Yükleniyor
HALKBANK DAVASI NASIL DURDU? YAVUZYILMAZ ABD’NİN 10 ŞARTINI AÇIKLADI
DİPLOMA İPTALİ DÜNYAYA TAŞINDI: AVRUPA’DAN İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ İÇİN İNCELEME
İNDİRİMİN ÖMRÜ BİR GÜN SÜRDÜ! POMPA FİYATLARI YENİDEN TEPETAKLAK
ROJİN KABAİŞ’İN BABASINA ÖLÜM TEHDİDİ: SAVCILIK SORUŞTURMA BAŞLATTI
PYD KURUCUSU SALİH MÜSLİM ÖLDÜ! ERBİL’DE TEDAVİ GÖRDÜĞÜ HASTANEDE HAYATINI KAYBETTİ
CHP’NİN 97’NCİ MİTİNGİ PENDİK’TE: “ZAFER YAKINDA” MESAJI
- Perşembe 13.4 ° / 5.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
- Cuma 12 ° / 5.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
- Cumartesi 15.7 ° / 5.4 ° Orta kuvvetli yağmurlu


