Tarih: 29.12.2017 15:29

BU HAKSIZLIĞA SON VERİN!

Facebook Twitter Linked-in

Bu konuda ek bir düzenleme yapılarak, mağduriyetlerin giderilmesini isteyen Dudu, TBMM Başkanlığı’na da soru önergesi vererek, Çalışma Bakanı Jülide Sarıeroğlu’ndan kararnamedeki eksikliklerin giderilmesi talebinde bulundu.Dudu’nun basın açıklaması ve soru önergesi ektedir.
 Karayolları Genel Müdürlüğü’nde kadro beklerken 696 sayılı Olağanüstü Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapsam dışı kalan işçiler, işsiz kalma tehlikesi yaşıyor. CHP Hatay Milletvekili ve PM Üyesi Av. Mevlüt Dudu, “Karayolları Genel Müdürlüğü’nde anahtar teslimi adı altında hizmet veren taşeron şirketlerde çalışan işçiler ile Kontrollük, Müşavirlik ve Danışmanlık Hizmet Alım İşi ihalesi kapsamında kalanlar maalesef 696 sayılı KHK dışında bırakılmıştır. Şimdi mevcut işlerini de kaybetme riski ile karşı karşıyalar. Hükümet, bu işçilere ve teknikerlere de mutlaka kadro vermelidir. Mağduriyet giderilerek, gerekli düzeltme mutlaka yapılmalıdır” dedi.

Hatay Karayolları işçileri tepkili
Karayolları 5. Bölge Müdürlüğü (Hatay Dörtyol) bünyesinde hizmet veren, kadroları Orak Altyapı San. Ve Tic. Şirketi’nde olan taşeron işçiler; anahtar teslim ihale kapsamında istihdam edildiği gerekçesiyle 696 sayılı KHK kapsamı dışında bırakıldı. Ayda 1406 net maaşla çalışan ve büyük geçim sıkıntısı çeken işçiler, şimdi bu maaşlarını da kaybetme tehlikesi altında görevlerine devam ediyor. Taşerona kadro veren düzenlemeden yararlanamayan bu işçiler; Orak Altyapı San. ve Tic. Şirketi’nin Karayolları Genel Müdürlüğü ile ihale süreci tamamlandığında işsiz kalacaklar. CHP Hatay Milletvekili ve PM Üyesi Av. Mevlüt Dudu, “Bu işçilerin mağduriyeti giderilmeli. 696 sayılı KHK’ya yönelik düzeltmeler yapılmalı veya ek kararname çıkarılmalıdır” dedi.

Bursa ve Konya Karayolları işçileri isyanda 
Benzer şekilde Karayolları Genel Müdürlüğü’ne bağlı olarak çalışan ve “Kontrollük, Müşavirlik ve Danışmanlık Hizmet Alım İşi” ihalesi kapsamında istihdam edilen teknikerler de 696 sayılı KHK dışında bırakıldı. CHP Hatay Milletvekili Av. Mevlüt Dudu, “Eşitlik ilkesine aykırı bu durum, taşeron şirketlerde çalışan işçileri yılbaşı sonrasında işsizlik tehlikesi ile de karşı karşıya bırakmıştır. Karayolları 14. Bölge Müdürlüğü (Bursa) ve 3. Bölge Müdürlüğü (Konya) çalışanları imza kampanyası başlatmıştır. İşçilerimizin yanındayız. Bu mağduriyet giderilmelidir” dedi. 


SORU ÖNERGESİ
CHP Hatay vekili Av. Dudu, bu sorunu TBMM gündemine de taşıyarak, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu’na önemli sorular yöneltti.
Önergede,  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, “Kamuoyunda uzun zamandır tartışılan meseleyi kökten çözmüş oluyoruz. Taşeronlar tamamen ortadan kalkıyor, işçi kadrosuyla görev alıyorlar” sözlerini anımsatan Dudu, “Maalesef 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile bu bu sözler boşa düşmüştür” eleştirisi yaptı.

MAĞDURİYETLERİ GİDERECEK EK DÜZENLEME YAPILACAK MI?
Dudu, önergesinde şu sorulara yanıt aradı: 
 
1)    Karayolları Müdürlükleri asfalt ve yol inşaatı işlerini üstlenen Orak Altyapı San. ve Tic. A.Ş bünyesinde çalışan binlerce işçi; 4-5 yıldır rutin yol bakım onarımından trafik kazalarında araç kaldırılmasına karşın kamuda ana işleri üstlenmelerine karşın Şirket ile Genel Müdürlük arasında “anahtar teslimi iş” yapıldığı gerekçesiyle kamuda kadro sağlanmamıştır. 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname dışında bırakılan bu işçilerin de kadroya alınmaları yönünde ek bir düzenleme yapmayı düşünür müsünüz?

2)    Hatay Dörtyol 5. Bölge Müdürlüğü’nde çalışan ve Orak Altyapı San. Ve Tic. Şirketi bünyesinde çalışan işçiler, ayda 1406 net maaşla çalışmakta, geçim sıkıntısı çekmektedir. Taşerona kadro veren düzenlemeden yararlanamadıkları için şimdi işsiz kalma tehlikesi de yaşamaktadır. Orak Altyapı San. ve Tic. Şirketi’nin Karayolları Genel Müdürlüğü ile ihale süreci tamamlandığında işsiz kalacak bu işçilerin mağduriyetini giderecek misiniz?

3)    Taşerona kadro sağlayan Kanun Hükmünde Kararname’deki eksikliklerin giderilmesi gerekir. Bu kadar önemli ve binlerce işçiyi ilgilendiren düzenlemenin yasa tasarısı yerine Kanun Hükmünde Kararname ile düzenlenmesinin nedeni nedir? Meclis neden devre dışı bırakılmıştır?

4)    Yasa maddesindeki değişikliklerin TBMM’de görüşülmesi esnasında komisyonlarda ve Genel Kurul’da önemli düzeltmeler yapılabilirken, Kanun Hükmünde Kararname’de bu olanaklar söz konusu değildir. Kanun Hükmünde Kararname’de belirlenecek eksiklikleri hangi yolla gidermeyi düşünürsünüz? 
5)    Taşerona kadro olanaklarını düzenleyen 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’deki kapsam hangi kriterlerle belirlenmiştir?


 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —