BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİLERİ AKP'Lİ BULU'NUN REKTÖR ATANMASINI PROTESTO ETTİ; BAZI ÖĞRENCİLER GÖZALTINA ALINDI

BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİLERİ AKP

Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından üniversite rektörlüğüne AKP’li Melih Bulu'nun atanmasını protesto etti. 

Güney Kampüs önünde bir araya gelen öğrenciler 'İntihalci rektör istemiyoruz', 'Üniversiteler bizimdir', 'Kayyum rektör istemiyoruz' sloganları attı. Öğrenciler, üniversitenin rektörlük binasına da “Bu Bina AKP’li Melih Bulu’nun Rektör Atanması Sebebiyle Boğaziçi Öğrencileri Tarafından Mühürlenmiştir!” ifadesinin yer aldığı bir mühür bastı. Melih Bulu'nun rektörlükte olduğu duyumu üzerine Güney Kampüs'te eylemlere devam etmek isteyen öğrencilere karşı polis barikatları kuruldu, çıkan arbedede bazı öğrenciler gözaltına alındı.
Güney Kampüs kapısı önünde basın açıklaması yapan öğrenciler, Kuzey Kampüs'te konuya ilişkin bir açık forum düzenledi. Öğrenciler ve güvenlik görevlileri arasında kampüs kapılarının açılmaması nedeniyle arbede yaşandı. Öğrenciler, üniversitenin rektörlük binasına “Bu Bina AKP’li Melih Bulu’nun Rektör Atanması Sebebiyle Boğaziçi Öğrencileri Tarafından Mühürlenmiştir!” ifadesinin yer aldığı mühür bastı. 
'KABUL ETMİYORUZ, VAZGEÇMİYORUZ'
Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri tarafından hazırlanan basın açıklamasında Boğaziçi Üniversitesi’ne 1980 askeri rejim döneminden beri ilk defa okul dışından bir rektör ataması yapıldığına dikkat çekilerek,  'Bu atamayı kabul etmiyoruz ve vazgeçmiyoruz. 2016 yılında yapıldığı gibi yine bir gece  yarısı tepeden inme bir şekilde üniversitemize yapılan yeni bir rektör ataması ile karşı karşıyayız. Bu durum 2016 yılından beri devam eden anti demokratik uygulamalarının bir devamıdır' denildi. 
'ÜNİVERSİTE MENSUPLARININ İRADESİ HİÇE SAYILDI'
Rektör atamasının politik olduğu belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:
'Akademi, ideolojiler ve siyaset üstü bir oluşumdur, ancak üniversite mensuplarının iradesini hiçe sayarak üniversitemize bir rektör atanması politiktir. Biz öğrenciler olarak üniversitemizin ilkelerine ve kültürüne binaen üniversitemiz özerkliğinin tepeden atanan herhangi bir akademisyen değil, üniversite mensuplarının yaptığı demokratik yollarla belirlenen bir rektör seçimiyle sağlanacağını savunuyoruz.'
'AKADEMİK YÖNETİCİLER ATAMAYLA DEĞİL SEÇİMLE BELİRLENMELİ'
Üniversite senatosunun 2012 yılında kabul ettiği akademik ilkelerin hatırlatıldığı açıklamada, üniversitelerin herhangi bir kişi ya da kuruluşun etki veya baskısına maruz kalmaması ve siyaset aracı olarak kullanılmaması, üniversitelerde karar alma yetkisinin demokratik yöntemlerle seçilmiş kurullarda ve akademik yöneticilerde olmasının özerklik için şart olduğu, rektör, dekan, enstitü müdürü, yüksekokul müdürü, bölüm başkanı gibi akademik yöneticiler atamayla değil seçimle belirlenmesi gerektiği ifade edildi. 
Açıklamada, meselenin fikri özgürlük meselesi olduğu vurgulanarak şöyle denildi:
'Boğaziçililer olarak asıl sorunumuz Melih Bulu’nun akademik geçmişi ve şahsi duruşundan da ötedir. Sorun, isimlerden bağımsız bir demokrasi, akademik özerklik, fikri özgürlük meselesidir. Bu sorunun çözümü ise üniversitelerin kararlarının ve rektörlerin, üniversitelerin iradesiyle belirlenmesidir. Üniversitemizin karar alma mekanizmalarındaki özerkliğe, demokratik ilkelerine, düşünce özgürlüğüne yapılan müdahaleleri kabul etmiyoruz. Kayyum rektör istemiyoruz ve duruşumuzdan vazgeçmiyoruz.'
'TÜM ÜNİVERSİTELERDEKİ KAYYUMLAR İSTİFA ETMELİ'
Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri taleplerini ise şöyle sıraladı:
'-Tüm üniversitelerdeki kayyum rektörlerin istifasını, bütün rektörlerin demokratik yöntemlere uygun olarak seçimle belirlenmesini istiyor ve akademisyenlerden acilen yeni bir seçim düzenlemelerini talep ediyoruz.
-Bu demokratik tavır ve zorunluluğun bütün üniversitelerde yer bulması için hem diğer üniversitelerden öğrenci arkadaşlarımızı hem de mezunlarımızı dayanışmaya çağırıyoruz.'