BEYRUT'TA HALK SOKAKLARA İNDİ

BEYRUT

Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta meydana gelen patlamanın ardından binlerce kişi sokaklara döküldü.

Beyrut'un merkezindeki Şehitler Meydanında toplanan protestocular patlamadan sorumlu tuttukları yöneticiler karşı sloganlar attı. Protestocular, parlamento binasına gireceklerini ve tüm siyasetçileri düşüreceklerini, hükümeti devireceklerini söyledi.Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta protestocular ile güvenlik güçleri arasında şiddetli çatışma yaşandı.

Güvenlik güçlerinin parlamento binası yakınındaki kurduğu barikatı aşmaya çalışan protestoculara gaz bombasıyla müdahale edilmesi sonucu bazı protestocuların yaralandığı bildirildi. Uzun zamandır ekonomik kriz yaşandığı Lübnan'da, Beyrut'ta meydana gelen patlamanın ardından ülkenin en önemli limanı olan Beyrut Limanının yok edilmesiyle ülkedeki ekonomik durumu daha da ağırlaştı.

Yüzlerce binayı yerle bir eden patlamada çok sayıda kişiye hala ulaşılamaması nedeniyle ölü sayısının artmasından endişe ediliyor.Beyrut Limanı'nda 4 Ağustos'ta patlayıcı maddelerin bulunduğu 12 numaralı depoda önce yangın çıkmış ardından tüm Beyrut'u sarsan çok güçlü patlama meydana gelmişti. Patlamada, 154 kişi hayatını kaybederken, yaklaşık 5 bin kişi yaralandı.

Lübnan'da, şiddetli patlamanın yaşandığı Beyrut Limanı Müdürü Hasan Kuraytim ve Lübnan Gümrükler Müdürü Bedri Zahir'in soruşturma kapsamında gözaltına alındığı bildirildi.Başkent Beyrut'ta yaşanan şiddetli patlamadan en çok etkilenen limana yakın yerleşim yerlerindeki enkazlar, gönüllülerin yardımlarıyla kaldırılmaya çalışılıyor.Beyrut Valisi Mervan Abbud da Beyrut Limanı'nda meydana gelen patlamanın yol açtığı zararın 10 ila 15 milyar doları aşabileceğini belirtmişti.

Lübnan'da protestocular dışişleri bakanlığını ele geçirdi
Lübnan, 4 Ağustos'ta Beyrut Limanı'nda meydana gelen şiddetli patlamada yüzlerce kişinin hayatını kaybetmesinin ardıdndan kaosu yaşıyor. Lübnan ordusundan emekli Tuğgeneral Sami Ramah önderliğindeki bir grup protestocu Beyrut'un merkezinde Dışişleri Bakanlığı'na baskın düzenleyerek burayı 'devrimin karargahı' ilan etti.
Lübnan, 4 Ağustos'ta Beyrut Limanı'nda meydana gelen şiddetli patlamada yüzlerce kişinin hayatını kaybetmesinin ardıdndan kaosu yaşıyor. Lübnan ordusundan emekli Tuğgeneral Ramah önderliğindeki bir grup protestocu Beyrut'un merkezinde Dışişleri Bakanlığı'na baskın düzenleyerek burayı 'devrimin karargahı' ilan etti.

Emekli Tuğgeneral Sami Ramah, protestocuların binaya girmesinin ardından binanın merdivenlerinde bir açıklama okuyarak 'Bu otorite istifa etmeli' dedi. 

Protestocular Dışişleri Bakanlığına 'Beyrut silahsızlandırılsın' pankartı astı.
Yaklaşık 200 protestocudan bazıları binaya girdi ve Lübnan Cumhurbaşkanı'nın fotoğraflarını yaktı.

3 BAKANLIK İŞGAL EDİLDİ

Lübnan'da şimdiye kadar dışişleri, ekonomi ve çevre olmak üzere üç bakanlık halk tarafından basılmış durumda.

Ekonomi Bakanlığı'nı basan eylemciler ise binadaki resmi belgeleri sokağa döktü.
'PATLAMANIN SORUMLULARI YÖNLENDİRİYOR'

Lübnan’da emekli askerlerin Dışişleri Bakanlığını 'devrim' karargahına çevirmesine yönelik yine emekli bir albayın yorumu ise 'Devrim sloganıyla bakanlığı ele geçiren küçük grubu tanıyorum, patlamadan sorumlu olan ve yolsuzlukları yapanlarca yönlendiriliyorlar. Bu nasıl devrim' oldu. Emekli Albay'ın bu açıklaması ise Dışişleri Bakanlığı'nın işgalini doğruladı.
Arap medyasına konuşan emekli albay, Ekonomi Bakanlığını ele geçirince belgeleri yakan eski arkadaşlarına çağrı yaptı ve 'Siz eğer gerçekten sorumluları bulmak istiyorsanız Ekonomi Bakanlığındaki belgeleri niye yakıyorsunuz? Saklanmak istenen nedir? Yolsuzluk yapanlarla ilişkinizi kesin' ifadelerini kullandı.