BABACAN'DAN CEZAEVLERİ İÇİN ÇAĞRI

BABACAN

Ali Babacan'ın genel başkanlığın yaptığı DEVA Partisi. koronavirüse karşı cezaevlerinde önlem alınması gerektiğini belirterek yaşlıların, hastaların ve tahliye edilebilecek konumda olan kişilerin dışarı çıkarılması gerekti?

Eski Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın Genel Başkanlığını yaptığı Demokrasi ve Katılım Partisi (DEVA), koronavirüse karşı cezaevlerinde alınması gereken önlemlerle ilgili yazılı açıklama yaptı.
Cezaevlerindeki önlemlerin yetersiz olduğu ifade edilen açıklamada, mahpusların sağlık ve yaşamlarının korunmasını neredeyse imkansız olduğu belirtilerek, “Cezaevlerindeki yoğunluğun azaltılması zorunludur” denildi.
Cezaevlerinin olağan kapasitesinin 115 bin, artırılmış kapasitelerinin 220 bin civarında olduğu kaydedilen açıklamada, şunlar belirtildi:
“Yaklaşık 300 bin mahpus yanında 150 bine yakın cezaevi personelinin bulunduğu ortamlarda sosyal mesafe sağlamanın olanaksız olduğu izahtan varestedir. Cezaevlerinin fiziki yapısı, maddi koşulları ve uygulanan muameleler bir bütün olarak insan onuruna yakışır nitelikte olması gerekirken, 8 kişilik koğuşlarda 20 kişinin yaşamaya çalıştığı örnekler hayli fazladır.”
‘KOŞULLAR İNFAZ DEĞİŞİKLİĞİ DIŞINDA DEĞERLENDİRİLMELİ’
“Son dönemde gündeme gelen İnfaz Yasası değişikliği dışında, kendi zorunlu koşulları içinde değerlendirilerek yürütülmelidir. Devlet, cezaevleri gibi devletin denetimi altındaki yerlerde bulunan insanların vazgeçilmez ve ertelenemez hakları olan sağlık ve yaşamlarının güvence altına alınmasından sorumludur ve yeterli önlemleri almakla yükümlüdür. Bu sorumluluk, suçları ne olursa olsun, cezaevinde bulunan herkes için eşit derecede geçerlidir. Özellik le riskli gruplarda sağlık ve yaşam hakkının önüne geçirilecek her türlü ayrım, Anayasa'nın 10. maddesi ne, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 14. maddesine açıkça aykırıdır. Virüsün ayrım gözetmediği aynı statüdeki insanlar arasında gözetilebilecek tek bir ayrım veya kriter, sağlık ve yaşam hakkına yapılan önemli bir insan hakkı ihlalidir.”
‘ÇOCUKLAR, GEBELER, HASTALAR, YAŞLILAR TAHLİYE EDİLMELİ’
Parti önerilerini şöyle açıkladı:
“Salgının tehdit ettiği riskli kişi grubunda olan; terör örgütü kur şiddet ve silah kullanmakla ilintili terör örgütü üyeliği, şiddeti teşvik eden veya savunan terör örgütü propagandası suçları ile mükerrer suçlar, adam öldürme, nitelikli yaralama, kadına yönelik şiddet, cinsel saldırı, cinsel istismar, uyuşturucu ticareti gibi suçlar dışında kalan; hastalar, 60 yaş üzerindeki yaşlılar, engellilik nedeniyle ceza infaz kurumu koşullarında hayatını yalnız idame ettiremeyen kişiler, gebe olan veya doğurduğu tarihten itibaren 3 yıl geçmemiş bulunan kadınlar ve çocukların şartla salıverme, infaza ara verme gibi yasal düzenlemelerle öncelikle ve acilen tahliye edilmeleri gerekir.”
‘ADLİ TEDBİRLERE BAŞVURULMALI’
“Cezaevlerinde bulunan 40 binden fazla tutukludan; terör örgütü kuruculuğu ve yöneticiliği, cebir, şiddet ve silah kullanmakla ilintili terör örgütü üyeliği, şiddeti teşvik eden veya savunan terör örgütü propagandası suçları ile mükerrer suçlar, adam öldürme, nitelikli yaralama, kadına yönelik şiddet, cinsel saldırı, cinsel istismar, uyuşturucu ticareti gibi suçlar dışında kalanların adli kontrol ve diğer tedbirlere başvurularak acilen tahliye edilmeleri gerekir.”
‘KAPSAM DIŞI KALAN MAHPUSLARIN SAĞLIKLARI KORUNMALI’
“Eşitlik ilkesi gereğince bu kapsam dışında kalan tüm mahpusların; sağlık hizmetlerine ve sağlıklı/vitaminli gıdaya erişimlerinin sağlanması ve cezaevlerinin fiziki ortamının kişisel mesafeyi koruyacak şekilde şekillendirilmesi yönünde tedbirlerin acilen alınması gerekir.'