Tarih: 27.11.2017 00:11

AŞIRI ÜŞÜME NEDEN OLUR?

Facebook Twitter Linked-in

Kişide üşümeyle birlikte yüksek bir ateş varsa, enfeksiyonel bir hastalığın dikkate alınması gerekmektedir. Çünkü bazı enfeksiyonlar üşümeye neden olabilmektedir. İnsanların bir kısmı çok fazla üşürler ve buna yol açan faktörlerin başında tiroid bezinin yetersiz çalışması gelmektedir. Kan şekerinin düşük olduğu bazı hallerde de aşırı üşüme durumu vardır. Mesela; yemek yedikten sonra üşümesi olanlarda hipoglisemi yani şeker düşüklüğü düşünülmelidir. Aşırı üşümenin en başta gelen sebebi anemi yani kansızlıktır. Özellikle gençlerde ve kadınlarda sürekli üşüme hali varsa mutlaka kansızlığın araştırılması gerekir.Aşırı üşüme problemi olan bireylerde, üşümenin yanı sıra kolayca yorulma, saç dökülmesi, tırnak kırılması, çarpıntı, halsizlik ve cildin soluk olması gibi bulgular söz konusuysa, bu kişilerde kansızlık bulunma olasılığı oldukça yüksektir.
ELLERİN SÜREKLİ OLARAK ÜŞÜMESİ NEDENDİR?
Ellerin sürekli üşümesi, sistemik bir hastalığın habercisi olabilmektedir. Bu hastalıkların başında da tiroid bezinin yetersiz çalışması gelmektedir.Ellerde ve tüm bedende üşüme söz konusuysa bunun nedeni olarak kan şekeri düşüklüğü olabilmektedir.Genç yaştaki kadınların ellerinde üşüme varsa, Raynaud fenomeni denen klinik bir bulgu meydana çıkar. Bu, damarların aşırı şekilde hassasiyetinden dolayı çok hızlı kasılmasıyla kendisini göstermektedir ve ellerde çok ciddi üşümeye yol açmaktadır. Hatta cerrahi bir müdahale bile söz konusu olabilmektedir.Ellerin aşırı üşümesinin diğer bir sebebi de kansızlıktır. Kansızlıkla birlikte ciltte solukluk, çabuk yorulma ve halsizlik şikayetleri de görülebilmektedir.
AYAKLARIN SÜREKLİ OLARAK ÜŞÜMESİ NEDENDİR?
Ayak üşümesi şeker hastalığı, tiroid yetmezliği, dolaşım sistemini etkileyen Buerger hastalığı olanlarda ve yaşı ilerlemiş kişilerde sıklıkla görülmektedir.Ayaklardaki üşüme vücut üşümesiyle beraber değerlndirildiği zaman, bazı sistemik hastalıklara işaret edebilir. Tiroid yetmezliği yine ayak üşümelerinin en başta gelen nedenidir.Kişide kan şekeri düşüklüğü varsa genel vücut üşümesi ile birlikte ürperme, ellerde ve ayaklarda üşüme meydana gelir.Yalnızca ayaklarda üşüme varsa, bu bölgesel üşüme şekli dolaşım sistemiyle alakalı olabilmektedir. Genellikle sigara içen kişilerin bacaklarını ve ayaklarını besleyen damarlarda yeterli miktarda kan dolaşmaz. Buna bağlı olarak da yalnızca ayaklarda üşüme ortaya çıkmakta ve daha çok Buerger hastalığında oluşmaktadır.Ayaklarla birlikte bütün vücutta bir üşüme söz konusuysa kansızlık sorunu olabilir.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —