ANKARA'DA BİNLERCE YURTTAŞ, TANDOĞAN MEYDANI'NA YÜRÜDÜ…

DİSK, KESK, TMMOB ve Ankara Tabip Odası ile bazı sivil toplum örgütleri ve siyasi partiler, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü Tandoğan Meydanı'nda kutladı.

GÜNDEM 1.05.2025 19:36:00 0
ANKARA

DİSK İç Anadolu Bölge Temsilcisi Birgül Kaya, "Ülkemizin demokratik geleceği için hiç durmadan mücadele edeceğiz" dedi. KESK dönem sözcüsü Mehmet Aydoğdu da "Vergide adalet, güvenceli iş ve insanca yaşam, eşit ücret, kadınların özgürlüğü ve laik, bilimsel eğitim için mücadeleyi birlikte büyütmek zorundayız" diye konuştu.

Ankara'da sendikalar, dernekler, odalar, siyasi partiler, gençlik örgütleri ve baro üyesi emekçiler, çalışanlar ve öğrenciler 1 Mayıs dolayısıyla Ulus'taki Atatürk Kültür Merkezi (AKM) önünden Tandoğan Meydanı'na yürüdü.

DİSKKESKTMMOB ve Ankara Tabip Odası'nca, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla Tandoğan Meydanı'nda kutlama programı düzenlendi.

Kutlamaya katılan sendikalar, dernekler, odalar, siyasi partiler, gençlik örgütleri ve baro üyelerinden oluşan işçiler, emekçiler, çalışanlar AKM önünde bir araya geldi.

Ellerinde "Yaşasın 1 Mayıs", "Nehirden, denize özgür Filistin" , "Örgütlü bir halkı hiçbir kuvvet yenemez", "Ya adalet ya sefalet" yazılı dövizler, flamalar taşıyan katılımcılar, AKM alanına polis noktalarından güvenlik kontrollerinden geçirilerek alındı.

CHP'nin Cumhurbaşkanı Adayı Ekrem İmamoğlu'nun tutuklanması sonrası başlayan protestolarda tutuklanan üniversite öğrencilerine destek için çok sayıda üniversite öğrenci de kortej yürüyüşünde yerini aldı. Öğrenciler alana girişte alkışlarla karşılandı.

Kortejde bulunanlar daha sonra "Yaşasın 1 Mayıs", "Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz" sloganları atarak Tandoğan Meydanı'na doğru yürüyüşe geçti.   

Atatürk Kültür Merkezi önünden yürüyerek Tandoğan Meydanı'nı dolduran sendika, dernek, oda, siyasi parti üyeleri ve üniversite öğrencileri, ellerinde "Yaşasın 1 Mayıs", "Nehirden, denize özgür Filistin", "Ya adalet ya sefalet" yazılı dövizler, flamalar taşıdı.

"TÜM TUTUKLU SİYASETÇİLER SERBEST BIRAKILSIN"

Tandoğan Meydanı'nda kurulan kürsüde konuşan DİSK İç Anadolu Bölge Temsilcisi Birgül Kaya, 1 Mayıs’ın işçi sınıfı, ezilen halklar, kadınlar ve çevre savunucularının mücadele günü olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Bu ülke bizim ülkemiz. Emeğiyle geçinenlerin, alın teri için mücadele edenlerin ülkesi. Bu yüzden inatla 'adalet' diye haykırıyor milyonlarca yurttaşımız. Bu yüzden inatla eşitlik, özgürlük sloganları yankılanıyor sokaklarda, meydanlarda. Çünkü biliyoruz ki her bir hak mücadelesi, aynı zamanda sınıf mücadelesidir, emek mücadelesidir. Biliyoruz ki ancak ve ancak bu mücadele için hep beraber yollara düştüğümüzde işçi sınıfı için umutlu yarınlar gelecek. Emekçiler ancak böyle nefes alabilecek. 1 Mayıs alanından bir kez daha uyarıyoruz, tüm seçilmişlere, halkın iradesine yönelik baskılar son bulsun. Tüm tutuklu siyasetçiler serbest bırakılsın. Halkın iradesini yok sayan darbe pratikleri ve kayyımlar son bulsun. Tutuklu bulunan potansiyel Cumhurbaşkanı adayları serbest bırakılsın, siyasi yasaklar kaldırılsın. Türkiye’nin yarını gençlerimiz serbest bırakılsın. Yargı üzerindeki siyasi baskılar son bulsun. Tek adam rejimine asla ama asla teslim olmayacağız. Ülkemizin demokratik geleceği için hiç durmadan mücadele edeceğiz. Bizler tıpkı ekmeğimiz için olduğu gibi adalet ve demokrasi mücadelemizi büyüteceğiz. Kazanana kadar büyüteceğiz."

DAYANIŞMA ÇAĞRISI

Halkın gün geçtikçe derinleşen yoksulluğa itildiğini, yoksulluk arttıkça iktidarın baskılarının arttığını belirten Kaya, grev yasaklarına rağmen işçilerin insanca çalışma koşulları için mücadele ettiğini, sendikal haklar ve grev engellerine karşı mücadele verdiklerini vurguladı. Kaya, 1 Mayıs’ın, iş cinayetlerinde hayatını kaybeden çocuk işçilerin sesi, eşit eğitim ve sağlık hakkı için, mülakat mağduru öğretmenler için verilen bir mücadele olduğunu ifade etti. Sağlıkta özelleştirmenin yıkıcı etkilerine dikkati çeken Birgül Kaya, rant uğruna bilimi yok sayan düzene, hayvan kıyımını meşrulaştıran yasalara ve toplumsal adaletsizliğe karşı herkesi dayanışmaya çağırdı.

"BARIŞ, ADALET VE ÖZGÜRLÜK İÇİN 1 MAYIS'TA ALANLARDAYIZ"

KESK dönem sözcüsü Mehmet Aydoğdu da bugün dünyanın dört bir yanında milyonların alanları doldurduğunu belirterek, "Biz de Ankara'da bu meydanda tarihi günde buluşarak, bir kez daha emeğin sesini yükseltiyor, sömürüye, yasaklara ve savaşa karşı omuz omuza duruyoruz" dedi.

Filistin'de, Ukrayna'da, Suriye'de halkların yıkımla, açlıkla, ölümle baş başa bırakıldığını, emperyalist güçlerin yeni paylaşım hesapları yaptığını ifade eden Aydoğdu, "Türkiye'deki iktidar da bu savaş kervanına kendi çıkarları doğrultusunda katılıyor. Askeri harcamalar rekor düzeye ulaşıyor, çokuluslu şirketlere kaynak aktarılırken, halk yoksulluğa ve güvensizliğe mahkum ediliyor. Bu ülkenin emekçileri olarak da payımıza düşen, açlık yoksulluk" diye konuştu.

Sendikal hakların gasbedildiğini, grev hakkının fiilen ortadan kaldırıldığını, ülkenin ucuz iş gücü cennetine çevirildiğini, torpilin, kayyımların ülkede hakim olduğunu söyleyen Aydoğdu, şöyle devam etti:

"Ama biz buradayız ve biliyoruz ki bu düzen kader değil. Bu düzeni değiştirecek olan bizleriz. Halkın iradesini yok sayan kayyım rejimlerine, hukuksuz ihraçlara, grev yasaklarına ve baskılara karşı; barış, adalet ve özgürlük için 1 Mayıs'ta alanlardayız. Vergide adalet için, güvenceli iş ve insanca yaşam için, eşit ücret, kadınların özgürlüğü ve laik, bilimsel eğitim için mücadeleyi birlikte büyütmek zorundayız. Savaşa değil, eğitime, sağlığa, yaşama bütçe isteyenler burada. Ezilenleri, dışlananları kapsayan bir eşit yurttaşlık mücadelesi için, demokratik bir ülke için ses veriyoruz. Sınıfsız, sömürüsüz, savaşsız bir dünya bizim elllerimizde yükselecek."

ÖZGÜR, DEMOKRATİK ÜNİVERSİTE TALEBİ

Üniversite öğrencileri adına konuşan gençlerden Zehra Camcı da "Günlük 100 liralık KYK ödeneği ile yaşamanızı bekliyorlar. KYK'nın bize dağıttığı bu sefalet ödeme ile bırakın dışarıda hayatımıza devam etmeyi, kendi okulumuzun yemekhanelerinden dahi üç öğün yemek yiyemiyoruz" dedi.

Üniversite öğrencilerinin yeterli beslenemediğini, barınamadığını söyleyen Camcı, "Gençlik, işsizliğin, geleceksizliğin, güvencesizliğin hedefi haline getirilmiştir. Ama biz susmayacağız, üniversiteler bugün şirketlerin arka bahçesine çevrilmiş durumda. Sermaye, bilim alanını kendi çıkarına tahsis ederken, üniversite bileşenleri susturulmak isteniyor ama biz bu üniversiteleri özgürleştireceğiz. Özgür, demokratik üniversite talebi bugün yalnızca bir hedef değil, kampüslerde büyüyen bir iradedir" görüşlerini dile getirdi.

"ANORMAL, DOĞUM ŞEKLİMİZ DEĞİL, SİZİN SİSTEMİNİZDİR"

Üniversite öğrencisi Eylül karagöz, bu yılın Aile Yılı ilan edilmesini ve sezaryen doğuma ilişkin açıklamaları eleştirerek, "Aile yılı ilan edenler, kadınlara fedakar eş, annelik görevini bilen kadın rolünü dayatıyor. Kadınların bedeni üzerinde hak iddia eden bu erkek egemen sistem, kadınların doğumuna kadar söz üretme cüretinde bulunuyor. Buradan bir kez daha yeniliyoruz anormal, doğum şeklimiz değil, sizin sisteminizdir. Bu sistemi başınıza yıkacak olan da kadınların iradesidir. Şiddeti görmezden gelen, yoksulluğu yok sayan, LGBTİ+'ları ailenin düşmanı ilan eden bu zihniyete karşı biz birbirimizin ailesiyiz" şeklinde konuştu.

  • BIST 100

    16529,42%-0,80
  • DOLAR

    43,50% 0,22
  • EURO

    51,95% -0,22
  • GRAM ALTIN

    7225,79% -4,03
  • Ç. ALTIN

    12847,90% 0,00

AZİZ İHSAN AKTAŞ DAVASINDA SAVUNMALAR SÜRÜYOR

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ’NİN İMAMOĞLU KARARI PAHALIYA PATLAYABİLİR: DÜNYA DEVİ AKREDİTASYON BİRLİĞİ İNCELEME BAŞLATTI

DEVLET ZİRVESİNDE SEKS KASETİ DEPREMİ!

·  BİR VEKİLİN GEÇİM DERDİ: "MAAŞIMI SANA VEREYİM BİR AY SEN GEÇİN" DEDİ, GAZETECİDEN "YARDIM TOPLAYALIM" AYARI GELDİ!

KÜRESEL EKONOMİDE "FIRTINA ÖNCESİ SESSİZLİK": FED FAİZİ SABİT TUTTU, PİYASALAR NEFESİNİ TUTTU!

KURA ÇEKİLDİ, KARARNAME ÇIKTI: SULH CEZA VE VERGİ MAHKEMELERİNDE YENİ DÖNEM!

SAÇ ÖRGÜSÜ PANKARTI SORUŞTURMA KONUSU OLDU: SEÇİLMİŞ BELEDİYE EŞ BAŞKANLARI GÖZALTINDA

ÖZGÜR ÖZEL’DEN ERDOĞAN’A SİYASETİ BIRAKMA RESTİ: "CESARETİN VARSA 29 MART’TA SANDIĞI KOY!"

BEŞTEPE'DE KRİTİK 3 SAAT: 2026’NIN İLK MGK’SINDA 9 MADDELİK "BEKA" MUHTIRASI!

BELEDİYE BAŞKANLARI SAVUNMA YAPTI, SKANDALLAR ZİNCİRİ ORTAYA SAÇILDI!

DEMİRTAŞ’IN AVUKATI RAMAZAN DEMİR’E 11 YIL 3 AY HAPİS CEZASI

ÖZGÜR ÖZEL’DEN SİLİVRİ’DE TARİHİ ÇIKIŞ: İKİ ELİMİZ YAKANIZDA, HESAP VERECEKSİNİZ

MAHKEME SALONUNDA İLK GÜN: TUTUKSUZ AKTAŞ, TUTUKLU SEÇİLMİŞ BAŞKANLAR

ÜST DÜZEY TEMAS ORTAYA ÇIKTI: İSRAİL–TÜRKİYE HATTINDA SESSİZ TRAFİK

MUHALEFETTEN SURİYE ZİRVESİ: "HALEP ÜZERİNDEN TEHLİKELİ BİR OYUN KURULUYOR!"

NİJERYA CUMHURBAŞKANI TİNUBU, ERDOĞAN İLE YÜRÜRKEN DÜŞTÜ

4 BİN 500 POLİSLE YAPILAN OPERASYONA FİRAR SKANDALI DAMGA VURDU

ŞARA “KÜRTÇE EĞİTİM” KARARINI VERDİ: SURİYE’DE DEVLET OKULLARINDA KÜRTÇE SEÇMELİ DERS OLARAK OKUTULACAK

MHP’DEN AZİZ İHSAN AKTAŞ DAVASI ÖNCESİ DİKKAT ÇEKEN ÇAĞRI…

ADALETİN AĞIR SINAVI: AZİZ İHSAN AKTAŞ DOSYASI MAHKEMEDE

GAZETECİ SEDEF KABAŞ GÖZALTINA ALINDI: PAYLAŞIMLARI GEREKÇE GÖSTERİLDİ, ADLİYEYE SEVK EDİLİYOR

ZİNDANLA YÖNETİLEN ÜLKE: HAPİSHANELERLE AYAKTA TUTULAN İKTİDAR VE SUSTURULAMAYAN GAZETECİLİK

BAĞCILAR’DA ŞÜPHELİ ÖLÜM ZİNCİRİ: AYNI DAİREDE 3 CAN KAYBI, 1 AĞIR YARALI

DEM PARTİ: TÜM KESİMLERİ SAĞDUYUYLA HAREKET ETMEYE ÇAĞIRIYORUZ

“VEDALAŞMA FIRSATIM BİLE OLMADI”: FATİH ALTAYLI TUTUKLANDIĞI GÜNÜ ANLATTI

DİYARBAKIR'DA EMNİYET'E PATLAYICI ATILDI, 13 KİŞİ GÖZALTINDA

YENİDEN REFAH’TA BELEDİYE BAŞKANI KRİZİ: İHRAÇ EDİLDİ, AKP İDDİASI GÜNDEME GELDİ

OKAN BURUK İDDİASI ORTALIĞI KARIŞTIRDI: GALATASARAY’DAN ALİ KOÇ’A ÇOK SERT TEPKİ

DEM PARTİ HEYETİ, ABDULLAH ÖCALAN’IN DOKUTTUĞU KİLİMİ HEDİYE ETTİ

15–18 YAŞ İÇİN YENİ DÖNEM: AĞIR SUÇTA 27 YILA KADAR HAPİS GÜNDEMDE

Yükleniyor


AZİZ İHSAN AKTAŞ DAVASINDA SAVUNMALAR SÜRÜYOR

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ’NİN İMAMOĞLU KARARI PAHALIYA PATLAYABİLİR: DÜNYA DEVİ AKREDİTASYON BİRLİĞİ İNCELEME BAŞLATTI

DEVLET ZİRVESİNDE SEKS KASETİ DEPREMİ!

·  BİR VEKİLİN GEÇİM DERDİ: "MAAŞIMI SANA VEREYİM BİR AY SEN GEÇİN" DEDİ, GAZETECİDEN "YARDIM TOPLAYALIM" AYARI GELDİ!

KURA ÇEKİLDİ, KARARNAME ÇIKTI: SULH CEZA VE VERGİ MAHKEMELERİNDE YENİ DÖNEM!

SAÇ ÖRGÜSÜ PANKARTI SORUŞTURMA KONUSU OLDU: SEÇİLMİŞ BELEDİYE EŞ BAŞKANLARI GÖZALTINDA

ÖZGÜR ÖZEL’DEN ERDOĞAN’A SİYASETİ BIRAKMA RESTİ: "CESARETİN VARSA 29 MART’TA SANDIĞI KOY!"

  • Cumartesi 12.8 ° / 10.3 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 11.6 ° / 8.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 17.3 ° / 7.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Trendyol Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 19 14 1 4 29 46
2.FENERBAHÇE A.Ş. 19 12 0 7 26 43
3.TRABZONSPOR A.Ş. 20 12 2 6 15 42
4.GÖZTEPE A.Ş. 19 10 3 6 14 36
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 19 9 4 6 9 33
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 20 7 4 9 3 30
7.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 19 8 6 5 13 29
8.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 19 6 6 7 -6 25
9.KOCAELİSPOR 19 6 7 6 -3 24
10.CORENDON ALANYASPOR 19 4 5 10 0 22
11.HESAP.COM ANTALYASPOR 20 5 10 5 -14 20
12.GENÇLERBİRLİĞİ 19 5 10 4 -4 19
13.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 19 4 8 7 -6 19
14.TÜMOSAN KONYASPOR 19 4 8 7 -8 19
15.KASIMPAŞA A.Ş. 20 3 10 7 -12 16
16.İKAS EYÜPSPOR 19 3 10 6 -14 15
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 19 2 8 9 -21 15
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 19 2 14 3 -21 9