Tarih: 01.12.2017 11:56

ALBÜMİNÜRİ NEDENLERİ VE TEDAVİSİ

Facebook Twitter Linked-in

İdrar, yenilen besinlerin veya içilen içeceklerin sıvı hallerinin vücuttaki görevlerini ifa ettikten sonra kalan ve vücut dışına atılması gereken sıvıları içerir. Bu yüzden idrarda protein bulunması kadar doğal bir şey yoktur.

Vücudumuzdaki dokularımızın önemli parçacıklarından biri olan albümin, kanda da önemli bir işleve sahiptir. Sıcak ortamlarda pıhtılaşma özelliği bulunan, suya karıştığında iyice bölünen, saydam bir görüntüye sahip olan albümin tüm vücuda dolaşım sisteminde kan damarları ile yayılmaktadır.

Albüminin içeriğinde aminoasitler vardır. Dolaşım esnasında böbreklere kadar giden albüminin oradan tekrar dolaşım sistemine geri dönmesini böbrekler sağlar. Böbreklerde albüminin dışında kalan sıvılar idrar vasıtası ile atılır ve albümin sisteme geri döner. Ancak böbreklerin işlevlerini yerine getirememesi durumunda albümin geri dönemez ve idrara karışır. İşte bu duruma yani idrarda protein kaçağına albüminüri adı verilir.

Albüminüri Nedenleri

Albüminüri aslında böbreklerimizdeki bozukluklar için bir erken uyarı sistemidir. Tahlilde fark edilmesi böbrekte ileride oluşabilecek problemlerin habercisi niteliğindedir. Ancak sadece böbrek bozukluğunda değil, aşırı yorgunluk ve bazı kimyasal ilaçların sonucunda da bu durum ortaya çıkabilmektedir. Ayrıca idrar yolları enfeksiyonu, anemik vakalar, zehirlenme vakaları ve sistit gibi rahatsızlıklarda da idrarda albümine rastlanabilir.

Albüminüri Tedavisi

Önemli bir böbrek rahatsızlığı varsa cerrahi müdahale gerekir ancak idrardaki albümin diğer basit rahatsızlıklardan kaynaklanıyorsa; beslenme şekli önemlidir. Haşlanmış patates ve süt gibi gıdalar mutlaka tüketilmeli, kafein alımı, tuz, turşu, biber ve baharatlardan uzak durulmalıdır. İdrarda albümin çıkmasının ana kaynağı halledilince idrar normale dönecektir. Riskli durumlarda gerekirse her gün idrar tahlili yapılabilir.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —