ALBAYRAK’A 50 MİLYARLIK YETKİ

ALBAYRAK’A 50 MİLYARLIK YETKİ

AKP Grubu, Meclis’e verdiği kanun teklifiyle firmalara kredi garantisi veren kredi garanti kurumlarına 25 milyar lira kadar kaynak aktarma yetkisinin 50 milyar liraya çıkarılmasını istedi.

AKP Grubu, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'a, firmalara kredi garantisi veren kredi garanti kurumlarına 25 milyar lira kadar kaynak aktarma yetkisinin 50 milyar liraya çıkarılmasını için önerge verdi.
Meclis Genel Kurulu’nda görüşülen 'Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin 20’inci Maddesi’nde firmalara kredi garantisi veren kredi garanti kurumlarına 25 milyar lira kadar kaynak aktarma yetkisinin 35 milyar liraya çıkarılması isteniyordu. AKP Grubu’ndan son dakika bir önerge daha geldi ve bu yetkinin 50 milyar liraya çıkarılması istendi. Telif kabul edilirse Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, 25 milyar liralık yetkisi 50 milyar liraya çıkmış olacak.

AKP Grub Başkanvekili Cahit Özkan ve 7 milletvekilinin imzasıyla verilen önergenin gerekçesi şöyle: “Önerge ile, 4749 sayılı Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkında Kanunrrn geçici 20 nci maddesiyle düzenlenen kredi garanti kurumlarına aktarılabilecek azami nakit kaynak tutarının, 25 mi|yar Tl'den 50 milyar TL'ye çıkarılması amaçlanmaktadır.”

Değiştirilmesi istenen kanun maddesi ise şöyle : “Finansman imkanlarını geliştirmek ve kredi sisteminin etkin işlemesine katkı sağlamak amacıyla firmalara kredi garantisi veren kredi garanti kurumlarına 25 milyar Türk lirasına kadar nakit kaynak aktarmaya ve/veya özel tertip Devlet iç borçlanma senedi ihraç etmeye Bakan; nakit aktarımı ve/veya ihraç edilecek özel tertip Devlet iç borçlanma senetleri için Müsteşarlık bütçesinin mevcut ya da yeni açılacak tertiplerine 25 milyar Türk lirasına kadar ödenek eklemeye Maliye Bakanı yetkilidir.”