AİLE HEKİMLERİ ‘EZİYET YÖNETMELİĞİ’NE KARŞI İŞ BIRAKTI…

İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü önünde toplanan aile hekimleri 'eziyet yönetmeliği'ne karşı ses yükseltti.

GÜNDEM 2.12.2024 20:48:00 0
AİLE HEKİMLERİ ‘EZİYET YÖNETMELİĞİ’NE KARŞI İŞ BIRAKTI…

Yağmur altında yapılan eylemde, "Birinci basamağa performans sisteminizi sokmaya çalışıyorsunuz. Yarattığınız performans sisteminin ölüm getirdiğini söylüyoruz anlamıyor musunuz? Biz size bu yönetmeliği çekin diyoruz. Siz hastalarımızın cebine elinizi daldırıp onlardan para almaya kalkıyorsunuz. Birinci basamağı ücretli hale getirmeye çalışıyorsunuz." açıklaması yapıldı.
Aile hekimleri "Eziyet yönetmeliği" olarak adlandırdıkları yeni yönetmeliğin geri çekilmesi için 5 günlüğüne iş bıraktı.

İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü önünden iktidara seslenen aile hekimleri yağmur altında gerçekleştirilen eylemde "Bakan istifa", "Susma haykır, eziyete hayır" sloganları attı. 
5 gün sürecek iş bırakma eylemi nedeniyle Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası, Birinci Basamak Sağlık Çalışanları Birlik ve Dayanışma Sendikası, Genel Sağlık İş Sendikası, Hekimsen İstanbul Şubesi, Hekim Birliği Sendikası, Hürriyet Sağlık Sen, Tüm Aile Sağlığı Sağlık Memuru ATT Hemşire Ebe Derneği, İstanbul Aile Hekimliği Derneği, İstanbul Tabip Odası, SES İstanbul Şubeleri, Tabip- Sen ve Türkiye Aile Hekimleri Uzmanlık Derneği'nin katılımıyla İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü önünde  açıklama yapıldı. 

İSTAHED'den Bilge Mehmetzade tarafından okunan ortak açıklamada, "5 Kasım'da büyük bir kalabalıkla burada hep bir ağızdan 'Bu eziyet yönetmeliğini geri çekin, yoksa mücadelemiz devam edecek, iş bırakmalar devam edecek' diye haykırdık. 3 gün iş bıraktığımızı, bunun ilk uyarımız olduğunu, geri adım atılmazsa daha fazla iş bırakacağımızı deklare ettik. Sağlık Bakanlığına yönetmeliği geri çekmesi için üç hafta süre verdik. Bu makul sürenin sonuna geldiğimiz bugün görüyoruz ki Bakanlık çıkardığı bu yönetmelikle çok güzel bir iş yaptığını düşünüyor ve bunu bize kabullendirmek ve ikna etmek için müthiş bir çaba içinde. Tutturmuşlar size daha çok para vereceğiz. On laflarından dokuzu para. 'Daha ne istiyorsunuz bu kadar tepkiniz neden' diyorlar" ifadelerine yer verildi.

"MESLEĞİMİZE SAYGISIZLIĞIN DİK ALASI"
Açıklamada şöyle denildi:

"Tüm Türkiye anladı Bakanlığımız anlayamamış hala neden bu kadar tepki verdiğimizi. Vereceğiz dediğiniz parayı bizim reçetemizde yazdığımız ilaca bağlarsanız bu bize hakarettir, bunu anlamıyor musunuz ? Hastaya müşteri gibi bakıp memnuniyet oranına göre size ek ödeme vereceğim demek bizim mesleğimize olan saygısızlığın dik alasıdır, bunu anlamıyor musunuz? Son 6 ayda gelmeyen kişiden dolayı bizim maaşımızı kesmenin, yapılması imkansız görevleri 'tamamlayamazsan yine kök maaşından yüzde 10 keserim' demenin aklımızla emeğimizle dalga geçmek olduğunu anlamıyor musunuz ? Dayattığınız sağlık sisteminin halkta güvensizlik yarattığını görmüyor musunuz?

Gelmeyen hastanın faturasının hekime kesilmesinin akıl dışı olduğunu, vatandaşın altı ayda bir aile hekimine başvuru yapması için gerekli düzenlemenin Bakanlıkça yapılması gerektiğini anlamıyor musunuz? Tereddütlerini gidermek için tek adım atmadığınız insanlara rağmen halk sağlığını korumanın tüm yükünü sadece biz hekim ebe ve hemşirelerin taşımasının imkansız olduğunu anlamıyor musunuz? Günde 70-80 hasta bakan bir hekim yine günde onlarca aşı izlem enjeksiyon pansuman yapan ebe hemşire aynı yoğunlukla çalışmaya devam etmesine rağmen %20-30 lara varan gelir kaybına uğrayacağı bir yönetmelik hazırlamışsınız sonra diyorsunuz ki neden tepki veriyorsunuz.

"PERFORMANS SİSTEMİNİN ÖLÜM GETİRDİĞİNİ SÖYLÜYORUZ ANLAMIYOR MUSUNUZ?"

Birinci basamağa performans sisteminizi sokmaya çalışıyorsunuz. Yarattığınız performans sisteminin ölüm getirdiğini söylüyoruz anlamıyor musunuz? Biz size 'Bu yönetmeliği çekin' diyoruz. Siz hastalarımızın cebine elinizi daldırıp onlardan para almaya kalkıyorsunuz. Birinci basamağı ücretli hale getirmeye çalışıyorsunuz. Biz sizin köleniz değiliz. 'Mevcut maaşınızı kazanmanız için bilime göre iyi hekimliğe göre değil sağlığı ticaret haline getiren anlayışınıza göre çalışmak zorundasınız' dayatmanızı asla kabul etmiyoruz. Biz zaten halihazırda çok çalışıyoruz, çok emek veriyoruz. Biz sizden onurumuzu ayaklar altına alan ek ödeme falan istemiyoruz. Bir de bunu iyi bir şey yapmış gibi çıkıp anlatmaktan vazgeçin."

TALEPLERİ NELER?
Açıklamada, şu talepler dile getirildi:

"Meslek onurumuz da saygınlığımız da satılık değil. Anlayın artık bunu ve derhal bu saçma yönetmeliği geri çekin. Biz böyle ek ödeme istemiyoruz. Biz hastalarımızla aramızdaki güveni bozacak birinci basamağı ücretli hale getirecek çirkin tekliflerinizi istemiyoruz. Bizler tek kalem ve tamamının emekliliğimize yansıyacağı bir maaş istiyoruz. Bu da bizim en doğal ve en yasal hakkımız. Biz sizden bebeklerimiz için aşı getirmenizi istiyoruz. Biz sizden hastalarımız ve bizim için güvenli ASM binaları istiyoruz. Biz sizden iş güvencemizi istiyoruz.

İşi yapan biziz, emek bizim. Bize kulak verip tepkilerimizi dikkate almak zorundasınız. Oturduğunuz yerden yönetmelik yazıp bize bunu zorla ve bize rağmen dayatamazsınız. Tekrar toplanıp anlattık, artık umarız anlamışsınızdır. Size ikinci uyarımız olarak 2-6 Aralık'ta 5 gün iş bırakıyoruz. Bu eziyet yönetmeliği geri çekilene kadar mücadeleye devam edeceğimizden kimsenin şüphesi olmaması gerektiğini buradan tüm kamuoyuna ve Sağlık Bakanlığı'na bildiriyoruz. Karar Sağlık Bakanlığı'nındır."

Kaynak: ANKA

 

  • BIST 100

    9311,88%-2,19
  • DOLAR

    38,85% -0,32
  • EURO

    44,87% -0,99
  • GRAM ALTIN

    4344,50% 1,44
  • Ç. ALTIN

    6989,75% 1,74

İRAN'DAKİ REJİME KARŞI, PKK VE PEHLEVİ HANEDANI BİR OLDU

İRAN NÜKLEER SİLAH YOLUNDA: İSRAİL'İN KORKTUĞU BAŞINA GELİYOR

DEM PARTİ'DEN ÜÇ AY SONRA İLK KEZ İMAMOĞLU BAŞVURUSU

MERSİN AÇIKLARINDAKİ KÖPEK BALIKLARI TATİLCİLERİN KABUSU OLDU

İMAMOĞLU 'AKIN GÜRLEK' DAVASINDA İKİNCİ KEZ HÂKİM KARŞISINA ÇIKTI... SAVCI 'SİYASİ YASAK' TALEP ETTİ…

AKARYAKIT FİYATLARINA BU GECE DEV ZAM GELİYOR!

TRUMP: İRAN VE İSRAİL BİR ANLAŞMA YAPMALI VE YAPACAKLAR

ÇATIŞMALARDA 3. GÜN: İSRAİL, İRAN'DAN FÜZELER ATEŞLENDİĞİNİ AÇIKLADI

ÖZGÜR ÖZEL: DELEGENİN DE ÜYENİN DE BİZE OY VEREN HERKESİN DE İRADESİNE SAHİP ÇIKARIM…

İRAN-İSRAİL ÇATIŞMASI: İSRAİL'DEKİ WEİZMANN BİLİM ENSTİTÜSÜ'NDE BÜYÜK HASAR

BAKAN URALOĞLU: BOĞAZ GEÇİŞ ÜCRETİ YÜZDE 15 ARTIRILACAK

İSRAİL, İRAN GERİLİMİ :SALDIRILAR ŞİDDETLENİYOR

HATAY’DA ÜCRETLERİ GASP EDİLEN TOKİ İŞÇİLERİ ÇATIYA ÇIKTI: 2 GÖZALTI…

14 YIL SONRA CHP'DEN BAYBURT'TA MİTİNG …

MOTORİNE ZAM GELDİ

GAZİOSMANPAŞA BELEDİYE BAŞKANVEKİLİ, WEB SİTESİNE İSMİNİ 'BAŞKAN' OLARAK YAZDIRDI

ANKARA'DA KRİTİK ZİRVE 4 SAAT SÜRDÜ

İSRAİL ORDUSU, İRAN'IN SALDIRI BAŞLATTIĞINI DUYURDU…

ÖZGÜR ÖZEL:GÖZÜ DÖNMÜŞ İSRAİL'İN SALDIRISINI KINIYORUZ

KÜRECİK RADAR ÜSSÜ YİNE GÜNDEMDE…

SAVAŞ BORSAYI KÖTÜ VURDU

TÜRKİYE'DE "DEPREM ÜRETME ZAMANI GELMİŞ" 30 FAY BELİRLENDİ

İSRAİL, İRAN'I VURDU | İRAN: SERT KARŞILIK VERECEĞİZ

İSTANBUL'DA EV BASKINLARI: GAZETECİLER GÖZALTINDA

TRUMP: GEREKİRSE İSRAİL'İ SAVUNACAĞIZ

İSRAİL, İRAN'DA STRATEJİK NOKTALARA SALDIRDI

CEMİL TUGAY, 1030 İŞÇİNİN İŞTEN ÇIKARILACAĞINI AÇIKLADI…

“YÜKSELİŞ KOLEJİ’NDEN LGS ÖNCESİ ÖĞRENCİLERE MORAL VE STRATEJİ DESTEĞİ!”

HİNDİSTAN'DA YOLCU UÇAĞI DÜŞTÜ

SURİYE'DE CİHATÇI HTŞ YÖNETİMİ, HALK PLAJLARINDA KADINLARIN BİKİNİ VE MAYO GİYMESİNİ YASAKLADI

Yükleniyor


İRAN'DAKİ REJİME KARŞI, PKK VE PEHLEVİ HANEDANI BİR OLDU

İRAN NÜKLEER SİLAH YOLUNDA: İSRAİL'İN KORKTUĞU BAŞINA GELİYOR

DEM PARTİ'DEN ÜÇ AY SONRA İLK KEZ İMAMOĞLU BAŞVURUSU

İMAMOĞLU 'AKIN GÜRLEK' DAVASINDA İKİNCİ KEZ HÂKİM KARŞISINA ÇIKTI... SAVCI 'SİYASİ YASAK' TALEP ETTİ…

AKARYAKIT FİYATLARINA BU GECE DEV ZAM GELİYOR!

ÇATIŞMALARDA 3. GÜN: İSRAİL, İRAN'DAN FÜZELER ATEŞLENDİĞİNİ AÇIKLADI

ÖZGÜR ÖZEL: DELEGENİN DE ÜYENİN DE BİZE OY VEREN HERKESİN DE İRADESİNE SAHİP ÇIKARIM…

  • Pazartesi 32.6 ° / 17.7 ° Güneşli
  • Salı 33.2 ° / 17.7 ° Güneşli
  • Çarşamba 35.7 ° / 18.9 ° Güneşli

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 30 1 5 60 95
2.Fenerbahçe 36 26 4 6 51 84
3.Samsunspor 36 19 10 7 14 64
4.Beşiktaş 36 17 8 11 23 62
5.İstanbul Başakşehir 36 16 14 6 4 54
6.Eyüpspor 36 15 13 8 5 53
7.Trabzonspor 36 13 11 12 13 51
8.Göztepe 36 13 12 11 9 50
9.Rizespor 36 15 17 4 -6 49
10.Kasımpaşa 36 11 11 14 -1 47
11.Konyaspor 36 13 16 7 -5 46
12.Alanyaspor 36 12 15 9 -7 45
13.Kayserispor 36 11 13 12 -12 45
14.Gazişehir Gaziantep 36 12 15 9 -5 45
15.Antalyaspor 36 12 16 8 -25 44
16.Bodrum FK 36 9 17 10 -17 37
17.Sivasspor 36 9 19 8 -16 35
18.Hatayspor 36 6 22 8 -27 26
19.Adana Demirspor 36 3 28 5 -58 2