Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, dün Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edilen yasa kapsamında cezaevlerinden tahliyelerin başladığını açıkladı. Tunç, 11. Yargı Paketi kapsamında yürürlüğe giren düzenleme doğrultusunda Ceza İnfaz Kurumlarında hazırlıkların tamamlandığını ve bugün itibarıyla düzenlemeden faydalanacak hükümlülerin işlemlerinin başlatıldığını duyurdu.
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, düzenlemeye ilişkin yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
“31 Temmuz 2023 tarihi itibarıyla kapalı ceza infaz kurumunda bulunan hükümlülerin yararlanabildiği daha erken açık ceza infaz kurumuna ayrılma ve denetimli serbestlik uygulamasından, aynı tarihte veya daha önce işlenen suçlar nedeniyle hükümlü olanların da yararlanabilmesi sağlanmaktadır.
Böylece suç tarihi itibarıyla benzer durumda olan hükümlüler arasında ortaya çıkan farklılıklar giderilmekte; infazda eşitlik ilkesi güçlendirilmektedir. Bu kapsamda; 31 Temmuz 2023 tarihi ve öncesinde işlenen suçlar bakımından; 3 yıl daha erken açık ceza infaz kurumuna ayrılabilme, 3 yıl daha erken denetimli serbestliğe ayrılabilme imkânı tanınmaktadır.
Bu düzenlemenin temel amacı; soruşturma ve kovuşturma süreçlerinde, hükümlünün iradesi dışında ortaya çıkan gecikmelerin, kişi aleyhine bir sonuca dönüşmesini engellemektir.
Kasten öldürme suçlarının üstsoy veya altsoydan birine ya da eş, boşandığı eş veya kardeşe, çocuğa ya da beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda bulunan kişiye ya da kadına karşı işlenmesi, deprem nedeniyle bina veya diğer yapıların yıkılması, çökmesi ya da hasar alması sonucu meydana gelen öldürme suçları, cinsel dokunulmazlığa karşı suçlar, terör suçları ve örgüt faaliyeti kapsamında işlenen suçlar bu düzenlemenin dışında tutulmuştur.
Ceza İnfaz Kurumlarında hazırlıklar tamamlanmış olup bugün itibarıyla düzenlemeden faydalanacak hükümlülerin işlemleri başlatılmıştır.”
Düzenleme; hırsızlık, dolandırıcılık, uyuşturucu suçları gibi suçlardan ceza alan hükümlüleri kapsıyor. İnfaz rejiminde yapılan bu değişiklikle birlikte, aynı tarihlerde suç işlemiş ancak yargılama süreçleri farklı zamanlarda sonuçlanmış hükümlüler arasındaki infaz farklılıklarının giderilmesi amaçlanıyor.
Düzenlemenin yürürlüğe girmesiyle birlikte cezaevlerinden ilk tahliyeler de başladı. Bu kapsamda Diyarbakır Ceza İnfaz Kurumları’nda düzenlemeden yararlanan hükümlülerin işlemleri tamamlandı ve tahliyeler gerçekleştirildi.
Tahliye haberini alan hükümlü yakınları, öğlen saatlerinden itibaren Diyarbakır Ceza İnfaz Kurumları önünde bekleyişe geçti. Cezaevi önünde zaman zaman duygusal anlar yaşandı.
Benzer şekilde Kandıra’da bulunan Kocaeli İnfaz Kurumları’nda da tahliyeler başladı. İşlemleri tamamlanan mahkumlar sırayla cezaevinden çıkarken, yakınlarının cezaevi önündeki bekleyişi sürüyor.
Yeni infaz düzenlemesinin önümüzdeki günlerde Türkiye genelindeki tüm ceza infaz kurumlarında kademeli olarak uygulanması ve tahliyelerin hız kazanması bekleniyor.
14275,80%0,34
42,84% 0,00
50,38% 0,01
6168,93% -0,01
9984,27% -0,30