Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, AKP TBMM Grup Toplantısı’nda yaptığı konuşmada en düşük emekli aylığının 20 bin liraya yükseltilmesine ilişkin teklifin bir an önce yasalaşmasını beklediğini söyledi. Erdoğan’ın açıklamaları, Türk-İş’in Aralık 2025 için açıkladığı 30 bin 143 liralık açlık sınırı ve 98 bin 188 liralık yoksulluk sınırı verileriyle birlikte yeniden tartışma yarattı.
Konuşmasının siyasi bölümünde muhalefeti hedef alan Erdoğan, CHP’yi “jet sosyete” olarak nitelendirdi. Erdoğan, “CHP jet sosyetesinin ne devletle ne milletle ne de emeklilerle ilgili bir derdi olmadığını biliyoruz” ifadelerini kullandı.
Erdoğan, teklifin kabul edilmesi halinde en düşük emekli aylığının 3 bin 319 liralık artışla 20 bin liraya çıkacağını belirtti. 2002 yılına atıf yapan Erdoğan, “Bu rakam göreve geldiğimizde sadece 66 liraydı. Dolar bazında 40 dolara tekabül ediyordu. Yeni düzenleme sonrası 480 dolar seviyesine çıkmış olacak” dedi.
Erdoğan ayrıca, 2002’de asgari ücret ile emekli aylığı arasındaki farkı hatırlatarak bugün en düşük emekli aylığının asgari ücretin yüzde 70’ini aştığını savundu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, emeklilerin yaşadığı sıkıntıların farkında olduklarını vurgulayarak, “Her talebi karşıladık iddiasında değiliz. Emeklilerimiz bizim başımızın tacıdır. Taleplerine kulağımızı hiçbir zaman tıkamadık” ifadelerini kullandı.
Ekonomiye ilişkin değerlendirmelerde bulunan Erdoğan, enflasyonun düşmesiyle birlikte alım gücünün artacağını savundu. “Yıllardır yapılan fedakârlıkların boşa gitmeyeceği bir döneme giriyoruz” diyen Erdoğan, Türkiye’nin ekonomik, askeri ve diplomatik olarak daha güçlü bir konuma taşınacağını öne sürdü.
Konuşmasında gençlere yönelik başlıklara da yer veren Erdoğan, burs ve kredi ödemelerinin 2026 itibarıyla artırıldığını açıkladı. Lisans burslarının 4 bin, yüksek lisans burslarının 8 bin, doktora burslarının ise 12 bin liraya çıkarıldığını söyledi. Ayrıca GÜÇ Programı kapsamında üç yılda 3 milyondan fazla gencin istihdama kazandırılmasının hedeflendiğini belirtti.
Erdoğan, dış politika başlığında ise Suriye’deki gelişmelere değindi. SDG’nin 10 Mart mutabakatına uymadığını savunan Erdoğan, Suriye ordusunun operasyonlarını “haklı ve meşru” olarak nitelendirdi. Türkiye’nin Suriye’nin toprak bütünlüğünü savunduğunu vurgulayan Erdoğan, varılan ateşkesten memnuniyet duyduklarını ifade etti.
15519,50%-0,48
43,29% 0,05
50,67% -0,14
6717,58% 1,51
11020,90% 3,07