CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, Irak-Türkiye ham petrol boru hattında yapılan petrol taşımalarına ilişkin dikkat çeken bir iddiayı kamuoyuyla paylaştı. Yavuzyılmaz, AKP iktidarı döneminde yapılan usulsüz petrol taşıma işlemleri sonucunda yaklaşık 1 milyar doların akıbetinin belirsiz olduğunu öne sürdü.
Yavuzyılmaz’ın açıklamaları, Irak Bölgesel Kürt Yönetimi’nin (IBKY) resmi verileri, Deloitte Raporları, Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu (DDK) Raporu ve BOTAŞ’ın Sayıştay denetim raporlarına dayanıyor.
CHP’li Yavuzyılmaz, 2014–2018 yılları arasında IBKY’nin, Türkiye-Irak petrol boru hattında taşınan petrolün taşıma bedellerini Jersey Adası’nda kurulu Turkish Energy Company (TEC) adlı şirkete ödediğini belirtti. Ancak bu paranın tamamının BOTAŞ’a aktarılmadığını vurguladı.
Yavuzyılmaz, TEC şirketinin hesaplarına gizlilik kararı alındığını, bugüne kadar şirketle ilgili herhangi bir Sayıştay ya da bağımsız denetim raporunun bulunmadığını da ifade etti.
Paylaşılan verilere göre:
Aradaki farkın yaklaşık 1 milyar dolar olduğuna dikkat çeken Yavuzyılmaz, bu paranın nereye gittiğinin resmi kayıtlarda yer almadığını belirtti.
Yavuzyılmaz, şirket hesaplarının gizli olması nedeniyle paranın izini dolaylı yollardan sürdüklerini ifade ederek şu değerlendirmeyi yaptı:
“Jersey TEC şirketinin hesaplarına gizlilik kararı alındığı için doğrudan inceleme yapılamadı. Biz de parayı gönderenin ve paranın ulaştığı BOTAŞ’ın hesaplarını inceledik. Böylece 1 milyar doların buharlaştırıldığını tespit ettik.”
CHP’li Yavuzyılmaz, açıklamasını şu sert ifadelerle tamamladı:
“Erbil, Jersey Adası ve Ankara üçgeninde dönen paranın izinin sürülmesi özellikle engellenmiş. Bu, kamu kaynaklarının denetim dışına çıkarılmasıdır. Bunun adı organize soygundur.”
AKP’nin Jersey adasındaki kirli hesapları❗️
— Deniz Yavuzyılmaz (@yavuzyilmazd) December 18, 2025
AKP’nin, Irak-Türkiye ham petrol boru hattındaki usulsüz petrol taşıma işinde;
1 Milyar Doların buharlaştırıldığı, Jersey adasındaki, Turkish Energy Company (TEC) adlı kamu şirketinin hesaplarına gizlilik kararı aldırdığını tespit… pic.twitter.com/bSYuPLNVcI
14182,78%0,27
42,80% 0,19
50,20% 0,04
5953,52% -0,02
9607,06% 0,00