GÜNAYDIN VE İMAMOĞLU, ALMANYA CUMHURBAŞKANI STEİNMEİER’İ SİRKECİ GARI’NDA KARŞILADI

CHP TBMM Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın ve İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, 63 yıl önce Almanya'ya iş gücü göçünün başladığı nokta olan Sirkeci Tren Garı’nda...

GÜNDEM 22.04.2024 18:37:00 0
 GÜNAYDIN VE İMAMOĞLU, ALMANYA CUMHURBAŞKANI STEİNMEİER’İ SİRKECİ GARI’NDA KARŞILADI

CHP TBMM Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın ve İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, 63 yıl önce Almanya'ya iş gücü göçünün başladığı nokta olan Sirkeci Tren Garı’nda, Almanya Federal Cumhurbaşkanı Dr. Frank-Walter Steinmeier'i karşıladı. Cumhurbaşkanı Steinmeier ve İmamoğlu, İstanbul Valisi Davut Gül ile birlikte, “Demiryolu Müzesi”ni ziyaret etti. Müzeyi ünlü tarihçi İlber Ortaylı’nın anlatımıyla gezen heyet, “Almanya'ya Türk İşçilerin Göçü” temalı sergi ile Türk kadın işçiler ve onların müziklerini konu alan “Gurbette Hasret” sergisini de ziyaret etti. 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) TBMM Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın ve İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, 63 yıl önce Almanya'ya iş gücü göçünün başladığı nokta olan Sirkeci Tren Garı’nda, Almanya Federal Cumhurbaşkanı Dr. Frank-Walter Steinmeier'i karşıladı. Cumhurbaşkanı Steinmeier ve İmamoğlu, karşılama sonrasında basın mensuplarına ziyaret anısına poz verdi. Cumhurbaşkanı Steinmeier, Almanya Federal Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Johannes Regenbrecht ile birlikte, İmamoğlu liderliğindeki İBB heyetiyle, tarihi Orient Express Lokantasında, basına kapalı bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantının ardından Cumhurbaşkanı Steinmeier ve İmamoğlu, kendilerine dahil olan İstanbul Valisi Davut Gül ile birlikte, “Demiryolu Müzesi”ni ziyaret etti. Müzeyi ünlü tarihçi İlber Ortaylı’nın anlatımıyla gezen heyet, “Almanya'ya Türk İşçilerin Göçü” temalı sergi ile Türk kadın işçiler ve onların müziklerini konu alan “Gurbette Hasret” sergisini de ziyaret ederek, Almanya’ya göçün görsel hafızasını gözlemledi.

Ziyaret sonrası Cumhurbaşkanı Steinmeier, bir konuşma yaptı. Steinmeier, konuşmasına Dinçer Güçyeter’in “Bizim Almanya Masalımız” adlı kitabından yaptığı alıntıyla başladı. Steinmeier şunları söyledi:

“DÜNYA NE KADAR DA KÜÇÜK”

"Peronda duruyorum: Anlaşılmaz sesler kulaklarımın içine girerek orada yer ediyorlar. Titreyen bacaklarımın arasındaki ahşap bavulun içinde dünyalar, dünyalar var... Dünya ne kadar da küçük” Dinçer Güçyeter “Bizim Almanya Masalımız” adlı kitabında işte bu şekilde annesi Fatma’nın yeni ve yabancı bir dünyada biraz da kaybolmuş bir genç kız olarak hayal edebilirsiniz. Bu tren istasyonunda genç Fatma’nın ki gibi pek çok hikaye başladı. Hikayeleri merak ve korku hakkındaydı. Yüz binlerce Türk, 1960’lı yıllarda misafir işçi olarak Almanya’ya gitmek üzere buradan yola çıktı: İstanbul’dan aktarmasız olarak doğrudan Münih’e. Dünya ne kadar da küçük.

“ÜLKEMİZİ BİZİMLE BİRLİKTE İNŞA ETTİLER”

Sirkeci tren garı bilinmeyene doğru yola çıkışın simgesidir. Bilinmeyene doğru yapılan bu yolculuğun sonunda onları vatan hasreti, mahrumiyet ve zorluklar bekliyordu. Ve o kadar çok yeni şey vardı ki: Yeni bir dil, yeni komşular ve iş arkadaşları, yeni bir kültür. Şöyle de diyebiliriz: Umut ve başarısızlık arasında yeni bir hayat. Bugün ülkemizde toplumumuzu birlikte şekillendiren yaklaşık üç milyon Türkiye kökenli insan yaşıyor. Ülkemizi bizimle birlikte inşa ettiler, ülkemizi güçlü kıldılar ve toplumumuzun kalbinde yer alıyorlar. Türkiye’yi ziyaretimde bana eşlik eden konuklardan bazıları bunun bir örneğidir. Ekonomi ve siyaset, sanat ve edebiyat, film ve gastronomi dünyasından etkileyici şahsiyetler. Birçoğu Sirkeci tren garını kendi ailelerinin hikayelerinden tanıyor. Bu tren istasyonu iki ülke arasındaki yakın bağları temsil ediyor. Alman mimar August Jachmund tarafından tasarlanan gar, Doğu ile Batı’yı bir birine bağlayan Orient Express’in son durağıydı. Ancak şunu unutmayayım: Türk - Alman göç tarihi sadece tek yönlü ilerlemedi. Yoksulluk ve işsizlik 19. yüzyılda Almanya’daki zanaatkarları Anadoluya sürükledi. Boğaziçi Almanları burada açık kollarla karşılandı. Bugün dördüncü ve beşinci nesiller olarak Türkiye’de yaşıyorlar. Ve tarihimizin en karanlık döneminde birçok Alman sanatçı ve entelektüel Türkiye’ye sığındı.

“ONLAR BİZİ BİZ YAPAN ŞEYLERİN PARÇASI”

Bir yanda Almanlar 1930’larda yeni başkent Ankara’nın tasarlanmasına ve inşa edilmesine destek olurken, diğer yandan 1960’lardan itibaren genç Alman Cumhuriyeti’nin ekonomisinin kurulmasına yardım eden ve şimdi dört kuşaktır refahımıza önemli bir katkıda bulunanlar Türkiye’den gelen misafir işçilerdi. Almanya’da bir ay sonra Federal Cumhuriyetimizin 75. doğum gününü kutladığımızda, bunu Türk-Alman göçmenleri ile milyonlarca hikayesinin tarihimizin bir parçası olduğu bilinciyle kutlayacağız. Onlar göçmen geçmişi olan insanlar değil, Almanya göç geçmişi olan bir ülke. Bu nedenlerden ötürü Fedaral Anayası'nın yıldönümünden önce Türkiye’yi bir kez daha ziyaret etmek benim için önemliydi. Çünkü burada gördüğümüz ve duyduğumuz hikayeler hem Türk tarihinin bir parçası hem de Alman tarihinin bir parçasıdır. Onlar bizi biz yapan şeylerin parçası.

“BU ZİYARETE ÇOK ÖNEM VERİYORUM”

Değerli Hanımefendiler ve Beyfendiler, Bugün mesafeler arasında ve hatta bazı farklılıkları aşarak köprü kuran bu özel ve yoğun ilişkilerdir. Bu ilişkilerin ne kadar önemli olduğu özellikle kriz zamanlarında görülüyor. Türkiye’nin Güneydoğusunda meydana gelen yıkıcı depremin ardından özellikle Almanya’da büyük bir dayanışma yaşandı. Almanya, en büyük ikili katkıyı yaparak, insani yardım için yardım malzemeleri ve para sağladı. Özel şahıslar da hemen yardım sağladı ve bağış yaptı. Yarın Gaziantep’in harap olmuş bölgesini ziyaret ederek deprem mağdurları ve yardım çalışanlarıyla bir araya geleceğiz. Bu ziyarete çok önem veriyorum. Henüz buraya geleli çok olmadı ama şimdiden şunu söyleyebilirim. Buraya Alman olarak gelen herkes açık kollarla karşılanıyor. Bunun sebebi yalnızca Türk konukseverliği değil. Esasen günlük hayatın her yerinde hissedebileceğiniz yakın insani bağlardan kaynaklanıyor. Burada hemen herkesin Almanya’da bir amcası, bir kuzeni ya da uzaktan bir akrabası var. Herkesin Almanya hakkında anlatacak bir hikayesi var. Eminim hepiniz Almanya adlı harika filmi izlemişsinizdir. Her yıl bu güzel ülkeye beş milyon Alman turist, bu bağların ne kadar yakın olduğunu gösteriyor. Ve dünyada ki en büyük Alman topluluklarından biri olan Türkiye’deki 50 bin kadar Alman da burada iz bırakıyor.

“SİRKECİ TREN GARINDAN BAŞLAMAMIZ TESADÜF DEĞİL”

Bu nedenle, ziyaretimize Sirkeci tren garından başlamamız bir tesadüf değil. Belki buraya artık turistler ulaşmıyor. Buradan Avrupa’ya bir tren gitmiyor. Ancak bu tren istasyonu, birlikte paylaştığımız onlarca yıllık bağlarımızın, insandan insana olan bağlarımızın taştan sembolüdür.  Şu anki konu da bu: Burada olduğumuz için hepinize teşekkür ederim, sizinle sohbet etmekten mutluluk duyuyorum"

 

 

 


  • BIST 100

    10269%0,59
  • DOLAR

    32,36% 0,02
  • EURO

    34,78% -0,01
  • GRAM ALTIN

    2393,30% -0,13
  • Ç. ALTIN

    3877,87% 0,00

ERDOĞAN, CHP'Yİ ZİYARET EDECEĞİNİ AÇIKLADI

ÖZEL VE ERDOĞAN GÖRÜŞMESİNDE YENİ DETAY

DEM PARTİ'DEN CHP'YE ZİYARET

CHP'DEN MEB'İN ÖNÜNDE 'YENİ MÜFREDAT' PROTESTOSU

HATAYSPOR'DA VOLKAN DEMİREL'DEN İSTİFA KARARI

DİSK, TÜİK ÖNÜNDEN SESLENDİ: "TÜİK, SÜREKLİ OLARAK ENFLASYONU DÜŞÜK BELİRLEYEREK, HER GÜN SOFRAMIZDAKİ EKMEĞİN DAHA FAZLA KÜÇÜLMESİNE YOL AÇIYOR"

BAKAN TEKİN:CHP'Lİ MİLETVEKİLERİNİN MEB’E YÜRÜYÜŞÜNÜ BASINDAN ÖĞRENDİ

YARGITAY ''İNANDIRICI DELİL YOK'' DEDİ, YEREL MAHKEME KARARINDA DİRENDİ

CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI VOLKAN DEMİR: ÖNCE İSRAİL İLE 'TİCARET' YOK DEDİLER, SONRA TİCARETİ YASAKLADILAR

İSTANBUL VALİLİĞİ: OKUL İNŞAATINDA 30 ASKERİ MÜHİMMAT BULUNDU

TÜRKİYE GAZETECİLER CEMİYETİ: GAZETECİYİ VE HABERİ ÖZGÜR BIRAKIN

DEVLET BAHÇELİ 1 MAYIS EYLEMLERİNİ HEDEF ALDI

ERDOĞAN-ÖZEL GÖRÜŞMESİ: GEZİ TUTUKLULARI TALEBİNDEN SONRA YILMAZ TUNÇ GÖRÜŞMEYE ÇAĞRILMIŞ

TİCARET BAKANLIĞI, İSRAİL İLE OLAN TÜM TİCARETİN DURDURULDUĞUNU AÇIKLADI

BAKAN BOLAT: ''NİSAN AYI İTİRABIYLA İHRACATIMIZ 19 MİLYAR 271 MİLYON LİRAYA YÜKSELDİ''

UZMANLARDAN UYARI: "ÇOCUKLARINIZI SOSYAL MEDYADA MALZEME HALİNE GETİRMEYİN, MAHREMİYETLERİNİ İHLAL ETMEYİN"

FABRİKA YANGININA SEYHAN BELEDİYESİ'NDEN ANINDA MÜDAHALE

ÖZGÜR ÖZEL: "GAZETECİLERİN HABERLERİ NEDENİYLE CEZAEVİNDE OLMAYACAKLARI BİR ÜLKEYİ SAĞLAMAK İÇİN MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ"

ÇHD: TAKSİM YASAĞINA KARŞI ÇIKAN 47 KİŞİ DAHA GÖZALTINA ALINDI

İÇİŞLERİ BAKANI ALİ YERLİKAYA: "1 MAYIS'TA POLİSE TAŞ ATAN 29 ŞÜPHELİ YAKALANDI"

İSTANBUL'DA TAPU KADASTRO GENEL MÜDÜRLÜĞÜ'NÜN İNTERNET SİTESİNİ KOPYALARAK DOLANDIRICILIK YAPAN 3 KİŞİ YAKALANDI

AK PARTİ VE CHP LİDERLERİ ARASINDAKİ GÖRÜŞME BİR BUÇUK SAAT SÜRDÜ

İSTANBUL VALİSİ DAVUT GÜL'DEN 'BASINI SÜPÜR' AÇIKLAMASII

RECEP TAYYİP ERDOĞAN İLE ÖZGÜR ÖZEL GÖRÜŞMESİ BAŞLADI

CHP'Lİ ADIGÜZEL'DEN DİYANET iŞLERİ BAŞKANI ERBAŞ'A FİLM REPLİĞİYLE SORULAR...

NUMAN KURTULMUŞ'TAN İYİ PARTİ'YE 'YENİ ANAYASA' ZİYARETİ

CEMİL ÇİÇEK :"TARTIŞMALARIN FİİLEN KARŞILIĞI YOK"

CHP LİDERİ ÖZEL'DEN ERDOĞAN'LA YAPACAĞI GÖRÜŞME ÖNCESİ AÇIKLAMA

ÖZGÜR ÖZEL, CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN İLE GÖRÜŞMESİ ÖNCESİNDE PARTİSİNİN ÖNCEKİ GENEL BAŞKANLARINI ARADI

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN, YENİDEN DANIŞTAY BAŞKANI SEÇİLEN YİĞİT'İ KABUL ETTİ

Yükleniyor


ÖZEL VE ERDOĞAN GÖRÜŞMESİNDE YENİ DETAY

DEM PARTİ'DEN CHP'YE ZİYARET

CHP'DEN MEB'İN ÖNÜNDE 'YENİ MÜFREDAT' PROTESTOSU

DİSK, TÜİK ÖNÜNDEN SESLENDİ: "TÜİK, SÜREKLİ OLARAK ENFLASYONU DÜŞÜK BELİRLEYEREK, HER GÜN SOFRAMIZDAKİ EKMEĞİN DAHA FAZLA KÜÇÜLMESİNE YOL AÇIYOR"

BAKAN TEKİN:CHP'Lİ MİLETVEKİLERİNİN MEB’E YÜRÜYÜŞÜNÜ BASINDAN ÖĞRENDİ

YARGITAY ''İNANDIRICI DELİL YOK'' DEDİ, YEREL MAHKEME KARARINDA DİRENDİ

  • Cuma 22.5 ° / 15.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 21.5 ° / 15.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 19.6 ° / 11.4 ° Orta kuvvetli yağmurlu

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 34 30 1 3 59 93
2.Fenerbahçe 34 28 1 5 58 89
3.Trabzonspor 34 18 12 4 15 58
4.İstanbul Başakşehir 34 15 12 7 7 52
5.Beşiktaş 34 15 13 6 5 51
6.Kasımpaşa 34 14 13 7 -3 49
7.Rizespor 34 14 13 7 -6 49
8.Alanyaspor 34 12 10 12 3 48
9.Sivasspor 34 12 10 12 -4 48
10.Antalyaspor 34 11 11 12 -3 45
11.Adana Demirspor 34 9 11 14 2 41
12.Kayserispor 34 11 13 10 -9 40
13.Samsunspor 34 10 15 9 -7 39
14.Ankaragücü 34 8 12 14 -3 38
15.Fatih Karagümrük 34 9 16 9 -2 36
16.Konyaspor 34 8 14 12 -14 36
17.Gazişehir Gaziantep 34 9 18 7 -15 34
18.Hatayspor 34 7 15 12 -10 33
19.Pendikspor 34 7 18 9 -32 30
20.İstanbulspor 34 4 23 7 -41 16