'5'Lİ ÇETE'NİN DEVASA SOYGUNU İFŞA OLDU

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun 5'li çete diyerek isimlerini saydığı Cengiz-Kolin-Limak'ın devasa soygunu ve AKP'nin nasıl çanak tuttuğu ortaya çıktı.

GÜNDEM 18.12.2022 19:02:00 0

CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz belgeleri paylaştı. Akdeniz Elektrik'in özelleştirme borçlarını dolardan TL’ye çevirerek 910 milyon 922 bin TL kamu zararına neden olduğu gözler önüne serildi. Geçtiğimiz şubat ayında Isparta’da kar yağışının etkili olduğu günlerde kente günlerce elektrik verilememiş bir kişi donarak ölmüştü. Yaşananların özelleştirmeden kaynaklı olduğu belirtilmişti. Bölgede büyük problemler yaşanmıştı.

 

Türkiye Elektrik Dağıtım AŞ'ye (TEDAŞ) bağlı Akdeniz Elektrik Dağıtım AŞ'nin özelleştirme ihalesi 2012'de Cengiz-Kolin-Limak'a verilmişti. Geçtiğimiz şubat ayında Isparta'da 3 Şubat'ta başlayan ve aralıksız 11 saat devam eden kar yağışının ardından bölgeye günlerce elektrik verilememişti. Bir kişi donarak ölmüştü. Elektrik kesintisi skandalına özelleştirmenin neden olduğu, şirketin gereken bakım, onarım ve çalışmaları yapmadığı belirtilmişti.

 

Özelleştirmeyele ilgili yeni skandallar ortaya çıktı. AKP’nin Cengiz-Kolin-Limak’a ait olan Akdeniz Elektrik’in özelleştirme borçlarını Dolar’dan TL’ye çevirdiği belgelendi. Bu sayede kamu devasa bir bir zarara uğratıldı.

 

Belgeleri paylaşan CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz kamu zararının 910.922.631 TL olduğunu söyledi. Yavuzyılmaz'ın paylaştığı belgelerde Binali Yıldırım, Mehmet Şimşek, Berat Albayrak, Naci Ağbal, Ahmet Arslan'ın imzaları bulunuyor.

3493 sayılı ÖİB resmi yazısını kaynak gösteren Yavuzyılmaz, "2017 yılında Özelleştirme Yüksek Kurulunun aldığı kararla; Özelleştirmeyle hisse devri yapılan elektrik dağıtım şirketleri ve termik santrallerin dolar’la ödedikleri borç taksitlerinin TL’ye dönülmesi ve 6 yıl taksitlendirilmesi sağlandı." ifadelerini kullandı.

Yavuzyılmaz aradaki farkı şu şekilde ortaya koydu:

Akdeniz Elektrik’in 2017’de kalan ana para borcu: 95.550.000 Dolar.

Borç Dolar’la ödenmeye devam edilseydi ödenecek tutar: 119.750.256 Dolar.

TL’ye çevrilince ödenen tutarın dolar karşılığı: 70.828.525 Dolar.

Fark: 48.921.731 Dolar

Güncel kurla kamu zararı: 910.922.631 TL!

2013’de yapılan özelleştirme kapsamında imzalanan % 100 hisse devir anlaşması şu şekilde:

 

2013’de özelleştirmeyle Akdeniz Elektrik’in %100 hissesini alan Cengiz-Kolin-Limak ortaklığından, 28 Ekim 2016'da  Limak ayrılmıştı.

GEÇTİĞİMİZ ŞUBAT AYINDA NELER YAŞANMIŞTI

Isparta'da 3 Şubat 2022'de 11 saat devam eden kar yağışının ardından bölgedeki elektrik kesintisi günlerce sürdü.500 bin kişiye yakın insanın yaşadığı kente elektrik verilememesi nedeniyle kombiler çalışmadı. Yurttaşlar evlerinde mont ve battaniyeyle ısınıp, mum ve gaz lambasıyla aydınlandı.

Elektriksiz kalan şehirde 70 yaşındaki Ramazan Nazlı adlı bir kişinin, yalnız yaşadığı evinde ölü bulundu.Elektrik kesintisi skandalına özelleştirmenin neden olduğu, şirketin gereken bakım, onarım ve çalışmaları yapmadığı belirtilmişti.

ÖZELLEŞTİRMENİN GEÇMİŞİ

Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş. bilinen adıyla TEDAŞ, 2 Nisan 2004 tarihinde Özelleştirme Yüksek Kurulu kararıyla özelleştirme programına alındı. Kurul, 7 Kasım 2005’te özelleştirme stratejisini belirleyerek TEDAŞ’ın Akdeniz Elektrik Dağıtım A.Ş.’deki (AEDAŞ) yüzde 100 oranındaki hissesinin özelleştirilmesi için süreci başlattı.

12 Kasım 2012’de yapılan ihale sonucunda AEDAŞ’ın, 546 milyon Amerikan doları teklifiyle Cengiz-Kolin-Limak Ortak Girişim Grubu’na devredilmesi kararlaştırıldı. Aynı ihalede GEN-PA Telekomünikasyon ve İletişim Hizmetleri San. ve Tic. A.Ş 543 Amerikan doları, Elsan-Tümaş-Karaçay Ortak Girişim Grubu ise 531 milyon dolar teklif verdi.

Dönemin Cengiz-Kolin-Limak Ortak Girişim Grubu İcra Kurulu Başkanı İsmail Ergüneş, “Düşündüğümüz fiyatın üzerinde oldu” ifadelerini kullanmıştı. AEDAŞ’ın özelleştirilmesi için yapılan ilk ihaleye atıf yaparak, önceki ihalede ortaya çıkan fiyatların reel fiyatlar olduğunu belirtmişti.

Oysa önceki ihale diğer elektrik dağıtım bölgelerinin ihalelerinde de olduğu gibi yatırımcıların maddi yükümlülüklerini yerine getirmemeleri sebebiyle iptal olmuştu. Söz konusu ihalede en yüksek teklif 1.165 milyar dolarla Park Holding’e aitti. Bu teklifi sırasıyla 1 milyar 128 milyon dolar ile Enerjisa ve 1  milyar 100 milyon dolarla EMKAT OGG takip etmişti. Cengiz-Kolin-Limak Ortak Girişim Grubu ise ihaleden çekilmişti.

O dönem, açıklama yapan Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Antalya İl Koordinasyon Kurulu, iptal edilen ihaledeki en yüksek teklifin Cengiz-Kolin-Limak’a satılan tutarın iki katı civarında olduğunu vurgulamıştı.

Tarih 2016 yılını gösterdiğinde ise Limak ortak girişim grubundan ayrılmıştı. Sayıştay’ın Enerji Bakanlığı 2020 Denetim Raporu, elektrik faturaları üzerinden tahsil edilerek Enerji Bakanlığı üzerinden bütçeye gelir kaydedilmesi gereken Sektör Altyapı Giderlerine Katkı Payı tutarlarının tam olarak tahsil edilemediğini ortaya koymuştu.

Sayıştay’ın tespitlerine göre 2020 yılında 197 şirketin 37’si hiç ödeme yapmazken 18’i ise geç ödeme yaptı.

Cengiz ve Kolin Holding ile birçok alanda ortaklığı bulunan Kalyon Holding bünyesinde aynı zamanda ATV, Sabah ve Takvim gibi gazetelerin de sahibi olan Turkuaz Grubu yer alıyor.

AEDAŞ bünyesinde bulunan Burdur, Antalya ve Isparta illerinde 2 milyon 200 bin aboneye hizmet veriyor. Sayıştay raporlarına göre, Elektrik Piyasası Kanunu uyarınca bina girişlerine kadar getirilmesi gereken enerji için yapılacak yatırımlar Antalya’da AEDAŞ yerine Antalya Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı’na bırakılmış. Yapılan yatırımlar ise AEDAŞ tarafından karşılanmamış.

Sayıştay, 2019 tarihli raporunda şu tespite yer vermiş: “YİKOB tarafından yapılan işlerde, enerji müsaadesi alınabilmesi için elektrik dağıtım şirketince yapılması gereken trafo kurulumları ve diğer ilk yatırım giderlerinin Başkanlık bütçesinden ödendiği ve giderlerin dağıtım firmasından talep edilmediği görülmüştür” tespiti ile aktarmış. 2020 yılında ise raporda yer alan tespit için “eksiksiz yerine getirilmiştir.”

Anahtar Kelimeler: '' ' DEVASA SOYGUNU
  • BIST 100

    10837,30%-0,31
  • DOLAR

    41,96% 0,06
  • EURO

    48,63% -0,08
  • GRAM ALTIN

    5400,51% 1,90
  • Ç. ALTIN

    9006,14% 0,66

MSB AÇIKLADI: 49 SURİYELİ HARP OKULLARI’NDA EĞİTİM ALACAK!

YENİ AKİT, DİYANET’İN ATATÜRK MESAJINA ÖFKELENDİ: “KEMALİSTLER DİYANET’İ ÖVDÜ!”

GÜLLÜ'NÜN KIZINDAN SONRA OĞLU HAKKINDA DA ŞOK İDDİA: ANNESİNE ŞİDDET UYGULADI!

ALMANYA BAŞBAKANI MERZ TÜRKİYE'YE GELDİ

CHP’DEN DİKKAT ÇEKEN RAPOR: “YARGI, SİYASETİN İNTİKAM ARACINA DÖNÜŞTÜ”

AŞIRI SAĞIN OY KAYBI AVRUPA’DA YANKI BULDU: HOLLANDA’DA YENİ DÖNEM Mİ?

ANKARA’DA YOĞUN TRAFİK: KOMİSYON FİDAN’I DİNLEYECEK, ERDOĞAN İMRALI HEYETİ İLE GÖRÜŞECEK

GEBZE'DE ÇÖKEN BİNA ENKAZINDA KALAN 2 KİŞİNİN DAHA CANSIZ BEDENİNE ULAŞILDI

MUHİTTİN BÖCEK, EL YAZISIYLA YAZDIĞI NOTLA 'İTİRAFÇILIK' İDDİASINI YALANLADI

"İSTANBUL SENİN UYGULAMASI" SORUŞTURMASI: 4 KİŞİ HAKKINDA GÖZALTI KARARI

“MSB, EUROFİGHTER ANLAŞMASININ BEDELİNİ AÇIKLADI!

“EGEMENLİK KAYITSIZ ŞARTSIZ MİLLETİNDİR”: MİLYONLAR CUMHURİYET İÇİN YÜRÜDÜ!

RESEPSİYONDA DİKKAT ÇEKEN FOTOĞRAF: MHP O KAREDE YER ALMADI

FED FAİZİ 25 BAZ PUAN İNDİRDİ: POLİTİKA FAİZİ %3,75–4,00 ARALIĞINDA

CHP’Lİ ADIGÜZEL: “6–12 YAŞ ÇOCUKLARIN GÖSTERİSİ, ‘BACAKLARI ÇIPLAK’ GEREKÇESİYLE İPTAL ETTİRİLDİ”

ÖZGÜR ÖZEL'DEN YURT AÇILIŞINDA AKP'YE SERT ELEŞTİRİ

SÜREÇ KOMİSYONU YARIN KAPALI TOPLANIYOR! CHP’Lİ EMİR: EŞİTLİK VE ADALET DIŞINDA BİR ŞEY KONUŞULMAYACAK

ANITKABİR’DE 29 EKİM COŞKUSU: TÖRENE ‘ERDOĞAN’ SLOGANLARI DAMGA VURDU

ŞARKICI GÜLLÜ’NÜN ÖLÜMÜYLE İLGİLİ SORUŞTURMA DERİNLEŞİYOR: KIZININ MESAJLARI GÜNDEMDE

AYDIN’DA ÇERÇİOĞLU KRİZİ: VATANDAŞLAR TEPKİLİ, FESTİVAL GERGİN BİTTİ

GEBZE'DE 7 KATLI BİNA ÇÖKTÜ: ENKAZ ALTINDA KALANLAR VAR

İSKENDERUN’DA CUMHURİYET’İN 102. YILI COŞKUSU…

AKP KÜÇÜKÇEKMECE İLÇE BAŞKANI NEJAT ÖZTÜRK GÖREVİNDEN AYRILDI

HACETTEPE’DE PALALI SALDIRI SONRASI 5 ÖĞRENCİYE TUTUKLAMA TALEBİ

CUMHURİYET BAYRAMI’NDA TARTIŞMALI TALİMAT: OKULLARDA ERDOĞAN MESAJI OKUTULACAK İDDİASI!

BERAT ALBAYRAK GERİ Mİ DÖNÜYOR? EN KRİTİK ATAMADA İMZASI VAR İDDİASI

PERDE ARKASINDA SKANDAL! TAMER KARADAĞLI’YA DEVLET TİYATROSU’NDAN AĞIR SUÇLAMALAR

SINDIRGI'DA 6.1'LİK DEPREM! YERLİKAYA: 507 ÇAĞRI ALINDI, 30’U HASARLA İLGİLİ

PAPA TÜRKİYE'YE GELİYOR: PROGRAMI AÇIKLANDI

SANSÜR İDDİALARININ GÖLGESİNDE TELE1’İN YOUTUBE HESABI GERİ DÖNDÜ!

Yükleniyor


MSB AÇIKLADI: 49 SURİYELİ HARP OKULLARI’NDA EĞİTİM ALACAK!

YENİ AKİT, DİYANET’İN ATATÜRK MESAJINA ÖFKELENDİ: “KEMALİSTLER DİYANET’İ ÖVDÜ!”

GÜLLÜ'NÜN KIZINDAN SONRA OĞLU HAKKINDA DA ŞOK İDDİA: ANNESİNE ŞİDDET UYGULADI!

ALMANYA BAŞBAKANI MERZ TÜRKİYE'YE GELDİ

ANKARA’DA YOĞUN TRAFİK: KOMİSYON FİDAN’I DİNLEYECEK, ERDOĞAN İMRALI HEYETİ İLE GÖRÜŞECEK

GEBZE'DE ÇÖKEN BİNA ENKAZINDA KALAN 2 KİŞİNİN DAHA CANSIZ BEDENİNE ULAŞILDI

MUHİTTİN BÖCEK, EL YAZISIYLA YAZDIĞI NOTLA 'İTİRAFÇILIK' İDDİASINI YALANLADI

  • Cuma 27.5 ° / 13.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 27.8 ° / 13.7 ° Güneşli
  • Pazar 28.1 ° / 13.6 ° Güneşli

Trendyol Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 10 9 0 1 20 28
2.TRABZONSPOR A.Ş. 10 7 1 2 10 23
3.FENERBAHÇE A.Ş. 10 6 0 4 12 22
4.BEŞİKTAŞ A.Ş. 10 5 3 2 4 17
5.SAMSUNSPOR A.Ş. 10 4 1 5 4 17
6.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 10 5 3 2 -3 17
7.GÖZTEPE A.Ş. 10 4 2 4 6 16
8.TÜMOSAN KONYASPOR 10 4 4 2 2 14
9.CORENDON ALANYASPOR 10 3 3 4 0 13
10.KOCAELİSPOR 10 3 5 2 -4 11
11.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 10 2 4 4 2 10
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 10 2 4 4 -3 10
13.KASIMPAŞA A.Ş. 10 2 4 4 -3 10
14.HESAP.COM ANTALYASPOR 10 3 6 1 -9 10
15.GENÇLERBİRLİĞİ 10 2 6 2 -5 8
16.İKAS EYÜPSPOR 10 2 6 2 -7 8
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 10 0 4 6 -14 6
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 10 1 8 1 -12 4