Tarih: 24.04.2021 00:35

24 NİSAN ÖNCESİ KRİTİK GÖRÜŞME

Facebook Twitter Linked-in

Görüşmenin, Biden'in 1915 olaylarını 'soykırım' olarak tanıyacağına yönelik haberlerin ışığında gerçekleştiği düşünülüyor. ABD Başkanı Biden'ın 24 Nisan'da yapacağı açıklama öncesi 100'den fazla ABD üyesi mektup yazarak Ermeni iddialarından 'Ermeni Soykırımı' diye bahsetmesini istemişti. 
Kulislerden alınan bilgiye göre; İki liderin iklim zirvesinde dün ilk defa bir araya gelmesinin ardından yapılması planlanan telefon görüşmesi bugün 18:30 sularında gerçekleşti. 
BEYAZ SARAY'DAN İLK AÇIKLAMA
Beyaz Saray'dan yapılan yazılı açıklamada, Erdoğan ve Biden'ın bugün bir telefon görüşmesi yaptığı belirtilerek, 'Biden, iş birliği alanlarının genişletilmesi ve anlaşmazlıkların etkili şekilde yönetilmesiyle yapıcı bir ilişki konusundaki ilgisini dile getirdi.' ifadesine yer verildi.
Açıklamada, 'İki lider, haziran ayındaki NATO Zirvesi kapsamında, birçok ikili ve bölgesel konuyu görüşmek üzere ikili bir görüşme yapma konusunda mutabık kaldı.' ifadesi kullanıldı.
GÖRÜŞME GERGİN GEÇTİ 
Edinilen bilgiye göre; Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Biden'ın telefon görüşmesinin gergin geçtiği ve Biden'ın 24 Nisan'da yapacağı konuşmada 'soykırım' ifadesini kullanma kararını aldığı belirtiliyor. Türkiye - ABD diplomatik ilişki tarihinin Kıbrıs sonrası en büyük gerilimi olacağı düşünülüyor. 
FRANSIZ HABER AJANSI: BİDEN ERMENİ SOYKIRIMINI TANIMAYA HAZIRLANIYOR
Fransız haber ajansı AFP, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Biden'ın yapmış olduğu telefon görüşmesinin ardından, Joe Biden'ın, Türk mevkidaşı Erdoğan ile telefonda görüştüğü bilgisine yer vererek, 'Biden’ın Türkiye'nin itirazlarını bir kenara atıp ve Ermeni soykırımını tanımaya hazırlandığı söylendi.' yorumunda bulundu.
ABD DIŞİŞLERİ'NDEN AÇIKLAMA: 'SOYKIRIM' OLARAK TANIYACAĞIZ
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Vekili Jalina Porter, Washington'un yarın 1915 olaylarını 'soykırım' olarak tanıdığını açıklayacağını söyledi.
Porter, düzenlediği basın toplantısında 'Ermeni soykırımı ile ilgili olarak, yarın için bir açıklama bekleyebilirsiniz' ifadelerini kullandı.
CUMHURBAŞKANLIĞINDAN İLK AÇIKLAMA 
Cumhurbaşkanlığından yapılan resmi açıklamaya göre, 'Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Joe Biden ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.' denildi.
İşte açıklama metninin tamamı:




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —