NEBATİ'DEN ENFLASYON AÇIKLAMASI: BU KEZ TARİH VERMEDİ

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, enflasyon beklentilerini iyileştirmeyi, ataletini kırmayı amaçladıklarını belirterek "Önümüzdeki dönemde enflasyonda uzun vadeye sirayet edecek ve kalıcı olacak bir katılaşma eğilimi beklemiyo

GÜNDEM 2.05.2022 10:51:58 0
NEBATİ

TÜİK mart ayında yıllık resmi enflasyonu yüzde 61,14 olarak açıklamıştı. Yıllık enflasyon bağımsız araştırma kurumlarına göre yüzde 150’ye yakın.
TÜİK verileri için de öncü gösterge kabul edilen İstanbul Ticaret Odası’na göre İstanbul’da yıllık enflasyon yüzde 79,97’yi gördü. Nisan’da aylık artış 11,36.
Yüksek enflasyonla birlikte yurttaşın alım gücü düşmeye devam ediyor.
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, iktidara yakın Sabah gazetesine konuştu. Sabah gazetesinden Hazal Ateş'in haberine göre, Bakan Nebati, bireysel yatırımcıya yönelik enflasyon korumalı tahvilin tasarımı ve geliştirilmesi çalışmalarını tamamladıklarını söyledi.
Bakan Nebati'nin açıklamarının satır başları şöyle:
'Küresel olumsuzluklarla birlikte ülkemizde döviz kuru gelişmelerine bağlı olarak TÜFE enflasyonu hızlanmış ve Mart ayı itibarıyla yüzde 61.1'e ulaşmış durumda. Aralık ayından bu yana aldığımız tüm tedbirlerle birlikte finansal piyasalarda istikrarı sağladık ve döviz kurundaki oynaklığı önemli ölçüde kontrol altına aldık.
Enflasyon beklentilerini de gün be gün iyileştirmeyi, enflasyon ataletini kırmayı amaçlıyoruz. Önümüzdeki dönemde enflasyonda uzun vadeye sirayet edecek ve kalıcı olacak katılaşma eğilimi beklemiyoruz. Emtia fiyatlarındaki normalleşme, döviz kurundaki istikrar ve atacağımız ilave adımlarla önümüzdeki dönemde enflasyonda belirgin bir düşüşün olmasını bekliyoruz.
YENİ TEDBİRLER DEVREYE GİRECEK
Gıda ürünleri, temel ihtiyaç maddeleri ve tarımsal sulama ile meskenlerde kullanılan elektrikte KDV indirimi yaptık. İşletmelerimizin de bu indirimleri fiyatlara yansıtmalarını bekliyoruz.
Tarımsal ürünlerde girdi maliyetlerini düşürmek için de çalışmalarımız yoğun şekilde devam ediyor. Tüm çalışmalarımız vatandaşlarımızın refahını ve alım güçlerini eskisinin üzerine çıkarma hedefimiz doğrultusunda ilerliyor. Milletimizi enflasyon baskısı altında ezdirmemek konusunda kararlıyız.
HAKSIZ FİYAT ARTIŞINI MÜSAMAHA YOK
Temel ihtiyaç maddelerinin fiyatlarını sebepsizce artıranlara karşı en küçük bir müsamaha dahi göstermeyeceğiz. Bu konu, bizim kırmızı çizgimizdir. Fahiş fiyat, fiyat manipülasyonu ve stokçuluğa asla izin vermeyeceğiz.
Gıda, otomotiv, yağ, gübre, şeker, inşaat malzemeleri, alkollü içecek, tütün ürünleri, sıvı yakıt, demir-çelik, tahıl, kahve ve canlı kümes hayvanları toptan ticareti gibi 30'a yakın sektörde faaliyet gösteren mükelleflerin ilgili adreslerinde saha denetimi çalışması icra edildi. Usulsüzlükler tespit edilenlere cezai işlemler uygulandı; vergi incelemesine sevk edildi.
ENFLASYON KORUMALI TAHVİL
Bireysel yatırımcının ilgisini çekebileceğini düşündüğümüz farklı borçlanma enstrüman alternatifleri hazırlıyoruz. İhtiyaç duyulması halinde devreye alınacak bu enstrümanlara yönelik ilgili kurumlarımızın çalışmaları yoğun bir şekilde devam ediyor.
Bu alternatiflerden biri olan bireysel yatırımcıya yönelik enflasyon korumalı tahvilin tasarımı ve geliştirilmesi çalışmalarımızı tamamladık. Söz konusu senedin ihracına ilişkin diğer operasyonel süreçlerin tamamlanmasının ardından ihracın zamanlamasına piyasa şartları ve Hazine borçlanma stratejilerimiz çerçevesinde karar vererek kamuoyuyla paylaşacağız.
YASTIK ALTINDAN ÇIKAN ALTIN ARTACAK
1 Altın Toplama Sistemini başlattığımız 1 Mart 2022 tarihinden bu yana vatandaşlarımızın sisteme olan güven ve ilgisi artarak devam ediyor. Sistem, 81 ilde aktif şekilde uygulanıyor ve sisteme dâhil olan kuyumcu, rafineri ile bankaların sayısı da günden güne artmaya devam ediyor. Bu artış, önümüzdeki dönemde toplanan altın miktarında da belirgin bir artış olacağına işaret ediyor.

Anahtar Kelimeler:
  • BIST 100

    15068,58%1,03
  • DOLAR

    43,13% 0,02
  • EURO

    50,43% 0,43
  • GRAM ALTIN

    6357,38% 1,71
  • Ç. ALTIN

    10168,66% 0,00

EMEKLİLER KONUŞTU: “KİRACIYIZ DİYE ÖLMEMİZ Mİ GEREKİYOR?”

BEBEK OTEL’DE YIKIM BAŞLADI

“KONTROL BENDE” DEDİ, ÜNVANI PAYLAŞTI: TRUMP’TAN VENEZUELA ÇIKIŞI

MAHALLEDE "BEBEK" ÇATLAĞI: CEM KÜÇÜK VE MÜCAHİT BİRİNCİ BİRBİRİNE GİRDİ!

NETANYAHU İRAN’I KINADI: GAZZE TARTIŞMASI YENİDEN ALEVLENDİ

17,5 MİLYON KİŞİNİN VERİLERİ ÇALINDI: INSTAGRAM TARİHİNİN EN BÜYÜK SIZINTILARINDAN BİRİYLE SARSILIYOR

MOTORİNE ZAMMIN ELİ KULAĞINDA: İNDİRİM DAHA SOĞUMADAN POMPA YİNE ZAM GÖRECEK

CHP 2026'YI "SEÇİM YILI" İLAN ETTİ, İLK HEDEF HATAY!

COVİD-19 AŞISI TARTIŞMALARINA BİLİMSEL NOKTA: ÖLÜM RİSKİ KİMDE DAHA YÜKSEK?

KADINLARDAN İKTİDARA MUHTIRA: "BİZE YAŞAM BORCUNUZ VAR, HESAP VERİN!"

BELEDİYELERİN ŞİRKET KURMA YETKİSİ CUMHURBAŞKANI ONAYINA BAĞLANIYOR

GALATASARAY’A FİNAL DARBESİ: SÜPER KUPA FENERBAHÇE’NİN

DEV FİNAL ÖNCESİ İLK 11’LER AÇIKLANDI: BÜYÜK SÜRPRİZ

ERSOY–ATEŞ TARTIŞMASINA AHMET HAKAN DA GİRDİ

OKULDA "EMNİYET" AYRICALIĞI İDDİASI: ÇAKARLI ARAÇ EŞE, POLİS MEMURU ŞOFÖRLÜĞE!

DERBİ ÖNCESİ FENERBAHÇE’YE ŞOK: 3 YILDIZ FİNALDE YOK

TUTUKLU BAŞKAN KONUŞTU: İMAMOĞLU USULSÜZLÜK YAPANLARI GÖREVDEN AL DEDİ

RIZA AKPOLAT DOSYASINDA YENİ PERDE: BOĞAZ'DAKİ KAÇAK YAPILAR İÇİN İKİNCİ TUTUKLAMA TALEBİ!

AKP’YE GEÇİYOR DENİLDİ, AHMET AKIN UMRE’DEN YALANLADI

KANUN TEKLİFİ MECLİS’TE: 4 MİLYON EMEKLİ İÇİN 20 BİN TL DÜZENLEMESİ

İSKENDERUN DEVLET HASTANESİ’NDE YENİ DÖNEM: BAŞHEKİMLİK KOLTUĞUNA ADEM SARI OTURDU!

HATAY'DA SAĞANAK VURDU, BELEDİYE SAHAYA İNDİ: MAHSUR KALAN ARAÇLAR VE VATANDAŞLAR KURTARILDI!

SAMANDAĞ’DA KORKUNÇ OLAY: ABLASI BAŞINDAN VURDU, KÜMESTEN CEPHANELİK ÇIKTI!

ATEŞKES MASADA, SİLAH SAHADA: HALEP’TE SDG’YE “TERK ET” BASKISI

SAVUNMA YARGILANIYOR: İSTANBUL BAROSU DAVASINDA KARAR GÜNÜ

MECLİS’TE SKANDAL "ALEVİ" SÖZLERİ: AKP’Lİ USTA'DAN TOPLUMU BÖLEN ÇIKIŞ!

ERZİNCAN’DA 2 YAŞINDAKİ ÇOCUK ÖLÜMDEN DÖNDÜ: BOCAVİRÜS GERÇEĞİ YENİDEN GÜNDEMDE

DİYANET’İN YENİ YIL "GELENEĞİ" DEĞİŞMEDİ: 2026’NIN İLK İHALESİ YİNE İHLAS’A GİTTİ!

BEYKOZ MİTİNGİ SONRASI İLK HAMLE: ERDOĞAN’DAN ÖZEL’E DAVA

SURİYE’DE OPERASYONLAR BAŞLADI, HAKAN FİDAN’DAN SERT MESAJLAR

Yükleniyor


BEBEK OTEL’DE YIKIM BAŞLADI

“KONTROL BENDE” DEDİ, ÜNVANI PAYLAŞTI: TRUMP’TAN VENEZUELA ÇIKIŞI

MAHALLEDE "BEBEK" ÇATLAĞI: CEM KÜÇÜK VE MÜCAHİT BİRİNCİ BİRBİRİNE GİRDİ!

NETANYAHU İRAN’I KINADI: GAZZE TARTIŞMASI YENİDEN ALEVLENDİ

MOTORİNE ZAMMIN ELİ KULAĞINDA: İNDİRİM DAHA SOĞUMADAN POMPA YİNE ZAM GÖRECEK

CHP 2026'YI "SEÇİM YILI" İLAN ETTİ, İLK HEDEF HATAY!

  • Salı 9.6 ° / 2 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Çarşamba 11 ° / 0.7 ° Güneşli
  • Perşembe 10.7 ° / 0.7 ° Güneşli

Trendyol Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 17 13 1 3 27 42
2.FENERBAHÇE A.Ş. 17 11 0 6 25 39
3.TRABZONSPOR A.Ş. 17 10 2 5 13 35
4.GÖZTEPE A.Ş. 17 9 3 5 12 32
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 17 8 4 5 8 29
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 17 6 4 7 2 25
7.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 17 6 6 5 9 23
8.KOCAELİSPOR 17 6 6 5 -2 23
9.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 17 6 6 5 -6 23
10.CORENDON ALANYASPOR 17 4 4 9 1 21
11.GENÇLERBİRLİĞİ 17 5 9 3 -3 18
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 17 4 7 6 -4 18
13.TÜMOSAN KONYASPOR 17 4 8 5 -8 17
14.KASIMPAŞA A.Ş. 17 3 8 6 -10 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 17 4 10 3 -15 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 17 2 6 9 -17 15
17.İKAS EYÜPSPOR 17 3 10 4 -14 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 17 2 12 3 -18 9