DEVA’NIN GÖZÜ AKP SEÇMENİNDE

Parlamento seçimine parti olarak gireceğini açıklayan DEVA Partisi, gözünü AKP seçmenine dikti. AKP’deki aykırı seslerle Babacan’ın söylemlerinin yakınlığı seçime tek başına girme tercihinde önemli rol oynadı.

GÜNDEM 28.04.2022 14:00:12 0
DEVA’NIN GÖZÜ AKP SEÇMENİNDE

DEVA Partisi lideri Ali Babacan, partisinin seçime kendi adı ve logosu ile gireceğini açıklarken BirGün'den Yaşar Aydın, DEVA Partisi'nin bu kararını değerlendirdi. Aydın'ın yazısında şu satırlar öne çıktı:
Babacan çok tartışılan sosyal medya paylaşımından sonra gerçekleştirdiği basın toplantısında “Partimiz kendi adıyla kendi logosuyla seçime girme kararı almıştır. Bu kararımızla ilgili herhangi bir yanlış anlama olmasın, altılı masada verdiğimiz bütün sözlerin arkasındayız, işbirliği alanlarımızı genişletme korusunda kararlıyız” diyerek tutumlarına açıklık getirdi.
Her şeyden önce yeni yasada bulunan il barajı, milletvekili hesaplarıyla kurulan ittifakları anlamsız hale getirdi. Bu nedenle partilerin arayışlara girmesi kadar doğal bir sonuç olamaz. Daha etkili siyaset yapmak isteyen partiler öncelikle yüzde 7’lik ülke barajını garanti ettikten sonra kendi adları, siyasetleri ve logosuyla halkın karşısına çıkacaktır. DEVA da bunu yaptı.
İKTİDAR SEÇMENİ HAREKETE GEÇİRDİ
Kuruluş aşamasında istenilen ivmeyi sağlayamayan Ali Babacan’ın Deva Partisi yeni yılla birlikte kamuoyu yoklamalarında 2 ile 5 puanlık bir dilim içerisinde görülmeye başladı. Partinin kurmaylarıyla konuştuğumuzda gerçek oylarının bunun çok üstünde olduğunu söyleselerde bu oranın bile harekete geçmek için yeterli bir zemin oluşturduğunu ifade ediyorlar. Seçim yasasının değişmesinden bir ay sonra üstelik 6’lı masa meselesi çok tartışılırken Deva Partisi’nin neden öyle bir karar aldığına gelince:
1 Seçim barajının yüzde 7’ye inmesini fırsat olarak değerlendirdiler. Tek başına bu rakamı zorlayabileceğini düşünüyorlar. Böylece Ali Babacan da diğer iki liderin gölgesinden çıkıp kendi başına rüştünü ispatlama şansı yakalamış olacak.
2 Eğer gerçekleşirse üçlü ittifakın (Deva, Gelecek, SP) belirleyici partisi olacak. Diğer iki partiyi Meclis’e taşıyan durumunda olması da sonraki dönem için avantaj sağlayacak.
3 AKP seçmenine direkt temas etme yolu açılmış olacak. Özelikle 2015 öncesi iktidarın kullandığı ekonomik ve siyasal dil, Deva Partisi’nin en önemli seçim vaadi olacak.
4 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde kendi önereceği ismin öne çıkması için de masaya daha güçlü oturmuş olacak. Olası çoklu aday durumunda da kendi adayını çıkarma konusunda yol almış olacak.
5 Parlamento seçimlerine parti olarak girse bile cumhurbaşkanlığı konusunda ivme hâlâ ortak adaydan yana. Bu nedenle muhalefet partilerinden eleştiri gelmeyeceğini düşünüyor. O konuda da eli oldukça rahat hareket edecek.
6 Örgütünü sağlam bir zeminde kurma ve önemli bir hedef için harekete geçirmede de eli güçlenmiş olacak.
DİĞER PARTİLERDEN HAMLE BEKLENTİSİ
Ankara’nın yeni gündemi Deva Partisi’nin açtığı yoldan başka partilerin ilerleyip ilerlemeyeceği oldu. Gözler daha çok Millet İttifakı’na çevrilmiş durumda. İyi Parti ve CHP’nin de seçimlere tek başlarına girmelerinin masada olduğu biliniyor. Onların tercihini siyasi eğilimler değil daha çok seçim matematiği belirleyecek. Ama içerisinde ayrılık tınısı olan bir açıklamanın kısa süre içerisinde olması beklenmiyor. Sonbahara kadar bu konuda netlik olması beklenen bir durum değil.
Gözler Millet İttifakı’na çevrilmişken Cumhur’da benzer bir sürecin olması çok sürpriz olmayacak. Vatan Partisi’ni çok ciddiye alan yok. O muhtemelen dışarıda kalacak. BBP yine AKP’nin çatısı altına sığınacak. Geriye bir tek MHP kalıyor. Baraj riski söylemlerine karşı Bahçeli, parti tabanını bir kez daha konsolide etmek için harekete geçebilir. Son aylarda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı dışarıda bırakarak AKP içindeki birçok isme eleştiri getiren Bahçeli, seçim yaklaşırken başka bir manevra da yapabilir. MHP kulislerinden aldığımız bilgiye göre örgütlere “tek başına seçime girecekmişiz gibi hazırlanın” talimatı da gitmiş. Devlet Bahçeli, cumhurbaşkanı adaylarının Erdoğan olduğunu çok önceden açıklamıştı. Bunu değiştirecek hiçbir gelişme olmadı. Muhtemelen seçimlere kadar bu durum değişmeyecek.Ama parlamento seçimlerine ayrı girme ihtimali güçlenerek devam ediyor.
Deva Partisi bir yol açtı. Arkası gelecek. Bu hamlelerin hiçbiri şimdilik ittifakları dağıtacak bir gelişme olarak görünmüyor. Tabii ki cumhurbaşkanı adaylığı konusunda net tutum almak koşuluyla.
GEZİ, İKTİDARI SARSMAYA DEVAM EDİYOR
Gezi davası kararının ardından iktidarın beklediği ilk sonuç muhalefet cephesinde tedirginliğin artırmasıydı. Ama hiç de öyle olmadı. Önce toplumsal muhalefetin hızlı ve yaygın reaksiyonu siyah bulutların dağılmasında önemli rol oynadı. Sokaktan gelen sese sosyal medyadan sanatçıların, aydınların cesaretle verdiği destek ikinci bir pozitif etken olarak devreye girdi. Kabul edelim ki en beklenmedik etkili hamlelerden biri de CHP ve İyi Parti cephesinden geldi. İki gün boyunca hem Kılıçdaroğlu hem de Akşener alınan karara sert tepki göstermekle yetinmeyip Gezi’yi net bir şekilde savundular. Muhalefet cephesini birleştiren Gezi, iktidarda çatlağa yol açtı. Eski bakanların, milletvekili ve bürokratların ardı arkasına yaptığı açıklamalarda Gezi davasında alınan karar sert dilde eleştirildi. Hatta onlarca bakanlıkta bürokratların görevden alınmasına ve Uşak Valisi Funda Kocabıyık’ın merkeze çekilmesine bile yol açtı.
AKP’den gelen tüm itirazlar 2015 öncesi parti referansı ile yapılıyor. Bir eski güzellemesi. Deva Partisi itirazların kendini bulduğu ya da daha doğrusu bu söyleme en yakın parti durumunda. Babacan’ın seçim çıkışının her şeyden önce eski AKP yöneticilerinin ve tabanın içinde bulunduğu bu ruh halinin önemli büyük. Babacan AKP’lilerin hem ilk seçimde hem de seçim sonrası ilk tercihi olmak istiyor. O yüzden AKP’deki Gezi çatlağı ve Babacan çıkışı birbirinden çok da ayrı düşünülmemeli.

Anahtar Kelimeler:
  • BIST 100

    16105,83%1,86
  • DOLAR

    43,98% 0,08
  • EURO

    51,18% -0,05
  • GRAM ALTIN

    7297,80% 0,56
  • Ç. ALTIN

    11964,95% 0,00

ANTRİKOTLU İFTAR MENÜSÜ TARTIŞMA YARATTI: AKP’Lİ ZENGİN’DEN “VEKİLLERİ AŞAĞI ÇEKMEYELİM” ÇIKIŞI

İRAN SAVAŞ TAKTİĞİNİ DEĞİŞTİRDİ: GİZLİ SİLAHI İLK KEZ KULLANILDI

İMAMOĞLU’NDAN ADAYLIK TARTIŞMASINA NET MESAJ: “BUGÜN BANA YAPILAN YARIN BAŞKASINA DA YAPILIR”

WASHİNGTON’DA GERGİN GÜN: TRUMP’A SAVAŞ YETKİSİ VERİLDİ, KONGRE’DE İSRAİL PROTESTOSU

PETROL KRİZİ BÜYÜYOR! BAKAN ŞİMŞEK’TEN AKARYAKIT İÇİN YENİ FORMÜL

EŞEL MOBİL DEVREYE GİRDİ AMA ZAM YİNE GELDİ! AKARYAKITTA YENİ FİYAT ŞOKU

Hatay SINIRINDA GERİLİM: FÜZE PARÇALARI DÖRTYOL’A İSABET ETTİ

“TÜRKİYE’Yİ YASA BOĞAN OLAY: FATMA ÖĞRETMEN VE KAN DONDURAN İTİRAF”

İRAN’DA GİZLİ SEÇİM İDDİASI: YENİ DİNİ LİDER MÜCTEBA HAMANEY Mİ?

MECLİS’TE MAKAM ARACI İFŞASI: BİR ŞOFÖRÜN GÜNLÜK PROGRAMI TARTIŞMA YARATTI

HÜRMÜZ BOĞAZI’NDA GERİLİM TIRMANIYOR: İRAN 10’DAN FAZLA TANKERİN VURULDUĞUNU DUYURDU

LAVROV’DAN NÜKLEER UYARI: “NÜKLEER SİLAHI OLMAYANI HARİTADAN SİLİYORLAR”

İRAN’DAN FIRLATILAN FÜZELER KATAR’I VURDU: ABD ÜSSÜ ALARMDA

“TÜRKİYE’YE SALDIRI OLUR MU?” SORULDU, HAKAN FİDAN NET YANIT VERDİ

MECLİS’TE İFTAR KRİZİ: ÖZGÜR ÖZEL GİTMİYOR, ADRES SİNCAN CEZAEVİ

İLAHİLİ ZİL TARTIŞMASI BÜYÜDÜ: ALİ ERBAŞ’IN KIZINDAN ELEŞTİRENLERE SERT SÖZLER

BOLU’DA KRİTİK GELİŞME: İÇİŞLERİ BAKANLIĞI’NDAN TANJU ÖZCAN KARARI

SAVAŞ 4. GÜNÜNDE: ORTADOĞU'DA SALDIRILAR PEŞ PEŞE

İRAN HÜRMÜZ BOĞAZI’NI KAPATTIĞINI DUYURDU

TANJU ÖZCAN VE BAŞKAN YARDIMCISI SÜLEYMAN CAN TUTUKLANDI

AKARYAKITTA TARİHİ ZAM İDDİASI GÜNDEMDE

TANJU ÖZCAN TUTUKLAMA TALEBİYLE HAKİM KARŞISINDA

RIZA AKPOLAT İDDİASI GÜNDEMİ SALLADI: CHP İÇİNDEN DİKKAT ÇEKEN TEKLİF

DÜNYA PETROL PİYASASI UÇURUMDAN DÖNDÜ: İRAN İHA’SI ARAMCO’YU VURDU

PİYASAYA ACİL MÜDAHALE: MERKEZ BANKASI REPO İHALELERİNİ DURDURDU

ORTA DOĞU’DA CEPHE GENİŞLİYOR: İSRAİL LÜBNAN’I VURDU, 31 ÖLÜ

İRAN SALDIRILARI SONRASI ANKARA’DAN MESAJ: EKONOMİ İÇİN ÖNLEMLER HAZIR

SAVAŞTA YENİ AŞAMA: İNGİLTERE ABD’NİN İRAN OPERASYONUNA ÜS DESTEĞİ SAĞLADI

ERDOĞAN SAHADA: TRUMP DAHİL 6 LİDERLE KRİZ DİPLOMASİSİ

KRİZİN YENİ CEPHESİ GÖKYÜZÜ: İRAN HAVA SAHASI KAPANDI, UÇUŞLAR TÜRKİYE’YE AKIN ETTİ

Yükleniyor


İRAN SAVAŞ TAKTİĞİNİ DEĞİŞTİRDİ: GİZLİ SİLAHI İLK KEZ KULLANILDI

İMAMOĞLU’NDAN ADAYLIK TARTIŞMASINA NET MESAJ: “BUGÜN BANA YAPILAN YARIN BAŞKASINA DA YAPILIR”

WASHİNGTON’DA GERGİN GÜN: TRUMP’A SAVAŞ YETKİSİ VERİLDİ, KONGRE’DE İSRAİL PROTESTOSU

PETROL KRİZİ BÜYÜYOR! BAKAN ŞİMŞEK’TEN AKARYAKIT İÇİN YENİ FORMÜL

“TÜRKİYE’Yİ YASA BOĞAN OLAY: FATMA ÖĞRETMEN VE KAN DONDURAN İTİRAF”

İRAN’DA GİZLİ SEÇİM İDDİASI: YENİ DİNİ LİDER MÜCTEBA HAMANEY Mİ?

  • Perşembe 15 ° / 2.7 ° Güneşli
  • Cuma 15.3 ° / 3.9 ° false
  • Cumartesi 16.1 ° / 4.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Trendyol Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 24 18 2 4 40 58
2.FENERBAHÇE A.Ş. 24 15 0 9 31 54
3.TRABZONSPOR A.Ş. 24 15 3 6 20 51
4.BEŞİKTAŞ A.Ş. 24 13 4 7 16 46
5.GÖZTEPE A.Ş. 24 11 4 9 11 42
6.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 24 11 7 6 16 39
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 24 7 6 11 -2 32
8.KOCAELİSPOR 24 8 10 6 -4 30
9.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 24 7 9 8 -10 29
10.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 24 6 9 9 -4 27
11.CORENDON ALANYASPOR 24 5 8 11 -4 26
12.NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ 24 6 12 6 -6 24
13.HESAP.COM ANTALYASPOR 24 6 12 6 -14 24
14.TÜMOSAN KONYASPOR 24 5 11 8 -10 23
15.İKAS EYÜPSPOR 24 5 12 7 -16 22
16.KASIMPAŞA A.Ş. 24 4 12 8 -15 20
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 24 3 10 11 -25 20
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 24 3 17 4 -24 13