CEM KÜÇÜK: ALKOL SATIŞINA GELİNCE KOMPLE YASAKLANMASI HÂLİYLE ELEŞTİRİLİR
Türkiye gazetesi yazarı Cem Küçük, İçişleri Bakanlığı'nın 'market genelgesi'ni köşesinde değerlendirdi. Küçük, "Alkol satışına gelince. Ben olsam serbest bırakırım. Miktara kısıtlama belli olabilir ama komple
İçişleri Bakanlığı'nın küçük esnafı korumak için böyle bir genelge yayımladığını ifade eden Küçük, 'Diyeceksiniz ki, serbest piyasa yok mu? Doğru. Burada da yapılacak iş devasa marketler zincirini şehrin dışına almak. İçişlerinin market genelgesini küçük esnafı korumak olarak yorumluyorum.' diye yazdı.
Küçük'ün bugün kaleme aldığı 'Küçük esnaf ölsün mü?' başlıklı yazısı şöyle:
Dünden beri marketler genelgesi konuşuluyor. 81 il valiliğine gönderilen İçişleri Bakanlığı genelgesi her zaman olduğu gibi muhalefet tarafından gene başka yollara saptırıldı.
Ben marketlerle ilgili genelgeyi küçük esnafı korumak için atılmış bir adım olarak görüyorum... Mahalle aralarında küçük bakkallar da var. İnsanlar genelde büyük market zincirlerine gidip alışverişlerini buralardan yapıyorlar.
Bazı büyük marketlerin içerisinde pizza satanlar bile var. Küçük bakkallar kendilerini ayakta tutacak basit ihtiyaçları satıyorlar.
Genelgeye göre, marketlerde 'zorunlu temel ihtiyaçlar dışındaki ürünlerin' satışına izin verilmeyeceği aktarılıyor.
7 Mayıs 2021 Cuma gününden itibaren marketlerde (zincir ve süper marketler dâhil) temel gıda ve temizlik ürünlerinin yanı sıra sadece hayvan yemi, mamaları ile kozmetik ürünleri (parfümeri ve makyaj malzemeleri hariç) satılabilecek.
Daha önce getirilen alkollü ürün satışı kısıtlamasının yanı sıra marketlerde (zincir ve süper marketler dâhil) elektronik eşya, oyuncak, kırtasiye, giyim ve aksesuar, ev tekstili, oto aksesuar, bahçe malzemeleri, hırdavat, züccaciye vb. ürünlerin satışına izin verilmeyecek. (BBC Türkçe)
Aslında bu düzenleme hükûmetin önceki aylarda gündeminde olan zincir marketler yasasıyla da alakalı bir durum. Malum marketlerde elektronik eşya, oto aksesuar, bahçe ürünleri vb. aklınıza ne gelirse satılıyor. Hükûmetin yasa tasarısında marketlerde mobilya satışı da yasaklanıyor. Böyle devasa marketler şehirlerin dışına alınacak. Şehir içindeki marketlere her şeyi sattığı için küçük esnafın nefes bile alamıyor.
Pandemi şartlarını da ekleyince bakkal, kasap, mobilyacı, giyimci vb. zaten yaşayamıyor. Elektronik eşya satan dükkânları düşünün. Zincir marketler karşısında bu insanların yaşama şansı olabilir mi?
Diyeceksiniz ki, serbest piyasa yok mu? Doğru. Burada da yapılacak iş devasa marketler zincirini şehrin dışına almak. İçişlerinin market genelgesini küçük esnafı korumak olarak yorumluyorum.
Alkol satışına gelince. Ben olsam serbest bırakırım. Miktara kısıtlama belli olabilir ama komple yasaklanması hâliyle eleştirilir.
-
BIST 100
16119,15%-0,25
-
DOLAR
44,26% 0,01
-
EURO
51,26% -0,05
-
GRAM ALTIN
6404,70% -3,26
-
Ç. ALTIN
11186,94% 0,00
İlgili Haberler
BODRUM’DA KORKU DOLU SABAH: MARİNADA YANGIN, 8 YAT KÜL OLDU
Acılı babadan yürek yakan sözler: “Oğlum iyilik yaparken öldürüldü”
GENÇ FUTBOLCU CİNAYETİNDE DİKKAT ÇEKEN İSİM: SORUŞTURMA DERİNLEŞİYOR
TRUMP’TAN AVRUPA’YA SERT SÖZLER: “KORKAKLAR, ABD’SİZ NATO KAĞITTAN KAPLAN”
POMPADA ŞOK! MOTORİNE 5,18 TL ZAM: FİYATLAR 70’İ AŞTI
“AYNI SAVAŞA İKİ FARKLI SÜRE!” Netanyahu’dan Çifte Mesaj Krizi
ANTALYA’DA KORKUNÇ YANGIN: ANNE VE 5 ÇOCUĞU YAŞAMINI YİTİRDİ
MİLLET İRADESİ MİTİNGİNE MÜDAHALE: GÖZALTINA ALINAN 4 KİŞİDEN 2’Sİ TUTUKLANDI!
BAKAN GÜLER HATAY’DAN SESLENDİ: TÜRKİYE TEYAKKUZDA, HER TÜRLÜ TEDBİR MASADA!
İSKENDERUN’DA SU KRİZİ: ŞEBEKEYE KİRLİ SU KARIŞTI
YÜKSELİŞ KOLEJİ’NDEN ULUSLARARASI BAŞARI: ILGIN DEVRİM BOURNEMOUTH UNİVERSİTY’DE
“DANIŞTAY DEVREYE GİRDİ! MEB’DEN ‘RAMAZAN GENELGESİ’ İÇİN SAVUNMA İSTENDİ”
“BAKAN ÇİFTÇİ AÇIKLADI: BAYRAMDA ‘RADAR TUZAĞI’ YOK”
“TRUMP’TAN İRAN’A AÇIK TEHDİT: GÜNEY PARS’I TAMAMEN YOK EDERİZ”
“MAÇ BİTTİ, KRİZ BAŞLADI: LIVERPOOL–GALATASARAY MAÇINA İNCELEME”
“BODRUM’DA SKANDAL İDDİA: ÖZBEK KADINI İNŞAATA GÖTÜRÜP İSTİSMAR ETTİLER”
“AKP’SİZ BAYRAM” CHP 17 PARTİYLE GÖRÜŞECEK, KRİTİK TERCİH GÜNDEMDE
“4 TAŞINMAZIM VAR” DEDİ, BELGEYİ GÖSTERDİ! GÜRLEK’TEN MAL VARLIĞI ÇIKIŞI
CHP’DEN AKIN GÜRLEK HAKKINDA SUÇ DUYURUSU
İBB DAVASINDA YARGILAMA SÜRÜYOR: 107 TUTUKLU BAYRAMDA CEZAEVİNDE
Yükleniyor
BODRUM’DA KORKU DOLU SABAH: MARİNADA YANGIN, 8 YAT KÜL OLDU
Acılı babadan yürek yakan sözler: “Oğlum iyilik yaparken öldürüldü”
GENÇ FUTBOLCU CİNAYETİNDE DİKKAT ÇEKEN İSİM: SORUŞTURMA DERİNLEŞİYOR
EMEKLİ BEKLEDİ, İKRAMİYE ARTMADI: AKP BİNASINDAKİ GÖRÜNTÜLER TEPKİ ÇEKTİ
SAĞLIKTA ‘BAŞARI HİKAYESİ’ VURGUSU: ERDOĞAN’DAN DİKKAT ÇEKEN AÇIKLAMALAR
ADANA’DA PANİK YARATAN SİRENLER: İNCİRLİK ÜSSÜ’NDEN AÇIKLAMA GELDİ
“KANUN DAR GELİYOR” EMNİYETTE YENİ DÖNEMİN SİNYALİ
- Cumartesi 15.9 ° / 6.7 ° Orta kuvvetli yağmurlu
- Pazar 13.2 ° / 6.5 ° Orta kuvvetli yağmurlu
- Pazartesi 15.7 ° / 6.7 ° Orta kuvvetli yağmurlu




