AKP'NİN SPOR YASASI MECLİS GÜNDEMİNDE: TÜRKİYE LİGLERİNDE BUGÜN ŞAİBELER VAR

CHP Genel Başkan Başdanışmanı Erdoğan Toprak, TBMM’de görüşülen Spor Kulüpleri ve Spor Federasyonları Kanunu Teklifi’ni eleştirerek, “Bu kanunda, Türk sporunu mali bataklıktan çıkaracak, yol açıcı tek bir şey yok ve özerkliği

GÜNDEM 21.04.2022 09:58:06 0
AKP

Olimpiyatlarda alınan 10 madalyanın yarısının devşirme sporculardan geldiğini belirten Toprak, “Ben artık burada, o tribünde ay yıldızı taşıyan Türk gençleri istiyorum. Devşirmeleri istemiyoruz artık. Bugün, Türk sporunu yabancı cenneti hâline getirdiniz” diye konuştu. Toprak, “Türk sporunun rantını bir avuç mafya, bir avuç şans oyunları ekibi alıyor” dedi.
TBMM Genel Kurulu’nda Spor Kulüpleri ve Spor Federasyonları Kanunu Teklifi’nin görüşmeleri bugün de devam etti. CHP İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, Genel Kurul’da teklif üzerine söz aldı. Toprak, özetle şunları söyledi:
'SPORU SİYASETE ALET ETTİNİZ, SPORU SİYASETİN GÜDÜMÜNE SOKTUNUZ'
Bu kanun her şeyi çözer mi? Ben bu kanunun her şeyi çözeceğine inanmıyorum ama atılmış bir adımın önemli olduğuna inanıyorum. Bu kanun neyi çözer? Bu kanun, bütçe disiplinini çözüyor; bu kanun, sporun sırtından rant elde edenlerin önünü kesiyor. Bu önemli midir? Önemlidir. Bugün kulüplerin girdiği ekonomik batağın temelinde bu var. İşi yapanlar, bir dönem gelip hem kendilerini şöhret edip hem de kulübü borç batağına bırakarak çekip gittiler.
'KIŞ OLİMPİYATLARINDA 20 YILDA BİR TEK MADALYA DAHİ KAZANILMAMIŞ'
2002'den 2022'ye, kadar kış olimpiyatlarında 20 yılda bir tek madalya dahi kazanılmamış bir spor politikası var. Yani burada bizim başarıdan bahsetmemiz mümkün değil. Bunu da geçiyorum; nüfusumuzun artmasına rağmen olimpiyatlarda 20 yılda kayda değer bir tek başarısı yok. Başarının olmamasının nedeni şu: Siz, sporu siyasete alet ettiniz, sporu siyasetin güdümüne soktunuz. Siz, kaybettiğiniz milletvekillerinizi getirip federasyonlara koydunuz.
'BU KANUNDA FIFA'NIN VE UEFA'NIN YAPTIRIMLARI VAR'
Bugün Türkiye'deki en önemli kanunun Türkiye Futbol Federasyonu olduğunu düşünüyorum. Neden? Çünkü UEFA'yla entegre, FIFA'yla entegre. Bu kanunda FIFA'nın ve UEFA'nın yaptırımları var. FIFA ve UEFA'nın yaptırımları olan kanunda… Sorarım, Allah aşkına; Futbol Federasyonu’nun kaç tane başkanını seçim yaparak, yarıştırarak seçtiniz? Bana bir tane örnek gösterin son yıllarda.
'KATARLILAR TÜRK SPORUNUN DİBİNE ASİT DÖKTÜLER'
İki; Futbol Federasyonu bizim için önemli bir federasyondur. Neden? Çünkü Türk sporunda önemli katkılar yapar. Bugün Türkiye Futbol Federasyonu dünyada itibar kaybediyor. Elemeleri geçemiyorsunuz; yani biz, Türkiye Cumhuriyeti olarak elemeleri geçemiyoruz. Bu da yetmedi; siyasete bulaştırmakla Türkiye futbolunun marka değerini düşürdünüz. Bunu ben söylemiyorum. 500 milyonluk naklen yayın geliri vardı, nereye düştü? 120 milyon dolara düştü ve bundan dolayı da birçok kulüp sıkıntı yaşadı ve birçok kulüp de düşme hattında. Neden? Çünkü siz, Katarlılara getirip kur garantisini verdiniz ve Katarlılar Türk sporunun dibine getirip asit döktüler ve birçok kulüp de düşme hattına geldi. Neden, böyle önemli, güzide kulübümüzü bu hâle getirdiniz?
'SPORDA ADIM ADIM GERİYE GİDİYORUZ'
Siz, Futbol Federasyonu’nu teslim aldığınızda 2002'nin sonunda Türkiye dünya üçüncüsüydü; dünya üçüncüsü olan bir markayı aldınız. Biz İngiltere'ye, İspanya'ya, İtalya'ya sporcu ihraç ediyorduk ve dünyadaki yerimiz -ki o zaman sporcuydu- FIFA'da 8'inciydi, UEFA'da gene o sıralardaydı; şimdi neredeyiz? 43'üncü sıraya düşmüşüz. Yani sporda geriliyoruz arkadaşlar, sporda adım adım geriye gidiyoruz.
'TÜRKİYE LİGLERİNDE BUGÜN ŞAİBELER VAR'
Türkiye liglerinde bugün şaibeler var. 10 hakemi devre dışı bıraktınız. Düşme hattında olan takımlar sizi, bu federasyonu kalkıp mahkemeye verse ‘ya bu federasyonda, bu ligde şaibe var’ dese ne diyeceksiniz? 10 hakemi sezonun ortasında açığa aldınız. Açığa aldınız mı? Aldınız. Şaibe var mı? Var. Düşme hattındaki takımları etkiliyor mu? Etkiliyor. O zaman o takımların düşme hakkı yok.
'ANTRENÖRLERİ ZAPTURAPT ALTINA ALIP MESLEKLE İLGİLİ BİR YOL HARİTASI ÇİZMENİZ LAZIM'
Bu kanunda, antrenörlerle ilgili yapılacak hiçbir şey yok. Bu kanunda, Türk sporunu mali bataklıktan çıkaracak, yol açıcı tek bir şey yok ve özerkliği garanti altına alan da bir şey yok. Cumhuriyet Halk Partisi olarak size önerimiz şu ve bu işte amatör kulüp yöneticiliğinde bu ülkede spora yön veren biri olarak söylüyorum: Bir; antrenörlerin adı yok. Millî Eğitim Bakanlığı’nı öğretmensiz idare edemezsiniz. Burada antrenörleri zapturapt altına alıp meslekle ilgili bir yol haritası çizmeniz lazım ve o antrenörlerin Türk sporuna katkı vermesi lazım.
'TÜRK SPORUNU YABANCI CENNETİ HÂLİNE GETİRDİNİZ'
Bugün, olimpiyatlarda aldığınız o 10 tane madalyanın yarısı da devşirmelerden. Ben artık burada, o tribünde ay yıldızı taşıyan Türk gençleri istiyorum. Devşirmeleri istemiyoruz artık. Bugün, Türk sporunu yabancı cenneti hâline getirdiniz. Türkiye'nin en büyük kulübü 11 tane yabancıyla sahaya çıkıyor; bu övünülecek bir şey değil.
'AMATÖRLER TÜRK SPORUNUN FİDANLIĞIDIR, O FİDANLIĞI KURUTMAYA KİMSENİN HAKKI YOK'
İkinci nokta; amatörlerle ilgili burada bir yol haritası görmüyorum. Amatörler Türk sporunun fidanlığıdır, o fidanlığı kurutmaya kimsenin hakkı yok. Spor kulüpleri, amatörlerle ilgili bütçeden kaynak ayırmalı. A takımlarda amatörlerin yolunu açacak şartlar getirmeliyiz.
'TÜRK SPORUNUN RANTINI BİR AVUÇ MAFYA, BİR AVUÇ ŞANS OYUNLARI EKİBİ ALIYOR'
Üçüncü olay; kulüpler borç batağında. 30 milyar dolara dayandı mı? Dayandı. Bu borç yükünü kulüpler kime devredecekler? Anahtarı bırakacaklar ya kapatacağız ya da getirip devletin sırtına yükleyeceğiz. Türk sporunun rantını bir avuç mafya, bir avuç şans oyunları ekibi alıyor. Şans oyunlarının, bu kara para aklayıcılarının bu bütçedeki payı ne kadar biliyor musunuz? 750 milyar TL, 50 milyar dolar. Ben söylemiyorum, uzmanlar söylüyor. Bunun yüzde 5'ini eğer biz şans oyunlarıyla ilgili kendi pazarlıklarını federasyonlara verir, isim hakkını onlara kullandırırsak... AK Partili arkadaşlarımız veya hükümet yetkilileri buradaysa -Sayın Bakan Yardımcısı burada- kendilerine ciddi bir öneride bulunuyorum: Burada, kendi isim haklarını kendilerinin o masada savunması lazım. Nasıl ki Türkiye Futbol Federasyonu naklen yayında kendi haklarını kendi koruyorsa diğer federasyonlar da yapabilir. Yani bizim bir avuç mafyaya, bir avuç kara paracıya kulüplerin emeğini vermememiz lazım. Kulüpler ‘Kardeşim, ben sana isim hakkımı vermek istemiyorum. Benimle şans oyunu, bahis oynayamazsın’ dese o şans oyunu neyle oynanacak? Bunu sorduğumuzda hükümet yetkilileri şunu söyledi: ‘Efendim, Spor Toto'da isim hakkı veriliyor.’
'KIBRIS İLE BİZİM BİR AN EVVEL İKİLİ BİR ANLAŞMA YAPMAMIZ LAZIM'
Bu şans oyunlarının büyük bir kısmı da -vergi cenneti gibi demeyeceğim ama- özgürlükler cenneti gibi kabul edilen Kıbrıs'ta kurulmuş ve mafya da orada çöreklenmiş, adam öldürüyor, birçok şeyi yapıyor. Kıbrıs ile bizim bir an evvel ikili bir anlaşma yapmamız lazım. Kıbrıs ile biz ikili anlaşma yaparsak, orada kurulan şans oyunları şirketlerinden bir pay alırsak bu 35 milyardır, 40 milyardır, daha da yukarıya gidecek TL'lik rakam çok rahat çıkar ve kulüpler de bu bataktan kurtulurlar.
'ÖZERKLİĞE SAYGI GÖSTERİN'
Dördüncü nokta; özerkliğe saygı gösterin. Artık kulüp yönetimleriyle, federasyonlarla oynamayın. Çünkü oynadıkça görüyorsunuz; futbol Federasyonunun canını okudunuz, 500 milyonluk gelir 120'ye düştü. Elemeleri geçemiyor, sıfır puan alıyor, dünya üçüncüsü bir takım aldınız, sıfır puanla teslim ediyorsunuz.


Anahtar Kelimeler:
  • BIST 100

    8978,43%1,95
  • DOLAR

    32,33% 0,24
  • EURO

    35,06% -0,12
  • GRAM ALTIN

    2298,04% 0,92
  • Ç. ALTIN

    3855,46% 0,02

NAZMİ CEYLAN'DAN İSKENDERUNLULAR'A MESAJ!

GAZETECİ DEMİRAĞ: TURGUT ALTINOK’UN DİPLOMASI SAHTE

YARGITAY 4. GÜNDE DE BAŞKANINI SEÇEMEDİ

HALKIMIZLA EL ELE GÖNÜL GÖNÜLE VERECEĞİZ

CEYLAN,ŞOV YAPMADIK İCRAAT YAPTIK…

TÜİK: EKONOMİK GÜVEN ENDEKSİ MART AYINDA 100 OLDU

SAVAŞ: ZOR GÜNLERİ DE HATAY HALKI İLE BİRLİKTE ATLATACAĞIZ

YAVAŞ'TAN ALTINOK'A: "KIZIM 32 YIL SÜRECEK KREDİ ÇEKİP EV ALDI. ALNININ TERİNİ YİYOR, EMEĞİNİN HAKKINI ALIYOR"

MANSUR YAVAŞ KALECİK'TE: "İŞLERİ GÜÇLERİ ADAM KARALAMAK. NİYE? DÜZEN DEVAM ETSİN DİYE"

ÖZEL’DEN GENÇLERE: “ASLA ENSEYİ KARARTMAYALIM. GİTMEYİ DÜŞÜNÜRSEK İŞTE O ZAMAN KAYBEDERİZ”

İMAMOĞLU: “DÜRÜSTLÜK SINAVINDA BANA TAM PUANI HÜKÜMET VERDİ. BİN 19 İNCELEMEDEN AKLANMIŞ OLDUK”

YSK'NIN MAHALLİ İDARELER ARA SEÇİMİNE İLİŞKİN KARARI RESMİ GAZETE'DE YAYIMLANDI

LAİKLİK MECLİSİ'NDEN KURTULMUŞ'A ''LAİKLİK GÜNÜ'' TEPKİSİ: "AÇIKTIR Kİ AKP’Lİ NUMAN KURTULMUŞ LAİKLİĞİ DEĞİL, LAİKLİĞİN TASFİYE EDİLMESİNE DÖNÜK FAALİYETLERİ KORUMA DERDİNE DÜŞMÜŞTÜR"

MURAT KURUM’UN SEÇİM HEDİYELERİNİ ÇÖPE ATAN MURAT ÜNALMIŞ’TAN AÇIKLAMA: KİMSEYE YALTAKLANMADIM

TİP UZMAN RAPORUNU AÇIKLADI

SAVAŞ: HALK İRADESİ ADİL BİR ŞEKİLDE SANDIĞA YANSIMALI

DEPREMZEDELERLE İFTAR ANLAMLI İFTAR…

HBB SEL VE TAŞKINLARA MÜDAHALE EDİYOR

İSKENDERUN'DA ALEVİ KANAAT ÖNDERİ MEHMET ASLAN'DAN CUMHUR İTTİFAKINA DESTEK

31 MART’TA HATAY’IN KURTULUŞ MÜCADELESİNİ VERECEĞİZ

İSKENDERUN ÇOCUK VE GENÇLERİ DESTEKLEME DERNEĞİ'NE ZİYARET

MSB: IRAK’IN KUZEYİNDE 3 PKK’LI TERÖRİST ETKİSİZ HALE GETİRİLDİ

İSTANBUL EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ: FATİH'TE BİR KADINA SALDIRAN ŞÜPHELİ YAKALANDI

CHP ELAZIĞ MİLLETVEKİLİ GÜRSEL EROL, DEPREMDE EVLERİ YIKILAN HAK SAHİBİ MAĞDURLARI ZİYARET ETTİ

KAYITLI 61 MİLYON 441 BİN 882 SEÇMEN YEREL YÖNETİCELERİNİ SEÇECEK

SAVAŞ: BİZİ BİRBİRİMİZE KIRDIRMAYA ÇALIŞTILAR.

HBB’DEN 20 FARKLI KONTEYNERKENTE ÇOCUK OYUN ALANLARI

ERDOĞAN: "EVLATLARIMIZIN HAYATININ HER ANINDA YANINDA OLACAĞIMIZ BİR SİSTEM KURDUK

BAKANLIKTAN “İNTERNETTEN BEBEK SATIŞI” İDDİASINA İNCELEME

ERDOĞAN, ÇORUM'DA: MUHALEFETİN SIRTINDA YUMURTA KÜFESİ YOK AMA BİZİM VAR

Yükleniyor


YARGITAY 4. GÜNDE DE BAŞKANINI SEÇEMEDİ

YAVAŞ'TAN ALTINOK'A: "KIZIM 32 YIL SÜRECEK KREDİ ÇEKİP EV ALDI. ALNININ TERİNİ YİYOR, EMEĞİNİN HAKKINI ALIYOR"

MANSUR YAVAŞ KALECİK'TE: "İŞLERİ GÜÇLERİ ADAM KARALAMAK. NİYE? DÜZEN DEVAM ETSİN DİYE"

ÖZEL’DEN GENÇLERE: “ASLA ENSEYİ KARARTMAYALIM. GİTMEYİ DÜŞÜNÜRSEK İŞTE O ZAMAN KAYBEDERİZ”

İMAMOĞLU: “DÜRÜSTLÜK SINAVINDA BANA TAM PUANI HÜKÜMET VERDİ. BİN 19 İNCELEMEDEN AKLANMIŞ OLDUK”

YSK'NIN MAHALLİ İDARELER ARA SEÇİMİNE İLİŞKİN KARARI RESMİ GAZETE'DE YAYIMLANDI

  • Perşembe 23.2 ° / 9.1 ° Güneşli
  • Cuma 22.2 ° / 14 ° Güneşli
  • Cumartesi 26 ° / 12.3 ° Güneşli

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 30 26 1 3 48 81
2.Fenerbahçe 30 25 1 4 54 79
3.Trabzonspor 30 15 11 4 11 49
4.Beşiktaş 30 14 12 4 4 46
5.Kasımpaşa 30 12 11 7 -2 43
6.İstanbul Başakşehir 30 12 12 6 3 42
7.Rizespor 30 12 12 6 -11 42
8.Antalyaspor 30 10 9 11 2 41
9.Adana Demirspor 30 9 9 12 7 39
10.Alanyaspor 30 9 9 12 -4 39
11.Sivasspor 30 9 10 11 -7 38
12.Samsunspor 30 10 14 6 -6 36
13.Kayserispor 30 10 11 9 -7 36
14.Ankaragücü 30 7 11 12 -3 33
15.Hatayspor 30 7 11 12 -4 33
16.Konyaspor 30 7 11 12 -11 33
17.Gazişehir Gaziantep 30 8 15 7 -10 31
18.Fatih Karagümrük 30 7 14 9 -4 30
19.Pendikspor 30 7 15 8 -27 29
20.İstanbulspor 30 3 20 7 -33 13
1.Galatasaray 30 26 1 3 48 81
2.Fenerbahçe 30 25 1 4 54 79
3.Trabzonspor 30 15 11 4 11 49
4.Beşiktaş 30 14 12 4 4 46
5.Kasımpaşa 30 12 11 7 -2 43
6.İstanbul Başakşehir 30 12 12 6 3 42
7.Rizespor 30 12 12 6 -11 42
8.Antalyaspor 30 10 9 11 2 41
9.Adana Demirspor 30 9 9 12 7 39
10.Alanyaspor 30 9 9 12 -4 39
11.Sivasspor 30 9 10 11 -7 38
12.Samsunspor 30 10 14 6 -6 36
13.Kayserispor 30 10 11 9 -7 36
14.Ankaragücü 30 7 11 12 -3 33
15.Hatayspor 30 7 11 12 -4 33
16.Konyaspor 30 7 11 12 -11 33
17.Gazişehir Gaziantep 30 8 15 7 -10 31
18.Fatih Karagümrük 30 7 14 9 -4 30
19.Pendikspor 30 7 15 8 -27 29
20.İstanbulspor 30 3 20 7 -33 13