DENİZ ÜRÜNLERİ BİZİM ZENGİNLİĞİMİZDİR

MHP Hatay Milletvekili Lütfi Kaşıkçı, Su Ürünleri Kanununda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifi üzerinde unda konuşma yaptı. 

TÜRKİYE 2.11.2019 11:23:47 0
DENİZ ÜRÜNLERİ BİZİM ZENGİNLİĞİMİZDİR

Kaşıkçı, Cumhuriyetimizin 96'ncı yıl dönümünü kutlayarak başladığı konuşmasında bu hikâyenin oluşmasında emeği geçen kahramanlarım, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarına minnet ve şükranlarını sundu. Su ürünlerinin vatandaşlar için değerli bir gıda kaynağı olmasının yanında, 82 ülkeye ihraç yapılan ve 950 milyon dolarlık girdi elde edilen önemli bir ihraç kalemi olduğunun altını çizen Kaşıkçı, biyolojik zenginlik bakımından çok nadide ülkelerden biri olan Türkiye’nin, aynı zamanda 4 denize sahip olmakla da büyük bir avantaja sahip olduğunu belirtti. Kaşıkçı, “Denizlerimiz hem ekolojik hem de biyolojik özellikleri bakımından birbirinden farklı özelliklere sahiptir. Denizlerimizin yanında, 200'ün üzerinde göl mevcudiyetimiz de bulunmaktadır. Sahip olduğumuz tüm tatlı ve tuzlu su kaynaklarımız aynı zamanda su ürünleri varlığıyla da değerli konumdadır.  Su ürünleri, bugün itibarıyla yaklaşık 250 bin insana iş alanı açan ve oluşturduğu katma değerle ülkemize artı bir değer katan önemli bir sektördür. Bu sektör, gelişimini bugünlere 1971 yılında çıkarılan 1380 sayılı Su Ürünleri Kanunu'yla taşımıştır. Ancak bu kanunun aradan geçen onca yıl, gelişen teknolojik imkânlar, bilimsel, çevresel, ekonomik ve sosyal hususlar ile sektörün ihtiyaçları da göz önüne alınarak günümüz koşullarına uyumlu hâle getirilmesi ihtiyacı ortaya çıkmıştır. Unutulmamalıdır ki doğal kaynaklar sonsuz değildir, koruma ve kullanma dengesi mutlaka sağlanmalıdır. Bu ihtiyaçlar göz önünde bulundurularak hazırlanan kanun teklifiyle su ürünlerinin sürdürülebilir yönetimi ve balıkçılık kaynaklarımızın korunmasına ilişkin ihtiyaç duyulan hususlarla ilgili düzenlemeler yapılmaktadır. 


Görüşülmekte olan bu Kanun Teklifinin Amacı: Yasa dışı su ürünleri avcılığı ve kural dışı su ürünleri yetiştiriciliği faaliyetlerinde caydırıcılığın sağlanması, su alanı ve suyun kiralanmasında yetkili kurumların belirlenmesi, doğal türlerin korunmasına, istilacı ve yabancı türlerin kaynaklarımızda yayılmasının önlenmesine yönelik balıklandırma faaliyetlerinin kurallara bağlanması, avcılık ve yetiştiricilikte verilen izin ve ruhsatların günün şartlarına göre düzenlenmesinin sağlanması, balıkçı gemilerimizin başka ülke karasularına ve uluslararası sulara avcılık amaçlı gidişlerinin kurala bağlanması, su ürünlerinin kaçak yollardan yurtdışına çıkarılması ve canlı olarak yurt içine sokulmasının engellenmesi, su yapılarının bulunduğu alanlarda biyo çeşitliliğin korunması, amacıyla bazı değişiklikler yapılması öngörülmektedir. 
Kanun teklifi hazırlanırken konusunda uzman bürokratlardan, bilim insanlarından ve STK'lerden görüş alınmış ve nihayetinde bugünkü seviyeye getirilmiştir. Elbette hazırlanan bu yasa teklifinin eksikleri olacaktır. Ortaya çıkabilecek bu eksiklerin gözlemlenerek iyileştirilmesi hususunda gerekli çalışmaların da süreç içerisinde yapılacağını ummaktayız. 
Türkiye'de kişi başına yıllık su ürünleri tüketim miktarı yıllardır 5-6 kilogram arasında seyretmektedir. Hâl böyle olunca üretimimizin büyük bir kısmını ihraç etmek zorunda kalıyoruz. Bu da yaklaşık yüzde 75-80 civarında. 
Aynı kalite ve büyüklükteki balıklarımız ihraç edilen ülkelerde 7 euro seviyesinde satılırken AB ülkesi mallar 16-17 euro seviyesinde satılmaktadır. Firmalarımız çoğu zaman zararına ürünlerini elden çıkarmak zorunda kalmaktadır. 'Siz üretin, nasıl olsa balığınızı iç piyasada satamıyorsunuz, bu nedenle fiyatı biz belirleriz.' diye ülkemizi zor duruma düşüren bir dış piyasa anlayışı bulunmaktadır. Bu nedenle iç piyasada kişi başı yıllık balık tüketim miktarımızı muhakkak artırmamız gerekmektedir. Yine bir diğer husus ise, ülkemiz gökkuşağı alabalığı Avrupa 1'incisi olmasına rağmen, Norveç'ten gökkuşağı alabalığı getiriliyor. Bunun da önüne geçilmelidir. 
Sonuç olarak üretimi artırarak aynı zamanda yerli ve millî balığımızın iç piyasada tüketim miktarının artırılması yoluna da gidilmelidir. Aksi takdirde su ürünleri yetiştiriciliği yapan firmalarımızı zor günler beklemektedir. 
İSKENDERUN KÖRFEZİ
İskenderun'da bulunan su ürünleri fakültesindeki bilim adamları ve Mustafa Kemal Üniversitesinde bulunan ziraat fakültesindeki bilim insanları; yaptıkları çalışma sonucunda İskenderun Körfezi'nde yetiştirilen balığın Türkiye'nin diğer denizlerinde yetiştirilen balıklarla kıyaslandığı zaman daha iyi olduğu sonucuna ulaşıyorlar.
İskenderun Körfezi böylesine elverişli, balık çiftçiliği de böylesine elverişli bir noktada iken ruhsat almak için bakanlığa başvuru yapıp ruhsat alamayan çok sayıda vatandaşımızın olduğunu biliyoruz. Tabii, biz 'denizde su ürünleri yetiştiriciliği' dediğimiz zaman özellikle çevre örgütlerinin üzerimize geleceğini de biliyoruz ancak çevre örgütlerine de şunu ifade etmek istiyorum. Deniz ürünleri bizim zenginliğimizdir. Sonuç olarak denizlerimizde gerek çupra gerek levrek gerekse diğer türleri bizlerin üretmesi lazım. Bu konuda çevre derneklerine de şunu ifade etmek istiyorum: Eskiden kıyıya çok yakın alanlarda bu çiftliklere müsaade ediliyordu ancak yapılan yeni çalışmalarla birlikte artık kıyıya çok uzak ve aynı zamanda derinlik olarak da öncekilere nazaran daha derin kısımlarda bu çiftliklerin kurulmasına müsaade ediliyor. Dolayısıyla, burada hiç kimsenin korkmasına gerek yok. 
Erzin ilçemizde böyle gürül gürül akan ancak hiçbir şekilde faydalanamadığımız bir Başlamış Çayı'mız var. Başlamış Çayı'mız, üzülerek söylüyorum, bütün debisini Akdeniz'e boşaltıyor. İşte, tam bu noktada Başlamış Çayı'nın üzerinde kurulacak bir göletin Erzin'deki narenciyeyle uğraşan çiftçimize büyük bir rahatlık getireceğini düşünüyorum. Dörtyol’da su ürünleriyle de ilgili olduğu için çevresel bir problemimiz var. Buradan, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanını ve yetkilileri de göreve davet ediyorum. Dörtyol'da Yeniyurt'ta bir kanalizasyon Akdeniz'e boşalıyor. Yetkililere bunu defalarca ifade ettik ama bir türlü önlem alamadılar.” İfadelerine yer verdi. 
    


Anahtar Kelimeler:
  • BIST 100

    9530,47%-0,18
  • DOLAR

    32,50% 0,16
  • EURO

    34,64% 0,32
  • GRAM ALTIN

    2489,17% 0,12
  • Ç. ALTIN

    4201,71% 1,16

ÖZEL'DEN YSK'NIN 'HATAY' KARARINA TEPKİ…

ERDOĞAN'DAN SEÇİM YORUMU: "BİZ BİTTİ DEMEDEN HİÇBİR ŞEY BİTMEZ"

YSK, HATAY, ORDU VE ARDAHAN İÇİN KARARINI VERDİ

DIŞİŞLERİ BAKANI FİDAN, KATAR'DA HAMAS SİYASİ BÜRO ŞEFİ HANİYE İLE GÖRÜŞTÜ

EDİRNE'DE KIZI ÖLDÜRÜLEN ANNE : "NE İSTEDİN BENİM YAVRUMDAN? O KIZ ÇOCUĞUNA 'ANNENİN KATİLİYİM' NASIL DİYECEKSİN?"

KOBANİ DAVASI… TUTUKLU SANIKLARIN TUTUKLULUĞUNUN DEVAMINA KARAR VERİLDİ

ÖZEL'DEN ERDOĞAN'A ATAMA TEPKİSİ: "ÖĞRETMENLERİN BEKLENTİSİNİN, MÜLAKATSIZ 68 BİN ATAMA OLDUĞUNU HATIRLATIYORUM"

CHP'NİN "15 TEMMUZ'DA DAĞITILAN SİLAHLAR VE SONRASINDA OLUŞAN MAFYA DÜZENİ ARAŞTIRILSIN" ÖNERİSİ AKP VE MHP OYLARIYLA REDDEDİLDİ

İSİAS OTEL’DE EVLATLARINI KAYBEDEN AİLELER, ADALET BAKANI TUNÇ İLE GÖRÜŞTÜ....

YARGITAY BAŞKANLIĞI SEÇİMİNE 24 NİSAN’DA DEVAM EDİLECEK

CHP, 20-21 NİSAN'DA "YEREL YÖNETİMLER ÇALIŞTAYI" DÜZENLEYECEK

VARANK, KÜRSÜDE ÖLEN VEKİL İÇİN KONUŞTU: KADER DİYE BİR ŞEY VAR KARDEŞİM.

YSK BAŞKANI'NDAN HATAY VE ORDU İTİRAZLARIYLA İLGİLİ AÇIKLAMA

TERÖR SUÇLARINDAN TUTUKLU VEYA HÜKÜMLÜLERE ''TEK TİP KIYAFET'' ZORUNLULUĞU İPTAL EDİLDİ

MEB, DERS KİTAPLARI VE EĞİTİM ARAÇ GEREÇLERİ İÇERİĞİNDE YER ALAN HARİTALARI EBA’DA YAYIMLADI

KADIN CİNAYETLERİYLE İLGİLİ BİR KRİTİK İNDİRİM İSTEMİ DAHA...

KAMU GÖREVLİLERİNİN ''KAMU ZARARINDAN MUAF TUTULMASINA'' İPTAL KARARI...

ÖZGÜR ÖZEL STRAZBURG'DA SOSYALİSTLER, DEMOKRATLAR VE YEŞİLLER GRUBU TOPLANTISI'NDA KONUŞTU

YARGITAY'DA BAŞKANLIK SEÇİMİ KRİZİ DEVAM EDİYOR

YÜKSELİŞ KOLEJLİ ÖĞRENCİLERİ İSPANYA’DAN DÖNDÜ

DÖNMEZ’DEN KAYMAKAM DEMİRYÜREK’E ZİYARET

YSK, SEÇİMLERİN 7 YERDE YENİDEN YAPILMASINI KARARLAŞTIRDI

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI AÇIKLADI: LOKANTA VE KAFELERDE KDV’YE ZAM GELİYOR

TBMM’DE YEREL SEÇİMLERİN ARDINDAN SANDELYE SAYISI DEĞİŞTİ

AĞBABA VE ZENGİN ARASINDA "İSRAİL TARTIŞMASI"

CHP HEYETİ, DEMİRTAŞ VE YÜKSEKDAĞ'IN YARGILANDIĞI DAVAYI TAKİP EDECEK

ERDOĞAN, KABİNE TOPLANTISI SONRASI MUHALEFETİ HEDEF ALDI

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI’NDAN KDV AÇIKLAMASI: “TEBLİĞ İLE YAPILAN DÜZENLEME, SUİSTİMALLERİN ÖNÜNE GEÇİLMESİNİ AMAÇLAMAKTA, KDV ORANLARINDA BİR ARTIŞ GETİRMEMEKTEDİR”

İBB MECLİS’İ: AKP’NİN TEKLİFİ CHP’LİLERİN OYLARIYLA REDDEDİLDİ

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI'NIN BİLİŞİM PERSONELİ İLANINDA "HACKER" AYRINTISI

Yükleniyor


MUTLU YILLAR TÜRKİYE….

 99 YIL ÖNCE BUGÜN TÜRK TARİHİNİN SEYRİ DEĞİŞTİ

HAKAN FİDAN, SURİYE İLE GÖRÜŞTÜ

LİMAK, ULUDAĞ ELEKTRİK'TEKİ HİSSELERİNİ İNGİLİZ ŞİRKETE SATTI

MSB ACI HABERİ DUYURDU: 1 ASKER ŞEHİT OLDU

ERDOĞAN İLE KOCA ARASINDA 'AŞI' KRİZİ

RİSK HARİTASI GÜNCELLENDİ

  • Perşembe 29.5 ° / 15 ° Güneşli
  • Cuma 23.6 ° / 11.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 24.1 ° / 10.7 ° false

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 32 28 1 3 53 87
2.Fenerbahçe 32 27 1 4 57 85
3.Trabzonspor 32 16 12 4 12 52
4.Beşiktaş 32 14 12 6 4 48
5.Rizespor 32 14 12 6 -4 48
6.İstanbul Başakşehir 32 13 12 7 4 46
7.Kasımpaşa 32 13 12 7 -2 46
8.Sivasspor 32 11 10 11 -5 44
9.Antalyaspor 32 10 10 12 -1 42
10.Alanyaspor 32 10 10 12 -5 42
11.Adana Demirspor 32 9 10 13 5 40
12.Samsunspor 32 10 14 8 -6 38
13.Ankaragücü 32 8 11 13 -1 37
14.Kayserispor 32 10 12 10 -9 37
15.Konyaspor 32 8 12 12 -11 36
16.Hatayspor 32 7 13 12 -8 33
17.Gazişehir Gaziantep 32 8 17 7 -15 31
18.Fatih Karagümrük 32 7 16 9 -6 30
19.Pendikspor 32 7 16 9 -28 30
20.İstanbulspor 32 4 21 7 -34 16