ÇOCUK, AİLE, GÖÇMEN HAKLARINDA TÜRKİYE UYUMSUZ

Avrupa Sosyal Şartı’nı 2007’de kabul eden Türkiye, bunun gereklerini yerine getirmedi.

TÜRKİYE 24.03.2020 14:23:57 0
ÇOCUK, AİLE, GÖÇMEN HAKLARINDA TÜRKİYE UYUMSUZ

Avrupa Konseyi’nin bir organı olan Sosyal Haklar Avrupa Komitesi, çocuk, aile eve göçmenlerin hakları konusunda Türkiye’nin yerine getirmediği yükümlülüklerini sıraladı. Bunlar arasında çocuklara okul tatillerinde staj amacıyla verilen zorunlu eğitimde iş sürelerinin çok fazla olması, çocuklara yönelik cinsel saldırılara karşı kovuşturmaların yetersizliği, hamile ve doğum iznindeki kadınlara yönelik işten çıkartmaları önleyecek yaptırımların bulunmaması, aile içi şiddete karşı hukuki ve uygulamada yeterli koruma olmaması sıralandı. Göçmenlerin, istediği işi seçme hakkı olmadığı da anımsatılan değerlendirmede, devlet memeru olmayan babalara ebeveyn izni sağlanmaması eleştirildi.

Sosyal Haklar Avrupa Komitesi’nin çocuk, aile ve göçmenlerin durumu hakkında 37 ülkede yaptığı değerlendirmenin sonuçları açıklandı. Bu sonuçlara göre Türkiye, 2007 yılında imza attığı Avrupa Sosyal Şartı’nın 8’ine  uyarken, 20’sine henüz uyum sağlamadı; 8 başlıkta ise yeterli veri olmadığı için değerlendirilmedi.   
 
Türkiye’nin Avrupa Sosyal Şartı’nı kabul ederek Komite’ye bildirmekle yükümlü olduğu verileri 31 Ekim 2018 yerine, 7 Mayıs 2019’da sunduğu anımsatılan sonuç değerlendirmesinde bilgi verilmeyen 8 başlığa yönelik verilerin gelecek raporda sunulması gerektiği anımsatıldı. Türkiye, ırkçılık, yabancı düşmanlığı, medyadaki nefret dili ve kamusal söylem konusunda da Şart’ın gereklerini yerine getirmeyen Belçika, Fransa, İtalya ve Gürcistan ile birlikte yer aldı.
 
ÇOCUKLAR KORUNMUYOR
 

2014-2017 yılları arasındaki verilere dayanan sonuçlara göre çocuk hakları konusunda 15 yaş  altındakilere hala istihdam yasağı uygulanıyor. Komite’nin tespitlerine göre 18 yaş altındakilerin tehlikeli ve sağlıksız işlerde istihdamını yasaklanması sağlanmadı, 15 yaş altındakilerin evde çalıştırılması da izlenmiyor. Çocuklara okul tatillerinde staj amacıyla verilen zorunlu eğitimde iş sürelerinin çok fazla olduğunu belirten Komite, “16 yaşın altındaki genç işçilerin günlük ve haftalık çalışma süresi aşırı” tespitinde bulundu. Cinsel saldırı mağduru çocuklara yönelik kovuşturmanın tespit edilmediği  belirtilen raporda, çıraklık ücretinin de az olduğuna işaret ediliyor.
 
HAMİLELER VE DOĞUM İZNİNDEKİLER İÇİN YASAL KORUMA YOK
 
Komitenin Türkiye’deki  kadın hakları konusundaki tespitleri de dikkat çekti. Özel sektörde çalışan kadınlara doğum yardımının yetersiz olduğuna işaret edilen raporda, “Hamilelik  veya doğum izni sırasında işten çıkatmalar kabul edilebilir istisnaların da ötesinde” tespiti yapıldı ve işten çıkartmalara karşı yeterli koruma sağlanmadığı ve hukuksuzluğa karşı eski haklarına kavuşamadığı belirtildi. Türkiye’de hamilelik veya doğum izni sırasında hukuksuz şekilde işten çıkartmalara karşı yasal tellaffi yollarının mevcut olmadığı, yeterli tazminat ödenmediği belirtildi. Hamile ve doğum iznindeki kadınların sadece ücretsiz izin hakkı bulunduğu anımsatılan değerlendirmede,  görevlerindeki risklerden koruyacak önlemlerin bulunmadığı belirtildi. Kadınların aile içi şiddete karşı, hukuki ve uygulamada yeterli korumasının olmadığına işaret eden Komite, Türkiye genelinde bir aile yardım sisteminin bulunmadığını ve ihtiyacı olan ailelerin yeterli ekonomik yakrdımı almadığını da anımsattı. Bedensel tacizin her koşulda yasaklanmadığı da belirtilirkern, hükümsüz tutukluluk zsüresinin çok uzun olduğu belirtildi.  
 
GÖÇMENİN  HAKKI YOK
 
Cezai sorumluluk yaşının çok düşük olduğunu da anımsatan Komite, “göçmen işçilere hakları konusunda yeterli ücretsiz yardım ve bilgi sağlanmadığını, göç ile ilgili yanıltıcı propogandaya karşı önlem alındığı tespit edilmemiştir” değerlendirmesini yaptı. Göçmen işçilerin istihdamında kamu güvenliği ile ilgili olmayan mesleklere erişiminin olmadığı belirtilirken, oturma izni alabilmek için 3 yıl Türkiye’de ikamet zorunluluğunun da çok fazla olduğu belirtildi. Aile birleşiminde, gelir hesaplanırken, göçmen işçiler için sosyal yardımın bulunmadığına işaret eden Komite, göçmen işçinin kamu düzenine tehdit olarak değerlendirilebileceğini ve kovuşturma ya da mahkumiyet sonucu veya halk sağlığına tehdit nedenilme sınırdışı edilebileceğine işaret etti.
 
BABALARA EBEVEYN İZNİ YOK
 
Devlet memurları dışında babalara ebeveyn izni  olmadığını, ücret ödenmediğini de anımsatılan değerlendirmede, ailevi nedenlerle işten çıkartmalara karşı 30’dan az çalışanı olan işletmelerde koruma bulunmadığı belirtildi. Ailevi nedenlerle haksız işten çıkartmalada karşı yeterli tazminat verilmediği belirtilirken, evsahiplerinin konutlarında yeterli standartları sağlamasına yönelik yükümlülükleri olmadığı  belirtildi. Komite ayrıca, Romenlerin ve yerinden olmuş kişilerin konut ihtiyacını iyileştirmeye yönelik önlemlerle ve evsizlerin sayısını azaltmaya yönelik alınan önlemlerin yetersiz olduğu belirtildi. Tahliye olmuş kişiler için yeterli  yasal  koruma olmadığı da anımsatılan değerlendirmede, sığınma hakkının sağlanmadığı da anımsatıldı.

Anahtar Kelimeler:
  • BIST 100

    15772,38%-1,50
  • DOLAR

    44,07% 0,18
  • EURO

    51,01% -0,33
  • GRAM ALTIN

    7209,71% 0,41
  • Ç. ALTIN

    11771,70% -0,79

“ÖZGÜRLÜK HAKKI İHLALİ” İDDİASI: İBB DAVASINDA ERDOĞDU’NUN TUTUKLULUĞU GÜNDEMDE

İRAN’DAN DÜNYAYA MESAJ: “BARIŞ İSTİYORUZ AMA EGEMENLİĞİMİZİ SAVUNURUZ”

KERPE ADASI’NDA PATRİOT GERİLİMİ: TÜRKİYE “YOK HÜKMÜNDEDİR” DİYEREK TEPKİ GÖSTERDİ

Üretimin Kalbinde Kadın İmzası: OYAK Çimento’da geleceği CEMENTA’lar inşa edecek

TÜSİAD DAVASINDA KARAR ÇIKTI: ORHAN TURAN VE ÖMER ARAS’A HAPİS CEZASI

HER EVDE VAR: UZMANLARA GÖRE BU 5 REÇETESİZ İLAÇ CİDDİ RİSK TAŞIYABİLİYOR

İMAMOĞLU’NDAN 9 MART MESAJI: “BU DAVA TÜRKİYE DEMOKRASİSİNİN EN ÇETİN SINAVI”

İMAMOĞLU DAVASI HAKKINDA KONUŞTU: GÜRLEK’TEN DİKKAT ÇEKEN ‘SAVCI’ VURGUSU

FBI Belgeleri Açıldı: Reşit Olmayan Bir Kadının Trump İddiası Gündemde

HAMBURG TÜRK BASINI YOLUNA DEVAM EDİYOR: YENİ DÖNEMİN YÖNETİMİ BELLİ OLDU

İSPANYA BAŞBAKANI PEDRO SANCHEZ NASIL SAVAŞ KARŞITLIĞININ SESİ OLDU?

“SORUŞTURMALARLA BİTMEYİZ!” HACETTEPE’DE DEV PANKARTLI PROTESTO

KARA KUVVETLERİ’NDE İHALE SORUŞTURMASI: BAKAN GÜLER’DEN İLK AÇIKLAMA

NAHÇIVAN ULUSLARARASI HAVALİMANI'NA İHA SALDIRISI: AZERBAYCAN VE İRAN’DAN KARŞILIKLI AÇIKLAMALAR

HATAY’A DÜŞEN MÜHİMMAT SONRASI NATO TETİKTE: 5. MADDE TARTIŞMASI AÇILDI

KONUT BEKLEYEN BİNLERCE VATANDAŞ TEPKİLİ: TOKİ KURASINDA ‘KAYIP 497’ TARTIŞMASI

ANTRİKOTLU İFTAR MENÜSÜ TARTIŞMA YARATTI: AKP’Lİ ZENGİN’DEN “VEKİLLERİ AŞAĞI ÇEKMEYELİM” ÇIKIŞI

İRAN SAVAŞ TAKTİĞİNİ DEĞİŞTİRDİ: GİZLİ SİLAHI İLK KEZ KULLANILDI

İMAMOĞLU’NDAN ADAYLIK TARTIŞMASINA NET MESAJ: “BUGÜN BANA YAPILAN YARIN BAŞKASINA DA YAPILIR”

WASHİNGTON’DA GERGİN GÜN: TRUMP’A SAVAŞ YETKİSİ VERİLDİ, KONGRE’DE İSRAİL PROTESTOSU

PETROL KRİZİ BÜYÜYOR! BAKAN ŞİMŞEK’TEN AKARYAKIT İÇİN YENİ FORMÜL

EŞEL MOBİL DEVREYE GİRDİ AMA ZAM YİNE GELDİ! AKARYAKITTA YENİ FİYAT ŞOKU

Hatay SINIRINDA GERİLİM: FÜZE PARÇALARI DÖRTYOL’A İSABET ETTİ

“TÜRKİYE’Yİ YASA BOĞAN OLAY: FATMA ÖĞRETMEN VE KAN DONDURAN İTİRAF”

İRAN’DA GİZLİ SEÇİM İDDİASI: YENİ DİNİ LİDER MÜCTEBA HAMANEY Mİ?

MECLİS’TE MAKAM ARACI İFŞASI: BİR ŞOFÖRÜN GÜNLÜK PROGRAMI TARTIŞMA YARATTI

HÜRMÜZ BOĞAZI’NDA GERİLİM TIRMANIYOR: İRAN 10’DAN FAZLA TANKERİN VURULDUĞUNU DUYURDU

LAVROV’DAN NÜKLEER UYARI: “NÜKLEER SİLAHI OLMAYANI HARİTADAN SİLİYORLAR”

İRAN’DAN FIRLATILAN FÜZELER KATAR’I VURDU: ABD ÜSSÜ ALARMDA

“TÜRKİYE’YE SALDIRI OLUR MU?” SORULDU, HAKAN FİDAN NET YANIT VERDİ

Yükleniyor


TÜRKİYE - GÜRCİSTAN MAÇ SONUCU: 3-1

MUTLU YILLAR TÜRKİYE….

 99 YIL ÖNCE BUGÜN TÜRK TARİHİNİN SEYRİ DEĞİŞTİ

HAKAN FİDAN, SURİYE İLE GÖRÜŞTÜ

LİMAK, ULUDAĞ ELEKTRİK'TEKİ HİSSELERİNİ İNGİLİZ ŞİRKETE SATTI

MSB ACI HABERİ DUYURDU: 1 ASKER ŞEHİT OLDU

  • Cumartesi 16.1 ° / 4.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 13.8 ° / 0.9 ° Güneşli
  • Pazartesi 14.4 ° / 1.8 ° Güneşli

Trendyol Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 24 18 2 4 40 58
2.FENERBAHÇE A.Ş. 24 15 0 9 31 54
3.TRABZONSPOR A.Ş. 24 15 3 6 20 51
4.BEŞİKTAŞ A.Ş. 24 13 4 7 16 46
5.GÖZTEPE A.Ş. 24 11 4 9 11 42
6.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 24 11 7 6 16 39
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 24 7 6 11 -2 32
8.KOCAELİSPOR 24 8 10 6 -4 30
9.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 24 7 9 8 -10 29
10.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 24 6 9 9 -4 27
11.CORENDON ALANYASPOR 24 5 8 11 -4 26
12.NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ 24 6 12 6 -6 24
13.HESAP.COM ANTALYASPOR 24 6 12 6 -14 24
14.TÜMOSAN KONYASPOR 24 5 11 8 -10 23
15.İKAS EYÜPSPOR 24 5 12 7 -16 22
16.KASIMPAŞA A.Ş. 24 4 12 8 -15 20
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 24 3 10 11 -25 20
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 24 3 17 4 -24 13